PDA

Zobacz pełną wersję : Trzy aparaty i różne kolory

nazir_altamar
06-10-2017, 11:07
Witam serdecznie,
czy ktoś z szanownych forumowiczów chciałby się zabawić w przedszkolankę (bo ja wolno myślący jestem i trzeba ze mną jak z dzieckiem, krok po kroku ;) ) i pomóc mi 'zsynchronizować' kolory i balans bieli z kilku aparatów.
Pomimo wielu tutoriali, płatnych i bezpłatnych, zawsze wszystko dobrze wygląda w prezentowanym tutorialu ale nie u mie kolory rozjechane o balansie bieli nawet nie wspomnę.
Posiadam 2xD700, D750, color checker passport LR, PS, Capture One.
Myślę że kontakt osobisty byłby wskazany (Kraków) choć może i na dystans coś by się udało zrobić.
Dziękuję i pozdrawiam.

DaroD300S
06-10-2017, 11:22
Witam serdecznie,
czy ktoś z szanownych forumowiczów chciałby się zabawić w przedszkolankę (bo ja wolno myślący jestem i trzeba ze mną jak z dzieckiem, krok po kroku ;) ) i pomóc mi 'zsynchronizować' kolory i balans bieli z kilku aparatów.
Pomimo wielu tutoriali, płatnych i bezpłatnych, zawsze wszystko dobrze wygląda w prezentowanym tutorialu ale nie u mie kolory rozjechane o balansie bieli nawet nie wspomnę.
Posiadam 2xD700, D750, color checker passport LR, PS, Capture One.
Myślę że kontakt osobisty byłby wskazany (Kraków) choć może i na dystans coś by się udało zrobić.
Dziękuję i pozdrawiam.
Tak w zasadzie Twój podpis w stopce powinien wystarczyć za wszystkie rady. A tak na poważnie to d700 powinny być takie same bez profilowania, a każdy inny model będzie miał swój kolor. Kiedyś zabrałem na wesele d700 i 5D Mk III. Nie udało mi się uzyskać nawet podobnej kolorystyki.

ksh
06-10-2017, 11:44
Dla każdego aparatu zrobiony profil z wzornika, taki uniwersalny w świetle dziennym nawet pomaga ujednolicić ale można mieć ich więcej, w cieniu, w słońcu, do sztucznego światła itd.
Oczywiście jeśli robisz wszystko w raw, jeśli chcesz ujednolicenia w jpg to zabawy jest więcej ale tu musi ci ktoś pomóc co zna temat.

Jak chcesz to możesz podjechać do mnie w Krakowie to sobie pstrykniesz zdjęcia wzornika, tylko jak będzie sensownie słoneczko świeciło, takie coś pomoże do rawów bardzo bardzo dużo.

nazir_altamar
06-10-2017, 11:57
Tak wszystko robię w RAW i z miłą chęcią podjadę jak będziesz wolny. A masz jakieś doświadczenie, pomysły jak 'zgrać' balans bieli tak żeby np ustawiając w LR 5000k w rawie z D700 i D750 balans bieli był taki sam?

DaroD300S
06-10-2017, 13:08
Tak wszystko robię w RAW i z miłą chęcią podjadę jak będziesz wolny. A masz jakieś doświadczenie, pomysły jak 'zgrać' balans bieli tak żeby np ustawiając w LR 5000k w rawie z D700 i D750 balans bieli był taki sam?
Tak się niestety nie da. Przeszkodą jest choćby inny obiektyw. Każdy ma inną transmisję. Nawet jak podepniesz ten sam obiektyw to te 5000 Kelvinów dla d700 jest inne niż dla d750. Proponuję zacząć od szarej tablicy kodaka, a następie ColorChecker.

Kojocisko
06-10-2017, 13:28
Tak robiłeś? https://youtu.be/qDKASIy6ZTg

nazir_altamar
06-10-2017, 14:04
Nawet Władcę Barw kupiłem ale widać jest coś czego nie ogarniam ;(
I nie wiem czy złe ustawienia apartau kiedy robię zdjęcie CC, może coś innego? Coś mi się wydaje że gdzieś popełniam błąd i to szkolny błąd :(
A może poprawne ustawienie WB (zsynchronizowanie) pomoże?

ksh
06-10-2017, 14:12
Nie ma tu wielkiej filozofii, zdjęcie wzornika, otwarcie programu załączonego, zapisanie profilu i potem w Lr wybieramy ten profil, tak jak napisałem nawet jeden profil pozwala opanować rozjechanie kolorów ale jeśli chcemy by było idealnie to w każdym oświetleniu trzeba pstrykać wzornik dla każdego zestawu aparat+obiektyw, wtedy też mamy opanowany balans.

nazir_altamar
06-10-2017, 14:28
No właśnie z balansem bieli mam największy problem. I nie jest on taki sam dla różnych aparatów. To już wiem na 100%.
No nic, będę szukał kogoś kto tak jak DR5000 mają różne aparaty, ale na końcu jest ta sama kolorystyka a ustawienie balansu bieli na np 6000k daje taki sam balans niezależnie od aparatu.

- - - - kolejny post - - - - - -

Coś zaczyna mi chodzić po głowie :) Tylko mam jeszcze kilka pytań:
1 Czy zdjęcie CC do światła dziennego robicie w słońcu czy cieniu?
2 Na co ustawić ekspozycję?
3 Czy WB ma jakieś znaczenie jeżeli tak to jaki WB należy ustawić?

DaroD300s - można ustawić takie same kolory i WB dla różnych aparatów, nawet różnych firm. Zapewne używając różnych obiektywów będą aptekarskie różnice ale z tym w fotografii (przynajmniej ja) można żyć ;)
Zobacz proszę filmik podany przez Kojocisko.

tomek67
06-10-2017, 18:02
wzorniki typu color checker są potrzebne gdy robimy zdjęcia produktowe lub światło jest baardzo dziwne.
Przy zdjęciach "normalnych" naprawdę na ogół wystarczają normalne profile.
Ja zgromadziłem sobie zestaw ulubionych kolorystycznie zdjęć z internetu lub własnych,
Gdy obrabiam zdjęcia ludzi to otwieram jakąś ulubioną fotkę osoby o zbliżonej karnacji skóry.
Potem w programie graficznym staram się osiągnąć zbliżony odcień skóry za pomocą dwu opcji balansu bieli.
To naprawdę działa całkiem ok przynajmniej dla mnie.

nazir_altamar
06-10-2017, 18:23
Chyba sobie łatwiejsze hobby znajdę.

ksh
06-10-2017, 19:36
wzorniki typu color checker są potrzebne gdy robimy zdjęcia produktowe lub światło jest baardzo dziwne.
Przy zdjęciach "normalnych" naprawdę na ogół wystarczają normalne profile.
Ja zgromadziłem sobie zestaw ulubionych kolorystycznie zdjęć z internetu lub własnych,
Gdy obrabiam zdjęcia ludzi to otwieram jakąś ulubioną fotkę osoby o zbliżonej karnacji skóry.
Potem w programie graficznym staram się osiągnąć zbliżony odcień skóry za pomocą dwu opcji balansu bieli.
To naprawdę działa całkiem ok przynajmniej dla mnie.

Dyskusja dotyczy trzech aparatów i zrównania im kolorystyki co jest banalnie proste przy wykorzystaniu nawet uniwersalnego profilu z wzornika, a wtedy z balansem też sobie poradzić można, nie ma co tego komplikować bo powstanie znowu tysięczny wątek jakich na forum jest sporo i tylko utrudniają zamiast pomagać.

W tym temacie http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278138&p=3813950&viewfull=1#post3813950 jest przykład efektów z wykorzystaniem wzornika.

tomek67
06-10-2017, 20:34
Dyskusja dotyczy trzech aparatów i zrównania im kolorystyki co jest banalnie proste przy wykorzystaniu nawet uniwersalnego profilu z wzornika, a wtedy z balansem też sobie poradzić można, nie ma co tego komplikować bo powstanie znowu tysięczny wątek jakich na forum jest sporo i tylko utrudniają zamiast pomagać.

W tym temacie http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=278138&p=3813950&viewfull=1#post3813950 jest przykład efektów z wykorzystaniem wzornika.
Ty zakładasz, że kolega chce uzyskać idealnie takie same profile z różnych aparatów i, że to jest problemem.
Mi intuicja podpowiada, że chodzi tu bardziej o prawidłowy balans bieli.
Sam przez to kiedyś przechodziłem, kupowałem wzorniki, próbowałem wszelkich programów z różnymi profilami itp.

nazir_altamar
06-10-2017, 21:14
Może inaczej.
Robiąc zdjęcie aparatem D700 i D750 i każdym innym w rawach chcę mieć tą samą kolorystykę a w LR ustawiając balans bieli np 5500k wszystkie zdjęcia mają jeden i TEN SAM balans bieli.
DR5000 to 'mają', tzn różne aparaty różnych firm i po załadowaniu zdjęć do LR ze swoimi profilami wszystkie zdjęcia mają tą samą kolorystykę i co bardzo ważne jedna wartość balansu bieli ustawia ten sam balans bieli (liczbowo i wizualnie). Tłumaczą na filmie Władcy Barw jak 'wyrównać balans bieli w DNG profile editor ale jakoś ja tego tłumaczenia nie rozumiem. Myślałem że nie jest to aż tak tajemna wiedza i ktoś się ze mną nią podzieli :( Ewentualnie zapraszam do współpracy aby wspólnie temat rozgryźć.
Czy wyrażam się jasno czy tylko mi się wydaje?

ksh
06-10-2017, 21:24
DR5000 od zawsze unosili się w obłokach i to kolorowych, wiele ciekawych rzeczy można się dowiedzieć ale to zwykły marketing i naganianie klientów do innych celów niż porady o profilach, mają tez niezłe banialuki w swoich innych filmach.

Może istnieje jakiś sposób na to co opisałeś ale ja go nie znam i dlatego używam wzornika z uniwersalnym profilem, a jak ma być super idealnie to wzornik można pstryknąć jak się chce w każdej chwili, balans możesz sobie kliknąć też na tym wzorniku albo na zwykłej szarej karcie, nawet takiej jak breloczki za 1$ na ebay.

nazir_altamar
06-10-2017, 21:45
Widzę że nie umiem się wygadać :(

Wrzucamy 12 rawów do LR, 3x Canon 6D, 3xNikon D700 i 3xX100T. Do każdego pliku przypisujemy zrobiony Color Checkeram profil. Jest dobrze do momentu kiedy skopiuję ustawienia (razem z balansem bieli) z pliku z x100t i skopiuję te ustawienia do pliku z D700. A więc mamy np 5000k kelwinów na obu zdjęciach ale one wyglądają inaczej, mają inny balans bieli. Muszę teraz ręcznie któryś plik 'dostroić' do drugiego aby wyglądały tak samo. Jak to zrobię to wartości liczbowe dla obu plików będą różne!
A ja chcę przy skopiowaniu ustawień z jednego pliku na drugi mieć wszystko takie same. I widziałem na filmie że jest to możliwe tylko nie ograniam jak to zrobić.
No jaśniej to ja nie umiem :) Zapraszam do siebie to pokażę na żywym materiale o co mi chodzi ;)

ksh
06-10-2017, 23:44
No to ja napisze jak bym zrobił używając tyle aparatów:
1. W trakcie robienia zdjęć tymi aparatami, strzelam fotki wzornika żeby mieć praktycznie 100% pewności co do oświetlenia.
2. Robie w trzy minutki profile w programie do wzornika, importuje do Lr zdjęcia, ustawiam profil w Develop, klikam pipetą WB na zdjęciach wzornika, zaznaczam resztę zdjęć i wciskam synchro.
koniec.

madebyzosiek
07-10-2017, 07:25
A mi się wydaje, że to o czym pisze autor, jest niemożliwe... Mam trzy aparaty, każdy oprofilowany dla słońca, cienia, pochmurnego dnia i błysku. Po wgraniu rawa i ustawieniu profilu, zdjęcia są takie same, ale jeżeli mam rawy z więcej niż jednego aparatu, a najczęściej tak jest, to między aparatami kopię wszystko, poza profilem i balansem bieli właśnie. Jeżeli ten się dobrze ustawi profilem, to dlaczego mam go zmieniać na inny profil? Po to mam profil dla każdego aparatu, żeby tego nie mieszać... A to że powiedzmy 5000 k inaczej wygląda na każdej matrycy, nie jest jakimś odkryciem... ;)

nazir_altamar
07-10-2017, 09:23
Drugi raz się rozwodził nie będę bo posty znikają.
Tak jest to możliwe. Tak jak mówi koesh też można zrobić ale jak później trzeba przestawić wb dla wszystkich zdjęć to już się nie da i trzeba się bawić w wybieranie zdjęć z danego aparatu, dopasowywanie ich do zdjęć z innego aparatu ręcznie itd.
Mam zrobione zrzuty ekranu na których widać zdjęcia wykonane różnymi aparatami ale kolory i balans bieli jest ten sam. Jak ktoś chce mogę podesłać na email bo zdjęć na forum wrzucać nie umiem, przepraszam. Jak ktoś jest z Krakowa to zapraszam do siebie gdzie na żywym materiale mogę pokazać o co chodzi. Prędzej czy później sam lub z kimś do tego dojdę.

ksh
07-10-2017, 09:48
Nie nie, importujesz zdjęcia z aparatu nr1 do Lr, ustawiasz profil, klikasz pipetą WB, zaznaczasz zdjęcia dajesz synchro, koniec roboty dla aparatu nr1 odnośnie WB i poprawności koloru z wzornikiem, potem ładujesz zdjęcia z kolejnych aparatów i postępujesz tak samo, zapewniam cie że jeśli wszystkie trzy aparaty miały profil zrobiony w tym samym oświetleniu to nic nie musisz dopasowywać, po tym szybkim zabiegu możesz już całość zdjęć sobie ustawiać pod swoje oko, styl itd.
To nie jest teoria tylko praktyka.

nazir_altamar
07-10-2017, 09:55
To ja z chęcią bym zobaczył te cudeńka o których mówisz na żywo :)
Sprawa druga. Robisz tak jak napisałeś ale przy drugim lub trzecim imporcie okazuje się że pomimo zdjęcia CC i kliknięcia w odpowiednie miejsce pipetą zdjęcia 'nie pasują' do siebie, balans bieli mówiąc potocznie jest rozjechany. I mówimy tutaj o całodziennym reportażu z różnymi źródłami światła. Czyli część zdjęć jest rozjechana odrobinkę a część dość mocno. Co wtedy?

ksh
07-10-2017, 10:00
Ale co tu dziwnego, przecież nie będziesz latał z wzornikiem do każdego zdjęcia, po zsynchronizowaniu wszystkiego zostaje robota z dopasowaniem na swoje oko, styl, jakieś presety dodać, nie ma lekko i magiczne opowiastki na youtube tego nie zmienią.
Najważniejszy efekt masz, czyli wyrównanie aparatów, jeśli w tym samym innym świetle niż przygotowany wzornik masz rozjazd w błękit to już obojętne jaki aparat ale będzie też podobnie i ręczna korekta będzie dotyczyła poprawki niezależnie już od aparatu.

nazir_altamar
07-10-2017, 10:04
Hmm opowiastki może nie, ale są pokazane zdjęcia/przykłady. Podaj mi proszę adres email na prv to podeślę Ci zdjęcia może wtedy zaczniemy mówić o tym samym ;P

manfred
07-10-2017, 10:49
Ktoś kto pomoże w tym będzie miał worek pieniędzy. Nie ukrywam że mam ten sam problem stosując D700 i D4. A już jaja były gdy zgrywałem D700 i 5DMKII. :-)

nazir_altamar
07-10-2017, 11:25
Widzę że manferd doskonale wie o czym mowa ;P
Jak się tylko przeprowadzę to zajmę się tym.
Niestety DR5000 na jakąkolwiek prośbę pomocy (również płatnej) bardzo ładnie ale w zdecydowany sposób mówią fuck off. Ale jeżeli oni do tego doszli to i ja to zrobię a wtedy podzielę się ze wszystkimi tą wiedzą.
Jeżeli ktoś chce zobaczyć 'Władcę barw' to zapraszam do mnie bo publiczne udostępnianie byłoby mocno niefajne ;)

ksh
07-10-2017, 11:36
Źle do tego podchodzicie, wy chcecie mieć chyba suwaczki w Lr takie same z każdego aparatu ?
Jeśli tak to ja wiem że da się to zrobić ale wymaga wielu wielu prób ustawiania WB w aparacie i potem po wykorzystaniu profilu z wzornika żeby ustawiło nam takie same WB w Lr, kwestia po co to robić i poświęcać temu tyle czasu ?
Wiem za to jak zrobić żeby zdjęcia z różnych aparatów prosto i szybko były ujednolicone, a efekt końcowy uzyskać można też szybko i łatwo.
Nie wyobrażam sobie walki z żółtaczkami i czerwonkami z różnych aparatów na oko bez wzornika, tym bardziej sugerowanie się suwaczkami w Lr to ślepa uliczka, która tylko marnuje czas i zniechęca, a efekt i tak nie będzie idealny.

nazir_altamar
07-10-2017, 11:58
Nie wyobrażam sobie walki z żółtaczkami i czerwonkami z różnych aparatów na oko bez wzornika, tym bardziej sugerowanie się suwaczkami w Lr to ślepa uliczka, która tylko marnuje czas i zniechęca, a efekt i tak nie będzie idealny.

Tutaj się z Tobą zgadzam w 100% reszty chyba nawet nie do końca rozumiem ;(

lajdos
11-12-2017, 12:46
Panie i panowie generalnie rzecz biorąc uzyskanie identycznych kolorów i identycznych wartości balansu bieli dla różnych puszek jest jak najbardziej możliwe, zatem co nam jest potrzebne
1. Dwa źródła światła wysokiej jakości barwy cieplej i zimnej jeżeli chcemy zrobić uniwersalny profil globalny
2. Colorchecker
3. Adobe dng profile editor

A jak tego dokonać ?
Otóż każdym aparatem robimy zdjęcia wzornika dla obu źródeł swiatla z ustawionym poprawnie balansem bieli i poprawną ekspozycja. Otwieramy w edytorze oba zdjęcia dla 2 różnych luminancji i dla każdej tworzymy colortable, żeby ujednolicić balans bieli w dng edytorze jest zakładka gdzie jest coś takiego jak kalibracja balansu bieli, więc krecimy dwoma suwaczkami przy każdym profilu dla wszystkich aparatów tak długo aż wartości będą identyczne. A jak się stworzy dla każdej puszki profil o tej samej nazwie to można spokojnie potem w lr kopiować ustawienia. Mam nadzieję że komuś ułatwiłem trochę życie.

ksh
11-12-2017, 12:58
Ja jestem tym, który problemów z kolorem nie ma bo potrafię to łatwo wyeliminować ale robienie profilu bazującego ona przypadkowych źródłach światła ciepły i zimny to proszenie się o dodatkowy ból głowy przy radzeniu sobie z tym, jeśli ma być uniwersalnie to to światło dzienne gdzie mamy pełne widmo i potem pozwala ogarnąć problem z innym światłem ale nie ma lekarstwa na "dziurawe" światło z świetlówek, ledów itp zatem wskazane jest pstryknięcie wzornika żeby mieć idealnie.

lajdos
11-12-2017, 14:10
Dlatego pisze o dobrych jakosciowo źródłach światła czyli takich o wysokim współczynniku cri ale żeby zrobić to dobrze trzeba mieć kontrolowane warunki a światła dziennego bądź co bądź nie da się tak łatwo kontrolować jak np lampy referencyjnej albo chociaż by zwykłej żarówki zarnikowej ktora nie dość że daje 2850k to ma ra100