Zobacz pełną wersję : Ustawienia dla laptopa do obróbki zdjęć
Witam Serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc w doborze ustawień ekranu w laptopie Asus R553LN-XX136-12 17-4500.
Jestem amatorem fotograficznym, jednak zawsze delikatnie obrabiam swoje zdjęcia w Lightroomie. Ostatnio dostrzegłem, że zdjęcia przeze mnie wywołane mają zupełnie znacząco inne kolory niż na moim laptopie (wiem, że będą się różnić w zależności od tego gdzie będą i na czym wyświetlane).
Przeczytałem już dość sporo na ten temat ale nic ciekawego nie udało mi się ustawić.
Wiem również, że najlepszy byłby monitor z jak największym gamutem i późniejsza kalibracja sprzętowa i programowa, ale na moje potrzeby jest on zbędny.
Dlatego zwracam się z prośbą, jak ustawić kolory na moim laptopie, jaka gamma, jaka jasność i kontrast? Może też warto ustawić coś jeszcze?
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio dostrzegłem, że zdjęcia przeze mnie wywołane mają zupełnie znacząco inne kolory niż na moim laptopie (wiem, że będą się różnić w zależności od tego gdzie będą i na czym wyświetlane).
Wiem również, że najlepszy byłby monitor z jak największym gamutem i późniejsza kalibracja sprzętowa i programowa, ale na moje potrzeby jest on zbędny.
Z jednej strony wymagasz właśnie tego co daje dobry monitor, z drugiej twierdzisz, że jest Ci zbędny ;)
Przeczysz sam sobie ;)
A człowiek tylko pyta o ustawienia dla laptopa. Chodzi mi tylko, żeby uzyskać na laptopie w miarę normalne/rzeczywiste odwzorowanie kolorów, żeby nieco zniwelować różnice między różnymi źródłami odczytu zdjęć,
normalne/rzeczywiste odwzorowanie koloru = kalibracja. laptopy sa w zasadznie nieklaibrowalne. pozostaje dobry monitor albo... nic wiecej.
Ustawienie matrycy w laptopie to jakiś koszmar, który kończy się zazwyczaj wciśnięciem "przywróć domyślne ustawienia".
haha :) Dokładnie w taki sposób zadziałałem :) Restet ustawień.
Możecie polecić jakiś monitor? Nie musi to być od razu 27 cali, w zupełności wystarczy w przedziale 20 - 24.
W laptopie ustawić się nic nie da. Jedyne co można zrobić, to skalibrować monitor, a tak naprawdę, to oprofilować.
Do tego potrzebny jest kalibrator. Jak matryca jest w miarę dobra, to jest szansa, że kolory będa w miarę dobrze wyglądać.
W lotto wygrać nie mogę, więc i tutaj pewnie tego nie ustawię.
Proszę o propozycję monitorów.
nikoniarz
22-09-2017, 22:06
Proszę o propozycję monitorów.
Jaki budżet?
Wiem, że ciężko będzie w tej cenie coś sensownego kupić (1500), ale może jednak coś lepszego niż ekran laptopa.
Wiem, że ciężko będzie w tej cenie coś sensownego kupić (1500), ale może jednak coś lepszego niż ekran laptopa.
Dell U2415 sądzę będzie znacznie lepszy od ekranu laptopa i jest skalibrowany fabrycznie.
nikoniarz
23-09-2017, 00:51
Dell U2415 sądzę będzie znacznie lepszy od ekranu laptopa i jest skalibrowany fabrycznie.
Ponoć skalibrowany... Jak większość Dell'i...
Ponoć skalibrowany... Jak większość Dell'i...
Oj tam, jakiś dokument z kalibracji dołączają. Lepsza taka niż żadna. Wiadomo nie jest to Eizo czy Nec, ale będzie na pewno lepszy od wyświetlacza w laptopie. Tu test monitora: klik (https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2415.htm&prev=search). Można szukać oczywiście używanych bardziej markowych monitorów. Autor wątka oczekiwał propozycji do 1500 zł, możesz mu swoje przedstawić
Za ok 1500 można trafić używany eizo cs230, ale trzeba polować.
W tym budżecie można kupić nowe:
1. EIZO EV2450/EV2451
2. EIZO FS2434
3. NEC E241N
4. NEC EA244WMi
Każdy z powyższych będzie lepszym wyborem niż ten Dell.
sokolnik
23-09-2017, 10:36
Ja mam pozycje 4 i daje rade :)
nikoniarz
23-09-2017, 15:08
Oj tam, jakiś dokument z kalibracji dołączają. Lepsza taka niż żadna. Wiadomo nie jest to Eizo czy Nec, ale będzie na pewno lepszy od wyświetlacza w laptopie. Tu test monitora: klik (https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2415.htm&prev=search). Można szukać oczywiście używanych bardziej markowych monitorów. Autor wątka oczekiwał propozycji do 1500 zł, możesz mu swoje przedstawić
Jeśli mamy sugerować się "dokumentem kalibracji" dodawanym do pudełka, to może kupić LG za połowę tej kwoty i też taki papierek dostanie. O np. taki (https://www.ceneo.pl/43603770#mh=b5q9y0vL40002lgt57aG3xCiwU0wzgv0v-hryEkyhOQpTqydS35WUxB_urIlACsXD-hppVKRCEskcEhstMxIuftkX1tOeQiI_3nXDYQv8WPImW08WJqK oceI1cTvJgqvRmVlofAgrKgkLv_hEukVg6jS_btIYwILu3WibM 1_45kNdmHx2hOtnIN5JV5yFyU6HEnbA2). Ale oczywiście tych z papierkiem kalibracji jest więcej.
Jeśli mamy sugerować się "dokumentem kalibracji" dodawanym do pudełka, to może kupić LG za połowę tej kwoty i też taki papierek dostanie. ...
Nie, "sugerowałem się" całościowo linkowanym testem i zwracałem uwagę aby rozdzielczość była 1920 x 1200 pix.
nikoniarz
23-09-2017, 16:05
Nie, "sugerowałem się" całościowo linkowanym testem i zwracałem uwagę aby rozdzielczość była 1920 x 1200 pix.
Ok. Tutaj test do LG http://www.prad.de/new/monitore/test/2014/test-lg-25um65-p.html
I jeden i drugi będzie lepszy od wyświetlacza w laptopie, a jeszcze lepsze pewnie te co proponował Merde. Także kol. svkk ma już spory wybór:smile:
Co do tego LG, jak dla mnie, to te proporcje ekranu 21:9 (2560 x 1080 pix) do obróbki zdjęć wydają się niezbyt trafne, ale może być kwestia przyzwyczajenia.
nikoniarz
23-09-2017, 17:08
I jeden i drugi będzie lepszy od wyświetlacza w laptopie, a jeszcze lepsze pewnie te co proponował Merde. Także kol. svkk ma już spory wybór:smile:
Co do tego LG, jak dla mnie, to te proporcje ekranu 21:9 (2560 x 1080 pix) do obróbki zdjęć wydają się niezbyt trafne, ale może być kwestia przyzwyczajenia.
Kwestia tego na jakim programie pracujemy, i jak pozwala on porozkładać powierzchnię roboczą. Na jednych wypada to gorzej, na innych lepiej.
Dziękuję panowie za propozycje modeli :)
Mam jeszcze jedno pytanie do Was nieco z innej beczki.
Jaką przestrzeń barwową ustawić w aparacie - sRGB czy Adobe RGB?
Jaką przestrzeń barwową ustawić w aparacie - sRGB czy Adobe RGB?
Jeśli robisz w rawach - nie ma to znaczenia.
Robię w RAW'ach, no tak bo wtedy można łatwo zmienić balans bieli.
Robię w RAW'ach, no tak bo wtedy można łatwo zmienić balans bieli.
Zgadza się, robiąc w RAW'ach można łatwo zmienić balans bieli. Jeśli chodzi o profil koloru, wywołując RAW, to dopiero przy eksporcie/zapisie do JPG (TIF czy innego formatu) nadajemy profil koloru. Ustawienie (sRGB /Adobe RGB) w aparacie ma wpływ na plik JPG.
Panowie, wiem, że odbijam od tematu, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy cropa też stosuje się dla obiektywów APS-C dołączanych do body APS-C?
hostman22
24-09-2017, 14:34
Panowie, wiem, że odbijam od tematu, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy cropa też stosuje się dla obiektywów APS-C dołączanych do body APS-C?
nie, "cropa" nie stosuje się.. ;).
jeżli nie robisz w 16bit i nie dajesz materiału do profi druku nie ma zbytnio sensu robienia w AdobeRGB, a sensu nie ma wcale gdy Twój monitor nie wyświetla szerszej przestrzeni kolorów niż sRGB.
Dzięki za odpowiedź. Czyli kupując np. obiektyw Sigmy DC o ogniskowej 30 na lustrzance APS-C otrzymam kąt widzenia dokładnie 30mm?
hostman22
24-09-2017, 18:18
Dzięki za odpowiedź. Czyli kupując np. obiektyw Sigmy DC o ogniskowej 30 na lustrzance APS-C otrzymam kąt widzenia dokładnie 30mm?
Nie.. Standard to mały obrazek 35mm (full Frame w dobie cyfry, FX), jak kupisz sigmę DC 30 (proponuję art), to dostaniesz obiektyw o kącie widzenia dla 45... blisko 50mm. Crop to jak sama nazwa wskakuje wycinek tego co "widzi" matryca, ze względu iz Twoja matryca to APSC to mając obiektyw 30mm będziesz miał kompozycję kadru jak dla 50mm na FX, a nie 30.. gdyby to był FX... hmmm... jasne..?8):razz::mrgreen: Wszyscie wartości podawane są dla matrycy FX (standardu).
Mimo tego, że Sigma z oznaczeniem DC jest dla matryc APS-C?
Polecam do poduszki: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
hostman22
25-09-2017, 00:29
Mimo tego, że Sigma z oznaczeniem DC jest dla matryc APS-C?
właśnie że to DC, to jest pod APSC :)
ThomasVoland
25-09-2017, 05:03
Za trochę więcej jest NEC EA245 i poniżej niego nic bym nie brał pod uwagę. Jest też droższa wersja CT, z dłuższą gwarancją, SpectraView2 i kalibrowana przed sprzedażą, pod standardowy target i standardowe warunki do obróbki zdjęć (D65, 80cd/m2, 2,2). Wspomniany Dell technicznie bliżej jest atrapy monitora niż tego NECa. Oczywiście w porównaniu do laptopa to i E241 jest dobry, a nawet tamten Dell. Jednak wypadało by wziąć coś, co chociaż trochę kwalifikuje się do zastosowań, w jakich ma być używane. Tutaj masz pełną listę monitorów do foto: https://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec.
Za trochę więcej jest NEC EA245 i poniżej niego nic bym nie brał pod uwagę. Jest też droższa wersja CT, z dłuższą gwarancją, SpectraView2 i kalibrowana przed sprzedażą, pod standardowy target i standardowe warunki do obróbki zdjęć (D65, 80cd/m2, 2,2). Wspomniany Dell technicznie bliżej jest atrapy monitora niż tego NECa. Oczywiście w porównaniu do laptopa to i E241 jest dobry, a nawet tamten Dell. Jednak wypadało by wziąć coś, co chociaż trochę kwalifikuje się do zastosowań, w jakich ma być używane. Tutaj masz pełną listę monitorów do foto: https://tomaszpluszczyk.pl/monitor-fotografa-obrobki-zdjec.
Dzięki :)
Wszyscie wartości podawane są dla matrycy FX (standardu).
To jest absolutna nieprawda.
Wartości podawane są dla danego obiektywu, a nie matrycy. Jak jest to obiektyw FX, to kąty będą dla FX, jak jest to obiektyw DX, to jakim niby cudem można podać kąty dla FX ??
Przy obiektywach DX kąty mogą być tylko dla DX.
czyli nikkor DX 35 mm do lustrzanki APS-C daje kąt widzenia 35 mm :)
Kojocisko
25-09-2017, 15:49
GoznoG - metodycznie masz rację, ale zainteresowany dalej nie rozumie. svkk - dx35 na aps-c zachowuje się (kąty) jak 45mm na FF
nikoniarz
25-09-2017, 16:30
Raczej jak 52 mm. 35 x 1,5...
Nie.
1. Kąt widzenia nie zależy tylko od obiektywu, a od zestawu aparat+obiektw
2. Ogniskowa, to wartość przybliżona
3. Ogniskowa, to nie kąt widzenia
4. Kąt widzenia podaje się w stopniach. Nikkor 35/1.8 G DX podpięty pod aparat DX ma maksymalny kąt widzenia 44 st.
Nikkor 35/1.8 G ED podpięty pod FX ma kąt widzenia ~63st, a pod DX ~44st.
---------
Edit:
Może napiszmy tak:
Sama ogniskowa nie oznacza kąta widzenia. Kąt widzenia zależy od wielkości matrycy jaką podepnie się do danego obiektywu.
Im mniejsza matryca tym węższy kąt widzenia.
hostman22
25-09-2017, 20:41
To jest absolutna nieprawda.
Wartości podawane są dla danego obiektywu, a nie matrycy. Jak jest to obiektyw FX, to kąty będą dla FX, jak jest to obiektyw DX, to jakim niby cudem można podać kąty dla FX ??
Przy obiektywach DX kąty mogą być tylko dla DX.
wartości czyli ogniskowa... a to akurat jest prawdą :P
hahahaha i weź im tu tłumacz inaczej...GonzoG :mrgreen::-D :mrgreen:
Panowie zakupiłem NEC E241N.
Proszę o pomoc w ustawieniach. Poniżej wklejam menu ustawień monitora.
https://drive.google.com/open?id=0B48ymIV0ZGPUdDk0TVdTTXF5d2c
Opcja Natvie mam zmienioną na sRGB.
Monitor należy skalibrować. A najlepiej było brać wersję przygotowaną: ColorPreset Przy okazji 5 lat gwarancji.
https://monitory.mastiff.pl/catalogsearch/result/?q=e241
Czym proponujesz skalibrowac?
Kalibratorem, dobranym softem i technikiem który ma na ten temat pojęcie. :)
Carlos_lo
17-10-2017, 23:30
ja bym polecal tom01, ma wszystko i zna sie jak malo kto, pelna profesja, szkoda, ze tak daleko ode mnie, ale nigdy nie za daleko;)
Sent from my iPhone using Tapatalk