PDA

Zobacz pełną wersję : Nazwa DG

m-500
20-10-2017, 15:03
Wątek głownie dla osób, które prowadzą DG związaną z fotografią i/lub projektowaniem graficznym.
Możecie napisać trochę o procesie tworzenia nazwy firmy? Jak długo wam to zajęło, czym się kierowaliście (a może zapłaciliście specjaliście?) jak się finalnie nazywacie itd.

Z początkiem nowego roku chcę wystartować ze swoim "dzieckiem" a w głowie mętlik :P Co prawda mam kilka typów, ale w każdym coś mi nie pasuj.

Mane
20-10-2017, 17:06
Nie ma się co zmóżdżać, to i tak tylko nazwa na fakturach :) natomiast w logo, nazwę strony czy czego tam jeszcze możesz sobie wpisać co Ci się podoba :) szczególnie to widać w przypadku wszelkiej maści sklepów internetowych.

Pamiętaj, że musisz w nazwie zawrzeć swoje imię i nazwisko (nazwa skrócona nie musi tego zawierać).

spiritus
20-10-2017, 17:12
Pamiętaj, że musisz w nazwie zawrzeć swoje imię i nazwisko (nazwa skrócona nie musi tego zawierać).

IMIĘ NAZWISKO PHOTOGRAPHY.... jest wszystko i daje +100 do profesjonalizmu :D

ksh
20-10-2017, 17:12
Jednoosobowa dg musi zawierać przynajmniej imię i nazwisko ale co potem wymyślisz i co wypromujesz to już twoja fantazja, ta nazwa to tylko faktura i pieczątka jeśli używasz, cała reszta to marketing i pełna dowolność.

m-500
20-10-2017, 17:18
Chodzi mi głownie o logo, stronę itd ale skoro już i tak to ma powstać, niech będzie spójne z "oficjalną wersją" :P

MARTINK
20-10-2017, 21:22
tylko +100 ?

m-500
20-10-2017, 21:31
Byłabym wdzięczna, gdybyście nie robili offtopu :)

wojtekd3
20-10-2017, 23:46
Wrzuć swoje pomysły, przemyślimy, ewentualnie przeredagujemy, może coś z tego wyjdzie :-)

Radzilla
21-10-2017, 12:50
Jak koledzy wspomnieli - nazwa firmy (działalności gospodarczej) a nazwa mark, a co za tym idzie strony i logo - to mogą być różne rzeczy.
Pamiętaj, że przy jednoosobowej działalności nazwę firmy stanowi: imię i nazwisko + jakaś nazwa.

Zacznij od przemyślenia czy chcesz się związać i być kojarzony z daną branżą, czy niekoniecznie:
- jeśli tak to np. Jan Kowalski Fotografia albo Jan Kowalski Projekty Graficzne (ale jeśli za jakiś czas będziesz świadczyć usługi otworzysz sklep z meblami to będzie trochę śmiesznie - ale to tylko nazwa na fakturze). No i nazwę zawsze można zmienić.
- jeśli nie chcesz być kojarzony ze ścisłą branżą to nazwa firmy Jan Kowalski ABRAKADABRA lub JK Jan Kowalski - a logo i stronę nazwać sobie Rewelacyjny Fotograf czy Świetny Grafik (chociaż kwestia marki i zastrzeżenia nazwy/logo to już inna para kaloszy)

Swoje pomysły koniecznie sprawdź w bazie CEIDG oraz w google na poziomie miasta/województwa/kraju. Jest duże prawdopodobieństwo, że ktoś już taką nazwę wymyślił wcześniej w tej lub innej branży.

Rafał_Sz
27-10-2017, 11:08
tylko +100 ?
Żeby było + 1000 to trzeba jeszcze dodać PRO.

:)