Zobacz pełną wersję : D70 czy E1?Proszę o porady
anwas1970
16-09-2005, 18:01
Nadszedł w końcu czas na cyfrowe lustro.E1 kusi ceną.D70 dobrym dostepem do akcesoriów.Nie zamierzam mocno rozbudowywać systemu.Potrzebny mi aparat na wyprawy,przeważnie w góry,w ogóle do ciągania.Nie zamierzam zbytnio o niego się martwić ani chuchać.Miałem powershota S70 ale wiadomo jak to kompakt.Sprzedałem bratu.Obaj jesteśmy bardzo szczęsliwi...Może jakieś porady...Wdzięczny będę dozgonnie.
Jeśli nie zamierzasz rozwijać systemu i potrzebny Ci aparat w góry - bierz E1 z podwójnym kitem.
Na podstawie tego co napisales wnioskuje ze cena jest wazna wiec bierz E-1.
D70, jak sam zauwazasz, jest drozszy z duzo lepszym wyborem akcesoriow ale i lepsza jakosc zdjec.
E-1 na pewno bardziej pancerny i do tego kitowy obiektyw zuiko też jest super wykonany. To bardzo kusząca propozycja. Jak sam wybierałem to też włąsnie pomiędzy E1 i D70. Szkoda, że E1 ma trochę małą rozdzielczość matrycy. Ale tak to jest fajniutki - zwłaszcza wykonanie. Do targania chyba E1, chociaż nie zakładaj że nie będziezs rozbudowywać systemu, bo zawsze się coś znajdzie :wink:
Małą rozdzielczość? 5mpix to całkiem sporo ;-).
Pozatym E-1 jest uszczelniony - nie straszny mu deszcz i kurz ;-). W górach może sie to przydać. Jak upadnie, też pewnie wiele się nie stanie.
anwas1970
16-09-2005, 18:33
Racja. Jeszcze niczego nie mam a już mi się podoba obiektyw Zuiko 11-22/2,8-3,5.W góry to marzenie.Cena też jak z bajki...
[ Dodano: Pią 16 Wrz, 2005 ]
Nieestety nie jestem z Kielc :(
No wiem że 5 mpx to nie jest tak mało, ale też nie jest ilość "komfortowa", dająca możliwości kadrowania (i tak tego nie robie :wink:) jak i jednak możliwość większych odbitek (20-30 i większe). Za to szkła zuiko super :D
d70 ma 6mpix - to jest tylko troszkę więcej :-)... A zamiast tego masz 100% wizjer, więc kadrować można już w aparacie z niezłą dokładnością. w każdym razie chyba się zgadzamy, że E-1 byłby jednak trochę lepszym wyborem?
anwas1970
16-09-2005, 18:54
A czy ktoś z Forumowiczów kupował na Allegro u FOTOBASI????????
d70 ma 6mpix - to jest tylko troszkę więcej :-)... A zamiast tego masz 100% wizjer, więc kadrować można już w aparacie z niezłą dokładnością. w każdym razie chyba się zgadzamy, że E-1 byłby jednak trochę lepszym wyborem?
Można i z tym od d70 dokładnie kadrować :wink: A co do wyboru - ja wybrałem D70 :wink: , ale w tym konkretnym przypadku może jednak e1. Ale zalecam bezpośrednie macanie obu :D
A co do wyboru - ja wybrałem D70 :wink:
dla siebie też wybrałbym D70 ;-)
fotozbig
21-09-2005, 20:24
Osobiście z D70 łaziłem po górach. żrobiłem świetne foty. Korpus okazał się jednak mało szczelny.
pozdr.
Grześ Pseudonim
22-09-2005, 08:10
Na Twoje potrzeby - również polecam E1.
A nie myślałeś raczej o jakimś kompakcie? Po co Ci lustrzanka? Ten zakres ogniskowych (+/-) spokojnie pokryjesz dobrym zoomem np. Nikon CP8800, któryś z nowych albo coś ze stajni Minolty? Masz spokojnie ćwierć kilo mniej do noszenia!
anwas1970
23-09-2005, 10:36
Kompakt już przerabiałem.A kupiłem E1.dzięki wszystkim za podpowiedzi.andrzej
Kompakt już przerabiałem.A kupiłem E1.dzięki wszystkim za podpowiedzi.andrzej
witaj wśród mniejszości systemowych na forum :)
na marginesie - jestem zdumiony poziomem kultury dyskusji na temat, hmm, co najmnej łatwopalny :). zero szarpanek i obelg. nie wierzę własny oczom... :shock:
krzysiekk
23-09-2005, 12:05
na marginesie - jestem zdumiony poziomem kultury dyskusji na temat, hmm, co najmnej łatwopalny :). zero szarpanek i obelg. nie wierzę własny oczom... :shock:
A no wlasnie - az zyc sie chce :)
Trzymajmy sie tego.
Ano az milo sie czyta... BTW - ja mialem E-1 a mam teraz D70:-)
Pzdr
Spinner
właśnie m.in. za to koffam forum nikona ;-).
Grześ Pseudonim
23-09-2005, 12:32
A wiecie dlaczego taka kulturka? Bo chodziło o Olympusa a nie C...a :P
Bo to by się dopiero działo!
ano z canonem jest zupełnie inna historia. ale to przez niektórych użyszkodników narzucających taką a nie inną formę dyskusji (zarówno z obozu N jak i C)
ano z canonem jest zupełnie inna historia. ale to przez niektórych użyszkodników narzucających taką a nie inną formę dyskusji (zarówno z obozu N jak i C)
hehe, znam te same historie z fundamentalistami olympusa :mrgreen:
na szczęście chyba nie na tym forum ;-).
na szczęście chyba nie na tym forum ;-).
Bo
"Podstawą egzystencji tego forum jest fotografia"