PDA

Zobacz pełną wersję : Programdo drukowania zdjęć, różne rozmiary

Adi_1981
19-10-2017, 19:17
Witam Was Przyjaciele.

Spieszę do Was z zapytaniem, jaki program przystosowuje się do wielkości papieru drukarskiego. Przeszukałem fora ale nic nie znalazłem - widać za cienki w uszach jestem :)
Mam format A4, 180 na 260 i jeszcze jakiś kosmiczny, nie mogę go teraz znaleść. Przy Canonie za 350 zł nie miałem problemów tam zamiatał wszystko Image Garden, obecnie mam lustrzankę nikona model D5300 i urządzenie wielofunkcyjne 45 kilogramową DELL C3765dnf więc nie byle szajs tylko maszynę "przemysłową", niestety bez softu na płycie instalacyjnej. Proszę Was Bardzo ...pomóżcie cieniasowi.

Dzięki.....

mzj
19-10-2017, 22:05
Na stronie Della są sterowniki do tej drukarki, to biznesowy laser i cały soft do niego jest opublikowany przez producenta.

Adi_1981
19-10-2017, 22:59
Na stronie Della są sterowniki do tej drukarki, to biznesowy laser i cały soft do niego jest opublikowany przez producenta.

Pokażesz link ciemniakowi?
Dzięki

Kojocisko
20-10-2017, 08:22
http://www.dell.com/support/home/pl/pl/plbsd1/product-support/product/dell-c3765dnf/drivers

Adi_1981
21-10-2017, 02:23
http://www.dell.com/support/home/pl/pl/plbsd1/product-support/product/dell-c3765dnf/drivers

Przepierdzieliłem cały dział i lipa. Widać do krów nie stworzą softu... a same stery, zero edytorów.

Niestety nie ma tam oprogramowania do obróbki fotografii.

Czy nie znacie jakiegoś "uniwersalnego, popularnego" edytora?

mmluty
21-10-2017, 14:47
W LR zrobisz to co chcesz bez problemu, kryteria spełnia jest popularny i uniwersalny.

Adi_1981
22-10-2017, 20:34
W LR zrobisz to co chcesz bez problemu, kryteria spełnia jest popularny i uniwersalny.

...że w czym?

- - - - kolejny post - - - - - -

dzięki, szukałem ich

tak długo się męczyłeś z samym oprogramowaniem bez sterowników?

GonzoG
23-10-2017, 01:30
Drukarka nie jest od tego, aby miała oprogramowania do edycji zdjęć, szczególnie biurowa.
Do obróbki zdjęć są dedykowane programy, a nie badziewne dodatki do drukarek.

Z darmowych masz GIMP, RAWTherapee.
Z komercyjnych Lightroom, Photoshop, Camera One,...

W każdym normalnym programie do zdjęć do wydruku przygotowuje się je samodzielnie - dobiera format, rozdzielczość. Najlepiej na podstawie możliwości urządzenia drukującego.

markB
23-10-2017, 11:55
Do Nikona D5300 ściągnij sobie darmowy Nikon Capture NX-D (http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/products/162/Capture_NX-D.html). Od biedy nawet dołączony do aparatu View NX 2 powinien starczyć.

Me_how
23-10-2017, 12:53
Jeżeli szukasz programu do formatowania i zarządzenia wydrukami, to przyjrzyj się Qimage Ultimate.

Adi_1981
24-10-2017, 00:12
Drukarka nie jest od tego, aby miała oprogramowania do edycji zdjęć, szczególnie biurowa.
Do obróbki zdjęć są dedykowane programy, a nie badziewne dodatki do drukarek.

Z darmowych masz GIMP, RAWTherapee.
Z komercyjnych Lightroom, Photoshop, Camera One,...

W każdym normalnym programie do zdjęć do wydruku przygotowuje się je samodzielnie - dobiera format, rozdzielczość. Najlepiej na podstawie możliwości urządzenia drukującego.

Image Garden od Cacona był chyba dla mnie najlepszy.

Programy, które posiadam:

Canon Easy-PhotoPrint EX
PaperPort
RawTherapee 5.2
GIMP 2

Oraz płatny 400 zł - ACDSee Photo Studio Ultimate 2018 - tutaj już byłem w akcie desperacji. I po instalacji owego programu szybko sobie odpowiedziałem na stawiane samemu sobie pytanie: "Coś ty nawyrabiał, żeby dawać 100$" Popukaj się...

--------------------------------------------
Słuchajcie Przyjaciele... jestem Wam oczywiście BARDZO wdzięczny za tak szybką reakcję oraz chęć niesienia mi pomocy.

Ze starego poczciwego canona za 400zł kupionego w carrefourze, Image garden wprost prowadził za rączkę.
Wydrukowałem kilkaset zdjęć z mojej komórki w ślicznej, jak na telefon, jakości w przeróżnych formatach plus kilkadziesiąt w formacie A4.

Pytanie, które teraz rzucam sobie: "O co Tobie chodzi?" - otóż odpowiedź jest banalna dla mnie - "Nie umiesz człowieku dopasować, w danym programie,
rozmiaru papieru i kalibracji położenia względem papieru zdjęcia. taki sposób oby na kartce wyszło śliczne, WYŚRODKOWANE zdjęcie.
Image garden był jak dla tej funkcji - IDEAŁEM.

4-5 lat temu wydrukowałem nim kilkaset zdjęć w formacie 15 x 10 i bardzo dużo w formacie A4.

Jak widać, starzeję się, na karku 37....

Serwisuję komputery, pomagam swoim sąsiadom w rozwiązywaniu wszelakich problemów czy z systemem czy z konfiguracją osprzętu.
Jestem przeszło 17 lat "samoukiem komputerowym".
Kupiłem bardzo dużo papieru w formacie 260mm na 187mm i słuchajcie najlepszego... nawet dla "niedorozwiniętych userów blaszaków" , to raz mi zdjęcie wylezie gdzieś w 1/4obok kartki , obcięte, za duże, nie pośrodku itp.

a na tego Della przesiadłem się z obowiązku ponieważ poczciwy Canon zaczął mi pobierać papier, raz tak, raz nie. I tak o to wyrąbałem 3950 złoty....; - a z wyborem papieru, co mi pisze - rozmiar niestandardowy - już mi ręce opadają...
Boże, pozwól mi coś do diabła wydrukować ...o!!!

Me_how
24-10-2017, 13:08
Cierpliwie zapytam: a przyjrzałeś się proponowanemu przeze mnie programowi? Według mnie to jest to czego potrzebujesz. Niekoniecznie jest to jedyne możliwe rozwiązanie, ale na pewno sprawdzone i działające. Najważniejsze cechy:
- pozwala zdefiniować wielkość papieru
- pozwala dowolnie osadzić na nim jedno lub wiele zdjęć.
- pozwala określić format/wielkość zdjęcia do wydrukowania
- posiada algorytmy przeskalowujące zdjęcie do zadanego formatu
- posiada funkcjonalności korygowania/obróbki zdjęć
- w końcu to (i parę innych rzeczy) można zaszyć w szablon i wielokrotnie wykorzystywać

PS. Nie szukaj edytora zdjęć z funkcjonalnością obsługi wydruków, a programu do drukowania.

Adi_1981
02-11-2017, 06:34
Cierpliwie zapytam: a przyjrzałeś się proponowanemu przeze mnie programowi? Według mnie to jest to czego potrzebujesz. Niekoniecznie jest to jedyne możliwe rozwiązanie, ale na pewno sprawdzone i działające. Najważniejsze cechy:
- pozwala zdefiniować wielkość papieru
- pozwala dowolnie osadzić na nim jedno lub wiele zdjęć.
- pozwala określić format/wielkość zdjęcia do wydrukowania
- posiada algorytmy przeskalowujące zdjęcie do zadanego formatu
- posiada funkcjonalności korygowania/obróbki zdjęć
- w końcu to (i parę innych rzeczy) można zaszyć w szablon i wielokrotnie wykorzystywać

PS. Nie szukaj edytora zdjęć z funkcjonalnością obsługi wydruków, a programu do drukowania.

Tak, ale...,

Mam ogromną prośbę. Bardzo Was, Ciebie i innych proszę o pomoc na przykładzie jednego zdjęcia, które za raz podepnę do postu.
Przyznam się ale zgłupiałem w kwestii doboru aplikacji/funkcji dla niestandardowych rodzai wydruków.

Spodobała mi się aplikacja Qimage ultimate. - tam wszystko jest podane "na tacy".

Słuchajcie, mam za sobą różne wydruki na różnych papierach na canonie, lexmarku i hp ale po kupieniu
tego kombajnu Dell'a całkowicie się pogubiłem i nie kłamię, Co róż podchodzę do edytora, nic mi nie wychodzi i się zniechęcam.

Mam z allegro 1500 stron dla A4 i ponad 4 tysiące dla "małych wydruków" - 26 cm na 18,6 cm. (jakiś zboczony format ponieważ do żadnego nie ma przypisania).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Słuchajcie, ja, stary chłop 37 lat a nie potrafię wykonać najprawdopodobniej najbanalniejszej procedury korekty - toto - papier, papier - foto.

Bardzo Was proszę, ...pokażcie mi na przykładzie z opisem jakie ustawianie parametrów , co, jak i gdzie - do pliku z załącznika. Bardzo proszę... Napiszcie mi jak dla przedszkolaka w punktach, co i jak w kolejności muszę wykonać w tym programie dla rozmiaru papieru jaki podałem.

Dzięki Wielkie i Pozdrawiam -
Adrian

foto:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.upcpoczta.pl/g.kabala1/Foto.jpg)

ps. Me_how - dzięki za fajową aplikację

Me_how
02-11-2017, 12:45
Skoro wszystko jest podane na tacy, to z czym problem ;-)

Abym dobrze zrozumiał: papier masz formatu 26 x 18,6 cm?
Jakiej wielkości ma być zdjęcie na tym papierze: cała strona, coś mniejszego (jeżeli tak, to jakiej wielkości) wycentrowane, czy jakoś inaczej?

Adi_1981
02-11-2017, 15:17
Skoro wszystko jest podane na tacy, to z czym problem ;-)

Abym dobrze zrozumiał: papier masz formatu 262 mmx 17,6 cm?
Jakiej wielkości ma być zdjęcie na tym papierze: cała strona, coś mniejszego (jeżeli tak, to jakiej wielkości) wycentrowane, czy jakoś inaczej?

papier: 187mm na 227mm

- wycentrowane
- bez marginesów
- cała strona

Poproszę.
Ps. Jak tylko zczaję to jeszcze dziś wytnę pół lasu !!! :lol:

Dzięki, czekam na gratisową lekcję ;)
Pozdrawiam,
Adrian

Adi_1981
03-11-2017, 01:09
Me_how - może Ty mi poświęcisz parę minut co?

mmluty
03-11-2017, 22:13
Me_how - może Ty mi poświęcisz parę minut co?

Ty chyba robisz sobie jaja. Mam wrażenie, że zaraz poprosisz kogoś żeby przyjechał i nacisnął Ci odpowiedni klawisz, bo nie za bardzo masz ochotę się czegoś samodzielnie nauczyć!

Adi_1981
03-11-2017, 23:25
Ty chyba robisz sobie jaja. Mam wrażenie, że zaraz poprosisz kogoś żeby przyjechał i nacisnął Ci odpowiedni klawisz, bo nie za bardzo masz ochotę się czegoś samodzielnie nauczyć!

Pisałem powyżej, że drukowałem już bardzo dużo zdjęć na wielu drukarkach ....do 300 - 400 zł, obrabiałem, edytowałem, przycinałem, tylko z tym gównem Della za 3600 zł mam te same problemy co matka z gimnazjalistą.

WSZYSTKO... ustawiam tak, jak należy, wielokrotnie sprawdzam... bo kartki mi się same nie zakupią, wszystko przed wciśnięciem PRINT wygląda na bardzo dobrze wyregulowane i wielokrotnie sprawdzone, jednak wynik końcowy jest nie zadowalający. Ty się śmiej ale ja już używałem nawet linijki aby mieć pewność, że wszystko jest tip-top. Gdzieś MUSI siedzieć BABOL. Mam problem z korygowaniem lewej strony wydruku. Drukuje całość elegancko ale musi sobie ukraść z jakieś 20, 25 % strony.

Ps.:
Nie mam nigdy czasu na "robienie sobie jajec"

Pozdrawiam,
Adrian

Adi_1981
04-11-2017, 00:16
PIERWOTNY:

źródło (http://members.upcpoczta.pl/g.kabala1/foto.jpg)

PO WYDRUKU - SKAN:

źródło (http://members.upcpoczta.pl/g.kabala1/foto.jpg)

JUŻ ROZUMIECIE O CO MI CHODZI CZY ROZKRĘCIĆ DRUKARKĘ NA CZĘŚCI I WYMIENIĆ WSZYSTKIE PODZESPOŁY ?

PROSTE... - A ZARAZEM TRUDNE

Me_how
04-11-2017, 03:59
Czy drukarka ma w sterowniku taki format papieru jak używasz?
A co jest z tym zdjęciami nie tak?

Nbogdan
04-11-2017, 09:41
papier: 187mm na 227mm

- wycentrowane
- bez marginesów
- cała stronaAdrian

Drukuje całość elegancko ale musi sobie ukraść z jakieś 20, 25 % strony.
Adrian

Czegoś nie rozumiem.
Jeżeli plik ma inne proporcje niż papier, to jak chcesz to wydrukować bez marginesów, cała strona i żeby jeszcze nie "ukradło" 25% strony?

PIERWOTNY:

PO WYDRUKU - SKAN:

PROSTE... - A ZARAZEM TRUDNE

Podlinkowałeś ten sam plik dwa razy, to jak w końcu wygląda ten wydruk?

Adi_1981
04-11-2017, 10:13
POPRAWKA!!! - OTRZYMANE W PROCESIE DRUKOWANIA ZAMIESZCZAM PONIŻEJ. PROSZĘ ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NA DŁUGOŚĆ WCIĘCIA OD LEWEJ STRONY.

źródło (http://members.upcpoczta.pl/g.kabala1/foto.pdf)

KOREKTA

WSTAWIAM ORYGINALNY, ZESKANOWANY WYDRUK ZDJĘCIA, KTÓRE POWINNO WYGLĄDAĆ JAK DWA ZDJĘCIA ZAMIESZCZONE POWYŻEJ, PROSZĘ ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA GŁĘBOKOŚĆ WCIĘCIA OD LEWEJ STRONY KU ŚRODKOWI I LOGICZNIE UZASADNIĆ, KTÓRE USTAWIENIE DAŁO CIAŁAhttp://members.upcpoczta.pl/g.kabala1/foto.pdf

Czegoś nie rozumiem.
Jeżeli plik ma inne proporcje niż papier, to jak chcesz to wydrukować bez marginesów, cała strona i żeby jeszcze nie "ukradło" 25% strony?

Podlinkowałeś ten sam plik dwa razy, to jak w końcu wygląda ten wydruk?

...POPRZEZ WYPEŁNIENIE KOSZTEM KSZTAŁTU

jalk
04-11-2017, 10:51
Wpisz w sterowniku drukarki, jeżeli jest taka możliwość, format papieru na jakim drukujesz, bo mi to wygląda jakby zdjęcie było środkowane do formatu a4 a nie tego Twojego mniejszego.

And.N
04-11-2017, 11:08
......POPRZEZ WYPEŁNIENIE KOSZTEM KSZTAŁTU
Naprawdę zależy Ci na zdeformowanych wydrukach ? Nie wiem czy dobrze rozumiem, chciałbyś niezależnie od proporcji zdjęcia aby było bez marginesów na papierze o rozmiarze 260 x 180 mm. ?

mmluty
04-11-2017, 22:06
Adi_1981 poważnie, zastanów się czy nie będzie najprościej sprzedać ten Twój nowy nabytek i kupić Canona który będzie drukował zdjęcia pod Twoim ulubionym programem. Dodam, że jesteś naprawdę oryginalny, jeżeli zakupiłeś laserową drukarkę za takie pieniądze żeby drukować zdjęcia.

Me_how
05-11-2017, 14:21
A może zamiast rybki wędkę? Ten link prowadzi do biblioteki video tutków z obsługi tego programu: http://www.ddisoftware.com/qimage-u/learn.htm
Na tej stronie jest również link do instrukcji w pdf.
Powodzenia.

Adi_1981
07-11-2017, 03:30
Adi_1981 poważnie, zastanów się czy nie będzie najprościej sprzedać ten Twój nowy nabytek i kupić Canona który będzie drukował zdjęcia pod Twoim ulubionym programem. Dodam, że jesteś naprawdę oryginalny, jeżeli zakupiłeś laserową drukarkę za takie pieniądze żeby drukować zdjęcia.

...Jak widzisz, lekko "wyprzedziłem" postęp czasu bądź epoki.
Mam już swoje lata i nie tylko do wydruku fotografii inwestowałem w ten sprzęt. Sądzę, że dokonałem bardzo trafnego wyboru jak na moje potrzeby służbowe jak i "zabawę" w wolnym czasie. Drukowanie będzie gdzieś na piątym miejscu mojej inwestycji.

Naprawdę zależy Ci na zdeformowanych wydrukach ? Nie wiem czy dobrze rozumiem, chciałbyś niezależnie od proporcji zdjęcia aby było bez marginesów na papierze o rozmiarze 260 x 180 mm. ?

Zależy mi na poprawnej konfiguracji w stronę sterownika. Zdjęcia mogą być i do góry nogami, istotne jest dla mnie to, czy kombajn wykona powierzone mu przeze mnie zadanie.

Wpisz w sterowniku drukarki, jeżeli jest taka możliwość, format papieru na jakim drukujesz, bo mi to wygląda jakby zdjęcie było środkowane do formatu a4 a nie tego Twojego mniejszego.

...a jak sobie wyobrażasz procedurę "edytowania pliku systemowego kombajnu"? mam to zrobić przez notatnik, NERO czy kalkulator? - Nie wiem co do mnie piszesz. Z taką sytuacją nie miałem jeszcze styczności.

A może zamiast rybki wędkę? Ten link prowadzi do biblioteki video tutków z obsługi tego programu: http://www.ddisoftware.com/qimage-u/learn.htm
Na tej stronie jest również link do instrukcji w pdf.

No po prostu miodzio ;)

jalk
07-11-2017, 10:08
...a jak sobie wyobrażasz procedurę "edytowania pliku systemowego kombajnu"? mam to zrobić przez notatnik, NERO czy kalkulator? - Nie wiem co do mnie piszesz. Z taką sytuacją nie miałem jeszcze styczności.

Instrukcja obsługi strona 305 (to o formatach obsługiwanego papieru). Ostatnia pozycja CUSTOM i wpisujesz rozmiar papieru jaki posiadasz. Ale podobno wyprzedziłeś epokę, to i takie rzeczy powinieneś wiedzieć :)