PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością w Nikonie D3100 w kwestii tła. Proszę o pomoc.

Stokes
07-10-2017, 11:29
Witam,

jestem laikiem i chciałbym, żeby ktoś mnie pokierował. Otóż robiąc zdjęcia twarzy (tzw. selfie) na przykład na tle morza - drugi plan wydaję się bardzo niewyraźny. :( Testowałem patent z telefonem i wyłapuje on ostrość zarówno twarzy jak i tła. Oba urządzenia były w takiej samej odległości.

grizz
07-10-2017, 11:39
Domknij przesłonę.

zgera
07-10-2017, 20:03
Poczytaj o głębi ostrości.

ksh
07-10-2017, 20:30
W instrukcji dość obrazowo to jest pokazane i nawet trudniej na forum to tłumaczyć, dla ułatwienie w trybie A masz kontrole nad przysłoną co tworzy odpowiednią głębie ostrości, testuj robiąc zdjęcia z przysłoną f/5.6 czy f/8, a nawet f/11 i poznasz różnice, do tego zależności związane z czasem i iso.

krzysztofz24
08-10-2017, 02:40
Tak naprawde bez zlosliwosci zapytam (i nie chce urazic); kupiles lustrzanke do selfie?
Przyrownujesz aparat typu lustrzanka do smartfona.
Twoje pytanie swiadczy, ze masz zerowe pojecie o technikaliach fotografi.

Koledzy, ci dobrze radza z przyslona. Ale ja Ci napisze, zebys przeczytal jakakolwiek ksiazke o fotografi, oprocz instrukcji rzecz jasna. Co to ISO, przyslona i czas naswietlania.
Bez tego ani rusz, zeby kontrolowac proces fotografowania.

nikoniarz
08-10-2017, 08:50
Nie trzeba czytać książek by znać podstawy...

krzysztofz24
08-10-2017, 10:54
Nie trzeba czytać książek by znać podstawy...

Ale wypadaloby:-).

Mozna przeczytac ksiazke, poogladac poradniki ma you tube, poczytac poradniki z netu itd.
Wiedza jest ogolnodostepna, wystarczy po nia siegnac.

nikoniarz
08-10-2017, 11:05
Mozna przeczytac ksiazke, poogladac poradniki ma you tube, poczytac poradniki z netu itd.
Wiedza jest ogolnodostepna, wystarczy po nia siegnac.

I to powinno podsumować dyskusję co i gdzie czytać.