Zobacz pełną wersję : Wybór aparatu
Witam. Chciałem zakupić aparat, ale jestem dopiero początkującym fotografem i chciałbym dopytać co warto kupić. Myślałem nad nikonem d5200 z obiektywem 18-105, ale jest trudno dostępny i raczej muszę zdecydować się na inny. Aparatu głównie chciałbym używać w sesjach z modelkami (studio, apartament, plenery) oraz 1-2 razy do roku podczas podróży. Czy mógłby ktoś mi doradzić co warto kupić ?
andystar
12-10-2017, 22:25
Proponuje oprócz aparatu kupić przede wszystkim kilka dobrych książek o fotografii.
Po ich przeczytaniu odpowiedź będzie dużo łatwiejsza.
Do nauki może być ale to co planujesz zrobisz w bardzo ograniczonym zakresie, ja bym kupił używany D700 i obiektyw 1.8/50, ewentualnie na jaki cie stać D7xxx, oczywiście używany sprzęt żeby wyszło cenowo to co napisałeś.
Używanego raczej bym nie chciał, bo nie znam się na tyle, żeby sprawdzić czy to faktycznie jest dobry stan, a na allegro pewnie wszystkie są w "idealnym stanie". Nie chce kupić czegoś co mi wytrzyma chwilę, a już kiedyś niestety się przejechałem na używanym sprzęcie. Książki jak najbardziej kupie, ale wybieram się na wycieczkę po stanach za 3 tygodnie i chciałbym zakupić aparat jeszcze przed wyjazdem. Później do modelingu dokupiłbym np obiektyw do portretów itd
Sporo używanego sprzętu jest na naszej giełdzie, możesz też kupić w usa taniej.