Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Miasto moje, a w nim...
hydra_ulik
22-09-2017, 20:42
Płakać się chce, jak się człowiek zapędzi w te rejony Szczecina. Syf i zaniedbania sięgają wojny i nic się nie zmieniło od jej zakończenia...Jednego żałuję, że tam nie da się wejść...:(
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/2CA5xJ-1.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img922/7782/2CA5xJ.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/tOEeev-1.jpg
źródło (http://imageshack.com/a/img922/1910/tOEeev.jpg)
Ta 2 bardzo fajna, choć może bym dołu trochę uciął
hydra_ulik
25-09-2017, 16:46
Ta 2 bardzo fajna, choć może bym dołu trochę uciął
Kaczki ratowały ten dół...;)
2pompony
30-12-2017, 22:21
Jak to płakać się chce? Toż to prawie Wenecja, nawet słynny kolor - róż wenecki - bardzo podobny...
Ale rozumiem Twój nastrój, w Krakowie jeszcze parę lat temu podobny koloryt panował na zapleczu dworca głównego i okolic; jakieś zapyziałe i zapomniane przez boga i ludzi ledwo trzymające się kupy budynki, jakieś podejrzane magazyny i składowiska, jakieś puste hale świecące powybijanymi oknami, a wszystko to w jakimś takim szemranym klimacie...
I powiem Ci tak - wcale nie jestem pewien, czy wpuszczenie tam developerów, którzy zapełnili te tereny tzw. przestrzenią biurowo-magazynową, bezpłciową masą bez grama polotu czy finezji dało w efekcie coś dużo lepszego...
Co do zdjęć (w końcu forum fotograficzne a nei architektoniczne) - oba fajne, dla mnie z naciskiem na jedynkę.
Jak to płakać się chce? Toż to prawie Wenecja, nawet słynny kolor - róż wenecki - bardzo podobny...
Ale rozumiem Twój nastrój, w Krakowie jeszcze parę lat temu podobny koloryt panował na zapleczu dworca głównego i okolic; jakieś zapyziałe i zapomniane przez boga i ludzi ledwo trzymające się kupy budynki, jakieś podejrzane magazyny i składowiska, jakieś puste hale świecące powybijanymi oknami, a wszystko to w jakimś takim szemranym klimacie...
I powiem Ci tak - wcale nie jestem pewien, czy wpuszczenie tam developerów, którzy zapełnili te tereny tzw. przestrzenią biurowo-magazynową, bezpłciową masą bez grama polotu czy finezji dało w efekcie coś dużo lepszego...
O właśnie, mam takie same wrażenie w Warszawie. Wszystko co było i miało jakąś historię, klimat i tradycję jest niszczone przez zalew szaro-czarno-betonowych potworków. Reszty dopełnia chaos reklam i modernizacje ulic z ekranami, tysiącem znaków i płotkami. Następne pokolenia będą miały zupełny brak gustu estetycznego, bo dawnej człowiek wyszedł na dwór, popatrzył na przyrodę i od tego obcowania wyrabiał sobie jakiś zmysł tego co ładne. Obecnie jesteśmy w epoce destrukcji krajobrazu i skąd taki trybik żyjący w betonowo-szklanym świecie ma mieć wyczucie estetyki?
hydra_ulik
31-12-2017, 13:57
Znalazłem jeszcze jeden kadr, z tego miejsca. To jest reprezentacyjne miejsce w mieście, tuż obok dworca głównego PKP ;) Wizytówka, jak ta "lala"...
3.
2854
ck_dezerter
31-12-2017, 14:39
Fajne klimaty i obróbka. Ja wybieram trójkę. Co do klimatycznych miejsc - to Przedmówcy już powiedzieli chyba wszystko. .. Czy tam na ostatnim planie jest ten duży most drogowy na Odrze? Parę razy nim przejeżdżałem.
pozdrowienia!
hydra_ulik
31-12-2017, 15:03
Fajne klimaty i obróbka. Ja wybieram trójkę. Co do klimatycznych miejsc - to Przedmówcy już powiedzieli chyba wszystko. .. Czy tam na ostatnim planie jest ten duży most drogowy na Odrze? Parę razy nim przejeżdżałem.
pozdrowienia!
Dzięki za opinię:)
Na to miejsce włodarze miejscy mają jakieś plany...Od 70-ciu prawie juz lat. Obawiam się, że skończy się na gadaniu, albo tak jak pisze bombel, na szaro-buro-niejakich zabudowach typu UrbanCity:( Są już takie „nowości” w centrum miasta i nie urywają...niczego.
Co do mostu ck_dezerter, to nie. To nie jest ten most. Myślisz pewnie o Trasie Zamkowej. Na ostatnim planie to już tylko garaże z blachy falistej i zabudowa starej gazowni...Mam ją gdzieś w kadrach i jak znajdę to wrzucę
hydra_ulik
31-12-2017, 18:34
To jest w oddali ;)
Nie jest to jakieś wybitne zdjęcie ( crop prawie 100%), ale pokazuje stan tego miejsca...
4.
2863
2pompony
31-12-2017, 18:50
Nie marudź Grzesiek! :)
W każdym mieście - zwłaszcza gdzieś w okolicy dużego centrum przeładunkowego jak dworce czy porty - znajdują się takie instalacje. A to pół hali się zwali a druga połowa straszy, a to jakieś pustostany niszczeją malowniczo i w wyniku aktywności zbieraczy złomu zapadają się sukcesywnie... Myślę, że właściwie w każdym mieście które przekroczyło masę krytyczną znajdziesz takie miejsca, obojętne jak bardzo nie jest ogólnie zadbane.
Dla przykładu Kraków, który naprawdę w ostatnich latach porządnie wygląda też ma takie kwiatki - w samym centrum ma tzw. Szkieletora, który straszył ruinami od nowości przez niemal 40 lat i dopiero od bardzo niedawna coś drgnęło w jego sprawie. A ta wieżyczka z Twojego ostatniego zdjęcia to wzór zadbania w porównaniu z tym jak wyglądał Szkieletor jeszcze dwa kwartały temu.
Jeśli w ogóle mogę, dałbym Ci w tej sytuacji taką radę - dokumentuj to, rób temu zdjęcia takie fajne jak te które tu pokazujesz, bo zniknie zanim się obejrzysz, a nie jestem pewien, czy to co nastąpi potem będzie Ci się bardziej podobać.