PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z nową Sigmą 18-35

smuggie
24-09-2017, 11:10
Od kilku tygodni posiadam sigmę 18-35 1,8, którą używam w D7100. Podczas robienia zdjęć na weselu w ruchu AF zazwyczaj działa dobrze, tzn. podobnie jak w innych obiektywach, czasem zdarzy się nie złapać ostrości. Niestety kiedy robię zdjęcie kilku stojących osób bardzo często - na więcej niż w połowie przypadków jest duży problem z ostrością. Zdjęcia wychodzą po prostu nieostre. W tym akurat przypadku na sali było dość jasno, korzystałem z lampy sb700 ze wspomaganiem ostrości poprzez czerwony laser. Pole ostrości było ustawione na środku na chłopcu a dokładniej na jego twarzy. Jakie są efekty - widać. Zrobiłem około 6 zdjęć w tym momencie. Jedno wyszło zadowalająco, ale nie idealnie, a pozostałe tak jak to w załączniku. Wcześniej przy takich zdjęciach używałem sigmy 17-50 2,8 i nie było takich problemów. Z sigmą 18-35 1,8 problem występuje, a jest nowa. Czy obiektyw nadaje się na odesłanie w ramach gwarancji?

Zdjęcie można powiększyć w nowym oknie

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://zapodaj.net/images/731c904e6c573.jpg)

madebyzosiek
24-09-2017, 11:21
Ciężko coś dokładnie określić, ale wstępnie wygląda na FF. Wyślij na kalibrację do Gdyni, razem z lampą SB700 i aparatem i poproś o kalibrację ze wspomaganiem AF z lampy. Powinieneś być później zadowolony :) Ten obiektyw ma wyśmienitą ostrość, a Twoje zdjęcie wygląda jak z kita...

bic44
24-09-2017, 11:45
Wspomaganie wyłącz, to proszenie się o problemy w większości sytuacji (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=283938&page=3&p=3881567#post3881567). Szkło skalibruj korzystając z mikrokalibracji, a jak ta nie wystarczy (przykładowo inne wartości dla różnych ogniskowych i/lub odległości), lub boisz się, że nie zrobisz tego dobrze samodzielnie, wyślij komplet do serwisu jak w poście powyżej.

smuggie
24-09-2017, 11:51
czyli według Was problem nie leży w samym obiektywie tylko to kwestia kalibracji z aparatem? w takim razie odesłanie samej sigmy na gwarancję nie ma sensu?

bic44
24-09-2017, 11:56
W serwisie kalibrują pod konkretny aparat, więc trzeba zestaw. Trafność af zawsze jest wypadkową tandemu obiektyw+body (naturalnie dochodzą również warunki zewnętrzne).

madebyzosiek
24-09-2017, 12:25
Sigmy Art w 99% przypadków są idealne, ale wymagają kalibracji z aparatem. Albo mikroregulacja, jeżeli jest różny problem w zależności od ogniskowej, albo odległości, to masz dwa wyjścia. Albo dock, albo kalibracja w serwisie Sigmy.
Wspomaganie AFu niestety często miesza i Sigmy świrują. Ja kalibrowałem 24 i 50 Art ze wspomaganiem z SB910 i działają wyśmienicie, ale ze wspomaganiem z SB800 już jest BF na maksa i muszę tego unikać ;)

bic44
24-09-2017, 12:35
Ale mieć dwie korekty dla wspomagania i bez, żeby później jeszcze pamiętać to przełączać, to przy czułościach af współczesnych aparatów niepotrzebne utrudnianie życia. Masz d500 możesz porównać, czy jest podobnie jak w d5 z linkowanego wyżej tematu.

smuggie
24-09-2017, 13:13
a jeśli korzystam z dwóch body i kilku obiektywów ale z pozostałe działają prawidłowo to powinienem dać na kalibrację dwa body i sigmę tak? czy kalibracja body do sigmy nie sprawi, że pozostałe obiektywy zaczną źle ostrzyć?

bic44
24-09-2017, 13:29
Oni kalibrują ten konkretny obiektyw do tej konkretnej puszki, więc nie popsują działania wysłanego aparatu z innymi szkłami. Czyli serwis Sigmy zajmuje się obiektywem Sigmy, a nie aparatem. Z drugiej strony jeśli chcesz używać tej Sigmy na innych body, wtedy można by najpierw posiadane aparaty wysłać na kalibrację do wzorca i dopiero do takiego "referencyjnego" body kalibrować szkło. Aparaty kalibrować możne serwis Nikona (czego tu na forum ludzie akurat nie polecają), albo serwisy niezależne. Ale zanim wpadniesz w spiralę kalibrowanie wszystkiego, to może inaczej: pozostałe szkła działają OK, trafiają bez pudeł, bez żadnych korekt na obu 7100?

madebyzosiek
24-09-2017, 14:05
Ale mieć dwie korekty dla wspomagania i bez, żeby później jeszcze pamiętać to przełączać, to przy czułościach af współczesnych aparatów niepotrzebne utrudnianie życia. Masz d500 możesz porównać, czy jest podobnie jak w d5 z linkowanego wyżej tematu.

Nie, korektę mam jedną, a właściwie nie mam, bo szkło jest skalibrowane z D700 plus wspomaganie lampy i działa dobrze zarówno z wspomaganiem, jak i bez lampy wcale. Tak jest na D700 i D500 plus ewentualnie SB910. Natomiast jak założę SB800, to muszę mieć wyłączone wspomaganie, bo inaczej mam BF. Nie mogę się odnieść do tego tematu, bo nie zauważyłem takich efektów przy SB910, a używałem jej z wieloma aparatami. Jedyne klocki występują z SB800 założonej na obojętnie który korpus, plus Sigmy Art ;)

a jeśli korzystam z dwóch body i kilku obiektywów ale z pozostałe działają prawidłowo to powinienem dać na kalibrację dwa body i sigmę tak? czy kalibracja body do sigmy nie sprawi, że pozostałe obiektywy zaczną źle ostrzyć?

Jeżeli między aparatami występują różnicę w korekcie af, to skalibrowana pod jeden powinna trafiać drugim z ewentualną korektą z poziomu body. Mnie to swego czasu mocno denerwować zaczęło i zrobiłem kalibrację wszystkich szkieł afs i aparatów do wzorca w Studio5s, a później wysyłałem Sigmy do Gdyni z D700, bo na nim najczęściej działają :)

bic44
24-09-2017, 14:22
U mnie 700 (czy inne body)+910 af wymagałby innej korekty z i bez wspomagania, tak jak w linkowanym wątku, czy innych których teraz nie odszukam, więc nie używam i generalnie polecam wyłączać wspomaganie. Wychodzi, że masz szczęście, że działa jak należy (albo w drugą stronę, ja mam pecha).

madebyzosiek
24-09-2017, 14:46
U mnie 700 (czy inne body)+910 af wymagałby innej korekty z i bez wspomagania, tak jak w linkowanym wątku, czy innych których teraz nie odszukam, więc nie używam i generalnie polecam wyłączać wspomaganie. Wychodzi, że masz szczęście, że działa jak należy (albo w drugą stronę, ja mam pecha).No sam jestem ciekaw, bo mi SB910 i kiedyś SB700 nie mieszały z korektą w żadnym aparacie (D5000, D90, D300s, D7100, D200, D700 i D500). SB800 miesza, może nie ma na to reguły...

smuggie
24-09-2017, 21:22
pozostałe szkła działają OK, trafiają bez pudeł, bez żadnych korekt na obu 7100?

tak. pozostale są w porządku z obiema puszkami

bic44
25-09-2017, 09:25
W takim razie próbowałbym ogarnąć kalibracją z poziomu aparatu dla obu puszek, albo wysłałbym 18-35+jeden 7100 do Sigmy, a po powrocie przetestował wszystko dokładnie, czy czasem na obu nie będzie ok

ksh
25-09-2017, 10:51
Jeśli aparaty mają własną kalibracje to obojętne, z którym i drugi powinien działać plus poprawienie w menu, ja kalibrowałem z nóweczką D3400 i każdy aparat bez kalibracji własnej był idealnie, a wszystkie z mikro kalibracją miały rozbieżności +/- 3 punkciki i było ok, a 18-35 kalibrowałem sam usb dockiem, można to dość łatwo ogarnąć ale wymaga poprawek, nie da się za jednym razem zrobić perfekcyjnie.
Z kalibracją w sigmie chodzi głownie o to by nie było rozjazdów na ogniskowych i z tym jest największa zabawa jak się kalibruje samemu.

TOP67
25-09-2017, 11:13
czyli według Was problem nie leży w samym obiektywie tylko to kwestia kalibracji z aparatem? w takim razie odesłanie samej sigmy na gwarancję nie ma sensu?

Raczej stawiam na problem z lampą. Jeśli w świetle dziennym ostrzy OK, to zrezygnuj ze wspomagania w lampie.

smuggie
19-12-2017, 14:55
obiektyw, aparat i lampa były w gdańsku na kalibracji , ale z tego co widzę to nie pomogło. zdarza się że obiektyw robi zdjęcia prawidłowo-ostre, a zdarza się że nie. Ostatnio robiłem zdjęcie grupowe w dobrym świetle. Zrobiłem 10 identycznych zdjęć, AF celowane w 1 środkowy punkt i 8 pierwszych zdjęć wyszło nieostrych a 2 ostatnie ostre. Co to może być? Z innymi obiektywami nie mam takich problemów.