Zobacz pełną wersję : ZDJĘCIA GRUPOWE -proszę o wskazówki
foto.monika
18-10-2017, 21:58
Witam,
jestem tu nowa, wszystko jest dla mnie nowe - stąd proszę o cierpliwość :)
Posiadam Nikon D610 + AF-S NIKKOR 24-70mm f/2,8G ED
Jak poprawnie wykonać zdjęcie grupowe, gdzie jest np. 5 osób? (portrety rodzinne)
Z jakiego trybu skorzystać?
Zależy mi aby ostrość padała na wszystkie twarze równomiernie.
Korzystając z półautomatycznych trybów i ustawieniu autofocusa - ostrość nie łapie mi wszystkich twarzy, wszystkich szczegółów :(
Tryb automatyczny podobnie...
Być może pytanie banalne, ale gdybym wiedziała to bym nie pytała, liczę na Wasze wsparcie dla mnie "świeżaka", na zrozumienie i cierpliwość.
pozdrawiam,
Monika
Witaj
Przetestuj na ścianie budynku stojąc do niego prostopadle i środkowym punktem af, może być tryb A i sprawdzasz na f/2.8 potem przymykając przysłonę np do f/4 czy f/5.6 i samo się wyjaśni szybko.
Można również skorzystać z kalkulatorka, dzięki któremu i cały mechanizm głębi ostrości się trochę wyjaśni: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Co do ustawienia aparatu to z moim amatorskim podejsciem skorzystalbym z preselekcji przyslony (tryb A) aby zapanować nad ową głębią ostrości.
foto.monika
19-10-2017, 08:21
Czy do tego eksperymentu jest zalecana jakaś odległość?
Zdjęcia grupowe o które chodziło mi wcześniej miałyby być wykonane w "studiu" - w pokoju który niestety nie jest zbyt wielki.
Odległość od aparatu do "modeli" wynosi około 3m. Niestety ale tylko takim pomieszczeniem dysponuję.
Z góry dziękuję za odpowiedź na moje głupkowate pytania - być może i ja będę kiedyś tak mądra, że będę w stanie komuś pomóc :)
Istotne jeszcze jaka jest ogniskowa, na ktorej robisz zdjecie grupowe. Niemniej, eksperyment na scianie powinien byc wykonany w takich samych odleglosciach/ogniskowych jak pozniejsze zdjecie grupowe.
foto.monika
19-10-2017, 09:02
Dobrze tak spróbuję, ale w takim razie jeśli chodzi o pole ostrości - mam skorzystać z autofocusa - auto, pojedynczy ? czy przestawić w tryb manualny? tu mam jeszcze zagwózdkę :(
Dobrze tak spróbuję, ale w takim razie jeśli chodzi o pole ostrości - mam skorzystać z autofocusa - auto, pojedynczy ? czy przestawić w tryb manualny? tu mam jeszcze zagwózdkę :(
Zarowno do eksperymentu jak i samego zdjęcia grupowego - ja bym uzyl pojedynczego punktu - np. srodkowego tak jak napisal koesh.
Widzę że dyskusja dotyczy kompletnie podstawa, zatem:
- AF-S
- pojedynczy punk, środkowy
- Tryb A
- pomiar do wyboru, może być punktowy jeśli np celujesz w twarz osoby na środku
Ale... co ze światłem w tym pomieszczeniu bo jeśli masz lampy błyskowe to jakie manualne czy z TTL, a może światło zastane lub ciągłe, jest to istotne bo może będzie trzeba robić w trybie M ?
A ja powiem tak - zanim zacznie się myśleć, że można robić sesje zdjęciowe lustrzanka, trzeba znać chociaż podstawy fotografii, nie mówiąc już o dokładnym przeczytaniu instrukcji obsługi aparatu.
1. Aparat może ustawić ostrość tylko i wyłącznie w jednym punkcie. Nie ma czegoś takiego, że ustawi ostrość w wielu punktach, np na wszystkich twarzach.
Ostrość jest ustawiana tylko i wyłącznie w danej odległości i tylko w tej odległości (płaszczyźnie) będzie ostro.
2. Odległość nie ma znaczenia
3. Pokój nie ma znaczenia
4. Kłania się matematyka, osie, linie prostopadle i płaszczyzny, bo płaszczyzna ostrości jest prostopadła do osi obiektywu.
foto.monika
19-10-2017, 17:12
Widzę że dyskusja dotyczy kompletnie podstawa, zatem:
- AF-S
- pojedynczy punk, środkowy
- Tryb A
- pomiar do wyboru, może być punktowy jeśli np celujesz w twarz osoby na środku
Ale... co ze światłem w tym pomieszczeniu bo jeśli masz lampy błyskowe to jakie manualne czy z TTL, a może światło zastane lub ciągłe, jest to istotne bo może będzie trzeba robić w trybie M ?
Mam 2 parasolki(białe, srebrne/czarne) i lampę z TTL.
Jaka opcja będzie korzystniejsza?
Czy może równocześnie te 2 wersje oświetlenia?
Kojocisko
19-10-2017, 21:25
http://digitalcamerapolska.pl/warsztat/2806-oswietlenie-portretowe-na-ostro-ale-z-softboksem
Dariusz Breś
20-10-2017, 14:46
Witam,
jestem tu nowa, wszystko jest dla mnie nowe - stąd proszę o cierpliwość :)
Posiadam Nikon D610 + AF-S NIKKOR 24-70mm f/2,8G ED
Jak poprawnie wykonać zdjęcie grupowe, gdzie jest np. 5 osób? (portrety rodzinne)
Z jakiego trybu skorzystać?
Zależy mi aby ostrość padała na wszystkie twarze równomiernie.
Korzystając z półautomatycznych trybów i ustawieniu autofocusa - ostrość nie łapie mi wszystkich twarzy, wszystkich szczegółów :(
Tryb automatyczny podobnie...
1. sprawdź czy body nie ma jakiegoś tragicznego bf lub ff na tym szkle. Strzel ciągłym pojedynczym w parę książek pod kątem i zobacz czy focus jest tam gdzie celowałaś,
2. ustaw wszystkich w jednym rzędzie, bez półkola, wyrównaj ich bo na 100% będą stać nierówno (jeden bliżej drugi dalej),
jeśli preferujesz na dwa rzędy, daj przysłonę mniejszą (5,6) ale tylny rząd niech pochyli się do przodu.
3. jeśli w studiu z lampami stacjonarnymi: na body daj 1/160 F4-5,6 ISO 100, lampy zewnętrzne dobierz do tych parametrów, jeśli masz jedną możesz skierować ją w sufit pod kątem (jeśli jest biały) i dać większą moc.
Do ustawienia AF używaj co chcesz, AFS, AFC, jeden karabin przy takich przysłonach. Ja bym dał auto AFS.
ps. orientacyjne parametry od których możesz wystartować.
foto.monika
21-10-2017, 15:13
Dziękuję WAM za wyrozumiałość, wskazówki - wiele mi się wyjaśniło, oczywiście jeśli będę miała jakieś wątpliwości - nie omieszkam się napisać ! :)
POZDRAWIAM WAS ! :) :) :)