PDA

Zobacz pełną wersję : FF/FX do 10000 zł - Nikon vs Canon - wildlife / krajobrazy

djscholas
25-10-2017, 22:55
Hej,

Na wstępie serdecznie Was wszystkich witam jako, że to mój pierwszy post :)

Pozwólcie, że wprowadzę Was w mój dylemat.

W tym momencie posiadam Canona 80d z podpiętą 300/4 L IS + TC 1,4 MK II natomiast chcę zainwestować body z matrycą full frame + przyszłościowo w 300 2.8 + 500/600 f4.
Dlaczego?

Często fotografuję w gęstym lesie z małą ilością światła i potrzebuję wysokiej czułości (powyżej ISO 1600) bez szumów, dodatkowo po podpięciu TC 1.4 lub 2.0 tj. max f8 chciałbym mieć sprawny i celny AF.
Nie ukrywam, że poza dziką przyrodą (ptaki, ssaki) i krajobrazami mając już FF chętnie będę doskonalił warsztat w foto komercyjnym/okolicznościowym.

Mając już Canona rozglądałem się wstępnie za 5d mark III natomiast nie jestem przekonany... 5D mark IV ciężko znaleźć używkę, a 1DX jest często poza budżetem + w porównaniu z Nikonem w tym budżecie wypada nieco gorzej.
Również fakt, że wokół praktycznie sami Nikoniarze i możliwości testów/pożyczania sprzętu są duuużo większe (jestem jedynakiem jeśli chodzi o Canona) skłania mnie do myślenia nad zmianą systemu - póki nie zainwestowałem w tele 2.8.

Czytając forum można natrafić na różne propozycje body spełniającego te wymagania zaczynając od D750 przechodząc przez D810/D3/D3s/D3x/D4/D4s na D5 kończąc.
Bardzo ciekawie wygląda D850 (mimo wyższego budżetu, parametry idealne pod to czego potrzebuję) i być może warto dozbierać do tej puszki, natomiast w całym gąszczu informacji ciężko mi jest wyciągnąć jakiekolwiek konstruktywne wnioski.

Dlatego proszę pomóżcie.
Jestem przekonany, że temat na pewno przyda się zapaleńcom przyrody na przyszłość z podobnym dylematem.

Budżet na body to ok. 10000 zł (bez różnicy czy będzie to zadbana używka z niskim przebiegiem czy nowe body)

Jeśli potrzebujecie dodatkowych informacji, chętnie uzupełnię i tak już dość długie moje litanie :)

Dzięki Wam z góry
Olek

Jacek_Z
04-11-2017, 09:38
Czytając forum można natrafić na różne propozycje body spełniającego te wymagania zaczynając od D750 przechodząc przez D810/D3/D3s/D3x/D4/D4s na D5 kończąc.
Bardzo ciekawie wygląda D850 (mimo wyższego budżetu, parametry idealne pod to czego potrzebuję) i być może warto dozbierać do tej puszki, natomiast w całym gąszczu informacji ciężko mi jest wyciągnąć jakiekolwiek konstruktywne wnioski.Hm. Z tego co wymieniłeś to sporo się w budzecie 10 tys nie mieści. D5, D4, 4s, D850. Natomiast D3x - nie ma wysokich ISO, to studyjne body, D3s - to już tylko 12 Mpx, przyrodnicy chcą mieć dużo detalu, kadrowanie.
Realnie zostaje ci D810 lub D750.

Pawel Pawlak
07-11-2017, 22:29
pisałem już w tym wątku ale zostałem pozamiatany.
za 10tyś kupisz D4 w dobrym, albo bardzo dobrym stanie. Do dzikiej przyrody w tej kasie super wyborem - AF, FPS, bufor, solidność i pewność działania , akumulator. To sprzęt któremu można wierzyć - dlatego jest w torbie niemal każdego reportera, który foci w różnych warunkach i którego nie stać/nie chce wydać kasy na D5.
Do krajobrazu gorzej, ale jeśli nie masz klientów którzy potrzebują wydruki o większej rozdzielczości, to będziesz zadowolony. Możesz wierzyć albo nie, ale 16mpix nawet w połączeniu z uwa potrafi wyglądać świenie np. w formacie A2 ;) Wada przy ssakach to głośna migawka.
D750 -w terenie szybciej polegnie ze względu na jakość wykonania (ale to zależy od warunków) węższy rozstaw AF, mniej pewne działanie AF-śledzącego, bez porównania mniejszy bufor i dłuższe jego uwalnianie, wolniejsza seria, za to trochę większa rozdzielczość.
D810 - niewiele znam osób które ostatecznie jest zadowolonych z tego body przy fotografii ptasiej. Pomimo teoretycznych zalet, w praktyce niestety daleki od tego czego się oczekuje - cała masa nieostrych zdjęć, kiepskie wysokie iso. Wolna seria. Obrazek na niskim iso zabija... jeśli się uda zrobić ostry (af trafi, poruszenia nie będą widoczne). Fajna do ssaków, cicha migawka.

Jacek_Z
08-11-2017, 00:58
pisałem już w tym wątku ale zostałem pozamiatany..Niee, nie było edycji w wątku, przed tym postem. Bo po twoim poście to już tak, ale .. widziałeś wpisy i nie były one na temat..
Panowie tomfoot i zelber - na razie to tylko to wykasowaliśmy, ale to być może nie będzie koniec konsekwencji. Zastanawiamy się co z tym fantem zrobić, bo to recydywa.

tomfoot
08-11-2017, 01:02
Jacek_Z zadałem pytanie autorowi tematu co nie pasuje w 5d3 (o czym sam napisał) i tyle, a że w zamian ktoś obrzucał czymś to wiesz, ze i jego i siebie sam zglosilem do moderacji...

Zelber
08-11-2017, 03:04
Jaka znowu recydywa?
Przecież nikt o zdrowych zmysłach i jakiejś podstawowej wiedzy fotograficznej nie będzie polecał Pentaxa do fotografii przyrodniczej(Szczególnie komuś celującemu w 300/400 2.8 czy 500/600 4.0.)... Z którąś z tych dwóch rzeczy coś musiało być mocno "nie tak".
Bądźmy poważni, najdłuższe sensowne(!) szkło w tym systemie ma 200mm...

Tamitu
08-11-2017, 23:06
Nie pleć głupot Zelber. Większość zdjęć przyrodniczych powstaje przy 4-5.6.
Co do Pentaxa.
https://www.pentaxforums.com/lenssearch/?minfl=198
Taka mowa trawa i powielanie schematów.
Co do puszki, to jak napisał Paweł - D4.

Zelber
08-11-2017, 23:26
560 5.6 nie do końca kryje FF, o 300 4.0 rzeczywiście zapomniałem.

Pawel Pawlak
08-11-2017, 23:26

To chyba jednak jest tak, że większość tych zdjęć powstaje na pełnej dziurze - jak ktoś ma 2.8 to na 2.8 powstaje większość zdjęć, chyba że pracuje z tc14 wtedy na 4 albo tc2.0 i wtedy naprawdę jest 5.6. Ale mozna przyjąć że przysłony 4-5.6 to górna granica która wynika z ograniczeń sprzętowych a nie z wyboru. Chyba że priorytetem jest mobilność - wtedy ona determinuje jasność.
Generalnie niewiele osób decyduje się na 2.8 ze względu na to że wybierają zasięg, ale niestety Pentax jak na razie nie daje im możliwości takiego wyboru.

Xavier80
09-11-2017, 09:01

Ale to chyba podczas rodzinnych wycieczek do zoo :)

Tamitu
09-11-2017, 11:30
Niech Ci będzie, mnie to mało co obchodzi Xawier80. Właściwie, po co te prztyki?
Pentax jest pełnoprawnym systemem, a te manuale - dla dziadków - robią większą robotę od nowoczesnych popierdółek.
Pokaż mi własne 3x przyrodnicze-foto na 2.8.

EDIT.

pioterkow
27-11-2017, 18:08
potrzebuję wysokiej czułości (powyżej ISO 1600) bez szumów, dodatkowo po podpięciu TC 1.4 lub 2.0 tj. max f8 chciałbym mieć sprawny i celny AF.
Olek
Szum szumowi nierówny... :)
Z D3X wyciągałem zdjęcia z jaskiń -4-5 EV i pojawiło się*"ziarno" jak ze starych filmów. Nie raził ow odbiorze. Wysłałem jednemu z kolegów z Forum taki plik i całkiem mu się podobał. :)
W D5 szumy to obrzydliwy syf fioletowo-ohydny :(
D3X jest znakomity do krajobrazów.
Ale jeśi zależy CI na szybkim i pewnym AF - to kup jakąś D4 w tym budżecie. Taki D3X ma znakomitą matrycę i bardzo dobrą jakość ale do dynamicznych ujęć się średnio nadaje...
D4, D4S lub D5 (ale to nie ta półka cenowa). Myślę że kupisz takie body w dobrej cenie.
Pozdrawiam. Piotr

Pawel Pawlak
27-11-2017, 18:56
No własnie taki D4s w pełnej rozdzielczości na iso100 będzie szumiał mniej niż D3x, DR będzie miał na tym samym poziomie, natomiast na wysokim iso będzie dość blisko obrazka z D5. Oczywiście rozdzielczość mniejsza niż d3x - a czy za mała ? warto samemu przygotować taki landszaftowy plik i zlecić wydruk komuś kto to dobrze zrobi i wtedy ocenić samemu czy brakuje detalu, czy nie :)
AF, FPS i bufor oczywiście bliżej D5 niż d3x ;)

djscholas
04-02-2018, 22:39
Cześć :)

Dawno mnie tu nie było ale w między czasie stałem się posiadaczem D3S z przebiegiem 45k (niemiec płakał jak sprzedawał :P) a tak na poważnie to stan jest super i cena uczciwa :)
Generalnie stwierdziłem, że lepiej różnice przeznaczyć na 300 2.8 ze stabilizacją :)
Wielkie dzięki Wam wszystkim za rady :)

p.s. jakby ktoś z Was miał 300 2.8 vr II na sprzedaż (chętnie z telekonwerterem w pakiecie) to dajcie proszę znać :)