PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy Lightroom jest.

R
18-10-2017, 15:38
internety juz donosza.

https://lightroomkillertips.com/new-lightroom-whole-new-ecosystem/
(https://lightroomkillertips.com/new-lightroom-whole-new-ecosystem/)

nima pudelka, tylko cloud

frogi
18-10-2017, 15:57
https://www.dpreview.com/news/9793353649/adobe-launches-all-new-cloud-based-lightroom-cc-rebrands-old-application-lightroom-classic
Czyli moje najczarniejsze wizje się spełniły :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
A wersja nr6 będzie aktualizowana tylko do końca roku...

R
18-10-2017, 16:03
10 usd miesiecznie za sam LR :mrgreen: juz nima PS :) sprzeda sie tak dobrze jak iphone 8

a nie... zostal tez fotograficzny plan... to jaki sens ma sam LR w tej samej cenie?

The Lightroom CC Plan includes Lightroom CC and 1 TB of cloud storage for $9.99 per month.
The Creative Cloud Photography Plan includes Lightroom CC, Lightroom Classic CC, Photoshop CC, Adobe Portfolio, Adobe Spark (unlocking premium features), and 20 GB of cloud storage for $9.99 per month.

frogi
18-10-2017, 16:11
10 usd miesiecznie za sam LR :mrgreen: juz nima PS :) sprzeda sie tak dobrze jak iphone 8

a nie... zostal tez fotograficzny plan... to jaki sens ma sam LR w tej samej cenie?

The Lightroom CC Plan includes Lightroom CC and 1 TB of cloud storage for $9.99 per month.
The Creative Cloud Photography Plan includes Lightroom CC, Lightroom Classic CC, Photoshop CC, Adobe Portfolio, Adobe Spark (unlocking premium features), and 20 GB of cloud storage for $9.99 per month.

W pierwszym masz 1TB w chmurze, w drugim tylko 20GB.
Jak miejsca braknie to:

2 TB for $20 per month
5 TB for $50 per month
10 TB for $100 per month
:lol:
Ale nie wiadomo czy to też dla planu "Photography"

ksh
18-10-2017, 16:26
Adobe ma rekordowe przychody i dochody, wiec sobie może robić co chce, jakby mieli konkurencje to może byłaby opcja upgrade C6 do nowszego, a tak płać albo spadaj.

grizz
18-10-2017, 16:27
JAk w tej chmurze można wrzucić coś więcej niż same foty, to cena całkiem ok jak na możliwość backupu.

igsux3
18-10-2017, 16:50
Plan z samym sieciowym Lightroomem ma sens dla osób, które korzystają tylko z LR, a PS nawet nie włączają (a znam takich). Bardziej mnie ciekawi poprawienie wydajności i czy dotknie też ACR.

frogi
18-10-2017, 16:59
Optyczni podali ceny w EU...
https://www.optyczne.pl/11623-news-Nowy_Adobe_Lightroom_CC_oraz_Lightroom_Classic_CC. html
Ciekawe jak się ten nowy sieciowy Lightroom CC przyjmie. Wersja 1.0 ... hehe...

Cichy
18-10-2017, 17:17
Niech się walą z CC, ja chcę 7.

Kojocisko
18-10-2017, 17:20
Classic i CC to nieco różne produkty. Dobrze o tym opowiada video na stronie optycznych. Na stronie Adobe jest video pokazujące Lr CC.

frogi
18-10-2017, 17:28
Classic i CC to nieco różne produkty...
To raczej dwa różne produkty, pierwszy dla "komputerowców, drugi dla "smartfonowców"...

Bartek
18-10-2017, 17:51
Właśnie uaktualniam (z opcją pozostaw starsze wersje)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://images81.fotosik.pl/862/71ff6b432a88164egen.jpg)
zobaczymy co wymyślili?

Dariusz Breś
18-10-2017, 18:36
Zainstalowałem Classic CC
- jest obsługa D850
- zauważalnie szybszy od poprzedniej wersji (plan CC)

frogi
18-10-2017, 18:59
Teraz "naturalnym" ruchem może być zaprzestanie rozwijania Adobe Digital Negative Convertera... :)

madebyzosiek
18-10-2017, 19:18
Zainstalowałem Classic CC
- jest obsługa D850
- zauważalnie szybszy od poprzedniej wersji (plan CC)

Aktualizowałeś też PSa? Instalowałeś tego chmurowego LRa? LR Classic jest jakoś ograniczony względem poprzedniego, czy to ten sam program?

Dariusz Breś
18-10-2017, 19:25
Aktualizowałeś też PSa? Instalowałeś tego chmurowego LRa? LR Classic jest jakoś ograniczony względem poprzedniego, czy to ten sam program?

Nie, psa ma z pudełka.
LR z chmury z tej apki co w zasobniku siedzi, update się pojawiło przy nim. To ten sam program co był, znaczy wszystko widzę to samo, jest wzrost szybkości i widzę rawy z 850.
Ten CC jest okrojony.

madebyzosiek
18-10-2017, 19:29
Nie, psa ma z pudełka.
LR z chmury z tej apki co w zasobniku siedzi, update się pojawiło przy nim. To ten sam program co był, znaczy wszystko widzę to samo, jest wzrost szybkości i widzę rawy z 850.
Ten CC jest okrojony.

Ok, dzięki. Czyli ja aktualizuję LR Classic i PSa, Tego LR CC nie instaluję, jeżeli to tylko usługa w chmurze, to mi nie potrzebna ;)

Dariusz Breś
18-10-2017, 19:34
Zapomniałem dodać, dodany profil 14 1,8 ART.

ksh
18-10-2017, 19:37
U mnie dziwny update widzę, mam pudełkowca CS6 i zmienił nazwę na classic ?
Jakby była zmiana na wersje w chmurze to by było "Wypróbuj", a nie "Uaktualnij" co mnie teraz zakręciło i nie wiem.

https://i.imgur.com/X6Sf15d.jpg
źródło (https://i.imgur.com/X6Sf15d.jpg)

madebyzosiek
18-10-2017, 19:44
U mnie dziwny update widzę, mam pudełkowca CS6 i zmienił nazwę na classic ?
Jakby była zmiana na wersje w chmurze to by było "Wypróbuj", a nie "Uaktualnij" co mnie teraz zakręciło i nie wiem.

https://i.imgur.com/X6Sf15d.jpg
źródło (https://i.imgur.com/X6Sf15d.jpg)

Bo Classic CC, to aktualizacja LRa normalnego. U mnie Lightroom CC występuje jako "zainstaluj", a Classic CC jako "uaktualnij", a miałem dotychczas plan fotograficzny z LR i PS CC ;)

ksh
18-10-2017, 19:48
Czyli jak zrobię aktualizacje teraz to musiałbym z pudełka przejść na plan w chmurze ?

madebyzosiek
18-10-2017, 19:50
Czyli jak zrobię aktualizacje teraz to musiałbym z pudełka przejść na plan w chmurze ?

A tego nie wiem... Ja mam chmurę. Chyba by trzeba do Adobe zapytanie sformułować...

Edyta...

On nie jest szybszy... On jest torpedą! Zaktualizowałem, jestem w szoku :)

witboy
18-10-2017, 20:11
duza roznica? w szybkosci ?

Zelber
18-10-2017, 20:30
Znalazł ktoś czym rożni się "Process: Version 3 (2012)" od "Process: Version 4 (current)"?

witboy
18-10-2017, 20:50
jest faktycznie szybszy !!!!

Slon
18-10-2017, 21:00
Chyba czas najwyższy usiąść do nauki Capture One...

pysson
19-10-2017, 08:46
Komuś udało sie uruchomic wtyczki z NIK Collection?

R
19-10-2017, 08:47

dokladnie tak...

bic44
19-10-2017, 08:49
Czyli nie ma już opcji użytkowania bez comiesięcznej opłaty? Jaka jest obecnie najlepsza, najbardziej zbliżona funkcjonalnością i filozofią obsługi alternatywa dla LR, którą można normalnie kupić z jednorazową płatnością?

pysson
19-10-2017, 09:06
punt nr : 7) Alternatives to Lightroom
https://photographylife.com/lightroom-classic-and-lightroom-cc-announced-subscription-only

ksh
19-10-2017, 09:44
Czyli CS6 już bez aktualizacji od wczoraj, zakończyli na wersji 6.12 i teraz mogę sobie zrobić aktualizacje z kupnem subskrypcji :)

badtorro
19-10-2017, 11:23
Po imporcie NEFa, Lightroom Classic teraz domyślnie wyświetla zagnieżdżony jpg (w prawym dolnym rogu napisane jest "embedded preview"). Po kliknięciu w ten napis pojawia się klasyczna surówka. Czy ktoś wie jak wrócić do zagnieżdżonego jpg'a?

adamtg
19-10-2017, 12:35
Dla osoby nie zarabiające na fotografii sytuacja z ligtroomem jest ciężka do przełknięcia. Ponad 600zł rocznie na edycje to za dużo. Trzeba się będzie rozejrzeć za alternatywą. Póki co najciekawiej wygląda Capture One (chociaż też jest bardzo drogi, aktualna cena do ok. 280 euro czyli tyle ile Lightroom z photoshopem na dwa lata. A nowe wersje Capture też wychodzą co ok. dwa lata). Mam nadzieję, że Affinity pokaże coś od siebie bo z Affinity photo jestem bardzo zadowolony.

Piechu
19-10-2017, 13:34
Nie zarabiam na fotografowaniu więc LR w wersji pudełkowej był dla mnie najkorzystniejszym finansowo rozwiązaniem. W obecnej sytuacji trzeba będzie pewnie zwrócić się w innym kierunku i płacić komuś innemu. Capture One po kilku próbach okazał się dla mnie mega nieintuicyjny i jakoś nie chce mi się z nim przepraszać. Spróbuję Affinity, może z nim się dogadam.

Dariusz Breś
19-10-2017, 13:40
Niech się walą z CC, ja chcę 7.

7 to Classic CC

- - - - kolejny post - - - - - -

Czyli CS6 już bez aktualizacji od wczoraj, zakończyli na wersji 6.12 i teraz mogę sobie zrobić aktualizacje z kupnem subskrypcji :)

26 będzie aktualizacja 6, wspierająca D850.
Do końca roku będą wspierać v6

Merde
19-10-2017, 15:30
Spróbuję Affinity, może z nim się dogadam.

W kwestii obróbki RAW? Obawiam się, że się rozczarujesz.

black70
19-10-2017, 18:47
Nie zarabiam na fotografowaniu więc LR w wersji pudełkowej był dla mnie najkorzystniejszym finansowo rozwiązaniem....

Dlaczego był? Przecież LR6 można będzie cały czas używać, nawet w przypadku braku wsparcia (po nowym roku). Problem pojawi się dopiero podczas zmiany sprzętu na nowy, którego LR6 nie będzie już "widział".
edit: Niektórzy jadą jeszcze na LR5 lub starszym i żyją ;)

Piechu
19-10-2017, 19:10
W kwestii obróbki RAW? Obawiam się, że się rozczarujesz.
Mówisz?

Dlaczego był? Przecież LR6 można będzie cały czas używać, nawet w przypadku braku wsparcia (po nowym roku). Problem pojawi się dopiero podczas zmiany sprzętu na nowy, którego LR6 nie będzie już "widział".
edit: Niektórzy jadą jeszcze na LR5 lub starszym i żyją ;)
Nie no, oczywiście że jeszcze jakiś czas z LR nie zrezygnuję i pewnie będzie to długi czas. Nie mniej trzeba brać pod uwagę fakt (przynajmniej w moim przypadku), że taki stan nie będzie trwał wiecznie i trzeba się zacząć powoli rozglądać za sensowną alternatywą.

ksh
19-10-2017, 19:26
Jeśli pojawią się opcje w nowym Lr, które blokują prace na Lr6 to pewnie wielu się przesiądzie ale coś wątpię by to było szybko.

madebyzosiek
19-10-2017, 19:34

Ale, że coś nie tak z metodą obróbki, czy finansowo szkoda?

Komuś udało sie uruchomic wtyczki z NIK Collection?

Mi po aktualizacji zniknęły wtyczki z PSa, więc zainstalowałem je na nowo i działają zarówno w LR, jak i PSie. Spróbuj.
Płaczemy, że szkoda kasy... Ja się ścierałem z różnymi opcjami, PaintShop Pro, Photoshop Elements, kiedyś twierdziłem, że można i Gimpem... Ale w końcu się przekonałem, że jak się chce szybko i porządnie, z szeregiem możliwości, do tego legalnie, to plan dla fotografów jest jednak idealny. 50 zł miesięcznie to niby dużo... Ja ponad 9 lat temu rzuciłem palenie, na które wydawałem znacznie więcej ;)
Co do nowych wersji, zarówno LR, jak i PS działają znacznie szybciej, choć już w PSie odznaczyłem opcję wspomagania GPU. Do tego faktycznie wczytane RAWy są od razu "ładniejsze", więc jeszcze szybciej można je doprowadzić do porządku. Mi się podoba ta zmiana :D

ksh
19-10-2017, 19:44
Tu nie chodzi o kasę na subskrypcje tylko że na mnie już adobe zarobił i to dość dobrze, a perspektywy na aktualizacje nawet płatną większości softu już nie mam, musiałbym wywalić do śmieci co mam i kupić ponownie, dlatego póki wersje abonamentowe w niczym lepsze dla mnie nie są to siedzę na tym za co zapłaciłem i mogę się wkurzać tylko.

madebyzosiek
19-10-2017, 19:52
Tu nie chodzi o kasę na subskrypcje tylko że na mnie już adobe zarobił i to dość dobrze, a perspektywy na aktualizacje nawet płatną większości softu już nie mam, musiałbym wywalić do śmieci co mam i kupić ponownie, dlatego póki wersje abonamentowe w niczym lepsze dla mnie nie są to siedzę na tym za co zapłaciłem i mogę się wkurzać tylko.

A to jest dla mnie w pełni zrozumiałe. Mam kolegę, który cały czas działa na PSie 9 i uważa że jest najlepszy. Ma rację. Mnie z kolei na pudełko kiedyś nie było stać, a tego abonamentu po prostu nie czuję. Gdybym miał starszą pudełkową wersję, to też bym jej nie zmieniał. Corela mam w wersji X3, musiałem się pościerać, żeby ją na W10 uruchomić, ale po co mam aktualizować, skoro to co potrzebuję zrobić, spokojnie ogarniam...

spiritus
19-10-2017, 21:41
Serio mocno szybszy? A sa jakies fajne nowe funkcje?

Podobno flashscreen wykonany przez Polaka :)
https://www.wykop.pl/wpis/27487129/wykopowicz-na-slpash-screenie-najnowszego-photosho/

madebyzosiek
19-10-2017, 22:00
Serio mocno szybszy? A sa jakies fajne nowe funkcje?

Zdecydowanie! Zarówno LR, jak i PS. Na razie nie miałem czasu obczajać nowości ;)

Merde
20-10-2017, 10:11
Mówisz?
Obróbka RAW-ów w Affinity Photo przypomina trochę ACR (nie ma póki co żadnego modułu DAM), ale:
1. engine jest zdecydowanie wolniejszy (szczególnie widoczne w przypadku plików z Fuji)
2. operacje wykonywane na RAW nie są zapisywane w żadnej bazie czy plikach xmp, więc otwarcie ponowne RAW-a = obróbka "od zera".
3. Nie ma bazy profili obiektywów, więc wszelkie korekty dystorsji, winietowania, defringe itd. trzeba robić ręcznie
4. Algorytmy wyostrzania i odzyskiwania z przepałów są dużo poniżej oczekiwań

Ogólnie jeśli szukasz zamiennika za PS, to warto zainteresować się Affinity Photo. Ale nie zastąpi on Lightrooma.
Za to w połączeniu z C1 stanowi fajne combo.

josephebeloki
20-10-2017, 11:52
Wyszedł LR 7 (Classic , CC) => Super - dzięki temu będę miał szybszy LR 5.7 !!!

Dlaczego?

Wiem, że pozostanę na wersji 5.7 i zamiast płacić 600zł za abonament rocznie kupię sobie dysk SSD Samsung Pro 850 256 GB( 520MB/s / 520MB/s) za 560zł i przyśpieszę swoją wersję.
Obecnie mam sporo 'wychudzoną' wersję 5.7 i przy sprzęcie: i7 3770, 16GB RAM (1600Mhz), HDD 200MB/s nie mam najmniejszych problemów przy obrabianiu .raw z D610.
Setki tysięcy plików, tysiące kolekcji, każde zdjęcie otagowane, ogwiazdkowane ...

Najwolniejszy moment mojej pracy, to eksport zdjęć... ok 1h - 700zdjęć ... ale to robię po całkowitej obróbce.

Okrojenie LR 5.7 mam na poziomie plików, czyli odpowiednio zmienione configuracje które nie ładują mi żadnych modułuów poza library i develope. Nie ukrywają, a w ogóle nie ładują, dzięki czemu LR ma tylko 2 moduły, te MAPS, PRINT,czy WEB wylatują, bo zżerają dużo zasobów, szczególnie ten od generowania galerii.
Jeśli przygotowywuje pliki pod odbitki, włączam sobie ładownie modułu PRINT i wyłączam (w pliku configuracyjnym) => to wszystko.

Adobe ma problem, bo wydało zbyt dobre narzędzie w wersji 5.7 i nie ma już za bardzo co dać aby 'ulepszyć' ten program, poza wydajnością... bo co wam w 5.7 brakuje? Mi prawie nic, bo zawsze by się coś znalazło.
Co z ładowaniem .raw z nowszych korpusów ? Raczej problemu z tym nie widzę, wystarczy odpowiednio przepuścić .raw przez odpowiedni skrypcik, który zamieni wpis o modelu np. na D610 :) No bo przecież, LR zczytuje z exif z jakiego korpusu jest .raw :) Można to bezproblemowo zrobić i działa.

Zatem ja mogę powiedzieć => DZIĘKUJĘ :)

R
20-10-2017, 12:58
i ja tez zostalem przy 5.7 i na razie nie przekonali mnie do nowszych. poza tym mam sliczne pudeleczko na polce.

aarspen
20-10-2017, 13:47
Ten nowy Lightroom CC nie działa pod Windows 7

Merde
20-10-2017, 14:02
Co z ładowaniem .raw z nowszych korpusów ? Raczej problemu z tym nie widzę, wystarczy odpowiednio przepuścić .raw przez odpowiedni skrypcik, który zamieni wpis o modelu np. na D610 :) No bo przecież, LR zczytuje z exif z jakiego korpusu jest .raw :) Można to bezproblemowo zrobić i działa.

Dla jednego modelu zadziała, ale na innym się już wyłoży. To nie takie proste...

grizz
20-10-2017, 14:12
Wyszedł LR 7 (Classic , CC) => Super - dzięki temu będę miał szybszy LR 5.7 !!!

i ja tez zostalem przy 5.7 i na razie nie przekonali mnie do nowszych. poza tym mam sliczne pudeleczko na polce.

I właśnie macie odpowiedź dlaczego abonament a nie wersje pudełkowe.
Abonament to stały dopływ kasy, w tym też na rozwój nowych wersji.

Merde
20-10-2017, 14:48
Do przecinka bezwzględnie racja ;-)

Dariusz Breś
20-10-2017, 15:04

Daj adres takiego skrypcika, czy zmiana trwa krócej niż na DNG Converter? i drugie czy na pewno nic się nie zmienia w rawie poza zmianą wpisu modelu? wolałbym nie tracić jakichś informacji w obrazie.

grizz
20-10-2017, 15:11
W rawie Ci to nie zmieni, ale to działa jeżeli defacto rawy pomiędzy modelami się nie różnią. Ale jak pojawią się wieksze zmiany, to wyjdzie klops. Podobnie jak parametry pewnych automatów, które opierają się o dane z puszki.

Dariusz Breś
20-10-2017, 15:12
W rawie Ci to nie zmieni, ale to działa jeżeli defacto rawy pomiędzy modelami się nie różnią. Ale jak pojawią się wieksze zmiany, to wyjdzie klops. Podobnie jak parametry pewnych automatów, które opierają się o dane z puszki.

czyli o kant dupy rozwiązanie ze skryptem?

grizz
20-10-2017, 15:24
Jeżeli konstrukcje się nie różnią (nie chodzi o mpix) to taka podmiana będzie całkiem ok. Po prostu jeżeli w rawie są zaszyte jakieś informacje, które program interpretuje jak masz rawa z d810 to zrób a. To zrobi też to a na d850. Pytanie czy efekt tego będzie taki sam jak zastosowanie nowszej wersji programu - a na to już trudno ogólnie odpowiedzieć.

Merde
20-10-2017, 15:26
czyli o kant dupy rozwiązanie ze skryptem?
Najczęściej tak zmodyfikowany ale nie kompatybilny raw może mieć rozjechane kolory, balans bieli itp.

Dariusz Breś
20-10-2017, 15:35
Tak właśnie myślałem, gra nie warta zabawy. THX.

black70
20-10-2017, 15:48
A nie lepiej otworzyć rawa w DxO, aby wczytać profile szkła i puszki i wyeksportować jako DNG do LR i pracować już w LR?
Oczywiście zakładając, że mamy starego LR lub będziemy tak robić w niedalekiej przyszłości z posiadaną wersją pudełkową z powodu braku wsparcia dla nowego sprzętu. Warto nadmienić, że DxO i LR "dogadują" się ze sobą i można bez problemu dokonywać transferu w obu kierunkach pomiędzy nimi. (DxO jest jeszcze za darmo do końca listopada).

Dariusz Breś
20-10-2017, 15:55
A nie lepiej otworzyć rawa w DxO, aby wczytać profile szkła i puszki i wyeksportować jako DNG do LR i pracować już w LR?
Oczywiście zakładając, że mamy starego LR lub będziemy tak robić w niedalekiej przyszłości z posiadaną wersją pudełkową z powodu braku wsparcia dla nowego sprzętu. Warto nadmienić, że DxO i LR "dogadują" się ze sobą i można bez problemu dokonywać transferu w obu kierunkach pomiędzy nimi. (DxO jest jeszcze za darmo do końca listopada).

Nie no to jest mega nietrafiony pomysł, przecież można użyć samego DNG konwertera, choć to uciążliwe i tak.

fafniak
20-10-2017, 17:29
Kurde...
Od zawsze miałem LR jak adobe wykupiło pewną mała firmę.
Kilka miesięcy temu miałem wersję 6.x (gdzie X było według mnie większe od 12 , czyli 6.12) ale po tych kretyńskich updateach CC wyszlo że mam z powrotek 6.12 a wersje 6.7 którą niby można ściągnać z sieci od adobe - nie instaluje się.
Na czacie z adobe uzyskałem info że musze wpiasć sie na forum... i tam zadać pytanie. Litości kuźwa. kolejne forum ?!?!?!?
Moz ektoś zna odpowiedź ?

ksh
20-10-2017, 17:39
Czyli miałeś wersje wyższą jak 6.12 ale najnowsza aktualizacja to właśnie 6.12 chyba że chodzi o niższą wersję ale po co się cofać do wersji gorszych, np w 6.10 łatano dziury bezpieczeństwa.

poste
20-10-2017, 18:18
Mam pudełkową wersją LR. Z ciekawości zainstalowałem nowy classic cc, to usunął moją wersję (być może czegoś nie dopatrzyłem). Zainstalowałem ponownie LR ze swojej płytki i odszukałem aktualizację do 6.12 (było to chyba przedwczoraj). A dziś patrzę, a tu niespodzianka
https://helpx.adobe.com/pl/lightroom/kb/lightroom-downloads.html
najwyższa dostępna wersja to 6.7. Chyba o tym pisał kolega fafniak.
Ciekawe.

ksh
20-10-2017, 18:55
Aha... ale czy jak masz wersje 6.7 to jest opcja aktualizacji czy tak samo jak na wersji 6.12 tylko opcja kupna/ulepszenia do CC ?

edit: głowny link do ściagania Lr to wersja Lightroom_6_LS11 (http://trials3.adobe.com/AdobeProducts/LTRM/6/win64/Lightroom_6_LS11.exe?PID=2159997) czyli chyba jest ok.

Borat1979
20-10-2017, 19:04
I właśnie macie odpowiedź dlaczego abonament a nie wersje pudełkowe.

Jaki rozwój? Od lat jedyne zmiany to obsługa nowych aparatów czy obiektywów. Ostatnio zrobiłem aktualizacje i jedyna zmiana to grafika przy uruchamianiu.

badtorro
20-10-2017, 20:18
Jaki rozwój? Od lat jedyne zmiany to obsługa nowych aparatów czy obiektywów. Ostatnio zrobiłem aktualizacje i jedyna zmiana to grafika przy uruchamianiu.

szybsze działanie oraz nowe moduły to nie rozwój?

Merde
20-10-2017, 20:18

Nu, akurat ta nowa wersja zdaje się mieć nowy process... W sumie musieli dać coś spektakularnego w zamian za zabranie wersji standalone.

grizz
20-10-2017, 20:56

Nno właśnie. Nie było progresu, teraz może się zmieni ;)

poste
20-10-2017, 23:04
Aha... ale czy jak masz wersje 6.7 to jest opcja aktualizacji czy tak samo jak na wersji 6.12 tylko opcja kupna/ulepszenia do CC ?

edit: głowny link do ściagania Lr to wersja Lightroom_6_LS11 (http://trials3.adobe.com/AdobeProducts/LTRM/6/win64/Lightroom_6_LS11.exe?PID=2159997) czyli chyba jest ok.

Pudełkowa wersja to po prostu 6.0, przynajmniej w mojej tak pokazuje. Aktualizowałem kilka razy bez problemu, do 6.12. Teraz wygląda jakby zakombinowali z aktualizacjami, jeszcze przedwczoraj wyglądało to tak, ja na tym skanie https://forums.adobe.com/thread/2396927

pysson
21-10-2017, 10:06
Z mojego amatorskiego punktu widzenia jest lepiej, LR jest po prostu szybszy, Nik-i działaja, jakieś dodatkowe funkcje.
PSa traktowałem zawsze jako przydatny dodatek, dla którego można znaleźć alternatywę.

LR to jednak inna historia, super wołarka RAWów i baza danych, którą po jakimś czasie trudno zastąpić.
Kilka lat temu Adobe wprowadziło wersję CC, teraz rezygnują z pudełek.
Czarny scenariusz się spełni, jeśli za kolejnych kilka lat zrezygnują z obecnej wersji "classic" i zostanie tylko chmura.

Borat1979
21-10-2017, 10:13
szybsze działanie oraz nowe moduły to nie rozwój?

O jakich nowych modułach mówisz? A co do szybszego działania to miała być poprawa wydajności a nic takiego nie ma. Nie ma odrobiny różnicy miedzy działaniem LR z przed aktualizacji i po niej.

Pawel Pawlak
21-10-2017, 11:31
(DxO jest jeszcze za darmo do końca listopada).
gdzie i jaki jeśli można zapytać?

Merde
21-10-2017, 11:46
gdzie i jaki jeśli można zapytać?

http://www.dxo.com/us/practicalphotography

Cichy
21-10-2017, 12:52
Zazwyczaj takie napisy są umieszczane na spodzie osłony, albo wcale.

Pawel Pawlak
21-10-2017, 13:29
dzięki :)

bic44
22-10-2017, 14:48

Dzięki, pobrane, zainstalowane, działać działa. Eksport jakoś wolny i widzę tylko możliwość zadania rozdzielczości dłuższego boku, a krótszego już nie. Jest wtyczka do przerzucania pomiędzy DXO a LR, ale...nie przenosi ustawień, a tylko otwiera plik. Na plus można kopiować ustawienia między plikami w pbrębie DXO (chociaż nie widzę gdzie wybrać które...). Generalnie trzeba by sporo czasu, kilka poradników i praktyki żeby się odnaleźć. No ale jest za darmo, więc niech sobie na dysku będzie (chociaż 9tka też była i chyba raz uruchomiłem. No ale teraz adobe zmotywowało, to może dam szansę).

fafniak
22-10-2017, 14:54
Przyznam ze czytam różne informacje i pogubiłem się co ma byc czym. Jedynie jest pewne że skurkowańcy nie chcą ciągnąc wersji pudełkowych co mnie niepomiernie wkur...

grizz
22-10-2017, 15:52
To po prostu przejdź do konkurencji. W takich przypadkach działa tylko głosowanie portfelem.

Kojocisko
22-10-2017, 16:20
Jako człowiek nieco związany z IT po prostu rozumiem ich decyzję. Jest zwyczajnie racjonalna (nie dzielą się marżą, odcinają kupony od wypracowanej pozycji na rynku), konieczna (jak się ma dojrzały produkt, to trudno co rok-dwa wypuszczać nową, mocno zmodyfikowaną wersję, którą użytkownicy masowo kupią, a zespół programistów trzeba utrzymywać). Trudno, pożegnałem się z pudełkiem (LR6) i kupiłem abonament. Przy okazji mam pełnego PS'a. Od modelu subskrypcyjnego przy dojrzałych produktach nie ma raczej odwrotu, konkurencja miejmy nadzieję spowoduje obniżenie wysokości abonamentu.
Przy okazji w porównaniu z pudełkiem dostałem więcej narzędzi korekcji perspektywy, dehaze, ... I chyba jest ciut szybszy. Na 100% stwierdzę za 10 dni, jak będę mieć większą sesję do obróbki.

Cichy
22-10-2017, 16:36
Ja jestem zaskoczony miażdżącą przewagą negatywnych komentarzy na ich fanpejdżu. Mam nadzieję, że faktycznie ludzie nie kupią wersji CC i wtedy Adobe pojdzie po rozum do głowy.

fafniak
22-10-2017, 16:53
Jeżeli faktycznie nie ugną sie i nei bedzie dalszych wersji dla tych którzy mają wersje pudełkowe. To trzeba będzie rozejrzeć sie za konkurencyjnymi pakietami. Mam ostatnią pudełkową wersję PSa i LRa. Ale jak tak dalej pójdzie ...

ksh
22-10-2017, 16:59
Fakty są takie że adobe zrobiło fortunę na wersjach w chmurze, umocnili swoją pozycje i można śmiało dyskutować o monopolu, który ma korzenie od dawnych czasów jak to piracono na potęgę ich soft i adobe przymykało oczy wiedząc że jeśli pirat nauczy sie tegoi programu to jest duża szansa że komercyjnie kiedyś zacznie pracować na tym co potrafi.
Teraz kalkulacja, czy lepiej posiadaczy CS6 lub starszych wersji zmuszać/zachęcać do przejścia na chmure i abonament rozwijaniem aplikacji ( tu im coś to słabo wychodzi ) i blokować aktualizacje całkowicie, czy może wyciągnąć od nich kasę w postaci płatnej aktualizacji ( tego brak ) lub wydania wersji nowej pudełkowej ( strzał w kolano w dochodach ), czyli podsumowując ja nawet nie liczę już że adobe wyda wersje pudełkowe.

Całe szczęście że cała paka CS6 jaką mam to dobry soft i na czasie, nic w nim nie brakuje, a dodatki jakie się pojawiają nie są rewolucją ani nie wnoszą nic czego nie da się zrobić.

Zelber
22-10-2017, 18:19
Trochę nie rozumiem tego hejtu, przecież pudełkowe wersje i tak co 2-3 lata trzeba było wymieniać, bo przestawały czytać RAW'y z nowych puszek.

Kojocisko
22-10-2017, 18:27
Pudełkowy update był znacząco tańszy niż 3 lata abonamentu...

fafniak
22-10-2017, 18:30
Hejtu ?
Serio ?

ksh
22-10-2017, 18:43
Trochę nie rozumiem tego hejtu, przecież pudełkowe wersje i tak co 2-3 lata trzeba było wymieniać, bo przestawały czytać RAW'y z nowych puszek.

CS6 czyta wszystkie puszki ale to że poprzednia wersja nie czyta to właśnie jest aktualizacja i wymuszanie zakupu nowej wersji, wielu tak by chciało teraz też ale niestety adobe zarabia kasę lepiej na abonamencie i zlało frajerów co kupili ich produkt pudełkowy.

witboy
22-10-2017, 18:46
a ja mam inna kwestie develop po sciagnieciu doslownie na plikach z d800 mi fruwał a teraz znow sie przycina nic nie daje wlaczanie wylaczanie gpu, poprostu sie przycina tworze podglady 1:1 i to dziala meeega szybciej tak samo export plikow z d800 teraz to bajka ale wlasnie develop zwolnił mi po tych paru dniach ;/

koberek
22-10-2017, 19:00
Ja bym wolał jednak, aby był dalej wybór, wszystko co mi się kojarzy z abonamentem, kojarzy mi się ze zdzierstwem,
wolałbym kupić produkt raz i tylko co jakiś czas aktualizować, prawie jak windows,
taka taktyka to czyste zdzierstwo z użytkowników, którzy wcześniej kupili ich produkt, tak się nie powinno robić Panie Adobe !!!!!

fafniak
22-10-2017, 19:19
a ja mam inna kwestie develop po sciagnieciu doslownie na plikach z d800 mi fruwał a teraz znow sie przycina nic nie daje wlaczanie wylaczanie gpu, poprostu sie przycina tworze podglady 1:1 i to dziala meeega szybciej tak samo export plikow z d800 teraz to bajka ale wlasnie develop zwolnił mi po tych paru dniach ;/

yyy... a po naszemu ?

badtorro
22-10-2017, 19:22
abonament to też jakaś forma ochrony przed piractwem

witboy
22-10-2017, 19:23
jak zaktualizowalem lr pracował moduł develop baaaardzo szybko bez zacinania poprostu pieknie, a dzis praca w develop powoduje zawiechy jak by mi nagle procek zwolnił, ale sam eksport zdj czy 1:1 działa bdb i duzo szybciej niz na 6.x i nie wiem czemu develop nagle zwolnił az sie zacina

Borat1979
22-10-2017, 19:38

Tylko pudełkowy LR kosztował jakieś 600 zł a abonament przez te trzy lata ponad 2000 zł.

koberek
22-10-2017, 20:08
Tylko pudełkowy LR kosztował jakieś 600 zł a abonament przez te trzy lata ponad 2000 zł.

Czyli póki co, trzeba szukać alternatywy,
do póki nie zmienię puszek, nie będę kombinował,
ale sprawa jest bardzo niesympatyczna.

mmluty
22-10-2017, 20:48
Taka kalkulacja jest jak najbardziej poprawna jeżeli używamy wyłącznie LR, natomiast jeżeli policzymy z Ps zostaje może jakiś mały plus dla amatora fotografii no i to, że nie musi płacić wszystkiego jednorazowo. Inna sprawa, że jeżeli używamy LR+Ps, to z reguły jednak Ps-a co dwa lata nie zmieniamy.

ksh
22-10-2017, 21:02
Ps zdecydowanie ekonomiczniej wychodzi z pudełka zwłaszcza że nie jest to soft, który wymaga jakiś poważnych aktualizacji, fakt że jeśli jest z czego odliczyć to obojętne co się kupi i dlatego też duże firmy nakręcają obroty adobe, który ignoruje małego klienta, który chciałby przyoszczędzić kupując pudełko.

Borat1979
22-10-2017, 23:17
Taka kalkulacja jest jak najbardziej poprawna jeżeli używamy wyłącznie LR, natomiast jeżeli policzymy z Ps zostaje może jakiś mały plus dla amatora fotografii no i to, że nie musi płacić wszystkiego jednorazowo.
Ale innej opcji nie ma bo nie ma abonamentu na samego LR. Zresztą jak ktoś kupił powiedzmy CS6 5 lat temu to może spokojnie z niego korzystać przez koleje kilka lat.

Zelber
23-10-2017, 00:38
LR to 600 zł, PS koło 1800. Przyjmując wymianę Lr co 2 lata, a PS'a co 6 mamy:
1 Rok: kupno: 2400 zł subskrypcja: 600 zł
2 Rok: kupno: 2400 zł subskrypcja: 1200 zł
3 Rok: kupno: 3000 zł subskrypcja: 1800 zł
4 Rok: kupno: 3000 zł subskrypcja: 2400 zł
5 Rok: kupno: 3600 zł subskrypcja: 3000 zł
6 Rok: kupno: 3600 zł subskrypcja: 3600 zł
7 Rok: kupno: 6000 zł subskrypcja: 4200 zł
8 Rok: kupno: 6000 zł subskrypcja: 4800 zł
9 Rok: kupno: 6600 zł subskrypcja: 5400 zł
10 Rok: kupno: 6600 zł subskrypcja: 6000 zł
11 Rok: kupno: 7200 zł subskrypcja: 6600 zł
12 Rok: kupno: 7200 zł subskrypcja: 7200 zł
13 Rok: kupno: 9600 zł subskrypcja: 7800 zł
14 Rok: kupno: 9600 zł subskrypcja: 8400 zł
15 Rok: kupno: 10200 zł subskrypcja: 9000 zł

Naprawdę nie wygląda to źle, a cały czas korzystamy z najnowszego softu.

czupacabra
23-10-2017, 01:47
DxO jest całkiem fajny i intuicyjny

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jarkod
23-10-2017, 05:40
Ja bym wolał jednak, aby był dalej wybór, wszystko co mi się kojarzy z abonamentem, kojarzy mi się ze zdzierstwem,
wolałbym kupić produkt raz i tylko co jakiś czas aktualizować, prawie jak windows,
taka taktyka to czyste zdzierstwo z użytkowników, którzy wcześniej kupili ich produkt, tak się nie powinno robić Panie Adobe !!!!!

"[...]Polska wciąż pozostaje w tyle za państwami tzw. „starej Unii” pod względem popularności subskrypcji. Wiele wskazuje jednak na to, że w niedalekiej przyszłości obserwować będziemy przyspieszony rozwój tego modelu sprzedaży nad Wisłą." Inni też już marzą o takim zdzierstwie.
Całość tu http://di.com.pl/52-procent-polakow-nie-korzysta-jeszcze-z-subskrypcji-58489.

frogi
23-10-2017, 08:52
Tylko że nie wszyscy potrzebują tego całego szajcu który jest poza LR w tym abonamencie... Ja mam np "pudełko" Z LR 5 kupione z początkiem 2014 roku za 600 i coś tam złotych, myślałem to wymienić na wersję 7 w przyszłym roku... :mrgreen: :lol: Ile by to abonamentu było - jakieś dwa tysiące bez mała... :lol: :lol: :lol: No i nie zarobi Adobe na mnie wcale w takim razie... pewnie się tym nie zmartwią :)

josephebeloki
23-10-2017, 08:59
LR to 600 zł, PS koło 1800. Przyjmując wymianę Lr co 2 lata, a PS'a co 6 mamy:
1 Rok: kupno: 2400 zł subskrypcja: 600 zł
2 Rok: kupno: 2400 zł subskrypcja: 1200 zł
3 Rok: kupno: 3000 zł subskrypcja: 1800 zł
4 Rok: kupno: 3000 zł subskrypcja: 2400 zł
5 Rok: kupno: 3600 zł subskrypcja: 3000 zł
6 Rok: kupno: 3600 zł subskrypcja: 3600 zł
7 Rok: kupno: 6000 zł subskrypcja: 4200 zł
8 Rok: kupno: 6000 zł subskrypcja: 4800 zł
9 Rok: kupno: 6600 zł subskrypcja: 5400 zł
10 Rok: kupno: 6600 zł subskrypcja: 6000 zł
11 Rok: kupno: 7200 zł subskrypcja: 6600 zł
12 Rok: kupno: 7200 zł subskrypcja: 7200 zł
13 Rok: kupno: 9600 zł subskrypcja: 7800 zł
14 Rok: kupno: 9600 zł subskrypcja: 8400 zł
15 Rok: kupno: 10200 zł subskrypcja: 9000 zł

Czy Ty się dobrze czujesz? Ja od 2013 roku mam LR 5.7 i nie zamierzam zmieniać przez kolejne 10 lat, dopóki nie powstanie alternatywa bądź Adobe nie wyluzuje.
Mam też Photoshop CS5 (12.0) - kwiecień 2010 - śmiga do dzisiaj cudownie. Nic, ale to nic mi nie brakuje... tego nie zmienię bo cóż mogą oni tam dodać zmienić?
Że co, że panel będzie bardziej szary albo bardziej DIZAJNERSKI? W dupie to mam, ja wykorzystuje to jako narzędzie do pracy, a nie, że bajer do zabawy.

Nie widzę sensu na razie jakiejkolwiek zmiany. Póki co pudełkowe wersje mi wystarczają i póki nie zmienię sprzętu, to nadal będę tak działał.

Co do PS to widziałem takie akcje... Format + Ghoust do 3min roboty (ssd) i mamy zupełnie nowy system z świeżą wersją PS na 30 dni LEGALNIE :)
Format + import Ghoust zajmowało 10 x mniej czasu niż wypicie gorącej kawy. Niektórzy na tym jadą latami :) w LR tego się nie da zrobić, ale PS ? :))))

Merde
23-10-2017, 09:26
LR to 600 zł, PS koło 1800. Przyjmując wymianę Lr co 2 lata, a PS'a co 6 mamy /ciach/

Twoja kalkulacja chyba jest trochę kulawa - a gdzie (tańszy niż zakup) upgrade?

grizz
23-10-2017, 10:04
Czy Ty się dobrze czujesz? Ja od 2013 roku mam LR 5.7 i nie zamierzam zmieniać przez kolejne 10 lat, dopóki nie powstanie alternatywa bądź Adobe nie wyluzuje.
Mam też Photoshop CS5 (12.0) - kwiecień 2010 - śmiga do dzisiaj cudownie. Nic, ale to nic mi nie brakuje... tego nie zmienię bo cóż mogą oni tam dodać zmienić?
Że co, że panel będzie bardziej szary albo bardziej DIZAJNERSKI? W dupie to mam, ja wykorzystuje to jako narzędzie do pracy, a nie, że bajer do zabawy.

Nie widzę sensu na razie jakiejkolwiek zmiany. Póki co pudełkowe wersje mi wystarczają i póki nie zmienię sprzętu, to nadal będę tak działał.

I dokładnie opisałeś dlaczego zrezygnowali z pudełek i wprowadzili abonament.

mmluty
23-10-2017, 12:49
Jeżeli brakuje pomysłów na lepszy produkt (bardziej funkcjonalny, oferujący nowe, użyteczne funkcje), to się kombinuje jak kasować klientów cały czas za to samo. To oczywiście ma dużo wspólnego z praktykami monopolistycznymi i nam klientom trudno będzie się temu oprzeć przez "głosowanie nogami" przechodząc do innego oferenta. Czytałem, że w podobnym kierunku kombinuje MS ze swoimi "okienkami".

czupacabra
24-10-2017, 00:41
A dla Mac iserów jest darmowy Phocus Hasselblada , którzy obrabia nefy [emoji3]. Niestety tylko na Macu [emoji33]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

przemysllaw
25-10-2017, 11:50
Czy jeśli zaktualizowałem Lr6 do nowego Lr Classic CC to znaczy, że nie mogę już cofnąć się do starszej wersji? I zakupiony za 600 zł Lr6 właśnie poszedł się w cholerę?
(miałem kupioną licencję na Lr6 w Cortland i instalowałem przez chmurę)

frogi
25-10-2017, 11:55
Czy jeśli zaktualizowałem Lr6 do nowego Lr Classic CC to znaczy, że nie mogę już cofnąć się do starszej wersji? I zakupiony za 600 zł Lr6 właśnie poszedł się w cholerę?
(miałem kupioną licencję na Lr6 w Cortland i instalowałem przez chmurę)

Zawsze możesz na czysto zainstalować wersję 6.11: https://helpx.adobe.com/pl/lightroom/kb/lightroom-downloads.html Czyli najbardziej aktualną wersję LR6

przemysllaw
25-10-2017, 12:58
Najbardziej aktualna dostępna jest wersja 6.7 :(

grizz
25-10-2017, 13:00
Najbardziej aktualna dostępna jest wersja 6.7 :(

Z linku powyżej masz 6.11 http://trials3.adobe.com/AdobeProducts/LTRM/6/win64/Lightroom_6_LS11.exe

poste
25-10-2017, 13:04
Zawsze możesz na czysto zainstalować wersję 6.11: https://helpx.adobe.com/pl/lightroom/kb/lightroom-downloads.html Czyli najbardziej aktualną wersję LR6

Jak już pisałem, na powyższej stronie (przed chwilą sprawdzałem) najwyższą wersją do pobrania jest LR 6.7, kilka dni temu wycięli wyższe wersje, przynajmniej u mnie tak to wygląda. Poza tym LR6 doszedł do 12, u mnie pokazuje: Lightroom version: 6.12 [ 1125239 ]. Instalacja LR CC usuwa wcześniejsze wersje, o ile nie zaznaczy się odpowiedniej opcji przy instalacji. Miałem podobny problem, ale udało mi się wrócić do 6.12, może gdzieś w czeluściach netu jest jeszcze ta wersja do odszukania, albo się pojawi.

Ups, w czasie pisania postu trochę się wyjaśniło.

przemysllaw
25-10-2017, 13:14
Tam jest do pobrania goła wersja 6.0 i poniżej update'y ale tylko do wersji 6.7.

poste
Jak Ci się udało wrócić do najświeższej szóstki?

- - - - kolejny post - - - - - -

Hmm, na angielskiej wersji strony jest 6.12.

https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-downloads.html

poste
25-10-2017, 13:17
Chyba znalazłeś. Ja miałem linka z forum adobe, potem przestał być aktywny. Pisałem parę postów wcześniej.

frogi
25-10-2017, 13:28
Adobe mieszało coś z tymi swoimi stronami, stare linki przestały działać... Ale w tej chwili nie ma problemów z pobieraniem aktualnej wersji LR 6, 5 czy też 4.

przemysllaw
25-10-2017, 13:29
Mnie to i tak nie ratuje, bo straciłem część pracy, którą wykonałem na Lr Classic. Na szczęście nie było tego tak dużo, ale 2-3h jestem do tyłu.

Aeon88
26-10-2017, 07:38
Cześć! Ja akurat siedzę nadal na pudełkowym Lr3 + PS CS5 Ext. Pewnie wielu z Was przesiadało się z programu na program i dziś używacie najnowszych wersji.. Jedną rzeczą której mi brakuje (pracowałem przez chwilę na nowszym Lr) to możliwość zmiany balansu bieli pędzlem lokalnie. Pytanie; czy przesiadka na Lr Classic doda mi jakieś funkcje jeszcze które są warte zachodu? Trochę zarosłem tymi programami, mają wszystko czego potrzebuję (oprócz WB na pędzlu) i zastanawiam się czy warto przechodzić na abonamentową wersję.

grizz
26-10-2017, 08:47
A weź sobie sprawdź sam. Najlepiej to zrobisz, bo wiesz czego Ci trzeba i co może być dla Ciebie ciekawe. Jak okres testowy Ci nie wystarczy to najwyżej zapłacisz za miesiąc. To akurat spora zaleta abonamentu.

Merde
26-10-2017, 14:30
A weź sobie sprawdź sam. Najlepiej to zrobisz, bo wiesz czego Ci trzeba i co może być dla Ciebie ciekawe. Jak okres testowy Ci nie wystarczy to najwyżej zapłacisz za miesiąc. To akurat spora zaleta abonamentu.

Nie widzę na stronie Adobe planu miesięcznego ani Lr CC, ani fotograficznego.

frogi
26-10-2017, 15:09
Nie widzę na stronie Adobe planu miesięcznego ani Lr CC, ani fotograficznego.Bo takowego chyba nie ma... Jest Plan roczny z opłatą miesięczną i Plan roczny z przedpłatą.

grizz
26-10-2017, 15:16
Ach, to brzydko zrobili. Wcześniej ktoś pisał, że można z miesiąca na miesiąc rezygnować, wiec się zasugerowałem.

JEst przynajmniej wersja próbna.

witboy
26-10-2017, 17:47
dla mnie spoko zmiana to naprawde roznica w predkosci, dehaze, fajne sa te nowe gradienty z mozliwoscia zaznaczania obszaru, duzo nowych objektywow chociaz np 85 samyanga z chipem odnajduje mi jako nikkora 85 1.4 D ale to w kazdym programie tak go widzi wiec dziwne by lr widział go inaczej, ogolnie te plany nie sa takie złe jesli sie zarabia na fotografii

zdyboo
26-10-2017, 18:46
Akurat jeżeli chodzi o profile aparatów i szkieł, to można wgrać samodzielnie nowsze. Nie wiem jak do LR3, ale do LR5 wgrywałem nowsze jak już oficjalnie nie było wsparcia od Adobe.

frogi
26-10-2017, 20:50
Adobe wydało nowe aktualizacje do Lightroom 6, między innymi dodano obsługę D850.
Art na DPR: https://www.dpreview.com/news/8524119909/adobe-will-release-the-last-update-to-lightroom-6-towards-the-end-of-the-year

ksh
26-10-2017, 21:05
No nie wiem, u mnie wyświetla że mam Lightroom Classic CC i mogę aktualizować ale ja przecież mam CS6.12 i nie chciałbym rozwalić sobie złą aktualizacją coś co działa poprawnie.

frogi
26-10-2017, 21:13
No nie wiem...
Ja 6 nie mam , tylko 5.7 to nie sprawdzę, może ktoś odważny z 6.12 przetestuje... ;) :)
edit... aaa o CS piszesz, myślałem że o LR :)

ksh
26-10-2017, 21:19
Lightroom 6.12 pudełkowiec na wymarciu.
Jak ktoś wciśnie aktualizuj to niech da znać czy ma 6.13 czy mu wypieprzyło w kosmos wszystko ;)

badtorro
26-10-2017, 21:37
dla mnie spoko zmiana to naprawde roznica w predkosci, dehaze, fajne sa te nowe gradienty z mozliwoscia zaznaczania obszaru, duzo nowych objektywow chociaz np 85 samyanga z chipem odnajduje mi jako nikkora 85 1.4 D ale to w kazdym programie tak go widzi wiec dziwne by lr widział go inaczej, ogolnie te plany nie sa takie złe jesli sie zarabia na fotografii

Już nie przesadzajmy z tym zarabianiem
Nawet licencje studenckie nigdy nie były za darmo
40zl miesięcznie to równowartość dwóch paczek papierosów lub pół litra średniej whisky
W kontekście hobby jakim jest fotografia koszt pojedynczej klatki nigdy nie był tak niski jak teraz
Natomiast jak ktoś prowadzi DG i nie jest wstanie wrzucić 40zl brutto w koszty to chyba powinien rozważyć zmianę zawodu...

Merde
26-10-2017, 22:36
Już nie przesadzajmy z tym zarabianiem
Nawet licencje studenckie nigdy nie były za darmo
40zl miesięcznie to równowartość dwóch paczek papierosów lub pół litra średniej whisky
W kontekście hobby jakim jest fotografia koszt pojedynczej klatki nigdy nie był tak niski jak teraz
Natomiast jak ktoś prowadzi DG i nie jest wstanie wrzucić 40zl brutto w koszty to chyba powinien rozważyć zmianę zawodu...

Syndrom sztokholmski...

Kojocisko
26-10-2017, 23:23
Kolega z Krakowa ;-). Ale tak na poważnie to obie strony mają rację. Wysokość abonamentu jest do przełknięcia, choć w całce kilku lat kwota robi się konkretna. Ale za to mam w komplecie pełnego PS'a, na którego miałem ochotę, bo kierunek rozwoju Elementsa zupełnie mi nie odpowiadał.
Z drugiej strony - od tego modelu nie da się uciec, jeżeli chce się mieć w miarę stabilne i aktualizowane technicznie systemy. Po prostu utrzymywanie i rozwój takich systemów jest bardzo drogie.
Byle system w biznesie kosztuje w utrzymaniu 20% kosztów licencji rocznie.

ksh
26-10-2017, 23:37
Ale ja mam Lr, w którym nic mi nie brakuje, jak kiedyś dodadzą coś sensownego do trzeba będzie się przesiąść, w koszty można sobie wrzucić abonament to ja wiem ale często bywa tak że Lr otwieram tylko na rawki forumowe, a czasami włączony jest przez tydzień nonstop.
Nie można tego traktować jako normalne tylko dlatego że jakaś firma korzysta z monopolu i z nowego planu biznesowego, w którym stary klient jest traktowany jak frajer.

grizz
27-10-2017, 05:46
Jakiego monopolu? Przy PS chyba.

Kojocisko
27-10-2017, 13:07
W ogóle nie czuję tego traktowania jak frajera. Mój LR6.x działa, był długo wspierany, będzie działać. Firma powiedziała, że nowa wersja będzie w innym modelu biznesowym. Zostaję lub odchodzę. Albo trwam przy swoim pudełku. Jak w zeszłym tygodniu kupiłem abonament. Mój wybór. Mogłem wybrać inny soft, choćby darmowy od producenta.

ksh
27-10-2017, 13:41
Mniej więcej co do traktowania jak frajerów to jest opisane tu https://www.spidersweb.pl/2017/10/lightroom-classic-co-dalej.html

Kojocisko
27-10-2017, 13:56
Cytowanie Pająka, to jak cytowanie Faktu. Zresztą nie ma tam nic o traktowaniu jak frajera. Używanie LR nie jest obowiązkowe. Ich prawo zmieniać zdanie i model biznesowy.
Jak ci wyłączą prawo używania pudełka, które miało być dożywotnie, to wtedy tak - to będzie nie fair.
A ty nigdy nie zmieniłeś zdania? Volvo przestaje produkować samochody z silnikami diesla - traktuje nas jak frajerów?

ksh
27-10-2017, 14:22
Nie, nie chodzi o to tylko że razem z nowymi wersjami CC miały wychodzić BOX z tymi samymi funkcjami, czyli teraz powinni zgodnie z tym co zapewniali wydać wersje 7 i wtedy masz wybór co lepsze dla ciebie czy dla firmy.

Kojocisko
27-10-2017, 14:57
Tak, wczytałem. Zmienili zdanie, stwierdzili, że ten model im się nie opłaca. Ich prawo, zwłaszcza, że zrobili to kilka lat po tych deklaracjach. Kup akcje Adobe, to podzielisz ich punkt widzenia.

frogi
27-10-2017, 15:07
Każdy ma swój punkt widzenia, ja siedzę na 5.7 i chciałem się przesiąść w przyszłym roku na 7... Nie da się to trudno... Na szczęście stara wersja działa, tyle tylko że trzeba się będzie rozglądnąć w końcu za czymś innym. Mnie sposób rozumowania Adobe nie odpowiada... za dużo to kosztuje, C1 taniej mnie wyjdzie przy moim sposobie korzystania z programów przez kilka lat... i chyba w to oprogramowanie będę celował :)

tswiech
27-10-2017, 15:11
Lightroom 6.12 pudełkowiec na wymarciu.
Jak ktoś wciśnie aktualizuj to niech da znać czy ma 6.13 czy mu wypieprzyło w kosmos wszystko ;)

Zaktualizowałem wersje pudełkową 6.12 do 6.13.

Zostało po staremu:

Lightroom version: 6.13 [ 1141928 ]
License: Perpetual

Merde
27-10-2017, 15:28
A ty nigdy nie zmieniłeś zdania? Volvo przestaje produkować samochody z silnikami diesla - traktuje nas jak frajerów?
Skoro sami siebie traktujemy jak frajerów, to nic dziwnego że korporacje to wykorzystują. Jak sam piszesz - ich prawo.

badtorro
27-10-2017, 17:05
Skoro sami siebie traktujemy jak frajerów, to nic dziwnego że korporacje to wykorzystują. Jak sam piszesz - ich prawo.

Ale kto niby kogo traktuje jak frajera?

Przecież nikt nic nie stracił poprzez fakt, ze więcej edycji pudełkowych nie będzie. Jak masz swoją wersje pudełkowa to będzie działać dalej. Gdzie tu frajerzenie?

poste
27-10-2017, 19:35
Bo kupując wersję np. LR5 mogłeś uwierzyć w zapewnienia Adobe, że będzie rozwijał wersję pudełkową, aktualizując i wypuszczając nowe wersje. Więc mogłeś zakładać (bazując na zapewnieniach firmy), że kupisz za kilka lat nową wersję, np. LR7 i będziesz miał dostęp do najnowszego softu w modelu (pudełko), który pasuje TOBIE, nie firmie. Uwierzyłeś firmie, wybrałeś jej soft, a tu... "zmiana modelu biznesowego"... co można przełożyć na "twój problem frajerze".

ksh
27-10-2017, 19:42
Dokładnie o to chodzi, wybierasz pudełko, za które płacisz, wiesz że jak za 2-3 lata nowa wersja w pudełko będzie dla ciebie fajna to sobie ją kupisz, czyli działa to klasycznie że tak napiszę, płacisz firmie za rozwijanie produktu i za kazda nową wersje, w momencie jak nowa wersja pojawia się tylko w formie abonamentu to zastanawiasz się po co wydawałeś pieniądze na pudełko, zwłaszcza że firma nie dotrzymała zapewnień, którymi mogłeś się sugerować przy zakupie.
Sugerowanie że jak ktoś zarabia to może wydać kasę, no i to właśnie się robi, przecież nie siedzimy na prezentach od adobe tylko kupiliśmy pudełka do pracy.
Nie jest to problem jeśli ostatnia wersja pudełkowa jest na tyle dobra że można pracować na niej bez problemu wiele lat ale jeśli miałbym ofertę wersje 7 box po ciekawym ulepszeniu to rozważyłbym zakup.

Merde
27-10-2017, 20:35
Przecież nikt nic nie stracił poprzez fakt, ze więcej edycji pudełkowych nie będzie.
Oprócz tych użytkowników, którzy np. nie potrzebują Photoshopa, a Lightrooma aktualizowali np. co drugą wersję.
Adobe też może stracić. Motywację, by dostarczyć ci produkt na który będziesz chciał (a nie musiał) wysupłać parę złotych z kieszeni.
W nowym modelu biznesowym kasa i tak będzie płynąć, nie dość że szerszym, to jeszcze stałym strumieniem... Po co więc się wysilać?

PS: Frajerzenie to wg mnie takie łatwe przechodzenie do porządku dziennego nad w tak oczywisty sposób niekorzystnymi dla siebie zmianami.
Nie chcę krakać, ale zobacz do czego doprowadziła podobna beztroska na rynku gier komputerowych.
Drożyzna i półprodukt "na premierę", kastrowanie gier by można było zarobić drugi raz na DLC, mikrotransakcje w grach AAA.
Parę lat temu nie do pomyślenia, teraz - standard.
Tutaj też tylko jedna strona wygrała na nowym modelu biznesowym, a syndrom sztokholmski wśród klientów równie mocny...

badtorro
27-10-2017, 21:12
Oprócz tych użytkowników, którzy np. nie potrzebują Photoshopa, a Lightrooma aktualizowali np. co drugą wersję.
Adobe też może stracić. Motywację, by dostarczyć ci produkt na który będziesz chciał (a nie musiał) wysupłać parę złotych z kieszeni.
W nowym modelu biznesowym kasa i tak będzie płynąć, nie dość że szerszym, to jeszcze stałym strumieniem... Po co więc się wysilać?

PS: Frajerzenie to wg mnie takie łatwe przechodzenie do porządku dziennego nad w tak oczywisty sposób niekorzystnymi dla siebie zmianami.
Nie chcę krakać, ale zobacz do czego doprowadziła podobna beztroska na rynku gier komputerowych.
Drożyzna i półprodukt "na premierę", kastrowanie gier by można było zarobić drugi raz na DLC, mikrotransakcje w grach AAA.
Parę lat temu nie do pomyślenia, teraz - standard.
Tutaj też tylko jedna strona wygrała na nowym modelu biznesowym, a syndrom sztokholmski wśród klientów równie mocny...

W moim przekonaniu mówienie o frajerstwie to jednak nadużycie. Nikt ci nie zabiera funkcjonalności która już kupiłeś, a zakup przyszłych wersji to twój (przyszły) wybór.

Mam w nosie Adobe i nie chce ich bronić, ale ten lament jest lekko przesadzony.

Co do branży gier zgadzam się w zupełności, ale porównanie nietrafione. W tamtej branży są inne problemy nieznane w fotografii -ceny gier na stałym poziomie od dziesięcioleci, podczas gdy wszystko inne drożeje. Tam wdrożenie nowych modeli biznesowych to była konieczność finansowa -przerzucenie części kosztu developmentu na klienta.

Zreszta o czym my debatujemy. Business is business, żadna firma nie funkcjonuje pro bono ani dla wyższego dobra tylko dla jak największego (maksymalnego) zysku. Jeśli jest jakiś sposób żeby zwiększyć zyski, to kazda zdrowa firma z niego skorzysta, czy to się ludziom podoba czy nie.

Merde
27-10-2017, 22:29
Co do branży gier zgadzam się w zupełności, ale porównanie nietrafione. W tamtej branży są inne problemy nieznane w fotografii -ceny gier na stałym poziomie od dziesięcioleci, podczas gdy wszystko inne drożeje. Tam wdrożenie nowych modeli biznesowych to była konieczność finansowa -przerzucenie części kosztu developmentu na klienta.

Serio 60 EUR płaciło się za gry 15 lat temu?
I pewnie budżet nierzadko kilkukrotnie przekraczający filmowe blockbustery to też był standard?
A praktyczne pozbycie się z FPSów trybu fabularnego to też konieczność finansowa?

Zreszta o czym my debatujemy. Business is business, żadna firma nie funkcjonuje pro bono ani dla wyższego dobra tylko dla jak największego (maksymalnego) zysku. Jeśli jest jakiś sposób żeby zwiększyć zyski, to kazda zdrowa firma z niego skorzysta, czy to się ludziom podoba czy nie.
Przy braku negatywnej reakcji czy wręcz entuzjastycznym przyjęciu przez owce^H^Hużytkowników - wcale mnie to nie dziwi.
Twoje tłumaczenie jest oczywiście logiczne, ale znów zalatuje syndromem sztokholmskim.

PS: Scenariusz nie-tak-do-końca hipotetyczny:
Adobe wypuszcza w pewnym momencie strasznie zbugowaną wersję Lightrooma i nie poprawia jej przez powiedzmy pół roku.

W jaki sposób możesz zareagować jako użytkownik:
a) wersji pudełkowej
b) wersji CC

badtorro
27-10-2017, 23:02
Serio 60 EUR płaciło się za gry 15 lat temu?
I pewnie budżet nierzadko kilkukrotnie przekraczający filmowe blockbustery to też był standard?
A praktyczne pozbycie się z FPSów trybu fabularnego to też konieczność finansowa

Tak, conajmniej od playstation1 gry tyle kosztują.
Budzet przekraczający budżety filmowych blockbusterów to jest właśnie to o czym pisze - koszt wyprodukowania gry AAA jest astronomicznie już wysoki, a gry dalej kosztują 60€. Stad się biorą early accessy, DLC, loot boxy i pay2win.

Wycięcie trybu fabularnego z shooterów to tez jest konieczność finansowa -shootery sieciowe sprzedają się znacznie lepiej z dużo większym prawdopodobieństwem sukcesu niż single player. Zreszta właśnie wychodzi Wolfenstein2, wiec ponownie pytanie retoryczne -o czym ta dyskusja...

Co do głosowania portfelem masz oczywiście racje, tylko czy warto o to kruszyć kopie? Faktem jest ze nie ma na rynku drugiego tak dobrego oprogramowania jak Lightroom + Photoshop.

a_rek
29-10-2017, 01:59
Siedze cały czas na 5-tce, chciałem w końcu przejść na 7, liczyłem że rozbiją pakiet i cena samego lightrooma będzie znośna... :(
Jednak zdjęcia robie dla siebie, na nie wielką skale, wiec płacienie 12$ za godzinkę obróbki w Lr to dla mnie za dużo. Nie, że nie mogę sobie pozwolić, jednak wiekszość czasu będzie nie używany.

Pawel Pawlak
29-10-2017, 16:09
Dla mnie problemem z LR CC jest taki że to nie tylko program do wołania RAWów, ale także obsługa bazy danych ze zdjęciami. Decydując się na wersję abonamentową, praktycznie godzę się z wszystkimi pomysłami na podniesienie kosztów abonamentu, jeśli tylko będę chciał utrzymać dostęp do tej bazy. Decydując się na rezygnację z kontynuacji, nie dość że zostaję bez softu do wołania RAWów, to także bez bazy danych swoich zdjęć :/ A jakie miewają pomysły firmy świadczące usługi w chmurze, pokazuje np. amazon, które niedawno wprowadził chmurę dla fotografów, nielimitowaną wielkością (dla wszelakich plików graficznych) w rewolucyjnej cenie 12$ za rok, żeby po ok. roku zlikwidować ten ten plan, a wprowadzając inne, nieporównywalnie mniej korzystne.

miroko
29-10-2017, 17:05
Dla mnie problemem z LR CC jest taki że to nie tylko program do wołania RAWów, ale także obsługa bazy danych ze zdjęciami. Decydując się na wersję abonamentową, praktycznie godzę się z wszystkimi pomysłami na podniesienie kosztów abonamentu, jeśli tylko będę chciał utrzymać dostęp do tej bazy. Decydując się na rezygnację z kontynuacji, nie dość że zostaję bez softu do wołania RAWów, to także bez bazy danych swoich zdjęć :/ A jakie miewają pomysły firmy świadczące usługi w chmurze, pokazuje np. amazon, które niedawno wprowadził chmurę dla fotografów, nielimitowaną wielkością (dla wszelakich plików graficznych) w rewolucyjnej cenie 12$ za rok, żeby po ok. roku zlikwidować ten ten plan, a wprowadzając inne, nieporównywalnie mniej korzystne.Z tego co gdzieś wyczytałem to rezygnacja z abonamentu nie oznacza całkowitą deaktywację programu. Traci się możliwość edycji. Program ma nadal działać w trybie przeglądarki, czyli ma się dostęp do bazy, keywords itp, można nawet eksportować obrobione fotki ale nie można ich edytować.

Poszukałem trochę w internecie, poniżej kilka linków.
Tutaj piszą o tym, co ma być dostępne po upływie abonamentu.

http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2014/07/what-happens-to-lightroom-after-my-membership-ends.html

https://lightroomkillertips.com/happens-cancel-lightroom-cc-subscription/

A tutaj jeden użytkownik opisuje swoją dziwną historię z tym związaną, z której wynika co innego.

https://forums.adobe.com/thread/2197282

Także nie wiadomo o co chodzi, a jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi.

Pawel92
29-10-2017, 21:58
Do wywoływania RAW-ów używam LR+VSCO+NIK+PS. Mam również C1 i DxO, ale ich prawie nie dotykam. Abonament Adobe kosztuje mnie 10 euros ma miesiąc. Nie znalazłem lepszego dla mnie systemu niż ten, który używam aktualnie. Nie widzę powodu do zmiany. Jak Adobe powyższy abonament, to będę się zastanawiał.

maxtor
01-11-2017, 19:35
Aktualizowałem LR6 i bez problemów zaktualizował się do wersji 6.13, bez wcześniej notowanych problemów (usunięcie LR6 i wgranie LR Classic z koniecznością podjęcia dodatkowych działań). Chyba zrozumieli trochę...

Aeon88
02-11-2017, 11:51
Powiedzmy sobie szczerze, dla tych co używają PS i Lr 12e miesięcznie to tyle co nic. Pudełko PS kosztowało 3000zł min. Lr 500zł. Ludzie, to jest 70 miesięcy płacenia abonamentu po 50zł/mc.... Prawie 6 lat! Dla amatorów Lr6 to tak rozbudowany program, że jak go dziś kupią (Lr6) to przez kolejne X lat nie będą potrzebować niczego więcej. Ucierpią jedynie CI, co chcą updateować samego Lr co 2-3 lata.

Też nie lubię jak mi z konta coś zżera kasę co miesiąc. Ale Lr i PS za 12e... Ja się przesiadam, najwyższy czas po 6 latach.

madebyzosiek
02-11-2017, 12:33
Nie zapominajmy, że wersję abonamentową można mieć zainstalowaną na dwóch kompach. Jedynie nie mogą pracować równocześnie. Czyli LR+PSx2=50 zł miesięcznie. Ja po trzech latach uważam że warto...

Cichy
02-11-2017, 12:50
No ja też się przesiadam, tym bardziej, że nie mam okazji przetestować tego nowego wynalazku, bo jak zainstaluję triala Classic to mi zeżre instalkę 6.13 na kompie. Kota w worku nie kupuję, zwłaszcza po tylu latach obiecanek, że nowa wersja będzie szybsza. Baj baj Adobe.

ksh
02-11-2017, 13:42
Wersja pudełkowa Lr może być zainstalowana na dwóch urządzeniach, nie wiem jak z Ps w wersji box.

Aeon88
02-11-2017, 13:44
Ja się przesiadam w takim sensie że z boxowego PS i Lr na abonamentowe.

ksh
02-11-2017, 14:13
Motyla noga adobe !
U mnie aktualizacja Lr 6.12 spowodowało że zainstalowało mi CC z zaproszeniem do triala, dobrze że zostawiłem poprzednią wersje na dysku, nie mam jak uaktualnić do wersji 6.13

Merde
02-11-2017, 14:13
Prawie 6 lat! Dla amatorów Lr6 to tak rozbudowany program, że jak go dziś kupią (Lr6) to przez kolejne X lat nie będą potrzebować niczego więcej. Ucierpią jedynie CI, co chcą updateować samego Lr co 2-3 lata.

Też nie lubię jak mi z konta coś zżera kasę co miesiąc. Ale Lr i PS za 12e... Ja się przesiadam, najwyższy czas po 6 latach.

"Jedynie"... Jest całkowicie na odwrót! To rozwiązanie jest korzystne finansowo wyłącznie[1] dla użytkowników zarówno Lr i Photoshopa i to tylko takich, którzy aktualizują oprogramowanie przy każdej nowej wersji.

Chciałbym przypomnieć, że "Prawie 6 lat!" to już Photoshop CS6. A jest cała masa użytkowników CS5, CS4 i starszych. Nie wspominając o tych, którzy używają Lightrooma, ale obróbkę kończą w oprogramowaniu innego niż Adobe producenta.

Naprawdę nie rozumiem takiej argumentacji, to tak jakby kura tłumaczyła gospodarza, że w sumie to jest całkiem dobry, bo rosół tylko raz na tydzień jada.

[1] nie licząc samego Adobe, rzecz jasna.

Nie zapominajmy, że wersję abonamentową można mieć zainstalowaną na dwóch kompach. Jedynie nie mogą pracować równocześnie. Czyli LR+PSx2=50 zł miesięcznie. Ja po trzech latach uważam że warto...

No popatrz. A jakbym mógł zainstalować na 10 komputerach (i używać tylko na jednym), to by było Lr+PSx10=10zł miesięcznie?
Kompletnie się to nie klei...

black70
02-11-2017, 14:51
Nie ma co dywagować i bić piany. Jednym będzie odpowiadać, innym nie. Normalka. Szkoda tylko, że nam - zwykłym użytkownikom, nie pozostawiono wyboru. Ze swojej strony zwolennikom chmury życzę wiele cierpliwości w imporcie do tejże chmury np. 1000 rawów, a później ich obróbki w chmurze zapewne z kilkusekundowym opóźnieniem. Ale co tam. Najważniejsze, że obróbkę można będzie dokończyć w telefonie. Takich to czasów dożyliśmy :/

grizz
02-11-2017, 14:53
Nie ma co dywagować i bić piany. Jednym będzie odpowiadać, innym nie. Normalka. Szkoda tylko, że nam - zwykłym użytkownikom, nie pozostawiono wyboru. Ze swojej strony zwolennikom chmury życzę wiele cierpliwości w imporcie do tejże chmury np. 1000 rawów, a później ich obróbki w chmurze zapewne z kilkusekundowym opóźnieniem. Ale co tam. Najważniejsze, że obróbkę można będzie dokończyć w telefonie. Takich to czasów dożyliśmy :/

Gdybasz nt. chmury zamaist sprawdzić. Zresztą classic CC niema obliczeń w chmurze.

Merde
02-11-2017, 14:55
Nie ma co dywagować i bić piany. Jednym będzie odpowiadać, innym nie. Normalka. Szkoda tylko, że nam - zwykłym użytkownikom, nie pozostawiono wyboru.

Otóż to. Przecież nikt by się nie rzucał, gdyby Adobe wprowadziło abonament jako alternatywę dla wersji standardowych. Jak PhaseOne np.
BTW, ciekawe czy pójdą śladami Adobe za jakiś czas...

grizz
02-11-2017, 15:02
Gdybasz nt. chmury zamaist sprawdzić. Zresztą classic CC niema obliczeń w chmurze.

A właśnie.

Jak ma ktoś dostęp do nowego CC i Classica, niech zrobi porównanie ile trwa zastosowanie jakiś jego ulubionych presetów na np. 10 rawach.

black70
02-11-2017, 15:05

Oj, nie. Nie zamierzam nawet tego sprawdzać. To tylko moje gdybanie. Oczywiście nie miałem na myśli classica.

grizz
02-11-2017, 15:09
Nie wiem jakoś ten temat nie jest podnoszony, ale jeżeli nowy CC sprawnie wykonuje obliczenia w chmurze, to można sobie dzięki temu odpścić kilka tys na kartę i procesor.

black70
02-11-2017, 15:22
Obliczenia może wykonywać sprawnie. Mogą mieć super hiper szybkie serwery. No i co z tego, skoro w większości przypadków wąskim gardłem będzie szybkość samego internetu. Nie każdy ma światłowód i 100Mbps.

badtorro
02-11-2017, 15:22

mylisz wersję Classic CC z CC

black70
02-11-2017, 15:25
mylisz wersję Classic CC z CC

Nie mylę, tylko miałem na myśli CC, o czym wspomniałem już wyżej.

mmluty
02-11-2017, 15:26
Będzie trudno o jednolite stanowisko w tej dyskusji o poczynaniach Adobe, bo są co najmniej dwa różne podejścia do tematu.
Pierwsze podejście, to takie, że interesuje mnie to co jest dzisiaj i szukam najwygodniejszego, w miarę taniego programu żeby obrobić to co aktualnie fotografuję, a co będzie za 5, 10 czy 15 lat, dzisiaj mnie specjalnie z różnych powodów nie martwi. Jest to jak najbardziej racjonalne podejście, jeżeli robimy zdjęcia, które obrabiamy na bieżąco i nie zamierzamy wracać w przyszłości do dalszej ich obróbki w postaci plików dng.
Podejście drugie reprezentują osoby, które obrabiają zdjęcia od 5, 10 czy 15 lat w LR, archiwizują skrzętnie wszystkie swoje Catalogi LR, żeby mieć zawsze dostęp do ostatnich ustawień plików dng i zamierzają tak robić nadal przez kolejne 5, 10, 15 lat. Dla tej grupy zmiana polityki marketingowej Adobe to nowe spore ryzyko, którego dotychczas nie było. Chmura oraz abonament proponowana aktualnie przez Adobe, to chyba synonim chmury z piorunami nad głowami tej grupy użytkowników.
Osobiście jestem zdania, że Adobe dokładnie rozpoznało sytuację na rynku i okazało się, że druga grupa użytkowników jest na tyle mała, że nie będzie dla finansów firmy żadnym zagrożeniem.
Sam raczej zaliczam się do tej drugiej grupy i intensywnie myślę jakie w tej sytuacji znaleźć najlepsze rozwiązanie?

poste
02-11-2017, 16:06
No ja też się przesiadam, tym bardziej, że nie mam okazji przetestować tego nowego wynalazku, bo jak zainstaluję triala Classic to mi zeżre instalkę 6.13 na kompie. Kota w worku nie kupuję, zwłaszcza po tylu latach obiecanek, że nowa wersja będzie szybsza. Baj baj Adobe.

Do 6.13 teraz można wrócić, mnie się udało. O ile pamiętam, instalując triala Classic trzeba uważnie instalować, bo z automatu faktycznie usuwa "starego" LR, ale jest okienko wyboru i może nie usuwać.

Krzychumag
02-11-2017, 16:48
poste a skąd masz wersje 6.13.

poste
02-11-2017, 17:02
https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-downloads.html

Krzychumag
02-11-2017, 17:14
poste czy ta aktualizacja dotyczy wersji pudełkowej, jeżeli tak to nadal nie widzę wersji 6.13

poste
02-11-2017, 17:37
poste czy ta aktualizacja dotyczy wersji pudełkowej, jeżeli tak to nadal nie widzę wersji 6.13

tak pudełkowej, ja widzę 6.13
"Lightroom 6.13 | 372 MB | Release Notes"

Cichy
02-11-2017, 18:02
Przecież nie trzeba ściągać, wystarczy zrobić szukaj aktualizacji w programie.

black70
02-11-2017, 18:18
Help ---> Updates...

frogi
02-11-2017, 18:39
Help ---> Updates...

Tylko czy wtedy ściąga 6.13 czy też CC? ;) :)

Krzychumag
02-11-2017, 18:40
poste - dziękuje. Cichy i black70 program nie widzi wersji 6.13 pomimo że produkt jest oryginalny.

poste
02-11-2017, 18:50
Znalazłeś? Przez stronę w wersji angielskiej, klikasz w "Adobe Photoshop Lightroom 6" i się pokazuje. Jeśli nie możesz to google i jakiś bezpośredni link znajdziesz, np. http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2017/10/lightroom-6-13-now-available.html oczywiście szukaj pod swój system operacyjny.

Krzychumag
02-11-2017, 19:06
poste dziękuje - znalazłem. Dziwne tylko że program nie widzie tej aktualizacji.

poste
02-11-2017, 19:27
W ten delikatny i subtelny sposób Adobe zachęca do abonamentu ;)

black70
02-11-2017, 20:18
Tylko czy wtedy ściąga 6.13 czy też CC? ;) :)

Jak klikniesz, to zobaczysz ;) Ale spoko. otwiera się okno i widzisz jaką wersję będzie pobierało. Wtedy dopiero akceptujesz (albo rezygnujesz). U mnie pokazało 6.13 i dopiero wtedy zaakceptowałem update. Myślę, że inaczej być nie powinno i wersja CC w ten sposób nie powinna się zainstalować.

kuleczka-
02-11-2017, 20:47
Orientujecie się (ktoś już to robił) jak wypowiedzieć umowę subskrybci? (kiedy)
umowę na CC zawarłam na rok, 20 grudnia 2016
więc teraz kiedy dokładnie wypowiedzieć żeby zachować te ich terminy i nie płacić żadnych kar?

zastanawiam się czy przy obecnej sytuacji nie powrócić do pudełka z LR 5 puki mam tą sama puszkę,
a jak zmienię (to dopiero na D900xs :) ) i wtedy może powrócę do cc.

maxtor
03-11-2017, 17:16
Jak klikniesz, to zobaczysz ;) Ale spoko. otwiera się okno i widzisz jaką wersję będzie pobierało. Wtedy dopiero akceptujesz (albo rezygnujesz). U mnie pokazało 6.13 i dopiero wtedy zaakceptowałem update. Myślę, że inaczej być nie powinno i wersja CC w ten sposób nie powinna się zainstalować.

Dokładnie tak samo było u mnie. Mam teraz tylko LR 6.13, bez CC.

lenai
10-03-2018, 09:25
Pomóżcie zrozumieć jedną rzecz... Jeśli kupię teraz zwykłą "pudełkową" wersję LR6, bo nie interesują mnie abonamenty ani chmury, czy normalnie da się ją aktualizować i czy licencja jest wtedy dożywotnia?

Kojocisko
10-03-2018, 10:34
Licencja jest dożywotnia, aktualizacje się skończyły w grudniu 2017.

Borat1979
10-03-2018, 13:59
Nie wiem jakoś ten temat nie jest podnoszony, ale jeżeli nowy CC sprawnie wykonuje obliczenia w chmurze, to można sobie dzięki temu odpścić kilka tys na kartę i procesor.

Procesor nie kosztuje kilka tysięcy a do LR wystarczy dowolna karta graficzna nawet jakieś badziewie za kilkanaście złotych czy integra na płycie. O ile w przypadku PSa sporo operacji ma wsparcie GPU to w LR nie ma żadnej różnicy czy masz kartę za 20 zł czy za 2 tyś. zł.

grizz
12-03-2018, 14:05
Pisałem ogólnie, nie tylko w perspektywie LR classic, który ułomny z wykorzystywaniem zasobów jest.

Krzychumag
05-01-2020, 22:45
Serdecznie przepraszam że pytam, czy nie wiecie gdzie można pobrać aktualizacje do Ligtrooma 6 - Ligtroom 14 ostatnia aktualizacja do wersji pudełkowej. Wszędzie szukam i nie mogę nigdzie znaleźć. Za informację dziękuję z góry.

OjTam
05-01-2020, 22:58
Sprawdź wpis na blogu Krecika: https://forum.nikoniarze.pl/entries/1399-Update-LR-6-0-do-LR-6-14-Windows-od-7-do-8-1

crusiek
06-01-2020, 18:55
No i daj znać czy się udało.

Grunt, to mieć zaktualizowanego Windowsa i powinno śmigać.

nathaniel
26-08-2020, 08:18
Widzę, że było spore oburzenie na wprowadzenie abonamentu na LR i PS.

Planuje wrócić do hobby fotografowania i jestem ciekaw czy przekonaliście się do opłaty miesięcznej, czy jednak programy konkurencji ( jeśli tak to jakie? ) skutecznie zastąpiły LR i PS?
Szukam rozwiązania w jakie oprogramowanie wejść.

black70
26-08-2020, 09:06
Jeśli nie jesteś "skażony" LR/PS, to może warto wejść w alternatywne oprogramowanie. Zobacz sąsiedni wątek: https://forum.nikoniarze.pl/threads/303206-Jak-program-do-wo%C5%82ania-NEF-z-D500-fotografia-przyrodnicza

Zbyszek
27-08-2020, 00:05
Ja nadal używam LR 6.14 i jak kupię korpus który nie jest przez LR wspierany to planuję do niego dokupić DXO. Całkiem nieźle współpracują.