PDA

Zobacz pełną wersję : Wybierak trybu ustawiania ostroiści w D7200

lostek815
24-09-2017, 00:21
Witam,

Wiem, że nie tylko D7200 posiada taki wybierak, ale ja akurat jestem posiadaczem tego modelu, a wcześniej miałem amatorskiego D3000, w którym czegoś takiego nie było i generalnie mam pytanie. Może głupie, ale niestety w instrukcji obsługi nie jest to sensownie wytłumaczone. Pytanie jest proste, a mianowicie: po co tak naprawdę jest ten wybierak AF/M na body aparatu? Przecież obiektywy z autofokusem mają taki wybierak, a najnowsze AF-P można ustawiać ręcznie i jednocześnie poprzez AF bez ustawiania czegokolwiek na wybieraku. Z kolei stare obiektywy nie mające AF można ustawiać tylko manualnie, więc tu też raczej opcja AF na body chyba nic nie da i obiektyw nie zacznie nagle ostrzyć automatycznie. Czy się mylę (nigdy nie używałem starego obiektywu)? Z tego co wyczytałem w instrukcji, przy ręcznym ustawianiu ostrości należy ustawić wybierak w pozycję M zarówno na body, jak i na obiektywie i odwrotnie - aby ostrzyć w AF, trzeba i tu i tu ustawić AF. Jaki więc to ma sens? Bo wydaje się tylko zbędną dodatkową robotą... Z góry dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie.

joterem
24-09-2017, 00:33
Są też obiektywy pośrednie w wymienionych przez Ciebie bez własnego silnika AF, które nie posiadają takich przełączników, np Nikon 50mm f/1.8 D. Wtedy potrzebujesz przełącznika na body, gdy chcesz wyłączyć AF z body (czyli śrubokręta).

GonzoG
24-09-2017, 00:58
Poza tym jest tam jeszcze guzik, którym wybiera się tryb AF: AF-A, AF-A albo AF-C.
A przełącznik nie jest od trybów AF, a o włączenia/wyłączenia. A czemu jest na body - prosta sprawa - jesz szybciej i prościej nim wyłączyć AF niż szukać na obiektywie, a tym bardziej w menu.

yasiu18
24-09-2017, 05:11
Szczególnie nowe obiektywy z AF-P. I chociaż z tego co się orientuję to na D7200 trzeba wyłączać AF w menu aparatu, to zapewne przyjdzie aktualizacja "do przyjęciu przycisku".

GonzoG
24-09-2017, 09:04
O ile dobrze pamiętam (nie chce mi się szukać) to D7200 nie dostał aktualizacji też z włączaniem/wyłączaniem VR w obiektywach AF-P, bo one tego przełącznika też nie mają.
Chyba że Nikon już odpuścił D7200 i go aktualizować do nowych szkieł nie będzie.

lostek815
24-09-2017, 11:52
GonzoG, ale i tak trzeba szukać na obiektywie, a przynajmniej zgodnie z instrukcją obsługi, musi być przełącznik ustawiony tak samo na body i na obiektywie, bo inaczej można jedno z dwóch uszkodzić... Więc to raczej nie jest szybciej i prościej, skoro zamiast jednej czynności, trzeba wykonać dwie. Guzik guzikiem, mógłby być sam guzik.
yasiu18, w menu aparatu, tzn. gdzie? Jest jeszcze trzecie miejsce do wyboru AF/M? Tak się składa, że mam obiektyw AF-P 70-300 i przełącznik na body musi być w pozycji AF, bo inaczej AF obiektywu nie działa. I wówczas można też ustawiać ręcznie, bo taki był przecież zamysł obiektywu, żeby robić to bez zbędnego przełączania czegokolwiek. Czy może jednak do ręcznego powinienem zmieniać na M w przypadku tego obiektywu? Ale byłoby to bez sensu.
joterem, czyli obiektywy typu Nikon 50mm f/1.8 D będą miały autofokus za sprawą body, pomimo iż nie mają go w obiektywie? I w sumie tylko do takich obiektywów jest ten przełącznik?

czomolungma
24-09-2017, 12:03
np Nikon 50mm f/1.8 D. Wtedy potrzebujesz przełącznika na body, gdy chcesz wyłączyć AF z body (czyli śrubokręta).

Ten nikon 50mm 1.8D posiada przełacznik, jest bardzo mały ale jest.

madebyzosiek
24-09-2017, 12:20

Co? 50 1.8D nie ma przełącznika AF. Niektóre szkła na śrubokręt mają przełącznik faktycznie, ale akurat 50 go nie ma, ani 1.8D, ani 1.4D.

GonzoG, ale i tak trzeba szukać na obiektywie, a przynajmniej zgodnie z instrukcją obsługi, musi być przełącznik ustawiony tak samo na body i na obiektywie, bo inaczej można jedno z dwóch uszkodzić... Więc to raczej nie jest szybciej i prościej, skoro zamiast jednej czynności, trzeba wykonać dwie. Guzik guzikiem, mógłby być sam guzik.

Jeżeli na starym obiektywie na śrubokręt jest przełącznik, to wystarczy jego ustawić w pozycji M. Jeżeli nie, ustawiasz przełącznik na body w M. Niczego nie musisz robić podwójnie...

joterem, czyli obiektywy typu Nikon 50mm f/1.8 D będą miały autofokus za sprawą body, pomimo iż nie mają go w obiektywie? I w sumie tylko do takich obiektywów jest ten przełącznik?

Tak, do tego służy śrubokręt, wystaje z bagnetu jakby co ;)

Nbogdan
24-09-2017, 12:51
To jest tylko blokada pierścienia przysłony.

konradd
24-09-2017, 14:59
Nic nie trzeba robić podwójnie.
W przypadku obiektywów bez silnika i bez przełącznika oraz obiektywów ze sprzęgłem, czyli trybem M/A (silnik nie jest wpięty na stałe do pierścienia, więc można go swobodnie obkręcać) wystarczy przełączyć na body na M.
A w przypadku każdego obiektywu z wbudowanym silnikiem wystarczy zmienić pozycję przełącznika na obiektywie.

Chodzi o to, żeby wiedzieć, w którym szkle należy bezwzględnie wyłączyć AF z poziomu obiektywu aby go nie uszkodzić. Wystarczy przy włączonym AF w obiektywie z silnikiem delikatnie poruszyć pierścień ostrości i zobaczyć czy, jest możliwość wykonywania obrotu. To determinuje sposób możliwy przejścia na ostrzenie manualne.

Ot cała filozofia. Żadnych komplikacji.

lostek815
26-09-2017, 10:56
Chyba się nie zrozumieliśmy, albo ja nie rozumiem. W przypadku starego typu obiektywów nie trzeba nic robić podwójnie, to oczywiste, ale ja mówiłem o współczesnych, czyli powiedzmy 35mm albo 16-85mm - obydwa te obiektywy mają przełącznik AF/M na obiektywie, więc aby korzystać z AF, muszę i na body i na obiektywie ustawić przecież AF. Tak jest napisane w instrukcji od aparatu. Więc jak to inaczej nazwać, jak nie podwójną robotą? Bo kiedy body nie ma przełącznika, to ustawiamy tylko na obiektywie.

Ale dla podsumowania, żeby wiedzieć czy dobrze rozumiem, weźmy trzy różne obiektywy:
1. AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR:
- aby korzystać z autofokusa, muszę tak jak napisałem powyżej ustawić przełącznik na body i na obiektywie w pozycji AF
- aby ustawiać ostrość ręcznie, muszę ustawić przełącznik na body i na obiektywie w pozycji M
2. AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR (brak przełącznika na obiektywie):
- aby korzystać z autofokusa, muszę ustawić przełącznik na body na AF (inaczej nie działa)
- aby korzystać z ręcznego ustawiania ostrości, przełącznik na body może być zarówno w trybie AF, jak i M (obojętnie)
3. AF Nikkor 50mm f/1.8D (brak przełącznika na obiektywie)
- aby korzystać z autofokusa ustawiam przełącznik body na AF
- aby ustawiać ręcznie ustawiam przełącznik na M
4. Stare obiektywy bez AF muszę mieć przełącznik na M i można ostrzyć tylko ręcznie. Pytanie czy są jeszcze takie obiektywy do kupienia i jaki np. z Nikkora, czy wszystkie już na zasadzie "śrubokręta" obsługujące AF w body z silnikiem?

Sorki za ciągnięcie tematu, ale chcę to dobrze zrozumieć, tak więc jeśli gdzieś w tych przykładach się pomyliłem, to niech ktoś poprawi jak powinno być.

PS. Nie dostałem odpowiedzi na wyłączanie AF w menu aparatu. Gdzie jest taka opcja?

GonzoG
26-09-2017, 11:31
Chyba się nie zrozumieliśmy, albo ja nie rozumiem. W przypadku starego typu obiektywów nie trzeba nic robić podwójnie, to oczywiste, ale ja mówiłem o współczesnych, czyli powiedzmy 35mm albo 16-85mm - obydwa te obiektywy mają przełącznik AF/M na obiektywie, więc aby korzystać z AF, muszę i na body i na obiektywie ustawić przecież AF. Tak jest napisane w instrukcji od aparatu. Więc jak to inaczej nazwać, jak nie podwójną robotą? Bo kiedy body nie ma przełącznika, to ustawiamy tylko na obiektywie.

Ale dla podsumowania, żeby wiedzieć czy dobrze rozumiem, weźmy trzy różne obiektywy:
1. AF-S DX Nikkor 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR:
- aby korzystać z autofokusa, muszę tak jak napisałem powyżej ustawić przełącznik na body i na obiektywie w pozycji AF
- aby ustawiać ostrość ręcznie, muszę ustawić przełącznik na body i na obiektywie w pozycji M
2. AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR (brak przełącznika na obiektywie):
- aby korzystać z autofokusa, muszę ustawić przełącznik na body na AF (inaczej nie działa)
- aby korzystać z ręcznego ustawiania ostrości, przełącznik na body może być zarówno w trybie AF, jak i M (obojętnie)
3. AF Nikkor 50mm f/1.8D (brak przełącznika na obiektywie)
- aby korzystać z autofokusa ustawiam przełącznik body na AF
- aby ustawiać ręcznie ustawiam przełącznik na M
4. Stare obiektywy bez AF muszę mieć przełącznik na M i można ostrzyć tylko ręcznie. Pytanie czy są jeszcze takie obiektywy do kupienia i jaki np. z Nikkora, czy wszystkie już na zasadzie "śrubokręta" obsługujące AF w body z silnikiem?

Sorki za ciągnięcie tematu, ale chcę to dobrze zrozumieć, tak więc jeśli gdzieś w tych przykładach się pomyliłem, to niech ktoś poprawi jak powinno być.

Nie trzeba 2 razy.
2x trzeba tylko na starych obiektywach na śrubokręt i bez sprzęgła - np. stare Tokiny - w nich przełącznikiem w body odłączasz napęd od obiektywu, a przełącznikiem na obiektywie załączasz pierścień z mechanizmem AF. Jak się go na obiektywie nie przełączy, to nie będzie nic strasznego, bo pierścień po prostu będzie się luźno kręcił.
Ważne jest jedynie to, aby przede wszystkim odpiąć AF w body.
W niektórych obiektywach Nikkona AF-S (np. 18-55G,I / II / VR, 55-200 VR), Sigmach HSM (np. 17-50/2.8 OS) wystarczy tylko odpiąć AF na obiektywie. Odpięcie tylko w body sprawi, że przy próbie ręcznego ustawiania ostrości możesz uszkodzić silnik, bo ten nie ma automatycznego sprzęgła i jest bezpośrednio połączony z pierścieniem. Kręcąc na siłę zaczniesz wycierać elementy silnika, co doprowadzi do jego zniszczenia.
Ale przełączenie AF tylko w obiektywie wystarczy, bo elektronika obiektywu poinformuje aparat o wyłączeniu AF.

A w starych obiektywach bez AF nic nie trzeba robić. Aparat doskonale wie, że nie ma podpiętego obiektywu z AF, więc sam go wyłączy.

W obiektywach z niebezpośrednim połączeniem pierścienia AF (czyli te z oznaczeniem "A/M" lub "M/A" przy przełączniku) wystarczy odłączyć AF tylko w body. W takich obiektywach można ustawiać ostrość manualnie bez żadnego przełączania czegokolwiek. Przełącznik AF służy w nich jedynie do wyłączenia AF. Tryb manulany jest w nich zawsze dostępny.
Różnica między A/M i M/A jest taka, że w tych z "AF/M" nie powinno się kręcić pierścieniem w trakcie działania AF, a AF jest priorytetem, a w tych z "M/A" można w dowolnej chwili, a obrócenie pierścieniem chyba wyłącza działanie AF

Tak więc zarówno w 16-85 jak i 35/1.8 DX, jak i AF-P 70-300VR tryb manualny jest dostępny zawsze i nie trzeba nic robić, aby sobie ręcznie przestawić ostrość.

PS. Nie dostałem odpowiedzi na wyłączanie AF w menu aparatu. Gdzie jest taka opcja?
Tam gdzie nie ma przełącznika na body.