Zobacz pełną wersję : Monitor dla amatorki 500 zł
Szukam monitora do koleżanki max 500 zł wiem jest to mało robi ona poprawki zdjęć weselnych z imprez itp amatorszczyzna teraz pracuje na laptopie więc każdy monitor będzie lepszy
Znalazłem Samsung S24F356FHUX promocji za 484 zł w x-kom https://www.x-kom.pl/l/15-lecie-bonus-samsung (https://www.x-kom.pl/l/15-lecie-bonus-samsung?utm_source=spec) znajdę coś lepszego do 500 zł tylko nówki
Niestety w tej cenie, to czego byś nie wybrał to będzie podobnie. Wybór to chyba tylko najbardziej odpowiadająca obudowa. Żeby kupić coś na skromny początek do fotografii to budżet należy pomnożyć z grubsza x3. Ja bym robił raczej dalej na laptopie i zbierał brakujące fundusze albo kupił na raty. Te 500PLN na monitor to raczej będą stracone pieniądze, bo poza rozmiarem ekranu to do oddania poprawnej kolorystyki i kontrastu chyba nic taki monitor nie wniesie.
A jakiego laptopa używa i skąd pewność, że każdy monitor będzie lepszy?
Na Apple'u sporo ludzi obrabia - więc tak czy siak taniej wyjdzie monitor za 1,5kzł niż laptop za 5kzł.
Kojocisko
21-09-2017, 18:47
Z moich doświadczeń wynika, że monitory Del'a serii U w cenie <1000zł są akceptowalne w stosunku do przeciętnej klapy laptopa.
Miałem taki długo w domu, mam w biurze i kolory z grubsza przypominają rzeczywistość. Przepaść pomiędzy klapą mojego Della Latitiude i monitorem Della jest większa niż pomiędzy monitorem Dell'a i Eizo serii CX
nikoniarz
21-09-2017, 18:52
teraz pracuje na laptopie więc każdy monitor będzie lepszy
Idąc tą drogą. można kupić obojętnie jaki, skoro każdy będzie lepszy... Na serio.
Niestety w tej cenie, to czego byś nie wybrał to będzie podobnie. Wybór to chyba tylko najbardziej odpowiadająca obudowa. Żeby kupić coś na skromny początek do fotografii to budżet należy pomnożyć z grubsza x3. Ja bym robił raczej dalej na laptopie i zbierał brakujące fundusze albo kupił na raty. Te 500PLN na monitor to raczej będą stracone pieniądze, bo poza rozmiarem ekranu to do oddania poprawnej kolorystyki i kontrastu chyba nic taki monitor nie wniesie.
Różnica między ekranem z laptopa na TN, a monitorem ~22" IPS za 500zł, jest większa, niż między monitorem 22" IPS za 500zł, a monitorem pro za 5000zł.
Monitor IPS za 500zł jakiś z odzysku może być całkiem ok, a taki marketowiec na kilogramy już nie koniecznie będzie ok.
No tak, ale autor wątku zastrzegł na początku kategorycznie, że musi być nowy.
Monitor IPS za 500zł jakiś z odzysku może być całkiem ok, a taki marketowiec na kilogramy już nie koniecznie będzie ok.
Marketowiec LG 21,5" IPS FHD będzie o niebo lepszy od szroTN w laptopach. Mam w pracy takiego LG za 550zł 21,5" IPS i test rzeźnika po manipulacji w OSD przechodzi całkiem dobrze (nie gorzej od EIZO S2231W, którego mam w domu) - to o czymś świadczy. Równomierność podświetlenia lepsza niż w EIZO EV IPS ( tego z tematu na forum MVA, z wyciekami światła ).
Za 500 zł wyjdzie ponad siedem skrzynek dobrego piwa. Jest to dużo bardziej sensowny wydatek niż szmelcowaty monitor.
Ale po tylu skrzynkach piwa nie dość że monitora lepszego nie będzie niż laptop to jeszcze będzie miał za dużo kolorów w nim :)