PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D200, jakaś dziwna informacja na wyświetlaczu.

Rasder
25-09-2017, 17:04
Witam forumowiczów.
Nie wiem czy dobrze wybrałem forum, ale trudno. Mam Nikona D200 dopiero od miesiąca i zaznajamiam się z nim pomału. Chciałem usunąć zdjęcie z karty w aparacie i nacisnąłem kosz, zdjęcie usunięte, ale chyba musiałem coś jeszcze nacisnąć, bo od tamtej pory, cały czas pojawia się informacja o zdjęciu (ISO, Balans, Tone, Sharpnes, Color, Saturation), na wyświetlaczu po zrobieniu zdjęcia i nawet podczas przeglądania zdjęć. Poszedłem z nim do zakładu fotograficznego, aby mi to usunęli, nie umiała mi tego zrobić Pani fotograf. Jest jeszcze druga sprawa. Jak mam ustawić w tych opcjach Fokus, bo robi nie za ostre zdjęcia w plenerze.
Pozdrawiam
Janusz

Schwefel
25-09-2017, 17:42
Na początek polecam lekturę instrukcji -> http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/rXjyGTcnC_/D200-Pl_04.pdf

karolt
25-09-2017, 18:15
Przecież to jest ściema. :-)

Rasder
25-09-2017, 21:33
Witaj Karolt. Ile Ty masz lat i jaki jest twój iloraz, że udzieliłeś takiej odpowiedzi. Czytałeś mój problem? Dlaczego Pani fotograf, nie dała sobie z tym rady. Skoro jesteś taki dobry, to udziel mi odpowiedzi, jak się pozbyć tej informacji na wyświetlaczu !!!

- - - - kolejny post - - - - - -

Witaj Schwedel. Mam ten opis wydrukowany, i nie umiem tam znaleźć wzmianki o takiej informacji na wyświetlaczu, może byś mi podpowiedział, jak i co ustawić w tych opcjach związanych z ostrością.
Nie wiem o co chodziło temu karolt, że napisał, - "że to ściema" - Może to on jest jakiś nierozgarnięty.

jurkarol
25-09-2017, 21:57
fotograf robi zdjęcia a nie musi się znać na każdym sprzęcie

Darek72
26-09-2017, 10:44
W zalinkowanej instrukcji jest rozdział o przeglądaniu zdjęć na monitorze aparatu i są tam opisane opcje odnośnie wyświetlanych informacji.

pgi
26-09-2017, 10:44
Chyba piszesz o opcji uruchamianej wybierakiem oraz w menu "Opcje odtwarzania". Nie pamiętam jak w D200, ale powinno być podobnie jak w innych Nikonach: strzałka w dół lub w górę. Kolejne kliknięcie powoduje powrót do podglądu samego zdjęcia bez parametrów.

Nbogdan
26-09-2017, 11:15
Ile Ty masz lat i jaki jest twój iloraz

- - - - kolejny post - - - - - -

Może to on jest jakiś nierozgarnięty.

Witaj Rasder .
Bardzo miło nam cię poznać.
Przynajmniej wiemy, z kim mamy do czynienia...

ksh
26-09-2017, 11:22
Zawsze miałem problem z tłumaczeniem instrukcji obsługi z Polskiego na Nasze i pewnie wielu ma podobnie :)

Bogdan W
28-09-2017, 20:56
Witaj.
Naciskając strzałkami w prawo lub w lewo przewijasz zdjęcia, górna strzałka służy miedzy innymi do wyświetlania informacji o zdjęciu. Naciśnij ją kilka razy i informacje o zdjęciu znikną.

Mithrandir
28-09-2017, 21:03
Może ta "pani fotograf" na co dzień używa Canona? :-D Ale to mogła powiedzieć, że się nie zna, a nie chłopaka w maliny wpuszczać... :-)

Rasder
29-09-2017, 13:47
Witam.
Bogdan W. Dzięki Tobie poznałem nową funkcje w tym przeglądaniu zdjęć, i usunąłem tą informacje, tylko pozostał mi jeszcze ten problem ostrości. Założony obiektyw do tego Nikona to Sigma 18 - 200 DX i on kilka razy ustawia ostrość. Czy jest jakaś opcja ustawienia ostrości, jednorazowo, tak jak miałem w aparacie FujiFilm FinePix S1 Pro, tam nie miałem takiego problemu, skierowanie obiektywu na obiekt, naciśnięcie spustu do połowy i zrobienie zdjęcia. Zawsze były ostre. Mam jeszcze jedno pytanie. Jaki do tego nikona D200, jest najlepszy obiektyw z zmienną ogniskową w takim przedziale.
Pozdrawiam
Janusz

Me_how
29-09-2017, 14:04
Mniej więcej w tym samym miejscu co we wspomnianym S1 znajduje się przełącznik trybów AF. Ustaw przełącznik na "S".