Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nikkon d7100 + zoom

Fotomarek
28-09-2017, 19:49
Witam serdecznie,

Zapewne temat stary i często powtarzany...Co wybrać? Mam D7100 i kitowy obiektyw 18-105, który zaliczył glebę. Dzisiaj zaniosłem go do serwisu. Wiem ,że na pewno poleciała przesłona i pewnie nie tylko. Czekam na wycenę naprawy o ile będzie możliwa. Zastanawiam się czy warto w taki sprzęt inwestować? Pytanie czy w kwocie do 2000PLN znajdę uniwersalny obiektyw, który zastąpi tego kita. W serwisie proponowano mi używanego nikkora 18-200 za 1000PLN. Nie wiem czy chcę, inaczej czy warto wchodzić w używany? Na razie miałby to być obiektyw uniwersalny. W przyszłości mam w planach stało-ogniskowy N35/1.8 i jakiś krajobrazowy zmiennoogniskowy N10-20. Pytanie, jaki uniwersalny obiektyw nabyć w w/ cenie. Czy mam być to Nikkor, a może Sigma lub Tamton? Proszę o rady i z góry dziękuję.
Marek

Fotomarek
28-09-2017, 20:22
Aha jeszcze jedno, przeglądając opisy mocno zastanawiam się nad obiektywem Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM / Nikon. Póki co głownie fotografuję krajobrazy i imprezy rodzinne domowe.

August68
28-09-2017, 21:58
Do krajobrazu - Nikkor 16-85 VR (kupuj śmiało używany, spokojnie się w 1000 PLN zmieścisz). I na 35/1.8 na wnętrza i portrety wystarczy.
Ale jeśli imprezy domowe i wnętrza są priorytetem to bierz Sigmę 17-50/2.8. Stałe światło to stałe światło. Chociaż dla mnie te 50 mm to do krajobrazu za krótko.

GonzoG
28-09-2017, 22:00
To Sigma będzie najlepszym wyborem.

TOP67
29-09-2017, 10:20
Sigma w tej cenie jest bezkonkurencyjna. Ale poczytaj najpierw o problemach z D7100. Nie wpływają one na jakość zdjęć, tylko komfort pracy.

Fotomarek
29-09-2017, 10:30
Sigma w tej cenie jest bezkonkurencyjna. Ale poczytaj najpierw o problemach z D7100. Nie wpływają one na jakość zdjęć, tylko komfort pracy.

Można konkretniej, o co chodzi z D7100. Mam go od 2 lat i nie widzę problemów.

TOP67
29-09-2017, 10:31
Można konkretniej, o co chodzi z D7100. Mam go od 2 lat i nie widzę problemów.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057

madebyzosiek
29-09-2017, 10:33
Można konkretniej, o co chodzi z D7100. Mam go od 2 lat i nie widzę problemów.O to, że z Sigmą 17-50 2.8 występują niedogodności w postaci pomiaru światła aktywnego przez 60 sekund, przez co bateria siada szybciej, wyświetlaniu podglądu zdjęcia po jego zrobieniu przez 60 sekund, lub do wciśnięcia spustu do połowy i braku możliwości płynnego przewijania powiększonego zdjęcia. Ale z tym da się żyć, a zdjęcia z Sigmy są dobre, a samo szkło w tej cenie nie ma konkurencji.

Fotomarek
29-09-2017, 11:08
Dziękuje za sygnalizację problemu. Szczerze mówiąc ten problem i niedogodności z nim związane zniechęcają mnie do zakupu tego obiektywu. Może inny obiektyw ( może być używany) spełni moje oczekiwania?
Dodam, że w chwili obecnej jestem w posiadaniu obiektywu N70-300.

madebyzosiek
29-09-2017, 11:18
Szczerze mówiąc ten problem i niedogodności z nim związane zniechęcają mnie do zakupu tego obiektywu. Może inny obiektyw ( może być używany) spełni moje oczekiwania?

Całkowicie niepotrzebnie. Nie ma w tej cenie niczego wartego uwagi, z takim światłem, ostrością, sprawnością AFu i stabilizacją. A te drobnostki są kwestią przyzwyczajenia tylko.

ksh
29-09-2017, 11:45
Miałem sigme i używałem z D7100, D7200, D5100 i z D3400, mogę polecić całkiem śmiało, a o w/w niedogodnościach nawet nie wiedziałem, nic z tak dobra jakoscią w tak niskiej cenie nie ma na rynku i nie zapowiada się żeby było, tamron jest sporo słabszy ale zakup używanego ma sens bo za 700zł idzie to kupić, jednak osobiście to na f/4 dopiero było jako takie i na 50mm był beznadziejny w porównaniu do sigmy, która ma świetne 50mm.

Fotomarek
29-09-2017, 12:00
Dobra, zostałem przekonany do sigmy. Co filtrów UV i polaryzacyjnego czy musi to być szczególny wybór? Czy wystarczy dobrać średnicę (77mm)? Nie jestem zawodowcem.

madebyzosiek
29-09-2017, 12:17
UV to zbędny wydatek, ale każdy ma swoje zdanie na ten temat... Co do polara, to z pewnością nie może być najtańszy z możliwych. Pamiętaj, że filtr nie może być słaby optycznie, bo będzie winny słabej jakości zdjęć. Ja mam polara Marumi DHG, mam jeszcze szary ND1000 i tyle. Pomyśl jakiego filtra potrzebujesz i do czego. Jeżeli nie masz pomysłu, to znaczy, że jeszcze żadnego ;)

ksh
29-09-2017, 12:26
Kup obiektyw, a filtry jak będą potrzebne, polaryzacyjny jest przydatny ale jak wiesz do czego użyć, inaczej to zbędne komplikowanie sobie życia, a filtrów UV nigdy nie używam.

Fotomarek
29-09-2017, 12:28
Obiektyw zakupiłem, do tego dołożyłem filtr UV jako osłonę mechaniczną szkła. Co do innych filtrów, to rzeczywiście nie mam sprecyzowanych potrzeb. Poczekam jak wejdę głębiej w tajniki fotografii.
Wszystkim dziękuję za bardzo rzeczowe i pomocne odpowiedzi.

madebyzosiek
29-09-2017, 13:09
Obiektyw zakupiłem, do tego dołożyłem filtr UV jako osłonę mechaniczną szkła. Co do innych filtrów, to rzeczywiście nie mam sprecyzowanych potrzeb. Poczekam jak wejdę głębiej w tajniki fotografii.
Wszystkim dziękuję za bardzo rzeczowe i pomocne odpowiedzi.Obiektyw kupiłeś nowy, z polskiej dystrybucji? Być może będziesz go musiał kalibrować ze swoim aparatem, więc jeżeli jest nowy i masz gwarancję, to masz tą usługę w cenie wysyłki sprzętu do Gdyni w jedną stronę. Jeżeli kupiłeś używany, lub masz z Chin, to ok 300 zł... Jakby co ;)
Ta UVka jakaś normalna? Czy byle była?

Fotomarek
29-09-2017, 14:01
Obiektyw kupiłem w cyfrowe.pl

- - - - kolejny post - - - - - -

Co do UV to http://www.cyfrowe.pl/aparaty/filtr-kenko-uv-77-mm-smart-slim.html

madebyzosiek
29-09-2017, 16:16
Co do UV to http://www.cyfrowe.pl/aparaty/filtr-kenko-uv-77-mm-smart-slim.html

No to... sam zobaczysz, ale jakby co, to go ściągnij... ;)

Fotomarek
04-10-2017, 09:48
Prawdopodobnie dzisiaj otrzymam obiektyw. Na czym ma polegać "dyskomfort" w użytkowaniu? Czy zawsze występują problemy i potrzebna jest kalibracja? Czy w ciemno mam zapakować aparat z obiektywem i wysłać go do kalibracji? Pozdrawiam.

madebyzosiek
04-10-2017, 15:11
Na czym ma polegać "dyskomfort" w użytkowaniu?

... występują niedogodności w postaci pomiaru światła aktywnego przez 60 sekund, przez co bateria siada szybciej, wyświetlaniu podglądu zdjęcia po jego zrobieniu przez 60 sekund, lub do wciśnięcia spustu do połowy i braku możliwości płynnego przewijania powiększonego zdjęcia.

Czy zawsze występują problemy i potrzebna jest kalibracja? Czy w ciemno mam zapakować aparat z obiektywem i wysłać go do kalibracji? Pozdrawiam.

Niekoniecznie, ja miałem taką, która nie była kalibrowana i trafiała. Jak przyjdzie, to zobaczysz :)

Fotomarek
04-10-2017, 18:30
Wydaje się,że raczej jest ok. Chociaż fotografuję co się da i wszędzie doszukuję się braku ostrości. Zaczekam na lepsze oświetlenie (dzienne) i dokładniej to sprawdzę. Rozmawiałem z gościem od obiektywów z "cyfrowych" i stwierdził, że zawsze mogę podesłać sprzęt do kalibracji. Podobno każdy obiektyw ma "coś nie tak". Nie powinienem na siłę doszukiwać się problemów.

Fotomarek
06-10-2017, 07:55
Obiektyw optycznie jest ok, nie widzę problemu łapania ostrości. Jedynym "mankamentem" jest dłuższy czas pozostawanie aparatu po zrobieniu zdjęcia w trybie odtwarzania, co pewnie wpływa na wydajność baterii. Dla mnie jest to do przyjęcia.