Zobacz pełną wersję : D70s i pomiar światła
Bartuncio
06-06-2007, 22:11
Witajcie.
Mam już jakiś czas d70s i wszystko byłoby fajnie, gdyby nie jeden fakt.
Aparat dość często myli się przy pomiarze światła i zdjęcia są prześwietlone.
Nie są jakoś strasznie prześwietlone, ale widać to dość wyraźnie.Najciekawsze jest to że czasami dwa zdjęcia robione zaraz po sobie wychodzą zupełnie inaczej.Jedno jest dobre, a drugie za jasne (warunki i kadr ten sam).
Czy jest na to jakaś rada, czy trzeba zaatakować serwis, a może TTTM?
Z góry dzięki za pomoc.
Jedno jest dobre, a drugie za jasne (warunki i kadr ten sam).
W jakim trybie pomiaru światła?
I czy napewno pomiar światła w tym samym miejscu? Niekiedy moze byc tak, ze kadr niby ten sam, ale wystepują w nim bardzo jasne i bardzo ciemne partie i moze wtedy po prostu aparat mierzy swiatło w roznych miejscach (raz jasne, raz ciemne partie).
Generalnie dziwne, bo powszechnie sie uwaza, ze D70s lekko niedoświetla niz prześwietla..
Bartuncio
06-06-2007, 22:26
Z reguly ustawiam na matrycowy, mniejsze przepalenia wtedy wychodza.
Nie wiem w czym tkwi blad.Probowalem znalezc jakis wspolny mianownik dla tych bledow, ale nie wiem...
Zbigniew
06-06-2007, 22:34
Pokaż zdjęcia, najlepiej z zaznaczonymi miejscami łapania ostrości.
Karl Johansson
06-06-2007, 22:34
Ja tam nie wiem. D70 mam od miesiąca i zauważyłem też, że ma błędy pomiaru.
Patent polega na tym, że z reguły występują one z mojej winy (jak kol. Prz3mo zauważył-pomyłki w celowaniu).
Też korzystam głównie z matryca i wsio działa, jak należy. Mam, co prawda, ustawioną korekcję na -0.7ev, ale poza tym-miodzio.sprobuj zrobić to samo na punktowym, uśredniając pomiar z najjaśniejszych i najciemniejszych punktów.
Ew. spróbuj też zastosować tabelę naświetleń. Stary patent, można znaleźć w książkach o fotografii niektórych (jak nie znajdziesz, to daj znać, prześlę Ci, jak tylko odzyskam swój egzemplarz i zeskanuję). Sprawdzałem to jeszcze z poprzednim aparatem-wsio się zgadza.
spróbuj też zastosować tabelę naświetleń.
Google znalazł mi cos takiego:
http://tatarzynski.prv.pl/tabela_naswietlen.htm
Ciekawe czy w cyfrze sie sprawdza...
Witam.
Gdzieś czytałem taki watek, że czasami aparat przepala zdjęcia, przeważnie robi dobrze ale czasami zdarza się że prześwietli i było to związane z zanieczyszczeniem które powodowało opóźnienia w pracy i prześwietlenia. Chyba serwis i czyszczenie mechanizmu pomoże ...
Karl Johansson
06-06-2007, 22:57
Google znalazł mi cos takiego:
http://tatarzynski.prv.pl/tabela_naswietlen.htm
Ciekawe czy w cyfrze sie sprawdza...
Dokładnie o to mi chodziło. Poprzednim moim aparatem było Fuji S5600, więc się sprawdzało :]
Muszę wypróbować na nikosiu :)
W moim aparacie tak się zaczęła objawiać awaria światłomierza - skończyło się "efektem zielonej diody" i aparat wylądował w serwisie NP, na koszt Nikona (naprawiają mimo upływu gwarancji).
A zaczęło się tak, że czasem, nie wiadomo czemu, prześwietlał pojedyncze zdjęcia. A po jakimś czasie prześwietlał już praktycznie wszystkie. Po naprawie jest dobrze.