Zobacz pełną wersję : Uniwersalny i relatywnie tani statyw dla początkującej osoby
Cześć,
Zaczęłam trochę poważniejszą przygodę z fotografowaniem - pożegnanie z trybem auto i wreszcie przejście ze zrozumieniem na tryb manualny :) Powoli chcę kompletować sprzęt (nowe obiektywy, lampy itd) - powoli bo fundusze nie pozwalają mi na szaleństwo. W pierwszej kolejności chciałabym zakupić statyw.
I tu zaczyna się mój problem, bo kompletnie się na tym nie znam. Jeśli chodzi o zakres - chciałabym by był dobry do wszystkiego: do portretów, do zdjęć jedzenia czy rzeczy, które tworzę w domu, do makro, na wędrówki i zdjęcia w górach, gwiazdy też - czemu nie, chciałabym wszystkiego spróbować, zobaczyć co mi się najbardziej podoba. Niemniej chciałabym by starczył na jakiś czas, gdy się już rozwinę.
W tej chwili mam Nikona D5300 z kitowym obiektywem 18-105, w przyszłości, bliższej lub ciut dalszej, planuję zakup przede wszystkim obiektywu do makro, jakiejś jasnej stałki 50mm, możliwe, że będę chcieć jakiegoś większego zooma.
Wiem, że za grosze dobrego statywu raczej nie kupię, więc zaczęłam się rozglądać za czymś lepszym, ale też nie za drogim. Gdzieś zasłyszałam, że firma Manfrotto jest ponoć najlepsza, wyszukałam więc statyw tej firmy - Manfrotto Compact Advanced (https://www.manfrotto.com.pl/statyw-compact-advanced-z-glowica-3w-czarny). Udałam się do sklepu w celu obejrzenia tego statywu przed zakupem i pan sprzedający powiedział, że jest on słaby i że proponuje mi 100zł droższy, Benro IT25 (http://www.benro-statywy.pl/statywy-seria-itrip#zalety1). Poszukałam opinii o tym statywie (m.in. tu na forum) i znalazłam same pozytywne. Wszystko super, ale jest to juz 440zł (początkowo planowałam wydać 200kilkadziesiąt, ale stwierdziłam, że się "szarpnę" na ten znaleziony przeze mnie Manfrotto).
Dalej grzebiąc w informacjach o statywach, w jakimś artykule znalazłam Genesis ABT Kit (http://www.genesisgear.pl/en/kits/215-genesis-abt-kit), który jest 200zł tańszy, chyba fajne jest to, że ma dość niską minimalną wysokość (ale nie wiem czy to dla mnie ważne tak naprawdę, bo nie wiem do czego mogę to stosować i ile mi da różnica kilkunastu cm), opinie raczej dobre, jedna była, że trafił się egzemplarz z zepsutą nóżką. Na forum czytałam, że polecacie też Genesis A3 Kit (http://www.genesisgear.pl/en/kits/216-genesis-a3-kit) - widzę, że różni się o pozostałych innym mocowaniem i regulowaniem nóg. Ale nie wiem, co jest lepsze.
Nie wiem, nie potrafię wybrać, boję się, by nie kupić jakiegoś bubla. Ciciałabym coś co mi sprawnie posłuży kilka lat najlepiej i będzie na dużo pozwalać. Nie mam wśród swoich znajomych czy rodziny nikogo, kogo mogłabym się poradzić, dlatego piszę tu.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
P.S. Jeśli to miałoby coś pomoć - mój wzrost to 164cm :)
Ja tego Genesis ABT Kit mogę w tej cenie zdecydowanie polecić, można go ustawić na wysokości od kilkunastu cm nad ziemią, jest dość stabilny i nie za ciężki. Podobne statywy innych firm (wg mnie oczywiście) zaczynają się od 400zł.
P.S. Jeśli to miałoby coś pomoć - mój wzrost to 164cm :)
a kolor oczu? :mrgreen:
p.s. - swietny p.s. ;)
a jesli chodzi o statyw to kiedys byly (o, widze ze nadal sa) takie chinskie frotki - goldphoto chyba sie nazywaly. solidne i taaaaknie...
Co do wzrostu, to tego Genesis ABT Kit ustawisz chyba powyżej swego wzroku, także nie ma problemu. Nie polecam natomiast żadnych tanich Velbonów, są strasznie chybotliwe
nikoniarz
22-09-2017, 14:52
Mimo wszystko podanie wzrostu to istotna informacja co by w pewnych sytuacjach nie musieć ślęczeć zgarbionym przy statywie...
ABT Kit będzie ok pod Twój obecny sprzęt. Będąc na Twoim miejscu dołożyłbym jednak pod coś trochę solidniejszego co lepiej sprawdzi się przy opcjonalnej wymianie/rozbudowie sprzętu. Tutaj A3 Kit będzie w sam raz. Być może wskazany przez Ciebie Benro też się sprawdzi ale tego statywu w łapach nie miałem więc trudno mi ocenić.
Z drugiej strony jeśli planujesz fotografię macro to może lepiej poszukać statywu z wychylaną kolumną?
Bardzo dziękuję wszystkim za rady :) Długo myślałam i w końcu postanowiłam na początek kupić ten najtańszy - Genesis ABT Kit.
Statyw z łamaną kolumną niesamowicie kusił, bo nie tylko do makro by mi się przydał, ale na tę chwilę jest to zbyt duży wydatek (sam statyw ~440zł + do tego trzeba dokupić osobno głowicę) - zostawiam go więc na później. :)
Bardzo dziękuję za pomoc :)
P.S. Brązowy :p
hostman22
25-09-2017, 01:40
bardzo dobry wybór na początek :)
Nie maiłem nigdy do czynienia ze statywami Genesis.
Na podstawie inforrmacji z ich strony internetowej o udźwigu (http://www.genesisgear.pl/en/tripods-base/233-genesis-t-1-mini-table-tripod) statywu stołowego, który oferują, mam wątpliwości. :)
To oczywista literówka, ale daje jakieś pojęcie o kontroli jakości.
Na dodatek, ten statyw (ABT kit) ma nóżki cieńkie jak ołówki.
4-sekcyjny budżetowy statyw to kiepski pomysł, im ich mniej tym lepiej, jeśli musi być tanio.
Pomyśl nad workiem z grochem, odłóż pieniądze na obiektyw, napisz list do Św. Mikołaja.
Zobaczę jak przyjdzie - zawsze mogę go oddać :)
Co do lepszego statywu - to myślałam o tym (http://www.cyfrowe.pl/archiwum/aparaty/benro-a-297ex-statyw.html), tylko do tego trzeba dobrać głowicę i tu znów nie mam pojęcia jaką...
nikoniarz
25-09-2017, 12:08
Będziesz zadowolona.
Na dodatek, ten statyw (ABT kit) ma nóżki cieńkie jak ołówki.
4-sekcyjny budżetowy statyw to kiepski pomysł, im ich mniej tym lepiej, jeśli musi być tanio.
Używałeś tego statywu że możesz coś o nim powiedzieć?
- - - - kolejny post - - - - - -
Zobaczę jak przyjdzie - zawsze mogę go oddać :)
Co do lepszego statywu - to myślałam o tym (http://www.cyfrowe.pl/archiwum/aparaty/benro-a-297ex-statyw.html), tylko do tego trzeba dobrać głowicę i tu znów nie mam pojęcia jaką...
Proponował bym tego "Genesis A3 Kit " Za około 400 zł będziesz w miarę solidny i kompletny sprzęt, głowicę zawsze możesz wymienić na lepszą :)
Zobaczę jak przyjdzie ....
Przeprowadź taki test:
1. aparat na statywie, ustawiony tak, żebyś mogła swobodnie zajrzeć w wizjer
2. włącz "live view" i na monitorze aparatu maksymalnie powieksz obraz - sprawdź czy jest stabilny
3. puknij lekko w nogę statywu lub aparat i policz po jakim czasie obraz się stabilizuje, bardzo dobry wynik to 5 sekund
Używałeś tego statywu że możesz coś o nim powiedzieć?
W pierwszym zdaniu napisałem, że nie. :)
Przyjrzałem się mocowaniom sekcji i śrubie, która z jednej z nóg robi monopod.
...
W pierwszym zdaniu napisałem, że nie. :)
Przyjrzałem się mocowaniom sekcji i śrubie, która z jednej z nóg robi monopod.
Czyli nie widziałeś go w praktyce nawet na oczy... nie mam więcej pytań co do Twojej opini... ;) :mrgreen:
Proponował bym tego "Genesis A3 Kit "
Uzywes? Jak dlugo?
Mialo byc:
Uzywales? Jak dlugo?
Mialo byc:
Uzywales? Jak dlugo?
Używam, razem z oryginalną głowicą. Krótko, więc co do trwałości w czasie się nie wypowiem.
Włączyłem się do tego wątku, gdy wybór podł na Genesis ABT Kit i kilka osób taki wybór potwierdziło.
Zgłosiłem swoje wątpliwości na podstawie zdjęć i opisu na stronie (http://www.genesisgear.pl/en/kits/215-genesis-abt-kit)
1. cztery sekcje, najgrubrza 25 mm, co oznacza, że najcieńsza 5-7
2. zdjęcie nr 9 - pokazuje łacznik między sekcjami, wszystkiw elementy z tworzywa, żadnych śrub, grubsza sekcja wchodzi "na wcisk"
3. zdjęcie nr 10 - wieniec łączący wszystkie nogi i centralną kolumnę nie wygląda na metalowy
4. to samo zdjęcie nr 10 - blokada kąta rozstawu nóg plastikowa
5. zdjęcie nr 7 - metalowa, stosunkowo krótka śruba wkręcana w tworzywo
Nie muszą takiego statywu oglądać, aby wyrobić sobie o nim opinię.
Wierzę, że zycie przynosi czasem miłe niespodzianki i podałem dośc prosty sposób, zeby to ocenić.
Na podstawie tego co zobaczyłem i kwiatka o stolikowym statywie z 50-kilogramową nośnością, uważam jednak, że ABT Kit ma funkcjonalność worka z grochem.
Polecania go osobie, która chce swój pierwszy statyw i ma bardzo ograniczony budżet to błąd.
frogi Żeby zweryfikować moje "prorocze" zdolności proponuję Ci zakład.
Uważam, że śruba w płytce szybkiego mocowania dołączona do ABT Kit nie ma ucha, które pozwoli na ręczne dokręcenie tej płytki do korpusu lub stopki obiektywu. Trzeba użyć imbusa.
Oferuję butelkę niezłego wina (https://www.amazon.co.uk/Fattoria-dei-Barbi-Brunello-Montalcino/dp/B0030E8F78/ref=pd_bxgy_370_2?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=0KV69WS1SPDBV5DT19AE). Jeśli wygram, zaprosisz mnie w drugiej połowie stycznia na jakiś fajny beskidzki plener.
Stoi?
Moja generalna opinia o firmie Genesis: jest to kolejny podmiot brandujący wyroby chińskich fabryk. Podobne produkty, czasami bardzo dobre, można kupić 30-40% taniej nie płacąc za marketing i dystrybucje.
pysson Kolego... nie bierz tego osobiście... ale jak widzę teoretyków sprzętowych wypowiadających się o czymś czego na oczy żywe nie widzieli, nie dotykali przynajmniej albo nie posiadali czegoś podobnego o użytkowaniu jakimkolwiek nie wspomniawszy, to omijam ich gadanie szerokim łukiem albo piszę co myślę o takich rzeczach tak jak w tym przypadku... Wybacz ale Twoje opinie w tym konkretnym temacie mnie nie interesują ;) :)
nikoniarz
26-09-2017, 09:29
Nie wiem skąd pysson wziął te 5-7 mm średnicy końcowej sekcji :D jak widać teoretyzowanie mija się z faktami...
Włączyłem się do tego wątku, gdy wybór podł na Genesis ABT Kit i kilka osób taki wybór potwierdziło.
Zgłosiłem swoje wątpliwości na podstawie zdjęć i opisu na stronie (http://www.genesisgear.pl/en/kits/215-genesis-abt-kit)
1. cztery sekcje, najgrubrza 25 mm, co oznacza, że najcieńsza 5-7
2. zdjęcie nr 9 - pokazuje łacznik między sekcjami, wszystkiw elementy z tworzywa, żadnych śrub, grubsza sekcja wchodzi "na wcisk"
3. zdjęcie nr 10 - wieniec łączący wszystkie nogi i centralną kolumnę nie wygląda na metalowy
4. to samo zdjęcie nr 10 - blokada kąta rozstawu nóg plastikowa
5. zdjęcie nr 7 - metalowa, stosunkowo krótka śruba wkręcana w tworzywo
Nie muszą takiego statywu oglądać, aby wyrobić sobie o nim opinię.
Wierzę, że zycie przynosi czasem miłe niespodzianki i podałem dośc prosty sposób, zeby to ocenić.
Na podstawie tego co zobaczyłem i kwiatka o stolikowym statywie z 50-kilogramową nośnością, uważam jednak, że ABT Kit ma funkcjonalność worka z grochem.
Polecania go osobie, która chce swój pierwszy statyw i ma bardzo ograniczony budżet to błąd.
frogi Żeby zweryfikować moje "prorocze" zdolności proponuję Ci zakład.
Uważam, że śruba w płytce szybkiego mocowania dołączona do ABT Kit nie ma ucha, które pozwoli na ręczne dokręcenie tej płytki do korpusu lub stopki obiektywu. Trzeba użyć imbusa.
Oferuję butelkę niezłego wina (https://www.amazon.co.uk/Fattoria-dei-Barbi-Brunello-Montalcino/dp/B0030E8F78/ref=pd_bxgy_370_2?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=0KV69WS1SPDBV5DT19AE). Jeśli wygram, zaprosisz mnie w drugiej połowie stycznia na jakiś fajny beskidzki plener.
Stoi?
Moja generalna opinia o firmie Genesis: jest to kolejny podmiot brandujący wyroby chińskich fabryk. Podobne produkty, czasami bardzo dobre, można kupić 30-40% taniej nie płacąc za marketing i dystrybucje.
Mam ten stayw
1. nogi na dole są wiele grubsze niż 7 mm
2. Są z tworzywa, ale po zaciśnięciu nie ma żadnych luzów
3. " Wieniec" jest metalowy.
4. Te zatrzaski też są metalowe
5. Ta górna część to też metal
6. Śrubka od płytki ma ucho, nie trzeba używać, żadnych narzędzi
Sam oceń swoje zdolności detektywistyczne :-)
nikoniarz
27-09-2017, 10:07
Końcowa sekcja ma 15 mm średnicy?
Zmierzę wieczorem, nie mam go pod ręką.
Niniejszym bardzo przepraszam, za wyrażanie opinii, do których nie byłem uprawniony.
Szczególnie przepraszam Ellie, której mogłem popsuć radość z zakupów.
Życzę Ci dużo frajdy z nowego sprzętu.
Pozdrawiam
pysson
...
Pozdrawiam
pysson
Postawa godna Harcerza ;) :)
Końcowa sekcja ma 15 mm średnicy?
Dokładnie 16 mm :)
nikoniarz
29-09-2017, 11:22
Dokładnie 16 mm :)
Czyli nogi to praktycznie kopia tych z Fotopro MGA-584N+. Także przyzwoita konstrukcja.
jacek659
09-10-2017, 15:10
Również planuje kupić statyw. Ciężko zrobić zdjęcie błyskawicy z ręki ;) Przegląda opinie, ale gubię się już w tym, który będzie najlepszy...
damian_888
18-12-2017, 15:46
Odkopię ten wątek ... bo omawiacie statywy, które mnie interesują i nie będę zakładał osobnego wątku ...
Mam w prawdzie 2 starsze statywy ... (VELBON SHERPA 803R i jakiś DIGIPOD) ale przyszedł czas na coś bardziej uniwersalnego, solidnego.
Pisaliście tutaj o GENESIS ABT KIT.
Upłynęło trochę czasu .... frogi jak spisuje się statyw? :)
Ja bym w sumie rozważał model GENESIS A3 KIT (bo jest trochę wyższy ... ja jestem wysoki i mi się przyda) i chyba solidniejszy odrobinkę ...
Szukam alternatywy aby nie wydać na MANFROTTO MT055X PRO3 ... chociaż nie wiem sam bo poza minimalną wysokością pracy, którą potrzebuję MT055X ma też poziomą kolumnę .... czego GENESIS nie ma chyba (?) ... niby zawsze mogę dokupić belkę poprzeczną ... no i mam dylemat.
Jak te głowice kulowe od GENESIS ?
Jak w praktyce monopod (ten z jednej nogi) ?
Czy do takiego monopodu z nogi od GENESIS dopasuję gdzieś osobne 3 nóżki?
Z góry dzięki za info :)
U mnie GENESIS A3 KIT razem z głowicą kulową spisuje się bardzo dobrze, przynajmniej narazie, sama głowica ma taki jeden minus uważam - na głównym pokrętle jest tam taki dzangiel do regulacji siły docisku... w terenie jak jest ciemno i sie na to nie patrzy to niestety bardzo łatwo się to przestawia wyniku czego może być tak że za każdym razem trzeba dokręcać główne pokrętło mniej albo więcej... :mrgreen: ale da się z tym żyć. Nie czuję potrzeby posiadania czegoś droższego. Z monopadu nie korzystałem. Wykorzystuje ten sprzęt głównie do różnych foto-astro-pirdołek. Z D750 i 70-300 na 300mm trzyma stabilnie czasy naświetlania 3-5 minut z takim napędem https://deltaoptical.pl/glowica-astrofot-sw-star-adventurer-zestaw
(https://deltaoptical.pl/glowica-astrofot-sw-star-adventurer-zestaw)
Ja mam GENESIS ABT KIT i nie mogę narzekać, dosc lekki i stabilny, (ale uzywalem tylko z D5300), glowica chodzi plynnie, nogi tez, a nie raz stal w wodzie.
Monopod uzywalem tylko raz i w sumie nie wiem, co mozna w nim ocenic :-)
Nie kumam o chodzi z tymi 3 nogami ??? :-)
damian_888
18-12-2017, 17:08
Dziękuję za opinię.
A mógłbyś mi podać minimalną wysokość operacyjną na płytce głowicy przy ustawieniu statywu na minimum?
To dla mnie ważne ... a wydaje mi się, że nawet producent to źle podaje bo mam tutaj 26 cm [http://www.genesisgear.pl/en/kits/216-genesis-a3-kit] ... z kolei na maksymalnym rozchyleniu nóg na foto i ze skróconą kolumną, rzeczywista wysokość robocza wydaje się być niższa ... ale może to wpływać też z odniesienia na zdjęciu i może mają rację ... Jak jest naprawdę? Sprawdziłbyś mi w wolnej chwili?
Z góry bardzo dziękuję.
damian_888
18-12-2017, 17:48
Nie kumam o chodzi z tymi 3 nogami ??? :-)
No właśnie chodzi mi o takie wsparcie:
http://www.genesisgear.pl/en/monopods-base/214-genesis-base-s-1-stand
Tą podstawkę nazwałem "3 nogami" :) Przepraszam za nieprecyzyjność.
Pytanie czy w tym monopodzie z GENESIS A3 KIT można to zamontować?
Czy ta noga monopodu ma wykręcaną gumkę stopy aby zamontować podstawkę?
nikoniarz
18-12-2017, 17:50
uzywalem tylko z D5300
Ile razy można wałkować to samo, i zwracać na to uwagę- nie ma większego znaczenia jaki korpus postawimy na statywie. Najistotniejszy jest obiektyw.
Ile razy można wałkować to samo, i zwracać na to uwagę- nie ma większego znaczenia jaki korpus postawimy na statywie. Najistotniejszy jest obiektyw.
Najistotniejsza jest masa zestawu... a to suma obiektywu i body, plus ewentualnie czegoś tam jeszcze, np głowicy astrofoto ;)
Masa to jedno, a jej środek ciężkości też ważny. Z ciężkim tele zestaw leci na ryj, słaba głowica tez nie utrzyma pozycji.
Masa to jedno, a jej środek ciężkości też ważny. Z ciężkim tele zestaw leci na ryj, słaba głowica tez nie utrzyma pozycji.
Czyli masa to najistotniejszy parametr ;) :)
damian_888
18-12-2017, 20:03
Delikatnie się przypomnę z moimi pytaniami bo zostały już zasypane dyskusją o body na statywie ... a trochę mi zależy na informacji :)
Dacie radę mi odpowiedzieć? :) Z góry dziękuję.
nikoniarz
18-12-2017, 20:19
Czyli masa to najistotniejszy parametr ;) :)
Nie do końca- co innego D3 + N50/1.8 a co innego D3100 + S85/1.4... A masa praktycznie taka sama... Także masa sama w sobie nie jest najistotniejszym parametrem...
Delikatnie się przypomnę z moimi pytaniami bo zostały już zasypane dyskusją o body na statywie ... a trochę mi zależy na informacji :)
Dacie radę mi odpowiedzieć? :) Z góry dziękuję.
Co do mojego użytkowania pisałem w poście nr 30. Przy 100% rozłożeniu nóg na bok wysokość od poziomu gleby do poziomu płytki to 19cm.
Nie do końca- co innego D3 + N50/1.8 a co innego D3100 + S85/1.4... A masa praktycznie taka sama... Także masa sama w sobie nie jest najistotniejszym parametrem... Masa jest najważniejszym parametrem, wspomniany środek ciężkości może być istotny tylko do momentu przekroczenia masy dopuszczalnej dla jakiegoś tam statywu czy głowicy... można zastosować przeciwwagę pozatym...
nikoniarz
18-12-2017, 20:35
Masa jest najważniejszym parametrem, wspomniany środek ciężkości może być istotny tylko do momentu przekroczenia masy dopuszczalnej dla jakiegoś tam statywu czy głowicy... można zastosować przeciwwagę pozatym...
Także jak sam widzisz- póki masa nie zostanie przekroczona to istotniejszy jest środek ciężkości.
Także jak sam widzisz- póki masa nie zostanie przekroczona to istotniejszy jest środek ciężkości.Nie jest istotniejszy, jak sam widzisz napisałem że moze być istotny... można zastosować przeciwwagę jako remedium. Wniosek - masa jest najistotniejsza ;)
nikoniarz
18-12-2017, 20:48
Nie jest istotniejszy, jak sam widzisz napisałem że moze być istotny... można zastosować przeciwwagę jako remedium. Wniosek - masa jest najistotniejsza ;)
Pozwól, że zostanę przy swoim zdaniu gdyż nie chce mi się dyskutować o sprawach dla mnie oczywistych. Tobie zresztą pewnie też. EOT.
W ABT Kit minimalna wysokość do górnej powierzchni płytki to ok 23cm.
Rodzaj korpusu podałem dlatego, że wg mnie ma to znaczenie m.in przy dużym wietrze, D5300 to małe body, które stawia niewielki opór.