Zobacz pełną wersję : SB 800 tryb stroboskopowy - problem.
Witam wszystkich.
Od kilku dni jestem posiadaczem SB 800 i testując ją na różnych ustawieniach " utkwiłem" przy trybie RPT.
Po mimo ustawień w tym trybie lampa wysyła błysk ciągły i nie moge jej "zmusić" do błysku stroboskopowego.
Lampa podpięta do D70s. W menu puszki ustawienia lampy: TTL.
Tryb manualny, pomiar światła matrycowy, czas 1s, f5,6.
Lampa: ustawienia domyślne, tryb RPT. Lampa poprawnie reaguje na zmianę liczby błysków w cyklu, nie reaguje na zmianę ich częstotliwości i błyska światłem ciągłym. Ustawiałem 2,3,4,5 Hz itp. Zmieniałem również moc błysku.
Czy coś ustawiam nie tak czy to może problem z lampą? Lampa jest nowa, kilka dni temu przywieziona z USA.
Będę wdzięczny za pomoc.
Gawronnek
06-06-2007, 16:31
sprawdziłem przed chwilką, ustawienia RPT 1/8 4x10 Hz, czas 1 sekunda , przesłona nie istotna, daje serie błysków
Jak ustawię liczbę błysków x4 to moja Sabina błyśnie 4 razy, ale błyskiem ciągłym. Chodzi mi o to, że te 4 błyski powinny się składać z błysków o zadeklarowanej częstotliwości. Chyba, że czegoś nie rozumiem...
Oczywiście nie można przekroczyć pewnych progów ustawień.
Gawronek, jeśli możesz to ustaw np. 1x5 Hz i odpisz czy ten błysk masz ciągły, czy stroboskopowy.
Gawronnek
06-06-2007, 18:26
ale przy ustawienia 1x5 to przecież ustawiasz 1 błysk, chyba że ja jestem kiep, jeśli ja to dobrze rozumie to 4x10Hz oznacza 4 błyski z częstotliwością 10 na sekundę, i dokładnie tak u mnie to działa
No to ja w takim razie jestem "kiep"...
To tylko domysły, ale moja interpretacja tych ustawów jest taka:
1x10 Hz : jeden błysk w czasie jednego otwarcia migawki - z częstotliwośćią 10x/sek
4x10 Hz : 4 błyski w czasie jednego otwarcia migawki, każdy z częstotliwością 10x/sek
4x5 Hz : 4 błyski w czasie jednego otwarcia migawki, każdy z częstotliwością 5x/sek itp.
Oczywiście należy zastosować odpowiednio długie czasy naświetlania. Chyba, że błądze...?
Gawronnek
06-06-2007, 19:25
no dokładnie napisałeś to co ja tylko innymi słowami i dokładnie tak u mnie działa, żeby nie było mam w tej chwili D70s
jeśli chcesz np. 5 błysków w ciągu jednej sekundy w równych odstępach to ustawiasz 5x5Hz, jeśli to miałby być 1/2 sekundy to 5x10Hz, nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć, ale pisząc sprawdzam, żeby nie napisać głupoty i tak to działa
1x10 Hz : jeden błysk w czasie jednego otwarcia migawki - z częstotliwośćią 10x/sek
4x10 Hz : 4 błyski w czasie jednego otwarcia migawki, każdy z częstotliwością 10x/sek
4x5 Hz : 4 błyski w czasie jednego otwarcia migawki, każdy z częstotliwością 5x/sek itp.
Oczywiście należy zastosować odpowiednio długie czasy naświetlania. Chyba, że błądze...?
Hz to nie błyski w czasie jednego otwarcia migawki tylko w ciagu sekundy. Jaki czas migawki nastawisz to twoja sprawa.
Chłopie - proszę Cię...
1x10 Hz - JEDEN błysk i KONIEC.
Częstotliwość to ilość powtórzeń w zadanym interwale, np. 4x10Hz to CZTERY pojedyncze błyski co 1/10 sekundy.
4x5 Hz - 4 błyski w odstępie 1/5 sekundy.
Nie ma czegoś takiego, jak "błysk ciągły". Definiujesz tu ilość błyśnięć w serii i częstotliwość. Oczywiście musisz zapewnić sobie odpowiednio długi czas, aby zmieścić zdefiniowaną ilość błysków w czasie otwarcia.
I jeśli chcesz ujrzeć na zdjęciu efekt - fotografuj dynamiczne obiekty. Inaczej nie ma to sensu.
Dzięki Gawronek za pomoc, ale dojaśnij mi jeszcze jedno. Po co te Hertze?
Ustawiam np. czas 1/30 sek. w lampie np. x5 i Sabina błyska 5x ustawiam 10 to błyska 10x itp.
Dobra! Dzieki, już wszystko jasne.