Zobacz pełną wersję : navigator x / godox x1, SB na sankach a ttl
Rozważam następujący zestaw:
- godox x1 z dołożoną sb-900 zamontowane na aparacie
- dodatkowa lampa sterowana radiowo z transmitera
Czy zadziała ttl ?
Jak to poustawiać?
Generalnie jak współpacuje z takim sterownikiem lampa na nim zamontowana?
Czy można ją przypisać do jakiejś grupy?
jacek_wozniak
15-10-2017, 17:42
lampę ustawiasz na ttl, wkładasz na odbiornik i resztą sterujesz z poziomu nadajnika
musisz na odbiorniku wybrać kanał ten sam co na nadajniku i grupę dla lampy, która jest na nim zamocowana
Jacku,
kombinuję z ustawieniem do makro, ale to w sumie podobnie jak do portretu, a więc Twoja działka.
SB-900 wkładam do ringa, np. takiego od RoundFlasha. Boję się, że diody tej lampy będą zasłonięte i nie będzie możliwości ich wykorzystania do sterowania kontrą.
Zakładając transmiter mam możliwość sterowania drugą lampą.
Mój problem, to jak sterować lampą włożoną do ringa, która jest połączona z aparatem przez transmiter?
Z menu lampy, aparatu, czy może da radę z transmitera?
jacek_wozniak
17-10-2017, 19:24
diody mogą być zasłonięte, lampy SB w systemie CLS posługują się przebłyskami do komunikacji, nie diodami AF
ważne, żeby odbiornik podczerwieni kontry był odsłonięty
lampy umieszczonej na transmiterze nie da się kontrolować z poziomu tego transmitera
lampę można kontrolować bezpośrednio z menu lampy, a jeśli jest w TTL to można dorzucić kompensację z menu aparatu
nie wiem jak z przekazywaniem TTL po transmiterze Navigator, nie próbowałem czy wygląda to płynnie
lampy umieszczonej na transmiterze nie da się kontrolować z poziomu tego transmitera
To jest odpowiedź, na moje wątpliwości. Dziękuję.
Zanosi się na to, że dokupię Strobossa 60 (Godox TT685), nadajnik, odbiornik i sobie to wszystko przetestuję.