PDA

Zobacz pełną wersję : Modyfikatory swiatla raz jeszcze.

22-09-2017, 20:55
Na rynku jest wiele modyfikatorow swiatla. Jakie modyfikatiry uzywacie i jakiej wielkosci do fotografii fashion oraz plenerow modelkowych, slubnych . Czy da sie wyciagnac jakis konsensus i miec jeden modyfikator ktory sami zabierzemy na sesje bez pomocnika ? Widzialem beauty dishe 85 cm luna i zastanawiam sie czy do lampy plenerowej 600 ws taki bedzie ok i czy zda egzamin nantakich roznych sesjach. Prosilbym o rade uzytkownikow

Wysłane z mojego ZUK Z2121 przy użyciu Tapatalka

90s
23-09-2017, 11:46
Dobry fotograf wszystkim zrobi dobre zdjęcie, tak samo jest z ustawieniem światła i ich modyfikatorami. Najlepiej dobierać od preferencji i te którymi ci się najłatwiej pracuje.

23-09-2017, 14:49
Tak lecz pytam praktykow ktorzy przeszli ta drige zeby pomogli czy octa 85 skladana z luny , luna softbox 110 cm , czy cos mniejszego a glebokiego nie stac mnie uczyc sie na swoich bledach kilka razy. Ktos kto uzywa cos nie cos wie moze przeciez sie podzielic wiedza i doswiadczeniem od tego jest forum.

fafniak
23-09-2017, 15:25
Pod warunkiem że będziesz robił podobne zdjecia(typ zdjec) co twój potencjalny doradca.

23-09-2017, 15:27
Napisalem przecie , jakie zdjrcia robie.

r_m
23-09-2017, 17:04
Fotograf A robi zdjęcia ślubne, portretowe i "fashion", lubi ostre, kontrastowe światło, używa małego słoneczka, gołych lamp, srebrnych parasolek, w plenerze ostre, bezpośrednie słońce nie jest dla niego problemem.
Fotograf B robi zdjęcia ślubne, portretowe i "fashion", lubi delikatne, miękkie światło, używa dużych softboxów, okt, białych parasolek, w plenerze szuka cienia, rozproszonego światła.
Jeśli fotograf B zapyta o poradę fotografa A, i po tej poradzie kupi np. słoneczko (beauty dish) 42cm, czy będzie zadowolony z efektów?
Wyjaśniać dalej? ;)

23-09-2017, 20:32
Nie trzeba mi tego tlumaczyc lecz pytam fotografa x ktory moze wykonywac takie same rzeczy i o takie porady mi chodzi a nie o rozwodzenie sie o filozofie.

r_m
23-09-2017, 22:12
Przecież dokładnie to napisałem, że fotograf który robi dokładnie to samo, może mieć zupełnie inne oczekiwania niż Ty, i porada osoby o zupełnie innym stylu niż Twój może dla Ciebie być kompletnie nieprzydatna.

23-09-2017, 22:18
Widze, ze nikt nie ma ochoty opisac swoich dowiadczenni przemyslen na temat rodzaju i rozmiaru modyfikatorow . szkoda

fafniak
25-09-2017, 09:53
No wyraźnie jednak nie rozumiesz o czym piszemy.

Bjutydisz to dobre narzędzie i teoretycznie dość uniwersalne. Do momentu gdy chcesz to pakować do auta. Zawsze.... jest tak że przeszkadza ;)
Z mojego punktu widzenia wybierałby coś składanego z możliwością założenia dodatkowego rozpraszacza lub grida. Coś lekkiego.

r_m
25-09-2017, 11:24
Bjutydisz to dobre narzędzie i teoretycznie dość uniwersalne. Do momentu gdy chcesz to pakować do auta.

Proszą bardzo, nieprzeszkadzający ;)
http://www.phottix.com/index.php/pl/softboxes/luna-series/phottix-luna-folding-beauty-dish-70cm-white.html

Wujot
25-09-2017, 11:24
No wyraźnie jednak nie rozumiesz o czym piszemy.

Bjutydisz to dobre narzędzie i teoretycznie dość uniwersalne. Do momentu gdy chcesz to pakować do auta. Zawsze.... jest tak że przeszkadza ;)
Z mojego punktu widzenia wybierałby coś składanego z możliwością założenia dodatkowego rozpraszacza lub grida. Coś lekkiego.

To urządzenie o które pyta założyciel jest składane - dla mnie to pseudo BD (nie ma prawa dać wiązki równie zbieżnej) ale na wyjazdy zdecydowanie OK. Po założeniu rozpraszacza klasyczna okta, bez - da jednak troszkę bardziej ukierunkowaną wiązkę. Rozmiar akceptowalny - zależy to od upodobań i... wiatru. Co do jakości wykonania, łatwości rozkładania itd to się nie wypowiadam.

Pozdro
Wiesiek

hostman22
25-09-2017, 20:34
Na rynku jest wiele modyfikatorow swiatla. Jakie modyfikatiry uzywacie i jakiej wielkosci do fotografii fashion oraz plenerow modelkowych, slubnych . Czy da sie wyciagnac jakis konsensus i miec jeden modyfikator ktory sami zabierzemy na sesje bez pomocnika ? Widzialem beauty dishe 85 cm luna i zastanawiam sie czy do lampy plenerowej 600 ws taki bedzie ok i czy zda egzamin nantakich roznych sesjach. Prosilbym o rade uzytkownikow

ja mam beautydish'a 42 I jest mega upierdliwy w wożeniu, jak kupię mocniejszą lampę to kupię głeboką oktę. Co to tego wynalazku "luna" jakoś nie jestem przekonany.... .
A jak kupisz metalowego dużego disha i nałożysz plaster.. to 600ka będzie za słaba w pełnym słońcu.

27-09-2017, 18:24
Zdecydowalem, ze bede bral beauty disha lune 70 biala . przy lampie plenerowej sprawdze czy sie nadaje.

hostman22
04-10-2017, 00:01
Zdecydowalem, ze bede bral beauty disha lune 70 biala . przy lampie plenerowej sprawdze czy sie nadaje.

wrzuć później przykłady jak to świeci :) sam jestem ciekaw, może mnie przekonasz ;)

Davit
04-10-2017, 20:32
Ja mam to samo w watku o strobingu wrzucilem foty z tego , mozesz obadac.

Wujot
05-10-2017, 22:08
Jak ktoś chciałby zobaczyć czego można oczekiwać od tej składanej końcówki to zapraszam

http://polandtravel.info/jurewicz/skladana-koncowka-luny-czy-zasluguje-na-nazwe-bd/

Pozdro
Wiesiek

Davit
05-10-2017, 23:38
Fajny ja akurat mam biala Lune BD 70 ciekawe jaka jewt roznica. Efekty jakie ci wyszly sa do przezycia patrzac efekty/ mobilnosc.