PDA

Zobacz pełną wersję : [ Olympus ] Olympus OM-D E-M1 MARK II

tomgol
29-09-2017, 10:35
Czy ktoś używał tego sprzętu i ma jakieś porównanie z lustrzankami Nikona. Dla mnie najważniejsze jest
porównanie AF (głównie śledzenie a AF-C), ISO+szum, DR i ogólna obsługa. Ciekawie wyglądają też szkiełka
serii PRO do tego korpusu, np. takie ostatnie 300mm które daje kąt jak 600mm w naszym systemie,
albo najnowszy 12-100 z IS który współpracuje z IS body. Generalnie dosyć ciekawa propozycja dla ceniących
niską wagę sprzętu, porównywalna cenowo (a w przypadku w/w 300 nawet dużo lepsza). W necie sporo
informacji, w większości pozytywnych. Za opinie z góry dzięki.

RaditZ
29-09-2017, 11:09
Jaki sens kupować małe Body i podłączać do niego teleskop?
Niska waga sprzętu to jest rzeczywiście ale przy użyciu stałek olympusa i ew. 14-42EZ.

Frodo
29-09-2017, 11:30
Napisz do krunz.
On testował tego olka z 300 f4.
Sam używa d810 więc ma porównanie.

tomgol
29-09-2017, 11:57
Jaki sens kupować małe Body i podłączać do niego teleskop?
Niska waga sprzętu to jest rzeczywiście ale przy użyciu stałek olympusa i ew. 14-42EZ.

No jak weźmiesz taki odpowiednik z lustrzanek (FF lub nawet DX) to porównaj wtedy rozmiary zestawów.
Wiadomo że najlepiej podpiąć do tego np. 12-40 lub którąś ze stałek , ale przy mm >200 waga wzrasta, ale nie tak jak w lustrzankach.
Wrzuciłem ten temat jako ogólny, ale nie ukrywam, że z racji zainteresowań te najdłuższe szkiełko interesuje mnie najbardziej :).

Jurek Ż
29-09-2017, 12:15
Jeśli cenisz sobie ISO, DR i śledzenie AF-C to moim zdaniem nie będzie to dobry wybór. :smile:

Pawel92
29-09-2017, 12:21
Jeżeli się robi zdjęcia "serią", to warto sprawdzić zachowanie wizjera. EM-1 Mk.I przestawał natychmiast wyświetlać obraz i wizjer stawał się czarny.

tomgol
29-09-2017, 12:32
Zerknąłem na wątek fotoloto kol. krunz i powiem szczerze mam mieszane uczucia. Może coś z moim okiem
nie teges, ale sporo fotek ma rozmyte szczegóły (np. w porównaniu z podobnymi fotkami D8xx lub serii Dx).
Obawiam się, że w tematyce latającego pierza może to być jeszcze bardziej widoczne. No i te zaciemnienie
wizjera to też problem, szczególnie przy serii gdzie sporo się dzieje. Hmmm.... Widać, że na Youtub... opinie nie
do końca wszystko wyjaśniają. Tym bardziej cenne uwagi tych, co mieli toto w ręce.

Frodo
29-09-2017, 13:40
Ja na pierzu się nie znam, ale przy fotoloto często kluczową rolę odgrywają warunki termiczne, przejrzystość mas powietrza itd.
Najlepiej z Kolegą krunzem pogadać, będziesz wiedział więcej.

dinus
29-09-2017, 21:03
tu zerknij na fotki z tego body: https://www.juzaphoto.com/recensione.php?l=en&t=olympus_omd_em1_ii

nick-on
28-02-2018, 20:48
tomgol, i co przesiadłeś się? Próbowałeś? mi też chodzi ten aparat po głowie, więc odkopuję wątek.

tomgol
28-02-2018, 22:07
nie, odpuściłem. Wziąłem go do reki w sklepie, trochę pstryknąłem i może obrazek daje
fajny i jako całość to zgrabny zestaw,ale...... za cholerę nie mogłem się przyzwyczaić do wizjera po lustrzance :).
Musiałbym go mieć na trochę dłużej, to może tak. Jakoś lubię duże aparaty :) choć na wycieczkach to :( .

robanto
28-02-2018, 22:29
Mam Olka od wielu lat ( teraz M10 II) i na wyjazdy oraz, żeby mieć zawsze coś pod ręką ( w kieszeni) naprawdę się sprawdza. Szczególnie gdy częściej robi się zdjęcia niż czyta opnie "znawców". Jednak gdy naprawdę zależy mi na jakości, używam lustrzanki. Odkąd mam Olka, to na wypady rodzinne i wycieczki nic innego nie biorę.

Jurek Ż
01-03-2018, 00:57
Sądzę, że to może być ciekawy wybór.

robanto
01-03-2018, 08:47
Dodam jeszcze, że serwis Ollka pierwsza liga i klasa. Nikon powinien pójść do nich po nauki.

darekw1967r
01-03-2018, 22:13
Mam Olka od wielu lat ( teraz M10 II) i na wyjazdy oraz, żeby mieć zawsze coś pod ręką ( w kieszeni) naprawdę się sprawdza. Szczególnie gdy częściej robi się zdjęcia niż czyta opnie "znawców". Jednak gdy naprawdę zależy mi na jakości, używam lustrzanki. Odkąd mam Olka, to na wypady rodzinne i wycieczki nic innego nie biorę.

do kieszeni to i Olek M10 II wydaje sie za duzy ;)

robanto
01-03-2018, 22:50
do kieszeni to i Olek M10 II wydaje sie za duzy ;)

spoko z Panasem 20/1,7 daje radę.

epicure
01-03-2018, 22:59
Do kieszeni czego? Kąpielówek czy płaszcza?

hostman22
01-03-2018, 23:53
jak masz krok w kolanach to nawet i do kieszeni spodni... - dajcie spokój. Mam M10 i lx100 i powiem szczerze, że nie zaje tego hejtu na system 4/3... . Fakt może nie porzuciłbym nikona d600 na rzecz m10, ale lustra z entry level nie miałbym oporów. M1 nigdy nie miałem w rękach, ani plików z tego, natomiast juz m10 daje naprawdę sporo i nawet nie z super drogą optyką produkuje fajny obrazek. Mała matryca to nie tylko same wady, może na czasów E1 matryce mocno kulały, ale teraz naprawdę trzeba szukać tych wad - no chyba, że narzędzie jakim jest aparat, źle się dobierze do tego co chce się później tym narzędziem robić... .

robanto
02-03-2018, 09:45
Ja również nie rozumiem hejtu na m4/3. Wiem po co na co, a nawet do czego i dlaczego kupiłem. I zgadzając się z dobrą myślą Hostmana22, powiem, że aparacik robi swoją robotę należycie. A kto nie kupił, bo nie lubi m4/3, też dobrze zrobił. :)