Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki dysk zewnętrzny do archiwizacji?

cintal
14-10-2017, 12:32
Witam.

Trochę uzbierało się zdjęć w laptopie i stoję przed wyborem i zakupem zewnętrznego dysku do archiwizacji. Jaki polecacie kupić? Jeśli można to proszę o dokładne modele.

Pozdrawiam.

jo44
14-10-2017, 14:34
http://allegro.pl/zewnetrzny-dysk-przenosny-30gb-30-gb-gw-fv-okazja-i6635126009.html

frogi
14-10-2017, 16:04
:roll: Trochę kiepska pojemność... :lol: Sugerował bym coś znacznie większego, 1TB np coś takiego: https://www.morele.net/dysk-zewnetrzny-western-digital-elements-1tb-wdbuzg0010bbk-eesn-578524/

drzewiec
14-10-2017, 20:40
Ze swojej strony mogę polecić ADATA HD710 1TB https://www.ceneo.pl/15725784
Mam 2TB Seagate'a ale wymaga dodatkowego zasilania, potrzebowałem czegoś wytrzymałego i mobilnego dlatego kupiłem HD710ke. W pracy mamy 20 takich i totalnie nic się z nimi nie dzieje, wytrzymałe i wystarczająco szybkie. Nie wiem jak wersja 2TB. Czytałem opinie, że gumy odchodzą ale nie zauważyłem tego. Kabel mógłby być dłuższy ale da się z tym żyć. Jak podłączam go np. do telewizora to sobie na nim wisi :) Czytałem, że niektórzy mieli z nim problemy więc różnie może być, może mi się 21 razy udało :)

manfred
15-10-2017, 05:21
Nie kupuj w obudowach. Zamów dobie bazę i dokup gołe dyski

ksh
15-10-2017, 10:28
Szybki, tani i dobra firma od dysków magnetycznych https://www.x-kom.pl/p/171215-dysk-zewnetrzny-przenosny-toshiba-1tb-canvio-connect-25-czarny-usb-30.html

Kyle
15-10-2017, 12:12
Jeśli ma to być dysk stricte na archiwum, nie noszony poza domem "w kieszeni kurtki", to polecam tak od 3TB w górę i 3,5" (natomiast maluchy 1-2TB 2,5" to raczej do innego zastosowania ... no chyba, że ktoś nie ma wielkich ilości danych, to można iść w tą stronę). Przy czym talerzowe 3TB 3,5" mają najlepszy stosunek cena-pojemność (w tej chwili).

http://allegro.pl/zewnetrzny-dysk-przenosny-30gb-30-gb-gw-fv-okazja-i6635126009.html

30GB, jako dysk archiwizacyjny? Pogięło kolegę?

cintal
15-10-2017, 22:12
Ma to być typowe archiwum i może to być spokojnie 3,5''. Nie mam go zamiaru nigdzie nosić tylko od czasu do czasu podłączyć i kopiować nowo wykonane zdjęcia.

notdot
15-10-2017, 22:18
mam takie dwa
https://www.komputronik.pl/product/192742/wd-elements-portable-2tb-czarny.html

prędkością nie zabija ale idealnie nadaje się do archiwizacji takiej jak piszesz
podłączam uruchamiam program do kopiowania FreeFileSync
w tym czasie mogę robić coś innego na kompie albo oglądam tv
oczywiście można kupić większe albo z nowszymi (szybszymi) złączami
ale teraz jak bym kupował to bym się zastanawiał ewentualnie nad jakimś jednym większym na wifi

Śprotek
16-10-2017, 00:19
Pierwsza rzecz, nie kupuje się dysków 2,5 do poważnych zastosowań tylko tylko 3,5. Dlaczego to zapytaj dobrego informatyka.
Po drugie, zastanów się nad pojemnością. 300 GB to optimum pod względem gęstości upakowania danych. 1TB 2TB i więcej to ryzyko i trzeba iść w ilość kopii.
Kup dobry dysk 3,5 o dogodnej pojemności.

ksh
16-10-2017, 01:10
Masz jakieś bardzo stare informacje co do upakowania i zawodności, jeśli chcesz wnikać w takie rzeczy to sprawdza się ilość talerzy i jakość produktu i tu najczęściej powolne dyski mają przewagę, a nie ich wielkość.
Dysk okazjonalnie podłączany obojętne jakiej wielkości i z jaką prędkością, a nawet obojętne jakiej firmy i tak pewnie przeżyje nie jeden komputer, jak szukasz dysku do stałej pracy i kopi bezpieczeństwa to idziesz w dyski lepsze, drogie i sprawdzone, a pytanie nie jest o to, optymalny dysk pod względem niezawodności obecnie to 1TB, można coś tam też poczytać na www.cdrinfo.pl

Kyle
16-10-2017, 18:58
koesh dobrze gada. Choć ja i tak olewam ilość talerzy i wypada na te co mają ich więcej (w obecnym mam 3), bo mają dużo lepszy stosunek cena/pojemność (wystarczy zobaczyć ile kosztuje 1TB 3,5", a ile 3TB 3,5" - pewnie w nich siedzą jeszcze stare talerze 1TB, czyli w pierwszym będzie jeden, a w drugim trzy).

Śprotek
21-10-2017, 00:18
Masz jakieś bardzo stare informacje co do upakowania i zawodności, jeśli chcesz wnikać w takie rzeczy to sprawdza się ilość talerzy i jakość produktu i tu najczęściej powolne dyski mają przewagę, a nie ich wielkość.
Dysk okazjonalnie podłączany obojętne jakiej wielkości i z jaką prędkością, a nawet obojętne jakiej firmy i tak pewnie przeżyje nie jeden komputer, jak szukasz dysku do stałej pracy i kopi bezpieczeństwa to idziesz w dyski lepsze, drogie i sprawdzone, a pytanie nie jest o to, optymalny dysk pod względem niezawodności obecnie to 1TB, można coś tam też poczytać na www.cdrinfo.pl

Dobrze, że mnie poprawiłeś. Może faktycznie mam stare dane ;)
Czyli jaki jest algorytm wyboru takiego dysku? Np. do 2TB?

Mam 6 dysków SAMSUNG D3 STATION 2TB, 2 pracują z komputerem, 2 to jedna para, na które przegrywam dane z poprzednich i 2 to kolejna para archiwum. 2 dyski do pracy i 2x2 archiwa.
Jednak były kupowane jakieś 3 lata temu, może czas kupić nowy nośnik i zrobić trzecią parę archiwum?

Dariusz Breś
21-10-2017, 01:08
Witam.

Trochę uzbierało się zdjęć w laptopie i stoję przed wyborem i zakupem zewnętrznego dysku do archiwizacji. Jaki polecacie kupić? Jeśli można to proszę o dokładne modele.

Pozdrawiam.

https://www.wdc.com/pl-pl/products/network-attached-storage/my-cloud-expert-series-ex2-ultra.html

Używam, polecam.

Kyle
21-10-2017, 08:34
https://www.wdc.com/pl-pl/products/network-attached-storage/my-cloud-expert-series-ex2-ultra.html

Używam, polecam.

Gigabit ethernet, czyli ~112 MB/s ? ... na USB3 jest szybciej (oczywiście jak dysk pozwala, ale modele 3,5" przynajmniej na początku dysku osiągają dużo większe transfery od 112 MB/s, więc jest różnica).

Śprotek
21-10-2017, 14:10
Słuchajcie to na co zwracać najbardziej uwagę jeśli istotne jest to by dane nie uległy długo zniszczeniu? Ilość talerzy - czyli im mniej tym lepiej czy im więcej?

grizz
21-10-2017, 14:27
drugi dysk w innym miejscu ;)

Kilka postów wcześniej ktoś ładnie napisał, że jeżeli dysk jest używany w celach backupowych i podłaczany od czasu do czasu, to żywotność będzie miał dłuuuuuugą.

W innym przypadku tzn, ciągłe działanie np. w nasie - są odpowiednie serie dysków do tego zastosowania.

Dariusz Breś
21-10-2017, 14:34
Gigabit ethernet, czyli ~112 MB/s ? ... na USB3 jest szybciej (oczywiście jak dysk pozwala, ale modele 3,5" przynajmniej na początku dysku osiągają dużo większe transfery od 112 MB/s, więc jest różnica).

Tzn, co miałeś na myśli?

- - - - kolejny post - - - - - -

Słuchajcie to na co zwracać najbardziej uwagę jeśli istotne jest to by dane nie uległy długo zniszczeniu? Ilość talerzy - czyli im mniej tym lepiej czy im więcej?

Źle sformułowłeś pytanie, to powinno wyglądać tak:

Słuchajcie, jakie wy macie archiwum, czego używacie do archiwizowania zdjęć, możecie napisać konkretne produkty które używacie i jesteście zadowoleni?

Inaczej będziesz miał wysyp teorii kto więcej w necie przeczytał. Czyli w skrócie "gównowiedzę".

Kyle
21-10-2017, 15:12
Tzn, co miałeś na myśli?

Maksymalną, realną, liczoną w MegaBajtach na sekundę, przepustowość GigabitEthernet. ... a pewnie ten dysk który poleciłeś, będzie jeszcze wolniejszy. Swoją drogą skoro masz ten dysk na Ethernet, to napisz ile MB/s realnie podczas kopiowania np. 10GB pliku uzyskałeś.

Dariusz Breś
21-10-2017, 15:16
Maksymalną, realną, liczoną w MegaBajtach na sekundę, przepustowość GigabitEthernet. ... a pewnie ten dysk który poleciłeś, będzie jeszcze wolniejszy. Innymi słowy mówiąc uzyskuję większe transfery realne, zmierzone na USB3, niż Ty możesz nawet teoretycznie uzyskać po Gigabit Ethernet. Swoją drogą skoro masz ten dysk na Ethernet, to napisz ile MB/s realnie podczas kopiowania np. 10GB pliku uzyskałeś.

Różnica w prędkości nie ma żadnego znaczenia w archiwizacji, wiesz o tym?

Kyle
21-10-2017, 22:08
Różnica w prędkości nie ma żadnego znaczenia w archiwizacji, wiesz o tym?
Dla mnie ma ogromne znaczenie, o dysk pracuje zamiast np. 12 minut, to 6 minut (jeśli transfer np. 2x większy), po czym mogę go wyłączyć i schować do szafy.

W pracy natomiast, jak robię kopię kopii na dysk przenośny, to transfer ma jeszcze większe znaczenie, bo danych znacznie więcej i tu już czas na prawdę zaczyna się robić konkretnie długi na wolnych nośnikach.

... "wiesz o tym?"

Carlos_lo
22-10-2017, 01:04
mysle, ze nie ma znaczenia w amatorskiej czesci, jesli chodzi o kalkulacje i pieniadze to trzeba policzyc i zobaczyc jak wychodzi bilans a wnioski nasuna sie same[emoji6] przyklad: 5p/h pradu, 10p/h, pojecie ceny energii nabiera znaczenia w ostatecznym rachunku, ale tez nalezy roznic kopia zapasowa (backup) i archiwizacja; mina na koniec miesiaca - bezcenna; moj wniosek - szanujcie czas i energie swoja i innych na ile was stac;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dariusz Breś
22-10-2017, 15:33
Dla mnie ma ogromne znaczenie, o dysk pracuje zamiast np. 12 minut, to 6 minut (jeśli transfer np. 2x większy), po czym mogę go wyłączyć i schować do szafy.

W pracy natomiast, jak robię kopię kopii na dysk przenośny, to transfer ma jeszcze większe znaczenie, bo danych znacznie więcej i tu już czas na prawdę zaczyna się robić konkretnie długi na wolnych nośnikach.

... "wiesz o tym?"

Ja w czasie archiwizacji obrabiam foty i rozmawiam z klientem, nawet nie patrzę na pasek postępu. Ale rozumiem że są tacy co blokują komputer patrząc się na ten pasek i czekają aż skończy. Ja tyle czasu nie mam, pracuję zawodowo.