Zobacz pełną wersję : Adapter Nikon F / Minolta MD
lczaplinski
12-10-2017, 13:28
Witam, na Forum.
Wpadł mi w ręce obiektyw od Minolty 50 mm F 1.7 z mocowaniem MD, chciałbym go podłączyć do Nikona D7200
a ali znalazłem adapter za ok 30 $ , czy ktoś się bawił w taką hybryde ? jest sens wydać pieniądze na adapter ?
nadmienię że mój znajomy posiada 2 stare minolty , ma jeszcze zapięte 38-35 i 70-210 - od F3,5.
Pytanie czy może ktoś się bawił.
jeśli ktoś zainteresowany mogę wrzucić zdjęcia tego szkiełka.
Łukasz.
Adapter z soczewką zniszczy jakość tego obiektywu, która jest całkiem fajna, a zwykły adapter nie pozwoli na ostrzenie dalej jak chyba coś 1,5m.
Lepiej kupić jakiegoś starego manualnego nikkora.
lczaplinski
12-10-2017, 20:35
Zobaczę jak przyjdzie adapter, to nie majątek taki adapter a zawsze to jakieś doświadczenie.
madebyzosiek
12-10-2017, 21:54
Na takie eksperymenty z Nikonem szkoda kasy. Tak jak koesh pisze, adapter z soczewką będzie miał fatalną jakość... Jak chcesz się bawić pleśniakami, to spraw sobie bezlustro jakiekolwiek ;)
Mam dokładnie ten sam problem, kombinuję wymianę tyłu na wydrukowany z drukarki 3D ze wspomaganiem w postaci bezsoczewkowego adaptera M42->Nikon. Jak coś z tego wyjdzie dam Ci znać.
Krzychoo_
13-10-2017, 11:38
Na takie zabawy gorąco polecam bezlusterkowca. Kupiłem niedawno używane A7 do zabaw starymi obiektywami. Nikonem też się da, ale ostrzenie "na oko" wspomagane potwierdzeniem ostrości to koszmar. Focus peaking w wizjerze + histogram wyświetlany na żywo to jest to. Przy Nikonie ostrzenie takim Cyclopem 85/1.5 wymagało dużego skupienia i czasu. Kadry uciekały i zawsze trzeba było robić serię zdjęć, żeby coś wybrać. W takim A7 wystarczy zerknąć na ekran lcd, nie muszę się nawet w niego wpatrywać i wiem, że będzie ostro.
Ostrzenie to nie problem, poprawna ekspozycja też, za to duży plus bezluster to właśnie dostęp do adapterów za grosze.
Do nikona można przerobić sporo obiektywów M42, problemy zaczynają się z innymi mocowaniami.
Pugilares
22-10-2017, 22:44
W dawnych czasach, przed erą aparatów cyfrowych miałem Minoltę XG. Mam ją do dziś i sporo obiektywów do niej. Niektóre bardzo fajne. Kilka razy robiłem próby z adapterami do Nikona i nigdy nie uzyskałem żadnego sensownego rezultatu.
andystar
22-10-2017, 23:24
Jedyny sposób to zmiana mocowania na NIKON F. Jednak to nie jest proste. Minolta MD ma tzw. "mount register" 43,72 mm , a Nikon F 46,5 . Wynika z tego że obiektyw należy 'skrócić' od strony mocowania o 2,78 mm. Czyli nowe mocowanie (Nikon F) musi być cieńsze o 2,78 mm.