Zobacz pełną wersję : modernizacja kompa który procesor?
Obecnie posiadam desktopa (msi-b85m i7-4770 20g gtx-1060 ssd) (internet programy graficzne)
i zamierzam to zmodernizować (płyta procesor pamięć + dysk M.2)
myślę o
- i7 7700 na z270
- i7 6800k na x99
- i7 7800x na x299
czy sześć rdzeni w 6800k i 7800x w przypadku Lightrooma cc coś da w stosunku do 7700 z czterema?
i w ogóle co sadzicie o takiej zmianie a może jakieś inne propozycje?
Na pewno będzie szybciej importować (generować podglądy) i eksportować. Jeśli chodzi o samą pracę (obróbkę), to różnice będą niezauważalne, bo wtedy LR mało zasobów używa, a i tak przymula.
Jak dysk m.2, to tylko pci-ex, bo SATA są tańsze w standardzie 2.5", a do tego bardziej praktyczne.
Rdzenie wiele nie dają, zwłaszcza w Lr, najwięcej daje zegar, czym wyższy tym lepiej, jest premiera serii 8xxx w intelu i nowe płyty/chipsety, brałbym te bo cena pewnie taka sama będzie za 6 rdzeni co wcześniej za 4 w serii 7xxx.
Myślę, że dużo Ci to nie da. LR jest po prostu słabo napisany. Większe przyspieszenie dałaby Ci... przesiadka na CaptureOne 10 Pro.
Na pewno będzie szybciej importować (generować podglądy) i eksportować. Jeśli chodzi o samą pracę (obróbkę), to różnice będą niezauważalne, bo wtedy LR mało zasobów używa, a i tak przymula.
Jak dysk m.2, to tylko pci-ex, bo SATA są tańsze w standardzie 2.5", a do tego bardziej praktyczne.
Tak, miałem na myśli dysk M.2 pci E 3.0 x4 np. taki (https://www.x-kom.pl/p/323168-dysk-ssd-patriot-480gb-m2-ssd-pcie-hellfire-2280.html)
Rdzenie wiele nie dają, zwłaszcza w Lr, najwięcej daje zegar, czym wyższy tym lepiej, jest premiera serii 8xxx w intelu i nowe płyty/chipsety, brałbym te bo cena pewnie taka sama będzie za 6 rdzeni co wcześniej za 4 w serii 7xxx.
nie wiedziałem nawet że taka seria powstaje, dzięki za info zaraz poczytam.
Myślę, że dużo Ci to nie da. LR jest po prostu słabo napisany. Większe przyspieszenie dałaby Ci... przesiadka na CaptureOne 10 Pro.
kiedyś się przymierzałem (v.9 - 10) ale poległem chyb a z przyzwyczajenia do LR, ale zainstaluje go ponownie zobaczymy, mam CO v7 expres ale to nie to.