Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Godox Xpro dla nikona

pysson
25-10-2017, 09:17
http://www.godox.com/EN/Products_Remote_Control_XproN_TTL_Wireless_Flash_T rigger.html

Powinien być dostępny w listopadzie. Cena ok. 60-70 EUR.

yahooo8
25-10-2017, 14:55
Co on ma mieć w porównaniu z navigatorem x zwykłym ? Przecież Navigator x ma wszystko co trzeba, przenosi ttl itp.

pysson
25-10-2017, 15:26
Z tego co wiem:
1. poprawiona ergonomia (większy ekran, lepsze przyciski)
i to jest główna różnica, dodatkowo:
2. możliwość modyfikacji wszystkich grup jednocześnie
3. przejście z TTL na manual z zachowaniem ustawień

esperal
25-10-2017, 18:17
Dla mnie największym problemem w Navigatorze X jest nie tyle ergonomia związana z ekranem czy przyciskami, ale straszliwie nieintuicyjny sposób wprowadzania zmian w grupach. Po przesiadce ze sterownika YN to jest jakiś dramat i nie mogę się zupełnie przyzwyczaić.
pysson, jeśli przytrzymasz przycisk GR dłużej to masz możliwość modyfikowania widocznych grup jednocześnie.
Na Navigatorze X można zamontować lampę a tu raczej nie.
W NavigatorzeX brakuje mi wskaźnika naładowania baterii a w tym nowym jest.

pysson
25-10-2017, 22:45
Mam bardzo skromne doświadczenie z lampami - jedna sabinka i para RF-603.
Zdecydowałem się to zmienić. :)
Stanąłem przed wyborem YN vs Godox i padło na to drugie.
Zdecydował chyba drobiazg - otóż w odbiorniki Godoxa można wkręcić śrubę 1/4 ''.
Najmniej podobał mi się nadajnik, a ta nowa wersja prezentuje się znacznie lepiej i rozwiązuje także Twoje problemy, chyba. :)
Na sankach, w razie takiej potrzeby ląduje TT685/Stroboss60, przez nadajnik i tak nie ma TTLa (o ile mi wiadomo).

manfred
26-10-2017, 07:40
Przecież Navigator x ma wszystko co trzeba, przenosi ttl itp.
A przenosi z body ustawienia w Manualu na lampy?

PS Widzę że usunęli sanki pod lampę.

yahooo8
26-10-2017, 08:41
A przenosi z body ustawienia w Manualu na lampy?

PS Widzę że usunęli sanki pod lampę.

Tak, ustawiasz manualnie na navigatorze moc lampy. To jest podstawowa funkcja takich wyzwalaczy a TTL już nie zawsze.

kornikbp
26-10-2017, 14:35
już jest przedsprzedaż na ebay/aliexpress, ale poczekam jeszcze na pierwsze testy, bo może mieć bolączki "wieku dziecięcego" :)
navigator x to mały placek, gdzie ciężko się pracuje na grupach
x-pro będzie wisienką na torcie wspanialego systemu bezprzewodowego wyzwalania Godox/Quadralite

kornikbp
25-11-2017, 22:22
minął miesiąc...ktos już posiada? :) jak wrażenia?

pysson
22-12-2017, 10:23
jak wrażenia?

Działa. :)
Zaskoczyło mnie trochę zużycie baterii, ale nie ma dramatu.
Za to jest duży wyświetlacz.

rpromin
05-01-2018, 07:44
a jest af-assist? I czy dobrze dziala? U mnie na navigatorze X od czasu do czasu AF assist jest widoczny na zdjeciach, tak jakby czasem nie gasł wystarczajaco szybko, bardzo mnie to zszokowalo.

[EDIT] widze w specyfikacji ze jest, pytanie czy dziala lepiej niz w navigatoze pod wzgledem nie pojawiania sie na zdjeciach