PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 mocowanie obiektywów Tamron, Tokina

marcindmx
28-09-2017, 10:56
Witam.
Jestem laikiem w temacie obiektywów. Posiadam Nikona D5100 z podstawowym obiektywem, w moje ręce wpadły 4 obiektywy, zdjęcia w linku: http://fotowrzut.pl/GNVN8HDLIW , niestety żadnego z nich nie jestem w stanie zamontować do aparatu i tutaj moja prośba o pomoc jakiś przejściówek/adapterów powinienem użyć, aby obiektywy współpracowały z moim aparatem. Czy jest wogóle sens podejmować próby montażu takich obiektywów, aby spełniały swoje funkcje.

Pozdrawiam

Kojocisko
28-09-2017, 12:55
Sfotografowałeś obiektywy od dokładnie drugiej strony niż by się to ew. przydało. Obiektywy zwykle są produkowane w wersji z różnymi mocowaniami, skoro te nie pasują, to znaczy że mają inne mocowania niż bagnet F Nikona. W zasadzie do większości kombinacji istnieją jakieś konwertery, ale pisząc krótko - raczej nie warto w tym przypadku.

GonzoG
28-09-2017, 15:37
Obiektywów w tym stanie nie warto odpinać do czegokolwiek.
Poza tym to stare i bardzo słabe obiektywy. Z D5x00 nie będzie pomiaru światła, a adaptery (o ile w ogóle dostępne) tanie też nie będą. Poza tym dodatkowo pogorszą już i tak kiepskie parametry optyczne.

marcindmx
28-09-2017, 16:10
Witam.
Dziękuję za odpowiedź to mi w zupełności wystarczy, aby nie tracić czasu na próby ich uzycia.

Pozdrawiam!

markB
29-09-2017, 12:20
Tego starego Tamrona nie podłączysz bezpośrednio do żadnego korpusu czy to Nikona, Canona, czy innej lustrzanki. Bo te szkła działały z t.zw. adaptallami, czyli jedno szkiełko po dodaniu odpowiedniego Adaptall pasowało na różne puszki. Widząc jednak te zdjęcia, nie pokusiłbym się na zakup żadnego z tych obiektywów.