Zobacz pełną wersję : Jakim programem przeglądacie zdjęcia?
Hej witam!
Jakie polecacie programy do szybkiego przeglądania zdjęć raw czy jpg? Aktualnie używam Irfanview tylko u mnie jest taki problem że dosyć wolno działa. Czasem nawet z 1.5 s czekam na załadowanie się danego zdjęcia, a jak mam ich z 500 to troszkę to zajmuje mimo, że używam dysku ssd. Jeżeli temat już był to przepraszam, ale nie widziałem.
Zawsze używam wbudowanych w system żeby unikać jakiś problemów z poprawnym wyświetlaniem zdjęć.
madebyzosiek
25-09-2017, 16:52
Fast Stone. Chyba najszybsza przeglądarka jaką miałem :)
ThomasVoland
25-09-2017, 17:11
Zawsze używam wbudowanych w system żeby unikać jakiś problemów z poprawnym wyświetlaniem zdjęć.
To zadziała tylko na Macu, Windows więcej wyświetli źle niż dobrze. Chyba że monitor tylko sRGB.
U mnie (macOS) JustLooking + systemowy podgląd spod spacji (akurat on wyświetla szersze przestrzenie skonwertowane do sRGB, ale do szybkiego podglądu jest OK). A do RAWów nad którymi pracuję Adobe Bridge.
czupacabra
25-09-2017, 17:43
Nikon nx view
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To zadziała tylko na Macu, Windows więcej wyświetli źle niż dobrze. Chyba że monitor tylko sRGB.
U mnie (macOS) JustLooking + systemowy podgląd spod spacji (akurat on wyświetla szersze przestrzenie skonwertowane do sRGB, ale do szybkiego podglądu jest OK). A do RAWów nad którymi pracuję Adobe Bridge.
Nie mogę wyświetlać zdjęć inaczej niż 99% użytkowników, więc muszę zdjęcia też tak mieć gotowe żeby u mnie były ok w przeglądarce internetowej i systemowej, a u tych wspomnianych 99% użytkowników mam duże prawdopodobieństwo że też jest ok, jeśli nie to już ich zmartwienie.
Zresztą większość osób jakie znam siedzą na win10 i nie mają problemu z systemowymi przeglądarkami, dają identyczną jakość jak przeglądarki internetowe, czyli jest ok.
IrfanView :) Coś masz nie tak, bo u mnie choćby było 1000 zdjęć to działa bardzo szybko. Sprzęt to i5 4 generacji, 8GB RAM i SSD.
ThomasVoland
25-09-2017, 19:16
Nie mogę wyświetlać zdjęć inaczej niż 99% użytkowników, więc muszę zdjęcia też tak mieć gotowe żeby u mnie były ok w przeglądarce internetowej i systemowej, a u tych wspomnianych 99% użytkowników mam duże prawdopodobieństwo że też jest ok, jeśli nie to już ich zmartwienie.
Zresztą większość osób jakie znam siedzą na win10 i nie mają problemu z systemowymi przeglądarkami, dają identyczną jakość jak przeglądarki internetowe, czyli jest ok.
Kompletnie nie rozumiesz na czym polega zarządzanie barwą i czemu jego brak nie sprawi, że inni będą widzieć zdjęcia jak Ty. Tutaj to wyjaśniałem: https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-f-a-q. W windowsowskiej przeglądarce internetowej powinno być ok, w przeglądarce zdjęć już niekoniecznie. Ale jeśli gamut monitora to max srgb, to będzie ok w większości programów.
nikoniarz
25-09-2017, 19:56
NX-i, XnView, Firefox. Niczego systemowego nie używam bo nie zarządza barwą.
skinny500
Jakby pytający wspomniał coś o szerokim gamucie monitora i AdobeRGB to inna sprawa i tu masz rację.
hostman22
25-09-2017, 21:03
do luźnego przeglądania wszystkiego fast stone (win) i ismartphoto (mac), do edycji zdjęć przeglądarka w CaptureOne (win i mac) :)
Fast Stone Viewer najlepszy.
skinny500
Jakby pytający wspomniał coś o szerokim gamucie monitora i AdobeRGB to inna sprawa i tu masz rację.
Jako powiedzmy uniwersalna przeglądarka do zdjęć, ta z systemu Windows uważam się nie nadaje. Przeglądarka powinna poprawnie wyświetlić kolory gdy zdjęcie jest zapisane z profilem Adobe RGB, także na monitorze, który ma przestrzeń tylko sRGB. Ta systemowa w trybie pełnoekranowym tego nie potrafi. Podglądu pliku RAW (pytający o tym wspominał) raczej też nie wyświetli.
IrfanView :) Coś masz nie tak, bo u mnie choćby było 1000 zdjęć to działa bardzo szybko. Sprzęt to i5 4 generacji, 8GB RAM i SSD.
U mnie również Irfan View działa bardzo szybko przy zwykłym HDD i słabszym procesorze.
Ja używałem i nadal używam Breeze Browser Pro, kombajn który otwiera wielowarstwowe pliki PSD, TIFF ale nie ma wsparcia dla 3FR dlatego szukam jakiejś alternatywy. Po tylu pochlebnych wpisach sprawdziłem ten Fast Stone Viewer. Ale jest tak wolny że powinni mu zmienić nazwę na Slow Stone Viewer nawet na minatury z psd trzeba czekać wieki. Ale darmowy więc nie można mieć pretensji, szkoda że on również nie daje sobie rady z 3FR.
Przy kolejnym przeglądaniu folderu miniatury powinny wczytywać się szybciej, niż przy pierwszym. Dlatego warto w wolnych chwilach pootwierać sobie w Fast Stone foldery z dużą ilością zdjęć, żeby program wczytał sobie miniatury działając w tle, kiedy będziesz robić coś innego na komputerze.
Uruchamianie programu może i tak chwilę trwać, zwłaszcza przy dużej bazie zdjęć. Ale samo przeglądanie powinno być szybkie.
Jeszcze nie spotkałem szybszego programu niż Picasa. Szkoda że ją przestali rozwijać.
Używam Fast Picture Viewer. Fast Stone coś nie wyświetlał mi dokładnie kolorów.
View NX2 - do nefów.
XnView - do jpg.
Firefox - do neta.
+ LR do katalogowania.
Znaczenie ma tu zarządzanie barwą - nie każda aplikacja to potrafi.
Autor wątku ma coś nie tak w systemie, bo IrfanView to akurat bardzo szybka przeglądarka. U mnie na laptopie jak i stacjonarnym, z prockiem core2duo, działa sprawnie, szybko. Jaką wersję instalowałeś? 32bit czy 64bit? Ja 64bit raz zainstalowałem i wywaliłem, bo coś było "nietak". FastStone też daje czadu, czy xnview. Generalnie to szybkie programy. Nikonowskie programy - niestety bardzo słabo u mnie działają, w porównaniu do w/w, a na pokładzie 16gb ramu i Core i7 6700k. Ale to może spowodowane jest lepszym wyświetlaniem zdjęcia, silnikiem "prawie" z aparatu.
Fotomarek
08-10-2017, 15:32
A kompleksowy program do przeglądania, obróbki i zarządzania zdjęciami. Wszystko w jednym?
hostman22
11-10-2017, 18:07
A kompleksowy program do przeglądania, obróbki i zarządzania zdjęciami. Wszystko w jednym?
pytanie jaka obróbka.. ;), każda z wywoływarek LR, DXO, C1.. itp., albo PS i bridge... :shock: . Są także bardziej niszowe, co wybierzesz raczej zależy jaki interface bardziej Ci się spodoba...
nikoniarz
11-10-2017, 20:48
Nikon ViewNX-i. Podstawowe możliwości i praktyczność. Za darmo.
A co sądzicie o ACDSee?
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka