Zobacz pełną wersję : A może by tak kupić FF?
Witam wszystkich ponownie, poprzedni wątek który założyłem tyczył się wyboru między d5300 a aparatami m4/3.
Po dłuższych przemyśleniach wróciło do mnie to nad czym zastanawiałem się dawno temu - czy nie kupić może aparatu z matrycą FF.
Tu w interesującym mnie budżecie znalazłem Canona 5D I lub II oraz Nikona d700 lub d600 w jakiejś promocji :) .
Jeśli wybrałbym Nikona to jaki przebieg jest akceptowalny tak żeby całość zaraz się nie rozleciała?
Czy w tej puszce obiektywy z "literką D" będą miały AF czy tylko te z "G"? I jakie obiektywy na początek w niewielkich pieniądzach polecilibyście?
Jak napiszesz i przemyślisz dokładnie w czym ta pełna klatka ma byc lepsza dla ciebie to wtedy wejdź na allegro czy na jakiś sklep i sprawdź ceny obiektywów i jaki jest tobie potrzebny, jak to podliczysz to jeszcze raz przemyśl ale czas ucieka i mogłeś już mieć setki fajnych zdjęć z nowego sprzętu, a tak tylko masz dużo przemyśleń.
D600 po akcji serwisowej. Na pewno lepszy od 5D I i II. Co będziesz fotografował ?
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Jeszcze nie mogłem bo cały czas zbieram kasę. Niestety tak mam, że zanim coś kupię to dużo myślę, szukam i porównuję. Po Allegro szperam cały czas. Docelowo chciałbym zestaw 2 lub 3 stałek: 35/2, 50 1.8/1.4, 85 1.8 i jakiś zoom w miarę uniwersalny na wycieczki, gdzie nie mam czasu/możliwości zmieniać obiektywów np. Tamron 28-75 2.8 lub coś dłuższego. Na początku budżet będzie skromny więc nie wiem czy nie zaczął bym od body + właśnie taki Tamron 28-75 lub body + 50 1.8
Fotografuję głównie moje większe i mniejsze wycieczki + fotografia rodzinna ( jakieś portreciki rodziny i zwierzaków )
Czy w tej puszce obiektywy z "literką D" będą miały AF czy tylko te z "G"? I jakie obiektywy na początek w niewielkich pieniądzach polecilibyście?
Literki D czy G nie mają nic wspólnego z AF. Ale w D600 będą działały wszystkie obiektywy, w D700 już nie.
Moim zdaniem Tamron 28-75 jest słaby, nie żeby nie dało się tym robić zdjęć bo wielu trzaska profesjonalne reportaże nadal tym ale nie jest to poziom nie tyle droższych obiektywów w pełnej klatce ale też np w cropie sigma 17-50.
Nikkor 24-120 f/4 jest świetnym kompromisem na pełnej klatce lub Tamron 24-70, który mam obecnie uważam że jest świetny i nawet pozbyłem się stałek jakie miałem, do tego D600 z możliwością zrobienia akcji serwisowej i masz opcje minimum, ewentualnie drożej szukać D610 z gwarancją.
Fotografuję głównie moje większe i mniejsze wycieczki + fotografia rodzinna ( jakieś portreciki rodziny i zwierzaków )
Z tego opisu to raczej APS-C czy nawet coś u4/3 by wystarczyło, zwłaszcza że FF jest po prostu ciężki i duży. A co do stałek, to w tym komplecie brakuje czegoś szerszego i myślałbym np o zestawie 20-35-85 lub 24-50-85. 35 a 50 to standard i kwestia gustu co się woli, natomiast może brakować szerokości.
FF rozważam, gdyż bardzo lubię zdjęcia z małą GO + nie lubię szumów. Z tego co widziałem to u4/3 pod względem szumów wypada blado. APS-C to też już duży sprzęt(miałem Sony a500 i Pentaxa k-5) , chyba że sony a6000 ale tam znowu z obiektywami słabo i drogo i ta matryca też nie jest za wybitna lub Fuji, które jest jeszcze droższe.
A ja napisze ci tak że moim starym D90 znajomy przepstrykał pół europy już i ma piękne zdjęcia z wycieczek i nie tylko w super warunkach ale i z kopalni, jaskiń, kościołów często z ISO 3200 nawet, albumy ze zdjęciami z fotolaba i zawsze ma banana na twarzy że sprzęt tak tani daje mu tak fajne zdjęcia.
Nie twierdzę, że nie, dlatego rozważam cały czas zakup d5300 lub używany d7100, który jak widzę świetnie sobie radzi z wysokim ISO. Aczkolwiek cały czas póki jeszcze nie mogę dokonać zakupu, myślę, rozważam, zbieram informację od innych :)
Literki D czy G nie mają nic wspólnego z AF. Ale w D600 będą działały wszystkie obiektywy, w D700 już nie.
Tzn co konkretnie nie bedzie śmiało z D700?
Mowa tylko o szkłach FX
stachmuszel
20-09-2017, 21:18
Tomku, które obiektywy z literą D lub G nie będą działały z D700?
nikoniarz
20-09-2017, 21:25
Tomaszowi raczej nie chodziło o obiektywy G czy D a o AF-P...
A ja napisze ci tak że moim starym D90 znajomy przepstrykał pół europy już i ma piękne zdjęcia z wycieczek i nie tylko w super warunkach ale i z kopalni, jaskiń, kościołów często z ISO 3200 nawet, albumy ze zdjęciami z fotolaba i zawsze ma banana na twarzy że sprzęt tak tani daje mu tak fajne zdjęcia.
To jest w sumie dobre podsumowanie rozterek sprzętowych, bo czego by nie kupić zawsze można by coś jeszcze. Ot nawet jakby sprzedać nerkę i d5, to przecież zawsze można było coś ponad mały obrazek i można tak bez końca.
AF-P? Byc może
Z tego co wiem to dla D700 nie ma znaczenia to czy D lub G więc dopytuje bo może czegoś nie wiedziałem majac dość długo ów aparat
Nie wiem czy dobrze kombinuję ale może faktycznie nie ma co się orać psychicznie i finansowo i przy moich potrzebach kupić np. tego d7100 za ok 2.5k, do tego Tamrona 17-50 2.8 i 85 1.8D i w sumie wszystko czego potrzebuję mam.
D600 po akcji serwisowej. Na pewno lepszy od 5D I i II. Co będziesz fotografował ?
To do działu Humor.
Nie wiem czy dobrze kombinuję ale może faktycznie nie ma co się orać psychicznie i finansowo i przy moich potrzebach kupić np. tego d7100 za ok 2.5k, do tego Tamrona 17-50 2.8 i 85 1.8D i w sumie wszystko czego potrzebuję mam.
Do tego co potrzebujesz wystarczy. Na ogniskowych portretowych (>50mm) to crop też ładnie rozmywa (jest wg mnie pomijalne). Zaletą pełnej klatki jest widoczna jaki się porównuje cropowe 18mm przy świetle 3.5 czy nawet 2.8 do odpowiadającej ogniskowej 28/1.8. Kup D7100, później uciułasz obiektywy, a za jakiś czas można pomyśleć o używanym FF (jako drugi/piewszy). Tak mi się wydaje.
Przeszedłem z D90 na D7100 jakiś rok temu. Do dzisiaj mnie zaskakuje o ile się zmniejszyły szumy i jak używalne ISO jest w tym aparacie. Jakość AF też na plus. Sam bym przeszedł na FF ale kasa nie pozwala i pewnie jeszcze długo nie będzie pozwalała. Jakbym miał zostać w cropie to chyba bym zainwestował w Sigme 18-35/1.8 Teraz mam 35/50/85 (1.8) i 18-105 oraz 70-300VR. Ogniskowe pokryte. Brakuje mi tylko szerokiego kąta :)
To do działu Humor.
Eee tam... dobry żart jest wszędzie mile widziany. :-)
Do tego co potrzebujesz wystarczy. Na ogniskowych portretowych (>50mm) to crop też ładnie rozmywa (jest wg mnie pomijalne). Zaletą pełnej klatki jest widoczna jaki się porównuje cropowe 18mm przy świetle 3.5 czy nawet 2.8 do odpowiadającej ogniskowej 28/1.8. Kup D7100, później uciułasz obiektywy, a za jakiś czas można pomyśleć o używanym FF (jako drugi/piewszy). Tak mi się wydaje.
kupi dwa razy to będzie miał taniej :), warto kupować docelowy sprzęt unika się zbędnych wydatków, korpus niestety co jakiś czas (czasem dość długi - przykładem ciągle używane 5D i D700 lub D3) się zmienia ale optyka może być używana długo. kiedyś dawno temu :) zmieniałem canona 350D i wpie.... się w kolejnego canononowegp cropa zamiast kupuć 5D, przed tegorocznymi wakacjami kupiłem 5D bez szczególnej potrzeby (są tanie jak barszcz i trafił się nieślubny :) mało używany korpus) bo mam nowszy pełnoklatkowy korpus i moje odczucia się potwierdziły - nie trzeba było się kiedyś pchac w kolejnego cropa.
No dobra, to w skrócie - D600 Nikona i linia 5D Canona to są różne półki sprzętu o innych możliwościach. To tak, jakbyś porównywał trochę nowszą klasę C Mercedesa do odrobinę starszej klasy E. Trochę podobne, ale jednak zupełnie inne.
Co nie zmienia faktu ze pod każdym względem d600 wypada lepiej ;)
Okej... Trzymając się porównań - pod każdym względem C-Klasa wypada lepiej od E-Klasy. ;-)
W dodatku Nikon d600 jest zakupem niezwykle korzystnym. Nowy można było kupic w cenie kilkuletniego i wytrzaskanego 5d2.
W dodatku Nikon d600 jest zakupem niezwykle korzystnym. Nowy można było kupic w cenie kilkuletniego i wytrzaskanego 5d2.
Nowy to można kupić w cenie używanego 5Dmk3.
Nie ma co też się wyśmiewać, akurat jakość obrazka w D600 nawet na dzień dzisiejszy jest na wysokim poziomie. AF? Centralny tak samo bardzo pewny, a AF-C to w ogóle istniało w 5D i 5Dmk2? :lol:
Dużo osób zamieniło 5Dmk2 na 6D, to może też z nich się pośmiejmy?
Wasze ulubione porównania do motoryzacji - wolicie jeździć starym, wysłużonym "okularem" W210 niż nową (wg tomfoota) lub mało używaną C klasą W205 z lepszym silnikiem (matryca). Szanuję, ale to nie znaczy, że tak wybrać musi każdy.
No wlasnie. To że 5d 1 i 2 należy do lini pro Canona nie znaczy że jest lepsze od 4 lata młodszego amatorskiego d600.
No wlasnie. To że 5d 1 i 2 należy do lini pro Canona nie znaczy że jest lepsze od 4 lata młodszego amatorskiego d600.
To chyba zależy od priorytetów.
Seria 5D to woły robocze, sam bardzo lubiłem 5Dmk2.
Dla kogoś zadającego pytanie "A może by tak kupić FF?" wół roboczy może nie być potrzebny.
nikoniarz
21-09-2017, 08:41
Kolejne uogólniania... "Okular" nie musi być wysłużony. To po pierwsze. Po drugie- czemu porównywany akurat do W205 czyli bodajże 3 generacje nowszego? W sumie to W205 jest najnowszy, więc jeśli już ma być stawiany jako analogia, to tylko do najnowszych lustrzanek. Dla mnie porównanie bez sensu. Ale szanuję to, każdy porównuje sobie jak mu wygodnie.
Kolejne uogólniania... "Okular" nie musi być wysłużony. To po pierwsze. Po drugie- czemu porównywany akurat do W205 czyli bodajże 3 generacje nowszego? W sumie to W205 jest najnowszy, więc jeśli już ma być stawiany jako analogia, to tylko do najnowszych lustrzanek. Dla mnie porównanie bez sensu. Ale szanuję to, każdy porównuje sobie jak mu wygodnie.
Ależ dokładnie to miałem na myśli :D porównania motoryzacyjne nie mają sensu. No niech będzie W211 z W205.
Czemu wysłużony? Przecież sam tomfoot napisał, że "wytrzaskany 5Dmk2" jest w cenie nowego D610 (nadal sprzedawany, aktualny model Nikona, tak jak w tamtym porównaniu W205 Mercedesa).
//edit
A dlaczego założyłem na początku W210? Patrzyłem modelowo:
W210 - 5D
W211 - 5Dmk2
W212 - 5Dmk3
W213 - 5Dmk4
W205 - D610
Ale jak wspomniałem wyżej, dla mnie takie porównania nie mają zupełnego sensu.
nikoniarz
21-09-2017, 08:51
Porównania do motoryzacji nie mają sensu bo samochód służy do czegoś innego. Można zamieniać KM na fpsy, silnik na matryce ale jak to się ma do aparatu? Jak odnieść się do niskiego spalania małego silnika w małym miejskim aucie? Jak odnieść się do dużego spalania w komfortowej dużej limuzynie? Albo w sportowym samochodzie? Bez sensu...
Tzn co konkretnie nie bedzie śmiało z D700?
Mowa tylko o szkłach FX
Tomku, które obiektywy z literą D lub G nie będą działały z D700?
AF-P? Byc może
Z tego co wiem to dla D700 nie ma znaczenia to czy D lub G więc dopytuje bo może czegoś nie wiedziałem majac dość długo ów aparat
Dokładnie tak. Z D700 nie działają najnowsze obiektywy. Na dzisiaj FX jest tylko jeden Nikkor AF-P 70-300/4.5-5.6VR, ale będą kolejne.
Myszowor
21-09-2017, 09:26
JureXXX doradził bym Ci D7100, pełna klatka jest super, ale zastanów się czy stać cię na szkła po 3000zł-5000zł bo tylko z dobrymi obiektywami będziesz zadowolony z obrazka.
druga sprawa to ciężar, pełno klatkowe obiektywy ważą po kilogramie od sztuki, na wakacje 2kg lub 3kg sprzętu to dużo.
cz4rnuch
21-09-2017, 09:56
...druga sprawa to ciężar, pełno klatkowe obiektywy ważą po kilogramie od sztuki, na wakacje 2kg lub 3kg sprzętu to dużo.Eee, mój podstawowy pełnoklatkowy obiektyw waży 85g, drugi 200g, trzeci 235g (+przejściówka pewnie góra ze 100g) a teraz licytuję najcięższy o wadze 395g. W sumie 4 obiektywy (jeden w drodze) + przejściówka to dokładnie 1 kg :)
Nie namawiam do kupowania 5D to powinna być w miarę świadoma decyzja (ale uważam takie 5DII można kupować bez glębszych przemyśleń) opisałem tylko moje doświadczenia, ja kupiłem bo chciałem i mogłem i cała optyka jaką mam pasuje do tego korpusu i robię nim głownie infraredy i pewnie nie powiesiłbym całego mojego amatorskiego fotografowania na tym korpusie, chcę zwrócić uwagę że aparaty z połową matrycy (albo nawet ćwiartką) i rodzielczością 16mpix są reklamowane jako profesjonalne, a może się okazać (i pewnie tak jest) że pełnoklatkowa lustrzanka z 12.8 mpix daje lepszy obrazek niż większość tych aparatów.
D600 to fajny aparat (ale sensor swaby drogie) o mało go sam kiedyś nie kupiłem.
cz4rnuch
21-09-2017, 10:04
...D600 to fajny aparat (ale sensor swaby drogie)...Kupisz hurtowo to dadzą upust.
...pełno klatkowe obiektywy ważą po kilogramie od sztuki, na wakacje 2kg lub 3kg sprzętu to dużo.
Wydaje mi się że przy kupnie trzech stałek Nikona f1,8 24-50-85 wyszło by jakieś 900 gram... Gdzie te kilogramy ;) :mrgreen:
Te kilogramy i PLN-y z ff to dobre UWA... jak ktoś nie ma potrzeby używać, nie zauważy. No i tele staje się jakby krótsze ;)
Te kilogramy i PLN-y z ff to dobre UWA...
"Dobre UWA" to pojęcie dość względne... Irix 15mm -1750zł i jakieś 600g, Samy- 1500zł i 500g, Nikon 18-35 3000zł i 400g
Nowy to można kupić w cenie używanego 5Dmk3.
Nie ma co też się wyśmiewać, akurat jakość obrazka w D600 nawet na dzień dzisiejszy jest na wysokim poziomie. AF? Centralny tak samo bardzo pewny, a AF-C to w ogóle istniało w 5D i 5Dmk2? :lol:
Dużo osób zamieniło 5Dmk2 na 6D, to może też z nich się pośmiejmy?
.
Tak, tak. Oczywiście. Jakżeby inaczej.
- - - - kolejny post - - - - - -
5d to żadne pro. D600/610 to faktycznie sprzęt amatorski. W dodatku dość mizernie wykonany.
Tak, tak. Oczywiście. Jakżeby inaczej.
Tylko czerwony osiołek by się upierał przy tym, że jest lepsza matryca oraz AF w 5D i 5Dmk2 od D600/D610 :)
To, że ktoś ma inne zdanie od Ciebie, nie znaczy, że jego wypowiedzi nadają się do działu humor.
Tylko czerwony osiołek by się upierał przy tym, że jest lepsza matryca oraz AF w 5D i 5Dmk2 od D600/D610 :)
To, że ktoś ma inne zdanie od Ciebie, nie znaczy, że jego wypowiedzi nadają się do działu humor.
A teraz poszukaj w moich wypowiedziach gdzie pisałem o lepszej matrycy i af w którymkolwiek z tych aparatów. Tylko osiołek, w dodatku zielony, nie potrafiący czytać ze zrozumieniem może bezkarnie obrażać innych forumowiczów.
A teraz poszukaj w moich wypowiedziach gdzie pisałem o lepszej matrycy i af w którymkolwiek z tych aparatów. Tylko osiołek, w dodatku zielony, nie potrafiący czytać ze zrozumieniem może bezkarnie obrażać innych forumowiczów.
Jeśli chodzi o osiołka - jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie :D
Co mam poszukać? Tak zrozumiałem Twoje "Tak, tak. Oczywiście. Jakżeby inaczej."
Skoro dla Ciebie takie śmieszne było to, że ktoś uważa D600 jako lepszy zakup niż 5Dmk2, to proszę podaj co będzie takiego wartościowego w 5Dmk2 względem D600 co się przyda założycielowi wątku. Chętnie poznam opinię.
Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie :D
Skoro dla Ciebie takie śmieszne było to, że ktoś uważa D600 jako lepszy zakup niż 5Dmk2, to proszę podaj co będzie takiego wartościowego w 5Dmk2 względem D600 co się przyda założycielowi wątku. Chętnie poznam opinię.
To, że zakupi za podobne pieniądze zdecydowanie lepszy i pewniejszy sprzęt fotograficzny, który pozwoli mu cieszyć się fotografowaniem, a nie szukaniem serwisu. W dodatku kolory, które znajdą się na wykonanych przez niego zdjęciach będą miały cokolwiek wspólnego z rzeczywistością, a sam obraz będzie bliższy fotografii niż zdjęciom technicznym.
Dla jasności - piszę o d600/d610, a nie uogólniam do wszystkich body Nikon. Choć coraz trudniej to robić.
PS. Zapomniałem o clou sprawy - nie będzie musiał sprzedać domu, żony i dzieci, żeby kupić przyzwoite obiektywy tej samej marki co body.
To, że zakupi za podobne pieniądze zdecydowanie lepszy i pewniejszy sprzęt fotograficzny, który pozwoli mu cieszyć się fotografowaniem, a nie szukaniem serwisu. W dodatku kolory, które znajdą się na wykonanych przez niego zdjęciach będą miały cokolwiek wspólnego z rzeczywistością, a sam obraz będzie bliższy fotografii niż zdjęciom technicznym.
Dla jasności - piszę o d600/d610, a nie uogólniam do wszystkich body Nikon. Choć coraz trudniej to robić.
Akurat w D600 i D610 kolory były ok, w przeciwieństwie do np D700, który i tak ma swoich zwolenników.
Zdecydowanie lepszy? W czym jest zdecydowanie lepszy? Pisz konkretnie.
Pewniejszy? Jak to sam określiłeś, "wytrzaskany" 5Dmk2 będzie pewniejszy od nowego / mało używanego D600?
Kolory? Bardzo subiektywne, w dodatku jest masa profili, każdy znajdzie coś dla siebie. Tobie się podoba "czerwonka", innym nie musi.
Inna sprawa - WB, jak już było wielokrotnie pokazywane - przy odpowiednio ustawionym WB nie rozróżnisz w ślepym teście co jest z czego.
"Dobre UWA" to pojęcie dość względne... Irix 15mm -1750zł i jakieś 600g, Samy- 1500zł i 500g, Nikon 18-35 3000zł i 400g
A jak w tych szkłach z af? Jakością optyczną szeroko rozumianą?
Uwa to nie tylko landszafty.
PS. Zapomniałem o clou sprawy - nie będzie musiał sprzedać domu, żony i dzieci, żeby kupić przyzwoite obiektywy tej samej marki co body.
Tak, szczególnie biorąc pod uwagę rewelacyjnie przedstawiające się cenowo względem jakości stałki ze światłem 1.8.
Czekaj, ile kosztuje odpowiednik np Nikona 20mm lub 24mm f/1.8G w Canonie?
cz4rnuch
21-09-2017, 14:15
Kolega, którego cytowano pisał o D600 "poserwisowym" więc chyba ten argument odpada a co do szkieł i clou sprawy to dla amatora Nikon akurat ma niedrogą serię stałek, o ile coś takiego podchodzi autorowi wątku. Argumenty w końcu padły, ale mnie osobiście to nie przekonało do wysłużonych Canonów (choć pewnie i jakiś niewysłużony, niekotleciarski też gdzieś tam na jakimś jebaju się znajdzie).
Tak, szczególnie biorąc pod uwagę rewelacyjnie przedstawiające się cenowo względem jakości stałki ze światłem 1.8.
Czekaj, ile kosztuje odpowiednik np Nikona 20mm lub 24mm f/1.8G w Canonie?
Autor wątku nie poszukuje obiektywów 20mm i 24mm.
cz4rnuch - z tym zdezelowanym 5d2 jakoby lepszym to była oczywiście przesada. Natomiast zdecydowanie polecam autorowi wątku poszukiwanie 5d2 w dobrym stanie lub analogicznie 6d niż ładowanie się w złom typu d6xx, z którego nawet producent w miarę szybko uciekł. Zresztą konkretnie na miejscu poszukującego poszedłbym aktualnie szybko na zakupy póki można zdobyć nowy 6d + ef24-105/4 w bardzo dobrej cenie. Do tego ewentualnie 50/1.8 i można o dalszych rozważaniach na długo zapomnieć.
cz4rnuch
21-09-2017, 14:49
Gdyby nie to, że lustrzanki już mnie nie interesują i gdybym jednak chcial coś FF to chyba jednak poszedłbym w ten złom zamiast w 5DII. Co nie oznacza, że nie warto się i nad nim pochylić, szczegolnie jeśli cena byłaby odpowiednio atrakcyjna. Jak dla mnie obie opcje są atrakcyjne i warte zastanowienia dla kogoś kto nie ma za dużo kaski a chce poczuć magię jedynie słusznego rozmiaru klatki.
I teraz plynnie przejdziemy do rozważania dlaczego kolega ma kupic walkmana a7II :-)
cz4rnuch
21-09-2017, 14:55
Dla mnie za cieżki i zbyt drogi.
Dla mnie za cieżki i zbyt drogi.
To co Ty teraz nosisz??
cz4rnuch
21-09-2017, 15:02
Najcześciej LG G6, rzadziej Coolpixa A i raz w miesiącu ładuję baterię od A7 ale tego już nie liczę. Bo za ciężki.
Autor wątku nie poszukuje obiektywów 20mm i 24mm.
Odpowiadasz bardzo wybiórczo na to co Ci odpowiada, do tego wiesz dokładnie jakie szkła będzie potrzebować autor wątku.
Czyli 6D już jest OK, a D600 nadaje się do działu humor :lol:
Obiektywy do Nikona kosztują majątek, do Canona za to są taniutkie.
Odpowiadasz bardzo wybiórczo na to co Ci odpowiada, do tego wiesz dokładnie jakie szkła będzie potrzebować autor wątku.
Czyli 6D już jest OK, a D600 nadaje się do działu humor :lol:
Obiektywy do Nikona kosztują majątek, do Canona za to są taniutkie.
Ależ jesteś upierdliwy. Masz sprzęt jak w stopce - dlaczego koledze chcesz wciskać chłam? Poleć mu to co sam masz najlepszego.
PS. Nie wiem dokładnie jakich szkieł autor będzie potrzebował, ale opieram się na tym co sam napisał - czyli o jakich szkłach myśli. Czytałeś? Czy tylko tak dla sportu nadajesz?
Najcześciej LG G6, rzadziej Coolpixa A i raz w miesiącu ładuję baterię od A7 ale tego już nie liczę. Bo za ciężki.
Ależ minimalizm. I co? Do epicentrum też tylko smartfon zabierzesz?
cz4rnuch
21-09-2017, 15:15
Nie mam w planach epicentrum. Nawet w tych odległych.
Ależ jesteś upierdliwy.
Nie jestem upierdliwy, za to jestem pamiętliwy :mrgreen:
Zwyczajnie nie zrozumiałem tego jak można być tak ślepo zapatrzonym w jedną markę. Wypowiedź osoby o innym poglądzie traktować jako humor (czy też nazywanie osiołkiem), gdzie samemu nie potrafi się pokazać wyższości swojej racji.
Masz sprzęt jak w stopce - dlaczego koledze chcesz wciskać chłam? Poleć mu to co sam masz najlepszego.
Miałem D600, po 20k klatek miał trzy paproszki. Dowiedziałem się o tym jak sprzedawałem, przy zdjęciu testowym i f/22. Nowy właściciel trzepał zdjęcia jak szalony, przy 70k wymienił sobie migawkę za free.
Body szybko się zwróciło z racji swojej niskiej ceny. Czy byłem zadowolony? Bardzo. Daleko mu do chłamu.
6D zresztą też uważam za ciekawe body. Jeśli ktoś woli guzikologię Canona, ma już jakieś obiektywy w tym systemie - wybór jest prosty.
hostman22
21-09-2017, 16:25
akurat mnie dziwią tak wysokie ceny używek mk2, tak samo bolączki tego modelu są dość znane i nie mniej upierdliwe niż fizyczne czyszczenie matrycy w d600.. .Po taniości w canonie 28/1.8, 85/1.8 i 100-400 bez is... to tak cenowo wypada lepiej niż N. Nikon wypuścił trochę fajnych szkieł i bardzo fajny zestaw można złożyć na stałkach 1.8 z d700 lub d600/d610.. . :)
Nie jestem upierdliwy, za to jestem pamiętliwy :mrgreen:
Zwyczajnie nie zrozumiałem tego jak można być tak ślepo zapatrzonym w jedną markę. Wypowiedź osoby o innym poglądzie traktować jako humor (czy też nazywanie osiołkiem), gdzie samemu nie potrafi się pokazać wyższości swojej racji.
Ale pamiętasz w swej pamiętliwości, że kłapoucha to Ty wpisałeś w wątek jako pierwszy? Daleko mi do zapatrzenia w jedną markę, Canona wybrałem jakiś czas temu, gdy Nikon nie potrafił jeszcze wypuścić na rynek ff w znośnej cenie. Więc z musu. I świadom jestem jego wad. Podobnie jak widzę wady systemu, którego niczym lwiątko padliny bronisz. Dlatego nie polecam nikomu sprzętu, którego nawet producent ze wstydem jak najszybciej się pozbył wypuszczając za kolejnym strzałem trafiony model (750). Na dziś niestety w kategorii cenowej nie widzę alternatywy dla marki na C.
nikoniarz
21-09-2017, 16:49
O jakiej kategorii cenowej mowa? Bo nie chcę się źle domyślać...
Ja z czystym sumieniem polecam D600, cenowo wypada rewelacyjnie.
... 100-400 bez is...
Istnieje taki model?
A jak w tych szkłach z af? Jakością optyczną szeroko rozumianą?
Uwa to nie tylko landszafty.
Przecież napisałem że ""Dobre UWA" to pojęcie dość względne"... dla mnie i dla moich potrzeb dobre uwa to takie lekkie i bez af, bo go nie potrzebuję (AFa oczywiście, tu wynika jeszcze dodatkowa korzyść - jest tanio), ktoś inny będzie miał inne potrzeby i preferencje i tu będzie się musiał liczyć z wydatkami i ciężarem... ;) :)
O jakiej kategorii cenowej mowa? Bo nie chcę się źle domyślać...
Chodzi mi o wydatek pomiędzy 6-10 tys na body full frame (nowe) do celów hobbystycznych - w sensie amatorska fotografia.
nikoniarz
21-09-2017, 17:21
Chodzi mi o wydatek pomiędzy 6-10 tys na body full frame (nowe) do celów hobbystycznych - w sensie amatorska fotografia.
Rozumiem, że mowa o nowym? To mamy D750...
madebyzosiek
21-09-2017, 17:26
Chodzi mi o wydatek pomiędzy 6-10 tys na body full frame (nowe) do celów hobbystycznych - w sensie amatorska fotografia.Ale, że Canon w tej cenie ma jakieś body idealne, które rozjedzie D750? :)
Ale pamiętasz w swej pamiętliwości, że kłapoucha to Ty wpisałeś w wątek jako pierwszy?
Nazwałeś mnie tak jednak pierwszy Ty. W wątek wplotłem go specjalnie, żebyś wiedział, że wiem :twisted: zauważ, że post na tamtym forum nie był raportowany, nie dostałeś nawet upomnienia. Na Twoje szczęście mam duży dystans do siebie.
Daleko mi do zapatrzenia w jedną markę
Niestety tak się zachowujesz.
Podobnie jak widzę wady systemu, którego niczym lwiątko padliny bronisz.
Ja również widzę wady. Widzę też inne systemy i nawet je polecam - nawet w tym wątku dobrze się wypowiadałem o 5Dmk2 i 6D.
Dlatego nie polecam nikomu sprzętu, którego nawet producent ze wstydem jak najszybciej się pozbył wypuszczając za kolejnym strzałem trafiony model (750). Na dziś niestety w kategorii cenowej nie widzę alternatywy dla marki na C.
Widzisz, a ja polecam, bo używałem i wyrobiłem sobie opinię, własną. Tak samo z D750.
Teraz napiszę jeszcze jedno szokujące zdanie - te akcje serwisowe to świetna dla mnie sprawa. Nowa migawka za free, nawet po okresie gwarancji.
Na dziś niestety w kategorii cenowej nie widzę alternatywy dla marki na C.
Hahahaha :) a to dobre. Pokaż mi alternatywę dla D750, który jest już na rynku tyle czasu. A zamiast D500 i D850 co polecisz?
Ale, że Canon w tej cenie ma jakieś body idealne...:)
Wszystkie body Canona są idealne. Bez względu na cenę. :mrgreen:
Ale, że Canon w tej cenie ma jakieś body idealne, które rozjedzie D750? :)
Nikt nie ma body idealnego. Natomiast w podanym przeze mnie przedziale cenowym numerem 1 jest 5d3. Następny wybór to d750. Później mamy 6d/6dII. D6xx pomijam celowo, z przyczyn wyżej opisanych. Oczywistym konkurentem dla 5d3 (i może lepszym, a może gorszym) jest d810, który niestety poniżej 10k jeszcze dostępny chyba nie jest. Mówimy o nowych body, niekoniecznie z polskiego sklepu, ale np. z Niemiec czy Szwajcarii. Walkmany również pomijam.
Nazwałeś mnie tak jednak pierwszy Ty. W wątek wplotłem go specjalnie, żebyś wiedział, że wiem :twisted: zauważ, że post na tamtym forum nie był raportowany, nie dostałeś nawet upomnienia. Na Twoje szczęście mam duży dystans do siebie.
Niestety nie pamiętam, ani Ciebie (na CB jak rozumiem), ani nazwania Ciebie osiołkiem. Jeżeli nie dostałem upomnienia, a rzeczywiście nazwałem Cię tak, to może moderatorzy na "tamtym" forum uznali, że mam rację? :-) (to żart, ale serio nie pamiętam).
hostman22
21-09-2017, 17:54
Istnieje taki model?
fakt, akurat kiedyś szukałem na allegro i może nie każdy to IS wpisywał stąd tak mi się zakodowało.., chodzi o pompkę.. ;)
Hahahaha :) a to dobre. Pokaż mi alternatywę dla D750, który jest już na rynku tyle czasu. A zamiast D500 i D850 co polecisz?
Nie pisałem negatywnie ani o D750 (wręcz przeciwnie), dla którego alternatywą (ale niekoniecznie polecaną) jest linia 6d. D850 fajny jest, na papierze - nie miałem w rękach, nie było jeszcze ogłoszenia o akcji serwisowej i darmowej wymianie oleju, więc nie wypowiem się. Na pewno na papierze to lepsze body od 5dIV.
madebyzosiek
21-09-2017, 17:55
Nikt nie ma body idealnego. Natomiast w podanym przeze mnie przedziale cenowym numerem 1 jest 5d3. Następny wybór to d750. Później mamy 6d/6dII. D6xx pomijam celowo, z przyczyn wyżej opisanych. Oczywistym konkurentem dla 5d3 (i może lepszym, a może gorszym) jest d810, który niestety poniżej 10k jeszcze dostępny chyba nie jest. Mówimy o nowych body, niekoniecznie z polskiego sklepu, ale np. z Niemiec czy Szwajcarii. Walkmany również pomijam.Eee tam, różnica między najtańszym, nowym 5D3, a D810 nie przekracza 500 zł, więc to raczej drobnostka ;) Natomiast zestawienie D750 z Canonem 6D nie wypada korzystanie dla Canona, a nawet D610 jednak wypada lepiej... Choć uważam 6D za najfajniejszego Canona, którym miałem okazję zrobić tysiące zdjęć. Jedyny plus w moich oczach to kolory, bo elastyczność matrycy jest podobna, jak w D610/750. 5D3 nie miałem w rękach, więc się nie wypowiadam ;)
Eee tam, różnica między najtańszym, nowym 5D3, a D810 nie przekracza 500 zł, więc to raczej drobnostka ;)
Jeżeli tak aktualnie jest, to gdybym dziś zaczynał zabawę zapewne mocno bym się zastanawiał i chyba wybrał Nikona. Ale niestety szkieł mam już za dużo. I już to wielokrotnie pisałem, że męczy mnie noszenie 5d3 z kilogramami szkła, ale nie znalazłem póki co rozwiązania alternatywnego pod względem podobnej jakości połączonej z małą wagą. Tzn. znalazłem, ale uważam, że wydanie 50.000 na body z jedną stałką wykracza poza znamiona rozsądnego hobby (ale co ciekawe Żona mnie namawia :-) )
Natomiast zestawienie D750 z Canonem 6D nie wypada korzystanie dla Canona, a nawet D610 jednak wypada lepiej... Choć uważam 6D za najfajniejszego Canona, którym miałem okazję zrobić tysiące zdjęć. Jedyny plus w moich oczach to kolory, bo elastyczność matrycy jest podobna, jak w D610/750. 5D3 nie miałem w rękach, więc się nie wypowiadam ;)
I co do przewagi d750 nad 6d (także II) całkowicie się zgadzam.
I co do przewagi d750 nad 6d (także II) całkowicie się zgadzam.
Czyli jednak zmieniłeś zdanie. A tak to pisałeś, gdy na naszym forum napisałem, że D750 jest (w mojej ocenie) lepsze niż droższy 6Dmk2:
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-eos-6d-mark-ii-oficjalnie-106143/index8.html#post1352621
Czyli jednak zmieniłeś zdanie. A tak to pisałeś, gdy na naszym forum napisałem, że D750 jest (w mojej ocenie) lepsze niż droższy 6Dmk2:
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-eos-6d-mark-ii-oficjalnie-106143/index8.html#post1352621
"Nie jest natomiast tak, jak jakiś osiołek w kolorze green na nikoniarzach napisał, ze to aparat gorszy od d750"
aaa, to o tego osiołka chodziło :-) Widzisz, widocznie pisałeś tutaj niczym fanatyk jednej marki nie przyjmujący żadnych argumentów :-) z oślim uporem. Tak, zdanie zmieniłem - bo tylko idiota nie jest w stanie zmienić zdania - i choć są to aparaty (6dII i d750) całkowicie porównywalne, to na dziś wybrałbym jednak d750 gdybym szkłami nie był obciążony. Co nie oznacza, że między tymi body panuje jakakolwiek przepaść - chyba, że czasowa.
A jak już jesteśmy przy sąsiednim forum, to pozwolę sobie zacytować kolegę z CB, który napisał dziś zdanie będące kwintesencją dyskusji nt. rzekomej przewagi matryc Nikona nad Canonem:
"ale lepiej narzekać na wyciąganie z cienia, które jest problemem przy 1 zdjeciu na 1000 i kupić nikona i cieszyć się gównianymi kolorami na kazdym zdjeciu"
które to zdanie jako motto zaproponowałem :-)
Widzisz, widocznie pisałeś tutaj niczym fanatyk jednej marki nie przyjmujący żadnych argumentów :-) z oślim uporem.
"Pokaż go, to palcem, bo chciałbym uwierzyć, że śnię."
Tak, zdanie zmieniłem - bo tylko idiota nie jest w stanie zmienić zdania - i choć są to aparaty (6dII i d750) całkowicie porównywalne, to na dziś wybrałbym jednak d750 gdybym szkłami nie był obciążony. Co nie oznacza, że między tymi body panuje jakakolwiek przepaść - chyba, że czasowa.
I na tym zakończmy. Nie lubię robić syfu w wątkach sprzętowych. Zmieniłeś zdanie, ale słowo napisane zostało. Niestety.
ostro dodaliście do pieca ten człowiek zastanawia się nad tanim FF i pewnie będzie to używka - 5DI można kupic za 1500zł ale absolutnie nie namawiam - bo taki zakup to kwestia chyba bardziej szczęścia jest, dobry szeroki kąt używka 17-40L za 1800zł jak się kupi młodą wiekiem (co trzeba sobie przypilnować - data produkcji w numerze nabitym na korpus obiektywu) to się nawet tych ponoć nieostrych rogów nie zauważy - wiem bo miałem do niedawna i uważam że jak na tą cenę to hiperrewelacyjny obiektyw, do tego 70-200 4L też poniżej 1900zł (też miałem) używka (kompromis bo nie ma IS co w tele jest jednak mz pomyłką) i 50 1.8STM i jest w miarę uniwersalny zestaw za relatywnie niewielkie pieniądze oczywiście doradzam dołożyć do używki 5DII (lub używki 6D jeśli budżet wytrzyma) bo chyba łatwiej wśrod nich kupić korpus który nie tyrał na milionie ślubów - jeśli za drogo to w zimie będzie taniej :) w używkach albo drożej jak przypadkiem nowe podrożeją. można zrobić podobne wyliczenie dla D700 czy D600 i optyki.
Zmieniłeś zdanie, ale słowo napisane zostało. Niestety.
Przypomnę tylko na koniec, że przede wszystkim napisałem i uznałem za humorystyczne twierdzenie jakoby body d6xx firmy N. były lepszym wyborem niż 5d2 firmy C. I tutaj zdania nie zmieniłem i nie zmieniam, nie wciskajcie pytającemu kitu. Niech chłopak czym prędzej szuka dobrego i zadbanego 5d2 lub jeżeli budżet pozwoli nówki 6d po aktualnie niskiej wyprzedażowej cenie. Bo na d750 budżet nie pozwoli, ale nie ładujcie go w d6xx.
nikoniarz
21-09-2017, 18:40
Tak, zdanie zmieniłem - bo tylko idiota nie jest w stanie zmienić zdania
A ja to inaczej interpretuję- zmienia zdanie ten kto się mylił, nie zmienia ten który ma rację...
No faktycznie ludzie ostro się zapędzili. Tak jak napisał Jaś, szukam czegoś taniego, używanego 5D I i II wchodzi w grę tak samo jak d600. Zestaw na 3 stałkach średnio mi pasuje na wycieczki, owszem mógłbym w późniejszym czasie się w taki zaopatrzyć natomiast na początek potrzebuje jakiegoś taniego zooma + 85 1.8 (tak mi się wydaje). Szkoda że ten Tamron 28-75 2.8 niby taki słaby.
nikoniarz
21-09-2017, 21:00
na początek potrzebuje jakiegoś taniego zooma
Tamron 28-75
Tamron 28-75 wcale nie jest "taki słaby". Wielu go miało, używało i nie narzekało. Oczywiście nie jest to inwestycja na lata, ale ma jakieś tam światło. Do masz alternatywnie teraz albo 24-105stm lub używany 24-105L. Oba ciemniejsze. Ale na początek jak piszesz jestem w stanie wyobrazić sobie fajny budżetowy zestaw 5d2 + Tamron + 50/1.8 stm, z którego będziesz zadowolony.
nikoniarz
21-09-2017, 21:12
Tamron 28-75 wcale nie jest "taki słaby".
Nikt tutaj chyba nic nie pisał o "słabości". Czy coś mi umknęło?
madebyzosiek
21-09-2017, 21:22
Szkoda że ten Tamron 28-75 2.8 niby taki słaby.
Tamron nie jest słaby, ale trzeba przebierać. Są sztuki lepsze i gorsze. Ja miałem wersję nową z silnikiem i była całkiem ok, ale używałem jej głównie z analogiem. Mam teraz wersję na śrubokręt i jest znacznie ostrzejsza, radzi sobie pięknie na D700 i nawet na D500 daje obrazek znośny. Jeżeli ktoś pisał, że to słabe szkło, to raczej trafił słabszą sztukę.
Ps. Na szybko jakieś wspomnienie na 2.8 z Tamrona
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/DSC_1674-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/wl325irgyllgqi7/DSC_1674.jpg)
Ja miałem wersje taką jak testowali dawno temu na optycznych czyli z silnikiem, nawet nie wiedziałem że jest inna, no i o ile wtedy właśnie na D700 było ok to po podpięciu do D750 było słabiutko, powolny AF i f/2.8 słabiutkie bo raczej to jest wyznacznikiem jasnego zooma, Tamron 24-70 w ostrości i szybkości to kosmos jeśli porównamy oba, oczywiście to kosztuje, dlatego wspomniałem że jakbym miał męczyć się z tym Tamronem 28-75 to wolę wybrać DX + Sigma 17-50.
nikoniarz
21-09-2017, 21:42
Ja miałem wersje taką jak testowali dawno temu na optycznych czyli z silnikiem, nawet nie wiedziałem że jest inna, no i o ile wtedy właśnie na D700 było ok to po podpięciu do D750 było słabiutko, powolny AF i f/2.8 słabiutkie bo raczej to jest wyznacznikiem jasnego zooma, Tamron 24-70 w ostrości i szybkości to kosmos jeśli porównamy oba, oczywiście to kosztuje, dlatego wspomniałem że jakbym miał męczyć się z tym Tamronem 28-75 to wolę wybrać DX + Sigma 17-50.
Chyba źle trafiłeś... Mam wersję z silnikiem od 3 lat. Ogarnia różne repo- w ruchu, w słabym świetle... Nie jest to słaby czy powolny obiektyw. Jest to przeciętny obiektyw biorąc pod uwagę bezwzględną oceną (porównując do najwolniejszych/najszybszych czy najostrzejszych/najbardziej mydlanych), oraz dobry biorąc pod uwagę względną ocenę, czyli to co otrzymujemy pod FX używanego za tysiaka lub nowego za 1.800 zł o takim świetle i zakresie.
Nikt tutaj chyba nic nie pisał o "słabości". Czy coś mi umknęło?
Przeczytaj ostatnie zdanie w poście #84 , tylko uważnie.
Myszowor
21-09-2017, 22:40
Czy wspominałem że będzie ciężko i drogo? ;) Nie mówiłem o stalkach bo na wycieczkach się ich nie używa. Kupisz 24-70 i masz 900g do kilograma wagi dodaj aparat 850g, ładowarkę, akumulatorek zapasowy, a zakres na 70mm się nie kończy, dodaj zooma 70+ i masz 2kg+ do tego wartość sprzętu w tysiącach i pilnuj tego na plaży, powodzenia w wyborze. Ja nadal polecam DX.
cz4rnuch
22-09-2017, 03:31
Kurczę, jeżdżę za granicę kilka razy w roku i nie wiedziałem, że jest zakaz stałkowania :) Zamiast 24-70 można przecież kupić choćby dwa razy lżejszego 24-85. Nie mam stuprocentowej pewności, ale może wystarczyć na plażę i do tego lżejszy od choćby Sigmy 17-50, którą używałem na wyjazdach. Do tego D600 i waga zestawu robi się identyczna z tym co sam niedawno woziłem czyli D7100, przy czym 50/1.8, którym zastąpiłbym Sigmę 30/1.4 także od niej lżejszy (ponad dwa razy) więc jednak wychodzi na to, że w zależności od potrzeb może się okazać, że lżej podróżuje się z pełną klatką ;) Może nie jest tak do końca, ale nie demonizowałbym tej wagi zestawu FF (szczególnie jeśli porównujemy ją z zestawem DX), bo to przede wszystkim zależy od konkretnych obiektywów. Właściwie problem widziałbym tylko w przypadku zoomu UWA, bo tu faktycznie działa ciężkiego kalibru i przy jasnym tele, ale w tym ostatnim wypadku i tak ratowałem się obiektywem FX. A na plażę biorę tylko telefon. Mi wystarcza, ale jeśli ktoś się nie może rozstać ze swoim sprzętem to na czas kąpanka prawie zawsze można graty u kogoś zdeponować (np u barmana czy w budce ze smażonymi świerszczami ;))
nikoniarz
22-09-2017, 06:21
Czy wspominałem że będzie ciężko i drogo? ;) Nie mówiłem o stalkach bo na wycieczkach się ich nie używa. Kupisz 24-70 i masz 900g do kilograma wagi dodaj aparat 850g, ładowarkę, akumulatorek zapasowy, a zakres na 70mm się nie kończy, dodaj zooma 70+ i masz 2kg+ do tego wartość sprzętu w tysiącach i pilnuj tego na plaży, powodzenia w wyborze. Ja nadal polecam DX.
Na serio są osoby które to wszystko potrzebują zabierać na plażę? Szok. Wg. mnie telefon to max co bierze się w takie miejsce. No chyba, że idziemy na plażę jako fotograf a nie "turysta".
No baa... na plażę obowiązkowo C100D z 55-250 STM. Jak sobie inaczej wyobrażasz focenie tych wszystkich lasek w stringach? :grin:
Ale nie zapominaj o jakimś monopodzie czy coś, gdyby latynoski narzeczony rościł sobie prawa do tantiem ;)
Słuszna uwaga, tantiemy to poważna sprawa. Monopodu czy coś, co prawda nie mam, ale mam za to chyże nogi. :-)
Z tym, ze jak uda się Wam namówić kolegę do zakupu Nikona, to należy uprzedzić że stringi na zdjęciach wyjdą w spranym kolorze ecru, więc niech się zawczasu napatrzy na miejscu.
cz4rnuch
22-09-2017, 08:32
Jak będziesz uciekał to wężykiem bo nie wiadomo czy będzie gonił czy od razu wyciągnie jakiegoś Glocka?
Z tym, ze jak uda się Wam namówić kolegę do zakupu Nikona, to należy uprzedzić że stringi na zdjęciach wyjdą w spranym kolorze ecru...Na bank tak będzie, ale akurat w tym przypadku kolor stringów będzie najmniej ważny. Za to w Canonie w słoneczny dzień wyjdzie banding (czyli stringi na całym ciele) a ostrość pójdzie na jej (tej fajnej pani) owłosionego fagasa ;)
Dodatkowo na plaży pojawią się płonące czerwonym żarem napisy Canon oraz duchy kotleciarzy z balonikami w klapkach.
Morze natomiast na brzeg zamiast muszelek wyrzucać będzie oryginalnie zapakowane, acz nieco umoczone, produkty Nikon dla entuzjastów marki. Po czym okaże się, że ów sprzęt ktoś wyrzuca z zacumowanego nieopodal okrętu z wielkim napisem Sony.
Dodatkowo na plaży pojawią się płonące czerwonym żarem napisy Canon oraz duchy kotleciarzy z balonikami w klapkach.
Morze natomiast na brzeg zamiast muszelek wyrzucać będzie oryginalnie zapakowane, acz nieco umoczone, produkty Nikon dla entuzjastów marki. Po czym okaże się, że ów sprzęt ktoś wyrzuca z zacumowanego nieopodal okrętu z wielkim napisem Sony.
Mokry sen tomfoota ;)
W sumie te baloniki w klapkach mnie zaciekawiły.
cz4rnuch
22-09-2017, 09:13
Sony? Tak może wyglądać ten sobotni koniec świata. Przynajmniej ja nie potrafię sobie wyobrazić niczego gorszego :(
Koniec świata podobno przełożyli. Nie zdążą do soboty.
Jak chodzi o baloniki w klapkach, to sam do końca nie wiem co miałem na myśli :-)
Czy wspominałem że będzie ciężko i drogo? ;) Nie mówiłem o stalkach bo na wycieczkach się ich nie używa...
Ale farmazony... ;) :mrgreen: :lol:
Brawo za merytoryczne rozwiniecie tematu :)
Ned Stark
22-09-2017, 10:41
A ja dołożę swoje trzy grosze i autorowi wątku polecę mojego d7100 z tokiną 12-24 - w sam raz na wyjazdy i w góry i nad morze (co nie oznacza plażowania z aparatem za parawanem - piasek, sól są "be" do tego zdjęcia tłumu są totalnie bez sensu) - cena do uzgodnienia :D To świetny aparat i wystarczający zdecydowanie (dla mnie nie wystarczający, ale tylko dlatego, że nie jestem do końca normalny)
cz4rnuch
22-09-2017, 11:29
Zdjęcia tłumu mogą nie być totalnie bez sensu (są np plaże dla naturystów), ale jakby co to zawsze zostają plaże bezludne.
Ned Stark
22-09-2017, 11:41
(ale jak mu to sprzedam to z czym na tę plażę albo w góry sam będę chodził ? Trzeba będzie wertować milion wątków o szerokich kątach dla FX.... ta fotografia jest strasznie męcząca)
No, bo czytać trzeba. Tyle literek w jednym miejscu... ;-)
Czym więcej kasy na koncie tym miej trzeba czytać, do FX mogę ci sprzedaż N18-35 bo nie bywam na plażach z tłumem naturystów :)
Czym więcej kasy na koncie tym miej trzeba czytać...
A potem wątki: "Pomóżcie bo to waży 5 kilo..." ;) :lol:
Zawsze można zatrudnić kogoś do noszenia tych kilogramów :)
Ned Stark
22-09-2017, 13:15
18 to nie za wąsko ? (lepiej czytać książki niż wątki "jaki szeroki kąt do fx/dx" "jaka portretówka" ) I co wy z tymi kilogramami? Więcej jeść trzeba po prostu ;-)
cz4rnuch
22-09-2017, 13:17
Czasami na te kilogramy zwracają uwagę linie lotnicze ;)
Ale to też związane jest z kasą bo przecież każda linia lotnicza weźmie ciężki sprzęt tylko trzeba dopłacić troszkę cebulionów :)
18 to nie za wąsko ? (lepiej czytać książki niż wątki "jaki szeroki kąt do fx/dx" "jaka portretówka" ) I co wy z tymi kilogramami? Więcej jeść trzeba po prostu ;-)
No nie wiem, dla mnie szeroko, to przecież na DX 12mm.
cz4rnuch
22-09-2017, 13:39
Ja się nie lubię ze sprzętem rozstawać. A gdy zabieram na pokład to są limity.
Kojocisko
22-09-2017, 14:07
Waga naprawdę się liczy. Ja po 20 dniach włóczenia się po Japonii wyleczyłem się z gripów. Jak jedziesz na fotowyprawę - szukanie kadrów, statywy, czas na kombinowanie i krótkie przebiegi w terenie - waga nie ma znaczenia. Ale jak się włóczysz turystycznie i robisz zdjęcia przy okazji - naprawdę ma znaczenie czy na pasku wisi 1 kg czy 1,5. Choć oczywiście są granice kompromisu i na bezlusterkowca bym się nie przesiadł.
D3400 z 35mm plus 18-55 jest lekki, a przy takich wyprawach pewnie poradzi sobie podobnie jak gruby brat.
Choć oczywiście są granice kompromisu i na bezlusterkowca bym się nie przesiadł.
Powiedz to miłośnikom Walkmana i Trinitronu! ;-)
D3400 z 35mm plus 18-55 jest lekki, a przy takich wyprawach pewnie poradzi sobie podobnie jak gruby brat.
D3400 to kastrat pozbawiony w stosunku do poprzednika wejścia mikrofonu czy też automatycznego czyszczenie matrycy albo złącza wężyka spustowego... ;) :)
cz4rnuch
22-09-2017, 17:52
Powiedz to miłośnikom Walkmana i Trinitronu! ;-)
Pierwsze westchnienie miłości to ostatnie westchnienie rozumu.
To ja widocznie jestem jakiś poje...dziwny, bo zdarzało mi się chodzić całe dnie z 20kg sprzętu i jakoś nie płakałem ;) Dopiero powyżej tej granicy komfort zaczyna gwałtownie spadać.
cz4rnuch
22-09-2017, 18:04
Dobrze postawiona diagnoza to pierwszy krok do uleczenia :)
No tak ale ci od plejstejszyn muszą dźwigać parę kilogramów akumulatorów ;)
cz4rnuch
22-09-2017, 18:26
W sensie od 47 akumulatorów w górę?
Coś koło tego ale już za więcej jak pięć możesz nie zostać wpuszczony na pokład zwłaszcza po incydentach z wybuchowymi szajsungami ;)
cz4rnuch
22-09-2017, 18:56
Pochowam w fotoreporterskiej kamizeli.
Zawiń w czerwone rulony i przyczep do kamizelki, o takie
https://thumbs.dreamstime.com/t/sterta-czerwony-dynamit-53332114.jpg
źródło (https://thumbs.dreamstime.com/t/sterta-czerwony-dynamit-53332114.jpg)
:)
Ned Stark
22-09-2017, 20:19
Najlepiej nigdzie nie wyjeżdżać - wszystko można i tak w necie zobaczyć. (serii d3xxxx/5xxxx osobiście nie polecam z jednego powodu - tylko jeden slot na kartę... zdarza się czasem, że karta się zepsuje i pozamiatane... to takie moje jedno bolesne doświadczenie z pięknych fotograficznych wakacji na jednej greckiej wyspie.... )