Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Na szlaku: "The bad Steps"
Sebastianito
04-10-2017, 12:27
Powrót na Isle of Skye w Szkocji. Zdaje sobie sprawę, że nie jest to fota górnych lotów ale chciałem sie podzielić takim widokiem. 15 min po zachodzie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/10/loch_nan_leachd_by_sebastiankrausdbpgfyv-1.jpg
źródło (https://orig00.deviantart.net/6ab2/f/2017/277/f/b/loch_nan_leachd_by_sebastiankraus-dbpgfyv.jpg)
Poskładane z 2 naswietleń.
Bardzo daje radę! Przyjemna kolorystyka.
Ja jestem na "nie" tak ogólnie. Pomijając tą tragiczną i beznadziejną ramkę która do niczego tu nie pasuje, to kolory mnie się akurat nie za bardzo podobają... Sam kadr wydaje wydaje mi się ładnie skomponowany, był by fajny widoczek gdyby nie te dwie wymienione wcześniej rzeczy ;) :)
piotrekjeczen
04-10-2017, 19:33
Bardzo ciekawy kadr. Natomiast nie rozumiem dlaczego idziesz w takie "ultra fioletowe" zafarby. Wiem, że tego typu processing czyni fotografię bardziej widowiskową... ale moim zdaniem fotograf z Twoim warsztatem powinien dążyć do tego aby zdjęcie było naturalne i pozbawione "cyfrowego" dopalacza.
Kadrowo świetnie, kolorystycznie - kwestia gustu, mi się podoba, ramka - jestem zwolennikiem. Całość bardzo solidna. Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
G-creative
04-10-2017, 20:51
Mi się podoba obróbka. Można się doszukiwać tego koloru fioletowego, ale moim zdaniem został użyty bez nadmiernej przesady. Solidna robota.
Co za miejsce!
Chętnie bym tam posiedział i popatrzył :)
Mnie się podoba tak jak jest. Naturalnie prowadzi wzrok z pierwszego planu w stronę jeziora.
Prace zawsze masz z potencjałem, dopracowane, kadrowo bez zarzutu, ale za poprzednikami, stosujesz "chłodną" w fioletach kolorystykę, dlatego też w odbiorze nie bardzo to leży.
Podoba mi się obróbka, ale nie ten kamień na pierwszym planie :razz: Miejscówka piękna.
Mnie się bardzo podoba. Pierwszoplanowy głaz moim zdaniem stanowi fajne wprowadzenie w obraz. Bardzo, bardzo ładne.
Moim zdaniem bardzo dobre zdjęcie. Piękne miejsce, piękny kadr oraz bardzo wysoka jakość wykonania. Nie rozumie natomiast krytyki ramki, przecież nie ma bezpośredniego wpływy na zdjęcie jak np. podpis na który nikt nie narzeka. Jednocześnie jest czymś bardzo popularnym w krajobrazie i często stosowanym by odciąć się od tła lub podbić kontrast zdjęcia. Dodatkowo galerie gdzie skrupulatnie stosuje się ramki o takich samych rozmiarach wyglądają bardzo stylowo i robią wrażenie oraz sporo mówią o skrupulatności autora.
Sebastianito
06-10-2017, 00:17
Dziekuje za miłe slowa odnośnie pracy oraz za te na "nie". Krytyka zawsze jest u mnie mile widziana. To pomaga i motywuje. Nie będę bronił w zaparte, że fioletowo, że kolory nie te... ja widziałem to w taki sposób i w taki sposób przedstawiłem. Nie wszystkim musi to przypaśc do gustu. A odnośnie ramki... Przykro mi zdania nie zmienie i ramka bedzie się pojawiać tak jak to napisał 90s... chodźby dla stylówy :)
15 min po zachodzie.
Miejscówka świetna, ale nie ma światła. 15 minut po zachodzie dobrego zdjęcia już się nie zrobi i żadne ISO nie pomoże.
15 minut po zachodzie dobrego zdjęcia już się nie zrobi i żadne ISO nie pomoże.
To taka ogólna porada dla fotografów krajobrazów?
... Nie rozumie natomiast krytyki ramki, przecież nie ma bezpośredniego wpływy na zdjęcie jak np. podpis na który nikt nie narzeka. Jednocześnie jest czymś bardzo popularnym w krajobrazie i często stosowanym by odciąć się od tła lub podbić kontrast zdjęcia. Dodatkowo galerie gdzie skrupulatnie stosuje się ramki o takich samych rozmiarach wyglądają bardzo stylowo i robią wrażenie oraz sporo mówią o skrupulatności autora. 90s Ramka ma wpływ na odbiór zdjęcia i jest jego integralną częścią, tak jest również w przypadku podpisu i o ile podpis jest niewielki i delikatny to rama to poprostu straszna prymitywna bukwa nie pasująca kompletnie w niczym do zdjęcia, niczym nie uzasadniona poza widzimisie autora i psująca zupełnie jego odbiór. Owszem, można czasami gdzieś spotkać ramki pasujące stylem do zdjęcia albo gdzieś może zachodzić taka uzasadniona potrzeba jej użycia... ale w tym przypadku nic z tego nie występuje. Moim zdaniem oczywiście, ktoś może mieć jak najbardziej inne, ja to rozumiem. Swoje będę konsekwentnie podkreślał jak zajdzie potrzeba ;) :)
Taki sam wpływ a nawet dużo większy ma kolor forum i teksty jakie się znajdują wkoło zdjęcia. Na białym tle zdjęcia Sebastiana byłby bez ram. Ale rozumiem Twoje oburzenie, bo jest ogólnie nagonka na ramki, dwa że często słabe zdjęcia są ramowane co umacnia w takich przekonaniach. Wielu fotografów na wystawach prezentuje swoje prace z ramami, a forum to też taka namiastka wystawy. Dlatego nie potrafię zrozumieć jak można iść na wystawę i krytykować artystę za ramy lub ściany galerii. Ale nie spieram się z Tobą frogi bo to też właśnie rzecz gustu.
Dlatego nie potrafię zrozumieć jak można iść na wystawę i krytykować artystę za ramy lub ściany galerii...
Ależ można krytykować, jak najbardziej nawet... jak nie pasują te ramki do otoczenia i obrazu/zdjęcia toż to wina autora albo scenografa. Nie widza.
Masz racje to wina administracji forum że mamy tutaj szary kolor tła:) a tak serio to myślę że to rzecz gustu bo nie wiem jak technicznie podejść do tego tematu.
Masz racje to wina administracji forum że mamy tutaj szary kolor tła:) a tak serio to myślę że to rzecz gustu bo nie wiem jak technicznie podejść do tego tematu.
Kolor forum można sobie zmienić wiec nie zwalał bym niczego na administrację, w tym wypadku... ;) :)
Jak widać są gusta i guściki ;-) Ja też do ramek nic nie mam, a wręcz mi się podobają :-) A jak uzupełniają dobrą fotę to jeszcze bardziej.
Brawa dla autora za to, że ma swój styl. Nie musi sie nawet podpisywać.
Jak widać są gusta i guściki ;-) Ja też do ramek nic nie mam, a wręcz mi się podobają :-) A jak uzupełniają dobrą fotę to jeszcze bardziej.
Zaglądam czasami na "Fuji" i moje "guściki" Kolegi gustów ramkowych nie dostrzegają za bardzo... ale może się mylę i ramki są czarne...
A dyskutowane zdjęcie jest co najwyżej "średnich lotów" to i ramka może się mniej podobać ;) :)
Sebastianito
06-10-2017, 15:59
frogi 90s Panowie - Amen!
piotrekjeczen
06-10-2017, 22:09
Brawa dla autora za to, że ma swój styl. Nie musi sie nawet podpisywać.
Takich kolorowych obrazków są setki. Nie sądzę też że ramki, zafarby i brak uzasadnienia dlaczego jest akurat tak a nie inaczej czyni fotografię wyjątkową. Owszem kadr jest przemyślany i technicznie bardzo dobrze wykonany ale cała reszta moim zdaniem jest "komercyjnym kiczem". Dobry kolor na fotografii to taki, który jest najblizy temu naturalnemu. W przypadku tego kadru stwierdzam jednoznacznie, że aspekt artystyczny tego ujęcia został zabity przez "styl" autora. To że pies biegnie za piłką nie znaczy, że można za nim krzyczeć Lewandowski.
Sebastianito
06-10-2017, 22:29
To że pies biegnie za piłką nie znaczy, że można za nim krzyczeć Lewandowski.
Za dużo internetów... ja nie jestem fit.
piotrekjeczen
06-10-2017, 22:48
I tak trzymaj. Ja trzymam się tezy twierdzącej, że nie ma rzeczy niemożliwych tak też to ujęcie pod którym napisze, że jest cholernie dobre jest dopiero przed Tobą. Powodzenia.
Dobry kolor na fotografii to taki, który jest najblizy temu naturalnemuPiotrek, po tym co napisałeś mogę jedynie zapytać dlaczego wszystkie Twoje zdjęcia są czarno-białe? Czy tak wyglądają sceny które fotografujesz? Dlaczego w swoich zdjęciach używasz nagminnie filtrów szarych zmieniając przy tym rzeczywistość? Świat nie wygląda tak jak Ty go przedstawiasz, jestem tego pewien.
PS. Dopiszę, żebyś mnie dobrze zrozumiał. Bardzo lubię Twoje zdjęcia, jesteś gościem który wie jak powinno wyglądać dobre BW i faktycznie Twoja wizja świata odpowiada mi bardziej niż rzeczywistość. Tylko i wyłącznie dlatego nie rozumiem ataku na autora za wprowadzenie do zdjęcia odrobiny siebie.
piotrekjeczen
07-10-2017, 10:23
Esperal, rozumiem Cię doskonale. Bardzo lubię dyskutować o fotografii, uważam też że jest to hobby, które kształtuje się przez całe życie. Tak też każdy użytkownik bezdusznej maszynki zwanej potocznie aparatem fotograficznym powinien być osobą pokorną i otwartą na krytykę. Taki jest autor tego wątku i ja to szanuję. Dlaczego moje zdjęcia są czarno-białe... pisałem już o tym setki razy ale przy porannej kawie bardzo chętnie napiszę raz jeszcze. Nie czuje koloru a dokładniej przestałem go czuć w chwili gdy pierwszy raz zetknąłem się z filtrem szarym. Odkryłem wówczas jak niesamowitym zjawiskiem jest możliwość operowania ilością odbieranego przez matrycę światła - to tego stopnia by ekspozycja sięgnęła kilku minut. Przy ND nigdy nie wiem jaki będzie końcowy efekt naświetlania. Lubię mrok i dramaturgię - b/w jest idealnym środkiem do przekazania tego jak ja widzę daną scenę. Myślę też, że posługując się skalą szarości można być świetnym kolorystą bo jak zapewne wiesz skala ta zawiera bardzo wiele odcieni, które wykorzystane w prawidłowy sposób czynią fotografię niemalże "kolorową". Odnośnie samych filtrów to nie są one szare poza kilkoma ND które bardzo lubię ostatnio do gustu bardzo przypadły my filtry czerwone i ciemnoczerwone. Doskonale tłumią one promienie słoneczne, zapewniają niemalże doskonały kontrast, który przy fotografii czarno-białej jest bardzo istotny. Czy zmieniam rzeczywistość? Chciałbym, chyba każdy z nas chciałby ale jednak nie. Poza możliwością "kolorowania" fotografii jesteśmy zupełnie bezsilni - dlatego też z dwojga złego ja wolę szarości.
Wracając do opublikowanej wyżej fotografii to myślę, że autor z takim warsztatem jak Sebastian wie doskonale, że ktoś taki jak ja nie napiszę nic innego jak "kicz". Dlaczego? A tylko i wyłącznie dlatego, że jest to jeden z tych przemyślanych kadrów, które ja widzę inaczej a najlepiej w b/w a to z kolei jest dowodem na to, że jest to fotografia niebagatelna. Dobre prace wzbudzają uczucia - i są one zazwyczaj bardzo mieszane. O dobrej fotografii można dyskutować godzinami, doszukiwać się wad, których tak naprawdę nie ma ponieważ autor idzie w ściśle określonym przez siebie kierunku i wie czego chce a co się z tym wiąże, żadna krytyka typu bardziej w lewo czy w prawo nie wpłynie na jego decyzje. I właśnie taka jest ta fotografia - pozbawiona wad technicznych, podana w estetyczny sposób lecz dla mnie wszystkie te marsjańskie świecące fiolety są nie takie jak być powinny i pragnąc poinformować autora o moich prywatnych odczuciach dotyczących jego pracy wygenerowałem wypowiedz.
Dla przykładu: gdyby na temat mojej fotografii zaczęła się dyskusja o tym czy czerń jest naprawdę czarna dało by mi to wiele radości, ponieważ wiedziałbym, że osoby które patrzą na zdjęcie odnajdują w nim coś więcej niż tylko kolejny czarno-biały obrazek i podchodzą do tematu w sposób profesjonalny.
Sebastianito
07-10-2017, 12:11
I tu pełna zgoda Piotrze! Kazdy dobiera fotografię inaczej, tak samo jak obejrzany film czy przeczytana ksiażka. Odczucia moga być inne... ja przykładowo nie czuje B/W chociaz niejednokrotnie widziałem bardzo dobre zdjecie bezkolorowe które mnie poprostu ujeły. Ponadto dodam iż kiedyś odebrałem mejla z zdaniem (które utkwiło mi w pamięci), że moje zdjecia w przez poprzedni rok straciły "ten blask"... Usiadłem i powiedziałem do siebie: "Kurcze, faktycznie..." Nawet nie miałem świadomości, iż poprzez różne perypetie życia i prywatne sprawy tak to może się przeniesć na moje prace.
Cieszę się, że takie zdjecie jak te wywołało tyle emocji u różnych osób. Tu dostałem w policzek za ramkę, tu za kolory i fiolety, a mimo wszystko ktoś mnie klepie po ramieniu i mówi: "Rób swoje". I to mnie cieszy! Z jednej strony motywuje a z drugiej sprowadza do parteru i powoduje, że przy kolejnej pracy zastanowie sie bardziej.
esperal - Piot pisał: "Dobry kolor na fotografii to taki, który jest najblizy temu naturalnemu" myślę, że mial na myśli na kolor bliższemu twoim własnym odbiorze.
maniak666
07-10-2017, 14:06
Seba-trzymaj się swojej drogi-kolory i ramki to Twój znak rozpoznawczy;)
Seba-trzymaj się swojej drogi-kolory i ramki to Twój znak rozpoznawczy;)
Dokładnie ;)
Jakoś przeleciało mi to zdjęcie !
Widzę że wzbudziło wiele emocji, ale chyba to dobrze - ponieważ ostatnio dość ciężko na forum o tyle wpisów ;)
Cytat Zamieszczone przez piotrekjeczen Zobacz posta
Dobry kolor na fotografii to taki, który jest najblizy temu naturalnemu
Nie krytykuję bo każdy ma prawo do własnej wizji, tylko jak by było nudno jak by wszystkie zdjęcia wyglądały tak samo?
Dzięki własnym "przemyślanym wizją" takim jak na załączonym obrazku, mamy możliwość przekazywania tego co czujemy.
Odnośnie zdjęcia, to dla mnie odpowiada kolorystyka.
15min po zachodzie słońca w zależności od miejsca i pory roku zaczyna się niebieska godzina, która daje całkowicie odmienna kolorystykę!
Niebieska godzina z intensywnością jest różna, jak zachody słońca - raz mocniej, raz słabiej to widać.
Ładnie stonowane kolory i razem współgrają, w tej zimnej kolorystyce.
Kadr jest ładnie ułożony i odbiór na duży plus.
Tak trzymaj Seba i rób co czujesz, bo inaczej będzie wiać nudą :P