Zobacz pełną wersję : D810 VS D850 czy warto dopłacać do D850?
kurczeblade
19-10-2017, 10:30
Powolutku zbliża się mi koniec sezonu ślubnego, i generalnie koniec sezonu na plenery. Na następny sezon chciałbym wymienić jeden z aparatów, w aparatach w tym roku zostały wymienione migawki, ale dla bezpieczeństwa i dla komfortu psychicznego chciałbym już zakupić jedno "nowsze" body (obecnie D750 & D600) wiadomo że pod młotek pójdzie D600. Jak już wiemy, moja kategoria zdjęć to ślubne, oraz portretowanie w plenerze, czasami trafi się studio.
Zastanawiam się nad opcją wymiany:
D600 na D810. Mając przy tym zestaw D750 + D810. Obecnie pracuję na dwóch aparatach jednocześnie zawieszonych na szelkach reporterskich, ale D750 traktowałem jako takie główne body, tam gdzie warunki były gorsze, gdzie scena dynamiczniejsza to fociłem D750. Na drugim body D600 jakiś obiektyw do dodatkowych zdjęć. Na weselu odkładam w sumie prace na dwóch aparatach, D600 chowałem do torby i zostawiałem sobie tylko D750. Więc ten AF z D600 wcale mi nie przeszkadzał bo w większości fociłem w jaśniejszych warunkach, ale raczej nie był taki skuteczny jak w D750 :) Myślałem żeby zamienić D600 na D810 - raczej szukać na ebay'u jakiegoś mało używanego egzemplarza D810 i zaoszczędzić kasę, albo nie oszczędzać i dorzucić jednak do nowego D850 - gdzie mnie jednak odstraszają obecnie koszta inwestowania aż tak w ten aparat i zastanawiam się czy do tego co ja robię nie będzie to przesada, i czy zwyczajnie taki zestaw D750-D810 to będzie strzał w 10: D750 przecież styka na ślub, a w końcu chciałbym zobaczyć mityczną szczegółowość matrycy D810 przy takich właśnie plenerach. Dodam jeszcze że nie będzie mi sprawiała różnica w ergonomii używania D750\D810 - kiedyś pracowałem równocześnie na Canonie i Nikonie jednocześnie i się przyzwyczaiłem. Dodam tylko że nie chcę drugiego D750, mimo tego że to zacny apart, chcę spróbować innego najkona.
Ciągnie mnie do tego D810 dobra cena używek w idealnym stanie na zagranicznych stronach aukcyjnych. Możliwości już znamy. Nie boję się dużych plików.
Do D850 ciągnie "nowość" lepszy AF w sensie boczne punkty i w sumie tyle. Chociaż teraz używam głównie około centralnych punktów AF. Iso jakie używam to 1600-3200 a w D810 chyba nie jest aż tak źle przy takich wartościach, tym bardziej że zdjęcia oddaje po przeskalowaniu do 16-18mpx. Czasami trafi się coś powyżej 3200 - ale wiadomo od tego będzie D750. Seria u mnie jest ustawiona na 3fps. więcej do mojego reportażu nie potrzebuje. Jak myślicie pchać się w D850, czy jednak podejść zdrowym rozsądkiem, zaoszczędzić sobie i kupić mało używanego D810 ? :)
Wypożycz D810 na imprezę i wszystko już będziesz wiedział. Najlepiej samemu przestrzelić puchę.
Pawel Pawlak
19-10-2017, 15:53
trudno radzić - bez wątpienia w słabych warunkach D810 będzie miał słabszy AF niż Twój d750 (ale pewnie nie gorszy niż d600) a D850 jeszcze lepszy, do tego znacznie szerzej "rozsiany" po matówce. Z racji lepszego DR w D850 na iso400 i więcej, można też założyć że łatwiej będzie w nim opanować cienie (bez zafarbów) w czasie wołania RAWów, zwłaszcza kiedy niedoświetlisz czegoż dla ochrony światłe. Ale czy to jest warte dopłaty ? Tylko Ty możesz zdecydować.
Co do "mitycznej szczegółowości" , uważam że biorąc pod uwagę fotografię ślubną to połączenie masochizmu z onanizmem w najczystszej formie.
kurczeblade
19-10-2017, 17:48
Dobrze Paweł napisałeś, nie będzie lepiej niż na D750 ale będzie lepiej niż na d600 i to mi wystarczy , bo d600 dużo ogarnia w tym co robię ☺ co do detalu, to dlaczego nie mieć dobrze zrobionych fot z pleneru ślubnego ?!
Megapixele? 36 mpx to chyba spoko.
Ostatnio robiłem fotoalbum 30x30cm i wrzuciłem na dwie rozkładówki jedno zdjęcie, wyszło 30x60 cm. Ale 24 mpx dały radę, mam dostępne większe albumy, więc te megapixele jednak się przydają ☺ gorzej by było gdybym mocno wcześniej ciął te zdjęcie.
Pawel Pawlak
19-10-2017, 18:20
Ja nie twierdzę że nie fajnie mieć dobrze zrobionego pleneru. Tylko nikt mnie nie przekona że potrzebne do tego tyle mpix. nawet jeśl będziesz miał miał rozkładówkę 80x40cm. W przypadku biznesowych wyborów, męczenie się z tak wielkimi plikami jeśli nie trzeba uważam za masochizm, natomiast podziwianie detali przy 200% powiększeniu monitora, podczas gdy w końcowym efekcie nie mają one żadnego znaczenia a wręcz są niewidoczne uważam za onanizm. Znam sporo osób które robią śluby D800/d810 , ale nie dlatego że to idealne narzędzie do ślubów, tylko dlatego że nie miały/chciały wydawać kasy na lepsze do tego narzędzi - te co focą d800 - to dlatego że w 2012r nie było wyboru - to była jedyna możliwa aktualizacja d700 poza pierońsko drogim d4, ci od d810, dlatego że nie zaakceptowali budowy D750, albo "na wszelki wypadek" kupili semiPRO.
Uwagę o przycinaniu pominę; wierzę w czasie pleneru, fotograf potrafi tak zrobić zdjęcie żeby kadr był gotowy (albo prawie gotowy) przed naciśnięciem spustu a nie żeby coś tworzyć na kompie.
nikoniarz
19-10-2017, 18:25
Uwagę o przycinaniu pominę; wierzę w czasie pleneru, fotograf potrafi tak zrobić zdjęcie żeby kadr był gotowy (albo prawie gotowy) przed naciśnięciem spustu a nie żeby coś tworzyć na kompie.
I wszystko w tym temacie. Tyczy się to chyba każdego "ustawianego" zlecenia...
kurczeblade
19-10-2017, 19:30
Uwagę o przycinaniu pominę
Kto powiedział że to zdjęcie było z pleneru, przecież z reportażu też się wrzuca zdjęcia do albumu :)
nawet jeśli będziesz miał miał rozkładówkę 80x40cm.
Musimy pamiętać że w albumie ogląda się zdjęcia z bliska, więc każdy szczegół widać. Więc do takiej rozkładówki ile optymalnie megapixeli żeby dobrze wyglądało?
Głównie oddaje albumy 30x30cm - maks fota wtedy jest 30x60cm. Ale proporcje są dziwne, ale czasami trafi się taka fota, która jest dłuższa na długim boku niż 30cm. Bo się zastanawiałem też nad D4.
Zobaczę, może jednak wezmę tego drugiego D750 dla świętego spokoju, chociaż D810 korci.
kurczeblade
20-10-2017, 12:38
Pościągałem trochę RAW'ów z D810 i trochę plików które są bezpośrednim porównaniem z D750. Generalnie RAW z D750 bardziej mi pasuję, w szczególności przy Iso 1600-3200.
Jednak pójdzie drugie D750 i nie będę kombinował. Za cenę używanego D810 mam nowe D750. Albo wezmę jakąś używkę D750 z ebaja poszukam i w ogóle fajnie cenowo wyjdzie. Będą dwa takie same body i praca będzie lżejsza z plikami.
Zastanawiam się nad tymi aukcjami z ebaya, tam nówki D750 po 1500 dolarów. Wychodzi jakieś 5,500zł za nowe body :)
Te 16-18 Mpx do rozkładówki szerokości 60 cm wystarczą w zupełności (czyli D4 wystarczy). A nawet 12 Mpx z D3 będzie dobre, bo to oglądają para młoda i rodzina, a nie onaniści sprzętowi.
Optyczne twierdzą, że D850 ma wysokie ISO o ponad 1 EV lepsze niż D810. Dzięki temu, że to matryca BSI. Ale .. jak się patrzy na dxo to snr18 jest prawie identyczne, a róznica jest w DR.
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D850-versus-Nikon-D810___1177_963
Tak w ogóle to dxo zaczęło podawac więcej parametrów. I oprócz snr18 podaje też np fullSNR
Pawel Pawlak
20-10-2017, 19:45
No bo optyczni biorą pod uwagę zapewne całokształt obrazu a nie oddzielnie szumy, DR, utrzymanie kolorów, tonalność i utrzymanie detalu - biorąc pod uwagę całość, zapewne D850 jest o nie mniej niż 1EV bardziej używalny.
A unie zakładki fullSNR jakoś nie działają :(
nikoniarz
20-10-2017, 19:58
A unie zakładki fullSNR jakoś nie działają :(
U mnie również.
Mam D810 i wiem, że bywa kapryśne w ciemnych kościołach - lubi dobre światło. Gdyby teraz kupował puchę wolałbym dopłacić do D850 głównie ze względu na AF.
Jeśli RAWy z D750 "leżą" Ci lepiej, poznałeś aparat i jego możliwości, bierz drugi. ;)
kurczeblade
21-10-2017, 09:12
Z tym że D850 to jeszcze średnio przetestowany sprzęt. Dopiero YT testerzy coś tam opisują i recenzje. Ale wiadomo, wolałbym poczekać na pierwsze opinię użytkowników. Mnie martwi w d850 ten zielony zafarb w cieniach na skórze, widziałem to już na kilkunastu zdjęciach w sieci. Dziwi mnie to że s testerów jeszcze nikt nie poruszył tego tematu, widzą tylko Osaka specyfikację na papierze i o niej opowiadają. Wiec nie chce kupować czegoś tak drogiego i później trafić na mine. D810 i D750 to już sprawdzone sprzęty. Ale postaram się dorwać teraz d810 i przetestować.
Ma może ktoś d750 i d810 jednoczenie?
Pawel Pawlak
21-10-2017, 09:21
Być może zielony zafarb w praktyce pracy z d850 ma tak marginalne znaczenie jak banding w D3s albo D4 - jak się uprę to go wywołam, tylko po co się upierać ? przecież aparat jest do robienia zdjęć, a nie do udowadniania sobie czegoś na siłę ;) Jest grupa osób która nie przepada za tonalnością i kolorystyką plików z d750 co nie znaczy że wszyscy testerzy muszą to wyciągać i to podkreślać ;)
kurczeblade
21-10-2017, 09:45
To tonalność całego zdjęcia, która głównie da się szybko poprawić, nawet klikając w preset. W d850 nie chodzi mi o tonalność calego zdjęcia, tylko zielony zafarb niektórych miejscach na twarzach ludzi. Testerów na YT to nie obchodzi bo są podjarani specyfikacja o której w kółko mówią, a takie zdjęcia na necie już są z tą przypadłością. Może ktoś jak foci krajobrazy, architekture, zwierzęta to nie będzie go to ruszało, ale jak ktoś ciśnie portret i dużo ludzi to ta zieleń wygląda średnio na twarzach. Dlatego czekam na pierwsze opinię użytkowników.
Też będę robił taki ruch. Aktualnie 750 i 600, wiec 600 do sprzedania i co dalej. Mi po głowie chodzi drugi 750 lub Sony 7 (inne pochodne) i Fuji Xt-2 lub Xt-20.
Też będę robił taki ruch. Aktualnie 750 i 600, wiec 600 do sprzedania i co dalej. Mi po głowie chodzi drugi 750 lub Sony 7 (inne pochodne) i Fuji Xt-2 lub Xt-20.
Za każdym razem zadziwia mnie chęć wydawania dodatkowych pieniędzy, aby cofnąć się w kwestii jakości obrazowania/AF.
Za każdym razem zadziwia mnie chęć wydawania dodatkowych pieniędzy, aby cofnąć się w kwestii jakości obrazowania/AF.
Masz na myśli, że w D600 lepiej działa AF? Tutaj jest jeszcze kwestia mobilnosci zestawu (waga, rozmiar) co do Sony i Fuji.
ja stalem pod podobnym wyzwaniem czy nowe d850 majac juz 800 czy 750 i lepsze szkła, ja wybralem opcje 750 a 800 zostawie na plenery, a za zaoszczedzona kase kupilem arta 85 i 24 i dolozylem do 50 tylko zeby miec komplet artow z moja 35
kurczeblade
22-10-2017, 16:51
witboy o jak Ci się pracuje z kolorem i plikiem z d750 po wcześniejszym przyzwyczajeniu d800. Jak oceniasz różnice w Af na d800vsd750
narazie duzych zlecen jeszcze nie mialem bo body pare dni mam dopiero i szkla wiec ciezko wyczuc, dla mnie roznica na 1 rzut oka jest jedna swietny uchwyt do mojej dloni w d750 wygoda bdb, a do klubu dalej biore 800 bo tam robie malo zdj wiec przebiegu nie robie ale sprawdze na obydwu body to podrzuce sample
kurczeblade
22-10-2017, 17:12
Czyli wg. Ciebie min tego że D750 mniejszy, jest wygodniejszy?
dokładnie trzymanie jest inne i wg mnie te w 750 jest mega dobre jeszcze dokupię grip do 750 bo każde body używam z gripem dla spustu pionowego, ale już bez gripa jest dzień a noc przynajmniej dla mnie, nie mam dużych dłoni raczej male i dla mnie jest naprawdę bardzo fajny ten uchwyt w 750, natomiast ja na plenery będę brał 800 ze względu na większy plik i 1/8000 lubię niskie przysłony i często nawet polar nie wystarczy który zabiera 1ev aby mieć te 1/4000
Podłączę się - również używam D750 + D800. Ten pierwszy jest dla mnie wyznacznikiem jakości i szybkości AF - pomijam budowę, dla mnie spełnia swoje wymagania. Z kolei jak biorę D800, to fajniej się trzyma i czuję się jak jakiś PRO, hehe ;) Tak poważnie, to:
- używam na sali przeważnie do ISO 6400, ale tu w zasadzie już D750 rządzi, D800 schowany - szczególnie w ciemnościach widać różnicę w celności AF
- łatwiej ocenić zdjęcie na wyświetlaczu D750 w złych warunkach oświetleniowych
- D800 do tej pory jestem pod wrażeniem szczegółowości - na plenerze coś pięknego - ale to w zasadzie dla jakiegoś swojego widzimisie, bo faktycznie nie wykorzystuję tego przy odbitkach
- D800 jako główne body nie używam, ale np. w kościele jako drugie jak najbardziej (na szelkach) - mniej żonglowania stałkami
Nie wiem, jak AF w D810 vs D800, ale dali tam group AF jak w D750, więc powinno być lepiej. Jednak jeśli większe pliki i pancerność body nie jest wyznacznikiem, to na Twoim miejscu myślałbym o drugim D750. Na szelkach na pewno będzie fajniej się rozkładał ciężar i mimo wszystko - dwa takie samo body=brak chwilę dłuższego zastanowienia, aby coś przestawić - ja tak mam ;)
P.S. D800 kupiłem w styczniu, więc niecały rok i mam z nim jeden sezon zdjęciowy - ogólnie super aparat jak za ceny, które są dostępne. Niektórzy piszą o mułowatości tego body - ja tego nie widzę jakoś... dla mnie mułowaty jest D750, kiedy robię zapis Raw+Raw, a chcę szybko podejrzeć zdjęcie, a tu wisi klepsydra. Na D800 co prawda robię Raw+Jpg (na CF), bo traktuję to body jako zapas bardziej - na zleceniu ślubnym wychodzi 80%-D750, 20%-D800, więc różnica spora. Podkreślam - nie jestem wybitnym fotografem, to moje takie spostrzeżenia :)
kurczeblade
23-10-2017, 10:03
Jednak jeśli większe pliki i pancerność body nie jest wyznacznikiem, to na Twoim miejscu myślałbym o drugim D750
Dlatego jednak kupię drugiego D750. To sprawdzony aparat. Wiecie czy jeszcze jest ta promocja wymień stare na nowe ?
Reszta kasy pójdzie na szkła, albo na piwo :D
Ta promocja zaczęła się kilka dni temu na nowo, teraz D750 wychodzi 7300zł, nie do przebicia cena.
Niektórzy piszą o mułowatości tego body - ja tego nie widzę jakoś... dla mnie mułowaty jest D750, kiedy robię zapis Raw+Raw, a chcę szybko podejrzeć zdjęcie, a tu wisi klepsydra. Na D800 co prawda robię Raw+Jpg (na CF)...
facepalm
no ja zrobie maly macher macher i zwroce aparat i kupie od nowa ;p i tez sie zalapie na to, dobrze ze aparat kupilem niedawno :)
kurczeblade
23-10-2017, 12:10
Ta promocja zaczęła się kilka dni temu na nowo, teraz D750 wychodzi 7300zł, nie do przebicia cena.
Chciałem brać używanego, ale w takim razie nie ma sensu :)
kurczeblade
06-11-2017, 10:39
Jeszcze w sumie się powstrzymuję (może jakieś D760 zapowiedzą) ale zastanawiam się jak wygląda AF i praca D810 w stosunku do takiego D600/610 - rozumiem że około środkowe punkty AF'u lepiej działają na D810 niż na D600?
Może ktoś się poświęci i obada czy w D850 jest plastikowa komora lustra...?
W D700, D800 była metalowa. Potem (D750, D810) nastała era plastiku i śrubeczek.
https://www.dpreview.com/forums/post/55639396
Może ktoś się poświęci i obada czy w D850 jest plastikowa komora lustra...?
W D800 była metalowa. Potem (.., D810) nastała era plastiku i śrubeczek.Tylko, że ten plastik w D810 spisał się lepiej niż metal w D800 (krótsze czasy z ręki).
Kojocisko
04-01-2018, 12:49
Przecież to forum to fetyszyści metalu i opancerzenia korpusów. Każdy plastik śmierdzi im tandetą. Glocków nie używali.
Pawel Pawlak
04-01-2018, 14:20
O ile wiem w d810 komora lustra i front obudowy jest podobnej budowy jak w D500 - na bazie włókna węglowego a nie plastiku. Przy tej masie body może to być bardzo pomocne w tłumieniu wibracji (podobnie jak statywy aluminiowe vs carbonowe) Budowa D850 jest zdaje się metalowo-carbonowa - coś pomiędzy D800, d810 a d5.
kurczeblade
05-01-2018, 17:57
Przecież to forum to fetyszyści metalu i opancerzenia korpusów. Każdy plastik śmierdzi im tandetą. Glocków nie używali.
Jakby pomacali glocka i inną broń palną która widzieli w tv na filmach, to świat filmów i seriali by się załamał. :D przecież pistolety są tylko czarne i z metalu ???
może ten plastik jest tylko podróbką chińskiego plastiku wysokiej jakości, a te uszkodzenia ze zdjecia nie wyglądają na uszkodzenia czegoś zrobionego z włókna weglowego - nie ta struktura - ale oczywiście istnieją plastiki o dużej trwałości i wytrzymałości - kiedyś na przełomie socjalizmu i kapitalizmu kupiłem wiązania narciarskie marki look (ze sklepu górniczego :mrgreen: co to je górnik wyfedrował) bardzo plastikowe - wszyscy wykazywali sceptycyzm łącznie z facetem co je montował, a dzialają do dzisiaj i nie widac żeby w tym plastiku coś sie zmieniło - ale to chyba nie był chiński plastik.