Zobacz pełną wersję : d700 tethering - lightroom pomocy!
badtorro
21-10-2017, 13:55
witam, podłączyłem D700 do komputera (win10) kablem usb.
W lightroom (Classic CC) klikam 'start tethered capture', ale niestety dostaję błąd 'no camera detected'. Aparat jest włączony.
Co zrobić żeby zadziałało? Czegoś mi brakuje? Aparat jest włączony w normalnym trybie (A).
pomocy :)
A widać go na liście dysków/urządzeń?
badtorro
21-10-2017, 14:31
nie nie widać. nie widać nawet nieznanego urządzenia
może brakuje mi jakiegoś sterownika?
badtorro
21-10-2017, 15:06
zainstalowałem już całe oprogramowanie nikona, ale dalej bez rezultatu - aparatu nie widać w komputerze
czy aparat trzeba włączyć w jakiś specjalny tryb?
W D700 masz możliwość wyboru "jako co" ma się legitymować w PC z tego co pamiętam.
Jeśli w ogóle nie jest widzialny, zacząłbym od sprawdzenia (zmiany) kabla.
Najlepiej podłączać tak jak w instrukcji:
1. Wyłącz body
2. Podłącz kabel USB do Aparatu
3. Podłącz kabel USB do PC
4. Włącz body
W D700 powinno się to charakteryzować swoistym "mrugnięciem" ekranu górnego.
badtorro
22-10-2017, 23:00
dzięki za odpowiedź
próbowałem już wszystkiego
w D700 wraz z którąś aktualizacją zniknęło menu USB, gdyż D700 obsługuje tylko jeden tryb
Wszystko wskazuje na brak kompatybilności z Windows10
W10 nie powinien mieć tu znaczenia. Działa to na standardowych sterownikach.
Jeśli nie widać go jako urządzenia PTP (wraz z innymi dyskami), to zobacz jeszcze w managerze urządzeń.
Tam widać wszystkie podłączone urządzenia, nawet jak brak im sterowników. Można też zdiagnozować, czy to sterownik, czy problem z samym połączeniem (kable, gniazdo w aparacie, itp).
badtorro
23-10-2017, 05:09
Mam tylko jeden kabel typu mini usb i już wcześniej podejrzewałem ze może byc uszkodzony
Problem objawia się właśnie w ten sposób, ze aparat nie jest widoczny w menedzerze urządzeń ani jako nierozpoznane urządzenie ani jako żadne inne. Tak jakby aparat wogole nie był podłączony do kompa
U mnie na Win10 działa. Oprogramowanie aparatu: A 1.04 B 1.03
dzięki za odpowiedź
próbowałem już wszystkiego
w D700 wraz z którąś aktualizacją zniknęło menu USB, gdyż D700 obsługuje tylko jeden tryb
Wszystko wskazuje na brak kompatybilności z Windows10
Testuj inny kabel usb bo ja miałem tak dawno temu że już rwałem włosy z głowy dlaczego nie ma połączenia na nowym kablu usb z saturna, okazało się że kabelek z pudełka plus przedłużka usb zadziałała i wiem że kabelków w saturnie lepiej nie kupować :)
badtorro
23-10-2017, 13:19
Dzięki panowie, zatem czas wymienic kabelek
Wrócę do walki jak już się zaopatrze
Daj znać, zorganizowałem sobie D700, w razie co krzycz, ale do tej pory sprawdzone z Win XP, 7x86/x64, 8x64, 8.1x64 i 10x64. Wszędzie sprawa wygląda identycznie. Po prostu działa, wykrywa, kopiuje. :)
newmorning
15-09-2018, 23:11
A co jeśli po podłączeniu do komputera jest widoczny dysk. W lightroomie można importować zdjęcia, ale po włączeniu "tethering" wyświetla się "co camera detectec"? Nie mam pomysłu
Jeśli widać jako dysk, to musisz przełączyć tryb USB z MSD na PTP.
Wtedy aparat w komputerze będzie widoczny jako aparat (też z dostępem do plików).
Wspominał już tutaj kolega badtorro, a ja powtórzę, że d700 nie ma możliwości zmiany funkcji USB. Dla komputera jest widoczny jako dysk .
Hej, mam taki problem, ze moj aparat jest widziany przez komputer, moge zgrywac zdjecia itp, ale nie widzi w lightroomie jak wlaczam tethering. Raz, czy dwa mi znalazło tylko nie wiem w jaki sposb sie to stalo. Wiem tylko ze na aparacie wtedy zamiast ilosci zdjec zrobil sie napis PC. Jak mi sie to udało? ktos pomoze?
DaroD300S
18-02-2019, 13:23
Hej, mam taki problem, ze moj aparat jest widziany przez komputer, moge zgrywac zdjecia itp, ale nie widzi w lightroomie jak wlaczam tethering. Raz, czy dwa mi znalazło tylko nie wiem w jaki sposb sie to stalo. Wiem tylko ze na aparacie wtedy zamiast ilosci zdjec zrobil sie napis PC. Jak mi sie to udało? ktos pomoze?
Trzeba usunąć plik preferencji i ponownie uruchomić program. To jest oficjalna porada z serwisu Adobe i działa. Nie pamiętam w tej chwili gdzie ten plik się znajduje, jak będę przy swoim komputerze to napiszę.