PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter Nikon F / Minolta MD

lczaplinski
12-10-2017, 13:28
Witam, na Forum.

Wpadł mi w ręce obiektyw od Minolty 50 mm F 1.7 z mocowaniem MD, chciałbym go podłączyć do Nikona D7200
a ali znalazłem adapter za ok 30 $ , czy ktoś się bawił w taką hybryde ? jest sens wydać pieniądze na adapter ?

nadmienię że mój znajomy posiada 2 stare minolty , ma jeszcze zapięte 38-35 i 70-210 - od F3,5.

Pytanie czy może ktoś się bawił.

jeśli ktoś zainteresowany mogę wrzucić zdjęcia tego szkiełka.

Łukasz.

ksh
12-10-2017, 15:03
Adapter z soczewką zniszczy jakość tego obiektywu, która jest całkiem fajna, a zwykły adapter nie pozwoli na ostrzenie dalej jak chyba coś 1,5m.
Lepiej kupić jakiegoś starego manualnego nikkora.

lczaplinski
12-10-2017, 20:35
Zobaczę jak przyjdzie adapter, to nie majątek taki adapter a zawsze to jakieś doświadczenie.

madebyzosiek
12-10-2017, 21:54
Na takie eksperymenty z Nikonem szkoda kasy. Tak jak koesh pisze, adapter z soczewką będzie miał fatalną jakość... Jak chcesz się bawić pleśniakami, to spraw sobie bezlustro jakiekolwiek ;)

mzj
13-10-2017, 10:36
Mam dokładnie ten sam problem, kombinuję wymianę tyłu na wydrukowany z drukarki 3D ze wspomaganiem w postaci bezsoczewkowego adaptera M42->Nikon. Jak coś z tego wyjdzie dam Ci znać.

Krzychoo_
13-10-2017, 11:38
Na takie zabawy gorąco polecam bezlusterkowca. Kupiłem niedawno używane A7 do zabaw starymi obiektywami. Nikonem też się da, ale ostrzenie "na oko" wspomagane potwierdzeniem ostrości to koszmar. Focus peaking w wizjerze + histogram wyświetlany na żywo to jest to. Przy Nikonie ostrzenie takim Cyclopem 85/1.5 wymagało dużego skupienia i czasu. Kadry uciekały i zawsze trzeba było robić serię zdjęć, żeby coś wybrać. W takim A7 wystarczy zerknąć na ekran lcd, nie muszę się nawet w niego wpatrywać i wiem, że będzie ostro.

ksh
13-10-2017, 12:06
Ostrzenie to nie problem, poprawna ekspozycja też, za to duży plus bezluster to właśnie dostęp do adapterów za grosze.
Do nikona można przerobić sporo obiektywów M42, problemy zaczynają się z innymi mocowaniami.

Pugilares
22-10-2017, 22:44
W dawnych czasach, przed erą aparatów cyfrowych miałem Minoltę XG. Mam ją do dziś i sporo obiektywów do niej. Niektóre bardzo fajne. Kilka razy robiłem próby z adapterami do Nikona i nigdy nie uzyskałem żadnego sensownego rezultatu.

andystar
22-10-2017, 23:24
Jedyny sposób to zmiana mocowania na NIKON F. Jednak to nie jest proste. Minolta MD ma tzw. "mount register" 43,72 mm , a Nikon F 46,5 . Wynika z tego że obiektyw należy 'skrócić' od strony mocowania o 2,78 mm. Czyli nowe mocowanie (Nikon F) musi być cieńsze o 2,78 mm.