PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie małej bizuterii

pawulon
19-10-2017, 12:54
Witam,

Zjadam zęby na próbie udoskonalania swojej techniki wykonywania zdjęć biżuerii. Głównie do fotografowania mam biżuterie rozmiarach 0,5 - 2cm. Rzadziej jakieś większe bransoletki do 7cm

Te najmniejsze produkty wykonuję Tamronem 90/2.8 Macro.

Ostatnio zacząłem robić zdjęcie na mlecznej pleksie podświetlanej od spodu dodatkowa lampą w celu uzyskania białego tła.

Od góry oświetlam softboxem, bez żadnego namiotu.

Problemy:

Głębia ostrości jest w miare wystarczająca na f/16, ale chciałbym, żeby była jeszcze większa. Przymykać przysłony już nie chcę bo powyżej f/16 ostrość drastycznie spada.
Czy może obiektyw macro o ogniskowej 60mm będzie bardziej odpowiedni? Trzeba będzie jeszcze bliżej postawiać aparat, ale to ogniskowa ma większy wpływ na głębie.
Podświetlanie od spodu owszem rozjaśnia tło, ale też gubione/prześwietlane są dolne części bizuterii. Macie jakiś sposób na uzyskanie jasnego tła z zachowaniem widoczności spodu obiektu?

ecml
19-10-2017, 14:54
Głębia ostrości jest w miare wystarczająca na f/16, ale chciałbym, żeby była jeszcze większa. Przymykać przysłony już nie chcę bo powyżej f/16 ostrość drastycznie spada.
1. Focus stacking - moim zdaniem, zdecydowanie najlepsze efekty.
2. Dużo mocniej przymknąć przysłonę i użyć programów do dekonwolucji dyfrakcji (Rawtherapee (darmowy) lub CaptureOne w wersji 10).
3. Dużo mocniej przymknąć przysłonę i wykorzystać dużą rozdzielczość matrycy - po odpowiednim zmniejszeniu zdjęcia efekty dyfrakcji nie będą widoczne.

Czy może obiektyw macro o ogniskowej 60mm będzie bardziej odpowiedni? Trzeba będzie jeszcze bliżej postawiać aparat, ale to ogniskowa ma większy wpływ na głębie.
Zakres głębi ostrości zależy wyłącznie od przysłony i wielkości przedmiotu w kadrze - z każdą ogniskową głębia będzie taka sama.

Podświetlanie od spodu owszem rozjaśnia tło, ale też gubione/prześwietlane są dolne części bizuterii. Macie jakiś sposób na uzyskanie jasnego tła z zachowaniem widoczności spodu obiektu?

1. Zmienić proporcje światła w tle (od spodu) i głównego.
2. Nie kłaść tylko wieszać przedmiot.
3. Niedoświetlać i wyciągać biele z tła w obróbce.
4. Świecić normalnie i przyciemniać krawędzie w obróbce.

pawulon
19-10-2017, 15:14
Dzięki odpowiedź.

Większość z tych rzeczy można by zastosować w przypadku fotografowania drogiej biżuterii gdzie jedno zdjęcie jest "drogie". A tutaj mam setki sztuk biżuterii z chin i na 1 zdjęcie mogę poświęcić 1 minutę + szybka obróbka w LR, bez retuszu, chyba że retusz paprochów.

Z ta głębią ostrości mnie zaskoczyłeś, nie jestem pewien czy tak jest w rzeczywistości.
Przecież jak fotografuję osobę obiektywem 135m na przysłonie f/2 to głębia ostrości jest mniejsza niz gdy fotografuje osobę obiektywem 35mm na przysłonie f/2. Przy założeniu takiego samego odwzorowania osoby w kadrze. W takim razie w przypadku zdjęć macro powinno być podobnie.

Spróbuje niedoświetlić zdjęcie przy następnej sesji, zobaczymy jaki będzie efekt przy obróbce, dodatkowo oświetlenie spodu dam od tyłu.

ecml
19-10-2017, 15:26
Większość z tych rzeczy można by zastosować w przypadku fotografowania drogiej biżuterii gdzie jedno zdjęcie jest "drogie". A tutaj mam setki sztuk biżuterii z chin i na 1 zdjęcie mogę poświęcić 1 minutę + szybka obróbka w LR, bez retuszu, chyba że retusz paprochów.
Miałem na myśli właśnie szybką obróbkę w LR. Jeżeli przedmioty są podobne, można jedne ustawienia przenieść na pozostałe zdjęcia pojedynczym kliknięciem (synchronizacja). Drogą biżuterię obrabia się zupełnie inaczej, dużo dłużej i dużo drożej.

Z ta głębią ostrości mnie zaskoczyłeś, nie jestem pewien czy tak jest w rzeczywistości.
Przecież jak fotografuję osobę obiektywem 135m na przysłonie f/2 to głębia ostrości jest mniejsza niz gdy fotografuje osobę obiektywem 35mm na przysłonie f/2. Przy założeniu takiego samego odwzorowania osoby w kadrze. W takim razie w przypadku zdjęć macro powinno być podobnie.
Portret, makro czy krajobraz, zasady są identyczne - sprawdź :)

Spróbuje niedoświetlić zdjęcie przy następnej sesji, zobaczymy jaki będzie efekt przy obróbce, dodatkowo oświetlenie spodu dam od tyłu.
No niestety, trzeba eksperymentować, nie ma jednej recepty.

ksh
19-10-2017, 15:30
Ja kiedyś wykorzystałem do takiej drobnicy tamrona 70-200mm i dało mi to lepsze efekty na 200mm niż tamron 90 makro, oczywiście chodzi o głębię, crop większy i szło to szybko, ja miałem softbox tak z 20cm pod szklanym stolikiem i w Lr wyciągana biel żeby nie było przepalonych krawędzi, do tego jeden softbox i blenda od góry żeby delikatnie doświetlić, nie było czasu na przysłanianie i inne zabawy, efekt był zadowalający, można było to robisz szybko.

grizz
19-10-2017, 15:37

Bo mylisz głębie ostrości z tym jak tło jest rozmywane. Wrzuć sobie https://dofsimulator.net/pl/ i ustaw blokadę kadru.