Zobacz pełną wersję : Jaka lampa do NIKON D3300
Witam,
mam NIKON D3300, chciałabym do niego dokupić lampę błyskową. Niestety ta od aparatu nie wyrabia.
Lampa musi myć mocowana do aparatu.
Zastanawiam się między:
-YONGNUO YN-568-EX
- MeiKe MK-320
- Thinklite NIKON HSS TTL 58GN
- Triopo TR-586N
Proszę o doradzenie początkującej :)
Proszę bardzo http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278340
Nie Ty pierwsza szukałaś lampy do d3300 (także do d3000, d3100, d3200 - praktycznie to samo) ;)
Polecam do takiego małego aparatu Viltrox JY-610N II i-TTL, świetnie się sprawdza i jest mała, ruchomy palnik pozwala odbić od sufitu, moc wystarczająca, jest automatyka TTL.
nikoniarz
16-10-2017, 15:44
Polecam do takiego małego aparatu Viltrox JY-610N II i-TTL, świetnie się sprawdza i jest mała, ruchomy palnik pozwala odbić od sufitu, moc wystarczająca, jest automatyka TTL.
Mocy nigdy za wiele, dlatego lepiej kupić "pełnoprawną" lampę, jak choćby YN-568EX bądź 685. Nawet jeśli nie wykorzysta się pełnej mocy, to lampa pracująca "na pół gwizdka" jest mniej eksploatowana- szybkość ładowania, ilość błysków...
Podpinałem do D3400 tych rozmiarów lampy, nie polecam tylko ze względu na gabaryty, trzeba sobie to samemu przymierzyć w rękach.
nikoniarz
16-10-2017, 16:55
Podpinałem do D3400 tych rozmiarów lampy, nie polecam tylko ze względu na gabaryty, trzeba sobie to samemu przymierzyć w rękach.
Ja również podpinałem pod D3100 ;)
Sigma 18-35 plus lampa, wyglądało komicznie i palce bolały bo grip kiepski :)
Chciałbym sobie kupić używanego YN-568-EX do Nikon D5500. Czy mam szukać specjalnie pod Nikona czy wszystkie modele mają ten sam zaczep?
Ta lampa ma TTL i HSS czyli automatykę współpracującą z danym systemem, musisz kupić wersje do Nikona.
A jak to jest z bezprzewodowym używaniem takich lamp. Czy muszę kupić model 685 oraz do tego wyzwalacz YN-622N? Bo rozumiem że 568-EX nie ma takiej możliwości? Chociaż czytam że jest coś takiego jak Nikon C-command. Co to jest?