PDA

Zobacz pełną wersję : M42 - nikon Problem z ostrzeniem oraz dziwny obłoczek

Fafasha
25-09-2017, 19:28
Hej witam

Dziś przyszedł do mnie pierścień z m42 na nikon f z soczewką ostrzącą na nieskończoność. Przypinam zdjęcie (z f/2 1/100 ISO200 helios-44m-4) mam dwa problemy. Pierwszy to to że nie potrafię wyostrzyć najdalszych planów. Najdalej mogę wyostrzyć jedynie te liście które są oddalone ode mnie na ok. 8m. Druga rzecz jest taka że zdjęcia są jak by zamydlone. Nie wiem czy mnie zrozumienie ale zobaczcie jaka powłoka powstaje na krawędzi wokół już prawie ostrego płotu. Na innych zdjęciach jest podobnie tylko na tym najlepiej to uchwyciłem. Patrzyłem na szkła są one idealnie czyste. Co zrobić?

Link do zdj w NEF na dysku google: https://drive.google.com/open?id=0B5F1ey5P3NMCLVRQRHdjM3MtaUU

ksh
25-09-2017, 19:31
Normalne niestety, dobre adaptery kosztują tyle co dobry obiektyw do nikona, a nawet tych dobrych już dawno nie widziałem, adaptery chińskie to szmelc, nawet nie pozwalają na ostrzenie w całym zakresie obiektywu bo są źle wykonane, a nawet jeśli trafisz na taki dobry to będzie na tyle kiepska jakość że nie warto się w to bawić.

Borat1979
25-09-2017, 19:33
Na tym zdjęciu to zasadniczo nigdzie nie ma ostrości :wink:

Generalnie użytkowanie szkieł tego typu wygodne jest z bezlusterkowcami bo z lustrzankami szczególnie w Nikona to straszna męka.

Fafasha
25-09-2017, 19:44
Czyli tego heliosa rzucić w kat? Czy to może być przez samą soczewkę w adapterze? Wiem ze są też takie adaptery bez soczewki. A gdybym tak wybił... wymontował tą soczewkę...

TOP67
25-09-2017, 20:09
Wytłuc soczewkę z adaptera i używać obiektywu do makro.

pjeter
26-09-2017, 09:32
Niestety adaptery z soczewką bardzo pogarszają jakość, przeważnie nie jest akceptowalna. Możesz zawsze wyjustować obiekty żeby ostrzył troche dalej niż 1 metr bez soczewki.

bic44
26-09-2017, 10:19
Przy tycim wizjerku 3200 będzie ciężko, ale nie zrażaj się, bez soczewki efekty powinny być bardzo ok, mimo ograniczonej odległości ostrzenia, ale na dx dość ciasny portret zrobisz z dobrym skutkiem (chociaż tu dochodzi też rozrzut jakościowy heliosów). Warto poczekać też na lepsze światło niż w ostatnich dniach.