PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw z napędem AF a śrubokręt w D300.

Marek_
17-10-2017, 11:09
Czy możecie mi wytłumaczyć zależność pomiędzy napędem AF w obiektywie, a napędem AF w body D300. Co jest traktowane przez aparat priorytetowo? Czy w przypadku gdy napęd w obiektywie będzie szybszy, to śrubokręt nie będzie "przeszkadzał" i odwrotnie? Czy mając w body napęd AF mogę sobie odpuścić kupno obiektywu z własnym napędem, czy niestety nie. Przykładowo obiektywy Tamrona AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD MACRO 1:2 oraz SP AF 70-300 F/4-5.6 Di VC USD. Pomijając brak w tym pierwszym stabilizacji, czy AF będzie mi działał tak samo szybko?

madebyzosiek
17-10-2017, 11:58
Chyba nie wiesz o czym piszesz... Albo mamy obiektyw z własnym silnikiem i wtedy śrubokręt nie działa, albo mamy obiektyw na śrubokręt i wtedy nie ma własnego silnika. Nie ma obiektywów z tym i tym... Oba podane przez Ciebie Tamrony mają własne silniki i nie potrzebują śrubokręta. Pierwszy jest katastrofą, nie obiektywem i radzę pomyśleć o tym drugim (VC USD), bo je różni przepaść, a nie tylko stabilizacja ;)

Marek_
17-10-2017, 12:34
Dzięki za odpowiedz. Właśnie pierwszy obiektyw z listy potencjalnych zakupów odpadł. :) To w czym tkwi tajemnica śrubokręta? Do jakich obiektywów (ogólnie) jest on elementem niezbędnym?

madebyzosiek
17-10-2017, 12:37
Do tych, które nie mają własnego silnikay, czyli do oznaczonych AF. Jeżeli jest obiektyw AF-S, AF-P, HSM, USD, czy po prostu w opisie jest informacja o silniku AF w obiektywie, to śrubokręt jest nie potrzebny.

Marek_
17-10-2017, 12:53
Znowu jestem odrobinę bogatszy o wiedzę. Czy śrubokręt w body będzie wtedy tak samo sprawnie obsługiwał AF (w przypadku braku AF w obiektywie), jak obiektywy z własnym napędem?

krzysztofz24
17-10-2017, 12:54
Dzięki za odpowiedz. Właśnie pierwszy obiektyw z listy potencjalnych zakupów odpadł. :) To w czym tkwi tajemnica śrubokręta? Do jakich obiektywów (ogólnie) jest on elementem niezbędnym?

W tym tkwi tajemnica, ze kiedys Nikon realizowal naped AF wlasnie poprzez srubokret w aparacie. Ale pozniej zaczal wyposazac obiektywy we wlasny naped np najpopularniejszy AF-S.
Po to masz srubokret w body zebys mogl podpiac jakies starsze obiektywy z napedem poprzez srubokret z body. Jak obiektyw ma wlasny naped to srubokret wtedy nie dziala.

madebyzosiek
17-10-2017, 12:58
Znowu jestem odrobinę bogatszy o wiedzę. Czy śrubokręt w body będzie wtedy tak samo sprawnie obsługiwał AF (w przypadku braku AF w obiektywie), jak obiektywy z własnym napędem?To są dość indywidualne kwestie. Śrubokręt w D300 jest dość mocny i zależnie od szkła będzie działał sprawniej, lub mniej sprawnie. Jeżeli popatrzmy na prędkość AF-Sa w 35DX czy 85 1.8G, to prawie każde szkło na śrubokręt będzie szybsze. Jeżeli popatrzmy na 70-200 2.8 VR II, to ciężko jest znaleźć szkło na śrubokręt z taką prędkością af. Można to próbować określić, jak spytasz o konkretny obiektyw. Ogólnie nie ma żadnej reguły co jest szybsze. Przykładowo Tamron 70-300 VC USD ma bardzo szybki AF ;)

Marek_
17-10-2017, 13:21
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Mogę zakupić obiektyw z napędem i okaże się, że śrubokręt w body by sobie lepiej poradził z AF? Czy w takim przypadku mogę wyłączyć napęd obiektywu i przejść na śrubokręt? Czy pozostaje tylko żal nad nieprzemyślanym zakupem?

madebyzosiek
17-10-2017, 13:25
Nie ma obiektywów na jedno i drugie równocześnie... Albo masz AF w obiektywie, albo śrubokręt.

Marek_
17-10-2017, 13:42
To trochę nie dobrze.
Zajmuję się amatorsko robieniem zdjęć podczas meczy piłkarskich w pośrednich ligach. Do tej pory na obiektywie Af-s Nikkor 18-105 mm 1: 3.5-5.6 g ed. W najbliższym czasie chciałbym zakupić obiektyw Tamrona z napędem USD o którym napisałem w pierwszym poście. Nie jest to zakup najpilniejszy. Zdecydowanie szybciej chcę kupić jasny obiektyw do zdjęć na hali. Jest w ogóle możliwość zakupu takiego obiektywu w budżecie
do 1200 zł, gdzie nie najważniejsza jest nawet ogniskowa ale jasność i sprawnie działający AF? Czy jasność 2.8 będzie wystarczająca do zdjęć sportowych w pomieszczeniach?

madebyzosiek
17-10-2017, 13:49
Przy odrobinie szczęścia znajdziesz Tamrona 70-200 2.8 Di, który jest całkiem ok, ale musisz dobierać trochę kasy. O opinie popytaj kolegę nikoniarz, on robił nim na halach bardzo dobre zdjęcia.
Tamron 70-300 VC USD będzie ok na zewnątrz, na hali będzie za ciemno, a iso w D300 też nie może być jakieś szalone, bo już na 1600 jest ciężko o dobry obrazek. Zbieraj kasę... Niestety w sporcie na halach nie ma opcji na tanio...

Marek_
17-10-2017, 14:13
Niestety w sporcie na halach nie ma opcji na tanio...

Wiem. Widzę co mają założone profesjonalni fotograficy na meczach. Ci których poznałem, już się przyzwyczaili do mojego "wypasionego" zestawu, i rozmowy kończą się na sympatycznych żartach. Ja zawsze twierdzę, że czekam, aż akcja będzie pod bramką za którą ja stoję, a że czasami nie mogę się doczekać przez 90 minut na takie akcje, to nie wina mojego obiektywu, tylko piłkarzy :)
A wracając do zdjęć na halach. Myślałem na razie o jakimś obiektywie 50,70, 90mm. (Na hali też w końcu ktoś podejdzie w pobliżu miejsca gdzie stoję :) ).

krzysztofz24
17-10-2017, 15:59
Niepotrzebnie rozkminiasz jaki naped ma obiektyw. Czy na srubokret czy na wlasny silnik w obiektywie. I tak bedzie dzialal tylko 1 z nich:-).
Jak masz aparat wyposazony w srubokret (seria D3xxx i D5xxx nie ma srubokreta)
Raz lepszy bedzie srubokret a raz wbudowany AF-S w obiektyw.
Zasadniczo AF-S jest nowszy, sprawniejszy.
Ale ktory obiektyw bedzie mial lepszy AF zalezy od klasy obiektywu.
Np tani podstawowy kitowy obiektyw z AF-S, ktory jest dolaczany w zestawie z body.
Raczej ustapi reporterskiemu zoomowi napedzanemu srubokretem.

Jak mowie, nie rozkminiaj rodzaju napedu. Tylko kup obiektyw ktory ci pasuje.
A wogole jakj masz aparat, jest wyposazony w srubokret?

nikoniarz
17-10-2017, 16:08
Jest w ogóle możliwość zakupu takiego obiektywu w budżecie
do 1200 zł, gdzie nie najważniejsza jest nawet ogniskowa ale jasność i sprawnie działający AF?
W okolicach tego budżetu to chyba tylko Nikkor 85/1.8D, zakładając, że masz D300.

Czy jasność 2.8 będzie wystarczająca do zdjęć sportowych w pomieszczeniach?
Przy D300 będzie w większości niewystarczający.

Marek_
17-10-2017, 20:08
kup obiektyw ktory ci pasuje.
A wogole jakj masz aparat, jest wyposazony w srubokret?

Chciałbym kupić profesjonalne szkła. 3-4 różne obiektywy. Jasne, o różnych ogniskowych, do tego z zoomem...... ale niestety jestem średniakiem zarobkowym, i muszę szukać kompromisów. Szukam jasnego szkła do reportaży sportowych w pomieszczeniach. Zajęcie czysto amatorskie, więc nie mam co marzyć, że coś mi się zwróci finansowo. Samo życie.
Mój D300 ma śrubokręt.

- - - - kolejny post - - - - - -

Przy D300 będzie w większości niewystarczający.

To zawęża moje poszukiwania. Do 1.8. Dzięki, nie ma nic gorszego jak nietrafione zakupy.

madebyzosiek
17-10-2017, 20:09
... niestety jestem średniakiem zarobkowym, i muszę szukać kompromisów.

Błąd... Nie szukaj kompromisów, tylko odkładaj kasę. Kompromisy, to najczęściej pieniądze wyrzucone w błoto. Wiem, bardzo chce się od razu jak inni mieć wszystko. Ale cierpliwie planowanie zakupów popłaca :)

nikoniarz
17-10-2017, 20:14
Marek_- pomyśl nad sprzedażą D300 i zakupem D700. Nie inwestuj w wiele obiektywów. Na początek skoncentruj się na max dwóch.

Marek_
17-10-2017, 20:30
Błąd... Nie szukaj kompromisów, tylko odkładaj kasę.

Z prawdami oczywistymi nie ma co dyskutować. I zrobię tak przy zakupie Tamrona USD. Teraz niestety sytuacja zmusza mnie do kompromisu, brak czasu i bardzo skromny budżet.

nikoniarz, jakie obiektywy mógłbyś mi polecić, niedrogie, ale wystarczające do nauki w reportażu sportowym.

nikoniarz
17-10-2017, 20:40
nikoniarz, jakie obiektywy mógłbyś mi polecić, niedrogie, ale wystarczające do nauki w reportażu sportowym.

Nie czuję się odpowiednią osobą by tutaj cokolwiek polecać- nie wiem co fotografujesz, w jakich warunkach. Osobiście mając ograniczony budżet dążyłbym do D700 + T28-75/2.8 + T70-200/2.8 Di LD Macro lub N80-200/2.8D ED (nie AF-S). Do tego jakaś lampka pokroju YN-568EX/685...

krzysztofz24
17-10-2017, 22:38
Chciałbym kupić profesjonalne szkła. 3-4 różne obiektywy. Jasne, o różnych ogniskowych, do tego z zoomem...... ale niestety jestem średniakiem zarobkowym, i muszę szukać kompromisów. Szukam jasnego szkła do reportaży sportowych w pomieszczeniach. Zajęcie czysto amatorskie, więc nie mam co marzyć, że coś mi się zwróci finansowo. Samo życie.
Mój D300 ma śrubokręt.

To zawęża moje poszukiwania. Do 1.8. Dzięki, nie ma nic gorszego jak nietrafione zakupy.

Ale jak zdjecia amatorskie, czyli nie robisz zarobkowo tylko dla przyjemnosci. To nie szarp sie finansowo, tylko kup to na co cie stac. (lub troche ewentualnie dozbieraj, czy rusz lekko oszczednosci). Masz swietny aparat (z mocnym srubkretem:-) ). D700 oczywisciecie bedzie mniej szumial. Ale osobiscie wole D300 niz plastik-fantastisc pelnoklatkowy D600.
Popatrz chocby na allegro. Jest sporo obiektywow starzej generacji typu 80-200 czy jeszcze starszych chocby ze stalym swiatlem F4. I teraz, to nie zart ale sa jeszcze jasne stalki manualne, ktore cie moga zaskoczyc jakoscią.
Tym bardziej, ze D300 ma pomiar swiatla z manualami i zostaje ci tylko ogarnac ustawienie ostrosci.

10-15 lat temu ludzie tez robili dobre zdjecia starszymi korpusami i szklami na srubokret a czasem nawet manualami. Mozesz siegnac po szkla, ktore byly wtedy w uzyciu.

Marek_
17-10-2017, 23:19
Tym bardziej, ze D300 ma pomiar swiatla z manualami i zostaje ci tylko ogarnac ustawienie ostrosci.

W sporcie raczej trudno ustawiać ostrość manualnie. Za szybko się wszystko dzieje, a nikt się zatrzymać nawet na chwilę nie chce, zawodnicy nie chcą współpracować :)

nikoniarz, Na razie muszę zostać przy D300, ale sprawdziłem cenę D700. Używane mają cenę akceptowalną.
Poszukam jutro w sieci obiektywów 28-75, ale ze światłem 1.8 i poproszę użytkowników forum o opinie.

krzysztofz24
18-10-2017, 01:03
Nie bede namawial ma sile;-). Jak ktos nie ma checi/zajawki na manualne ostrzenie to nic z tego nie bedzie.
Ogolnie chce cie tylko przestrzec przed wpadnieciem w pulapke, ze tylko najnowszy aparat i najnowsze szklo daje rade.
Jesli chcesz AF, to popatrz za starszymi konstrukcjami po prostu.
Bedzie idealny kompromis jakosc-cena.

nikoniarz
18-10-2017, 05:09
Nie bede namawial ma sile;-). Jak ktos nie ma checi/zajawki na manualne ostrzenie to nic z tego nie bedzie.
Może i dobrze, że nie chcesz namawiać. Używanie manuali w sporcie to niezbyt dobra propozycja. I nie chodzi o to, że się nie da- chodzi o komfort pracy, ilość trafionych zdjęć itd.

Ogolnie chce cie tylko przestrzec przed wpadnieciem w pulapke, ze tylko najnowszy aparat i najnowsze szklo daje rade.
Jesli chcesz AF, to popatrz za starszymi konstrukcjami po prostu.
Bedzie idealny kompromis jakosc-cena.
Niestety prawda jest taka, że im lepszy sprzęt tym łatwiej osiągnąć więcej celnych kadrów. Po to wymyślono AF, po to wymyślono coraz bardziej pewne i wydajne silniki. Mam porównanie pomiędzy bardzo przeciętnym sprzętem a topowym. Różnica jest, i nie da się jej nie zauważyć.

krzysztofz24
18-10-2017, 09:10
(........)
Niestety prawda jest taka, że im lepszy sprzęt tym łatwiej osiągnąć więcej celnych kadrów. Po to wymyślono AF, po to wymyślono coraz bardziej pewne i wydajne silniki. Mam porównanie pomiędzy bardzo przeciętnym sprzętem a topowym. Różnica jest, i nie da się jej nie zauważyć.

Piszesz o topowym sprzecie a w stopce masz 10-letnie aparaty.
One jeszcze wogole zdjecia robia;-)?

Napisze jeszcze raz; sugeruje autorowi jesli chce obiektyw z AF, zeby poszukal starszych sprawdzonych konstrukcji na srubokret. Nie musza byc najnowsze dostepne.
Te starsze obiektywy nadal robia dobre zdjecia.

Marek_
18-10-2017, 09:46
nikoniarz , czy na forum znajdę Twoje zdjęcia zrobione w pomieszczeniach zestawem D300+24-70/2.8 ? Jeżeli nie, to byłbyś tak uprzejmy i zamieścił kilka zdjęć? Jak przeglądam ceny obiektywów w tym zakresie zoomu i światłem 1.8, to niestety są teraz cenowo poza moim zasięgiem.

nikoniarz
18-10-2017, 10:18
Piszesz o topowym sprzecie a w stopce masz 10-letnie aparaty.
One jeszcze wogole zdjecia robia ;) ?

Chyba nie przeczytałeś uważnie tego co napisałem.
Po pierwsze- odnosiłem się do obiektywów i ich wydajności. Ale jeśli już coś zarzucasz 10-letnim korpusom to masz rację. D3 nie da tej wydajności co D4 czy D5. O D300 nie wspomnę, bo daleko mu do D3 pomimo tego samego rocznika. Jest bo jest, bo nie opłaca się sprzedawać.
Po drugie- wyraźnie zaznaczyłem, że dać się da zrobić prawie każdym sprzętem, tylko jakim kosztem zdjęć nieudanych? Ja doskonale wiem jaki mam przyrost udanych zdjęć po wymianie sprzętu na lepszy. Nie jest to przyrost proporcjonalny do wzrostu ceny. I dlatego podałem jako kompromis D700- korpus chyba pod każdym względem lepszy niż D300, a cena zdecydowanie niższa niż D3.
I po trzecie- odniosłem się do obiektywów gdzie między przeciętnym sprzętem a topowym jest bardzo duża różnica. I pomimo, że również nie są to najnowsze modele, to dalej topowe modele reporterskie którym ciężko cokolwiek zarzucić.

nikoniarz , czy na forum znajdę Twoje zdjęcia zrobione w pomieszczeniach zestawem D300+24-70/2.8 ? Jeżeli nie, to byłbyś tak uprzejmy i zamieścił kilka zdjęć? Jak przeglądam ceny obiektywów w tym zakresie zoomu i światłem 1.8, to niestety są teraz cenowo poza moim zasięgiem.

Na forum znajdziesz zdjęcia chyba tylko z D3. Mam na myśli zdjęcia z pomieszczeń. W domu mogę coś znaleźć i wrzucić, ale będą to zdjęcia statyczne (sala konferencyjna, wywiady, może jakiś koncert). I na pewno nie będą z N24-70 bo go jeszcze nie mialem. Będą z innych obiektywów- T28-75, N35/1.8, T70-200/2.8... Ale będzie tego mało. D300 miał dla mnie zbyt duże ograniczenia w kwestii wysokiego ISO, i po niespełna roku dokupiłem D3.

krzysztofz24
18-10-2017, 10:39
nikoniarz uwierz mi, ze daleki jestem od zarzucania czegos 10-letnim korpusom. A juz szczegolnie ponad 10 letnim obiektywom.
Wrecz namawiam autora zeby zainteresowal sie starsza i sprawdzona konstrukcja.
Zamiast 70-200 ze stalym swiatlem, moze rozwazyc 80-200 ze stalym swiatlem.
To tez byly szybkie i celne szkla. W duecie ze srubokretem z D300, AF takiego obiektywu moze pokazac pazur.

Prosze, daruj sobie teksty o uwaznym czytaniu. Dziekuje, ze nie napisales nic o czytaniu ze zrozumieniem:-).
Chyba nie bedziemy sie bawic w wybiorcze wyciaganie zdan z kontekstu i "udowadnianie" jeden drugiemu, co mial na mysli;-)

Marek_
18-10-2017, 11:12
krzysztofz24 , to moja wina, powinienem zamieścić podtytuł że szukam pomocy w doborze obiektywów do fotografii sportowej, ze szczególnym uwzględnieniem piłki nożnej. Chyba jednym z najważniejszych parametrów będzie szybko działający, oraz celny AF, oraz szybkostrzelność aparatu. Kilka liczb; piłkarz wykonuje sprinty poniżej 1 sekundy na 5 metrów, piłka (a gdzie piłka, tam akcja) potrafi się przemieszczać z prędkością 50m/s. Do tego ruch na boisku nie jest jednokierunkowy (przewidywalny). Dla mnie bezpieczny czas otwarcia migawki to 1/800, a i tak często mam rozmycie ruchu, AF ustawiony punktowo, ISO na auto... i mimo wszystko komfortowe warunki (światło); okręgówka, IV, III i II liga grają przy nieoświetlonych boiskach, więc mecze zaczynają się "za dnia". Mecze jesienią, przy sztucznym oświetleniu I ligi i Ekstraklasy to mogę sobie co najwyżej pooglądać z trybuny. W takich warunkach to chyba minimum światło 2.8 i wysokie użytkowe ISO aparatu.
Teraz chcę popróbować swoich sił na hali (piłka ręczna, siatkówka, boks) i znowu AF, ale tym razem i światło. Zdając sobie sprawę z niewielkiego budżetu jakim dysponuję, wiem że większość zdjęć i tak trafi do kosza. Coś za coś. Jeżeli możesz, to podaj konkretne obiektywy (również te starsze) które mogą spełnić moje skromne wymagania, a sądzę że przy pomocy nikoniarz (jak się domyślam jest zawodowym fotoreporterem), Twojej oraz innych użytkowników, będę mógł podjąć rozsądną decyzję.

edit; dzisiaj się wybiorę na mesz Superligi (piłka ręczna), może uda mi się zrobić chociaż zdjęcia statyczne, tym co mam. Zamieszczę je wieczorem, chociaż to pewnie będzie tragedia.

nikoniarz
18-10-2017, 11:23
Stosunkowo "bezpieczny" czas to faktycznie 1/800 sek. Stosunkowo, bo czasem można lekko wydłużyć, a czasem trzeba skrócić. Ale 1/800 można złożyć jako punkt wyjścia. Nie wiem na jakich obiektach fotografujesz, ale mnie ostatnio trafiła się III ligowa siatkówka, gdzie aby uzyskać ten czas musiałem mieć ISO-12.800... Dla odmiany przy futsalowej ekstraklasie mam ISO-5000. W każdym razie jeszcze nie trafiłem obiektu by zejść poniżej 3200. Oczywiście ciągle mowa o f/2.8.

Marek_
18-10-2017, 11:42
nikoniarz , tak trochę w ciemno, ale wydaje mi się, że jakbym chciał kupić teraz taki zestaw to coś około 10 tysięcy zł. za używany sprzęt :)
Mam jeden obiektyw N18-105/3.5-5.6G.

nikoniarz
18-10-2017, 12:13
Używany, zadbany zestaw który proponowałem w poście #19 to 6 tys. zł.

Marek_
18-10-2017, 12:22
To jeszcze mi brakuje 4 tysiące.
A to przykładowe zdjęcia z mojego "kitu"

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img923/9946/IsHnqt.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img923/5372/yBXBIp.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img924/7861/gY9BBk.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img922/2663/wb0kTu.jpg)

I pytanie; co mogłem zrobić lepiej?

nikoniarz
18-10-2017, 12:26
Ok, tylko ja ciągle koncentruję się na tym, by zestaw dawał też radę w pochmurny dzień oraz na halach.

Marek_
18-10-2017, 12:33
Wiem o tym. I tym bardziej dziękuję Tobie i kolegom za poświęcony czas.

krzysztofz24
18-10-2017, 14:46
krzysztofz24 ,(.......)Zdając sobie sprawę z niewielkiego budżetu jakim dysponuję, wiem że większość zdjęć i tak trafi do kosza. Coś za coś. Jeżeli możesz, to podaj konkretne obiektywy (również te starsze) które mogą spełnić moje skromne wymagania(.....).

A prosze.
Nikkor 80-200F2.8D ED. Sa rozne wersje, ostrosc ustawiana "pompka", potem pierscieniem.
Ale ma stale swiatlo F2.8 i w porownaniu z kitowym 18-105 na pewno bedziesz pozytywnie zaskoczony.
Cena kolo 2000zl, czasem troche mniej, czasem wiecej.
Nawet na alle jest kilka.
http://https://allegro.pl/kategoria/obiektywy-nikon-50593?string=80-200&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-ele-1-3-1003 (http://allegro.pl/kategoria/obiektywy-nikon-50593?string=80-200&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-ele-1-3-1003)

Bierz tego z pompka za 1600zl i korzystaj ze stalego swiatla 2.8:-).
A jak nie chcesz pompki to raczej juz kolo 2000 bedzie.

Ten obiektyw ma tez test na Optyczne, chwala go za autofokus....

nikoniarz
18-10-2017, 15:15
N70-200/2.8D ED proponowałem wczoraj. Oczywiście w wersji dwupierścieniowej, tej która wyszła przed wersją AF-S. Ewentualnie T70-200/2.8 Di LD Macro. Ten pierwszy ma lepszy AF, drugi jest zauważalnie lepszy optycznie. Na boisku spiszą się pod D300 całkiem przyzwoicie.

krzysztofz24
18-10-2017, 15:51
N70-200/2.8D ED proponowałem wczoraj. Oczywiście w wersji dwupierścieniowej, tej która wyszła przed wersją AF-S. Ewentualnie T70-200/2.8 Di LD Macro. Ten pierwszy ma lepszy AF, drugi jest zauważalnie lepszy optycznie. Na boisku spiszą się pod D300 całkiem przyzwoicie.

Chyba masz na mysli Nikkora 80-200, tak samo jak ja?

nikoniarz
18-10-2017, 15:52

Tak, masz rację. Wczoraj napisałem poprawnie, ale dziś wkradł się błąd :)

krzysztofz24
18-10-2017, 15:54

Marek_ widzisz, juz cos sie da rade w cenie kolo 2k...

nikoniarz
18-10-2017, 16:25
Marek_, podesłałem Ci sporo zdjęć z przeróżnego sprzętu na PW. Myślę, że wnioski wyciągniesz sam.

Zelber
18-10-2017, 19:39
Marek_
Zabrzmi to trochę brutalnie, ale czas poświęcony obecnie na robienie sportu poświęć na wzięcie nadgodzin/ jakiejś pracy do momentu w którym będziesz w stanie kupić wspomniany tutaj np D700+70-200 2.8.
Powiedzmy sobie szczerze, ale robienie sportu zestawem D300+18-105 to strata czasu, ani zbyt wiele się nie nauczysz, ani też żadnych sensowniejszych zdjęć nie natworzysz.

Marek_
19-10-2017, 09:06
krzysztofz24 nikoniarz
Cena obiektywów o których napisaliście jest dla mnie bardzo rozsądna. Teraz mam tylko dylemat, czy Nikkor czy Tamron (chodzi o Tamrona bez USD). Czy duża różnica w AF jest pomiędzy tymi obiektywami? Nikoniarz napisał że jest zauważalna różnica w jakości obrazka.
Dzięki za zdjęcia nikoniarzu, to już jest profesjonalizm.

Zelber , ja jestem w pełni świadomy tego co napisałeś. Stąd moje pytania na forum. Chcę kupić obiektyw. Niestety jeżeli kupię obiektyw to na razie nie kupię innego body. I nie z powodu "nie, bo nie", ale mój budżet ma swoje ograniczenia. Teraz obiektyw, wiosną D700, i to używany. Wydaje mi się, że taka kolejność jest lepsza.

Marek_
27-10-2017, 12:54
Obiektyw zakupiłem. Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, sugestie, ogólnie za zainteresowanie moim problemem. Teraz pozostaje mi zakup D700 + obiektyw o mniejszym zoomie, ale również dobrej "jasności".

krzysztofz24
27-10-2017, 17:05
To jak juz bedziesz mial troche fot z zestawu tej Sigmy plus D300, to cos zarzuc.
Chyba odczuwasz przepasc w mozlowosciach jakie daje ci ta Sigma wzgledem
18-105:-)?

Marek_
27-10-2017, 22:49
Oczywiście, że różnica kolosalna :smile: Postaram się jutro zamieścić zdjęcia.

Marek_
29-10-2017, 23:30
Powyższa Sigma podpięta do D300. Dobre warunki oświetleniowe na hali.
1.

źródło (https://imageshack.com/i/poc0e59Vj)
1/500, f/2.8, ISO 2800

2.
https://imageshack.com/i/poRdJ3Fwj
1/500, f/2.8, ISO 2500