PDA

Zobacz pełną wersję : Porst 55mm f/1,4 z przejściówką M42 - problem

dorkaaa
13-10-2017, 15:56
Witajcie
Chciałabym poprosić o wskazówki. Kupiłam szkiełko Porst Color Reflex MC Auto-G 55mm f/1,4 mocowanie M42, dokupiłam adapter na nikona z szoczewką ostrzącą w nieskończoności. Zamontowałam na d7000 i niestety najdalsze ostrzenie to ok 2 m. Próbowałam rozwiązać problem i przyjrzałam się, że adapter nie chce sie dokręcić do końca obiektywu kiedy jest on ustawiony na nieskończność, bo tylne szło "uderza" o soczewkę. Czy kupienie adaptera bez soczewki załątwi sprawę, i obiektyw da radę ostrzyć dalej? Jeśli nei to czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?
Druga kwestia związana z tym obiektywem, to zauważyłam, że w wizjerze po ustawieniu ostrości wychodzi ona na zdjęciu nie do końca ostra, poprawna ostrość wyświetla się po przełączeniu na LV, i widać różnicę między ustawieniem ostrości na wizjerze i LV. Czy na to też jest jakieś rozwiązanie.
Bede wdzięczna za pomoc, dopiero zagłębiam się w świat obiektywów dlatego szukam porady.
Pozdrawiam

madebyzosiek
13-10-2017, 16:27
Adapter z soczewką najczęściej powoduje spadek jakości, która u Ciebie występuje w postaci nieostrości jednej strony zdjęcia. Jak założysz bez soczewki, to tym bardziej nie będziesz mógł ostrzyć na nieskończoność, ale za to zobaczysz jakość tego całkiem fajnego szkła. Wyjście... Albo kupujesz bezlustro i tam dopisz m42, albo adapter bez soczewki i tylko na takich odległościach, na jakie pozwala szkło. Można też znaleźć kogoś, kto przerabia o ile się da, ale to też może się udać, a może nie...

krzysztofz24
13-10-2017, 19:03
Ogolnie to Nikon kiepsko wspolpracuje z obiektywami m42. Brak ostrzenia na nieskonczonosc. Adapter z soczewka sobie daruj, bo pogarsza znaczaco jakosc zdjec.
Masz 2 wyjscia;
Kupujesz jakies szklo do m42, adapter bez soczewki, pierscienie posrednie i masz bardzo fajne makro, gdzie ostrosc na 1m z kawalkiem nie przeszkadza.
Druga opcja to kupujesz obiektyw m42, ktory jest rowniez dostepny w wersji z mocowaniem do Nikona i nie masz problemow z ostrzeniem. Wiekszosc ruskich szkiel tak ma.
Np Helios-bardzo popularny obiektyw manualny dostepny w m42 i w wersji do Nikona. Czy inne; Mir, Tair, Kalenjar.
Ogolnie zainteresuj sie starymi manualnymi Nikkorami lub ruskimi szklami.