Zobacz pełną wersję : AF-S DX 35mm f/1.8G Nikkor- piszczał przy ostrzeniu i nie działa
Witam.
Wczoraj podczas robienia zdjęc padła moja 35-tka. Ostatnio podczas ostrzenia piszczało coś w środku ale nie zawsze, teraz nic nie działa.
Co się mogło stac, obiektyw nie ostrzy, nie wyskakują punkty af, nie da się zdjęcia zrobic-padł autofocus?
W trybie live też nie działa.Nie używałem go często- przy okazjach rodzinnych, padł po 2,5 roku użytkowania(kupiony nowy w sklepie).
Jaki może byc przewidywalny koszt naprawy, wchodziłem na stronę nikona i piszą że naprawiają w czechach.
A... może na początek sprawdzić i ewentualnie przeczyścić styki w obiektywie i aparacie. Aparat go widzi? Na MF da się coś pstryknąć?
Pugilares
18-09-2017, 23:37
Mam dwie sztuki tego obiektywu. Oba kupiłem nowe. Pierwszego kupiłem na początku 2011 roku i od początku popiskiwał przy ostrzeniu. Używałem go intensywnie przez te kilka lat i AF nie padł. Ale od uderzenia lekko się "zwichrował". Drugiego kupiłem w czerwcu tego roku i też popiskuje, choć jakby mniej, niż ten pierwszy. Więc popiskiwanie jest chyba cechą tego modelu. Na razie ten drugi działa super i w ogóle jest jakby lepszy od tego starego pod każdym względem - lepiej trafia, ma mniej aberracji chromatycznej.
nikoniarz
19-09-2017, 06:01
Mój też popiskiwał odrobinkę od nowości...
Obiektyw nigdy ni upadł-obchodzę się z nim jak z jajkiem.
W trybie mf nie działa, tak jakby body przestało go widzieć.
Czy ktoś miał podobny problem?
Pugilares
19-09-2017, 12:43
Nie miałem podobnego problemu, ale może taśma w środku nie łączy.
Przepraszam,dokładnie nie sprawdziłem. W trybie MF można robic zdjęcia,czyli wychodzi na to że przestał działac autofocus. Czy jest ktos zorientowany ile taka naprawa może kosztowac. Jestem z okolic krakowa , może lepiej oddac nikkora do jakiegoś serwisu krakowskiego który naprawia takie rzeczy.
A przełącznik na obudowie obiektywu masz w pozycji M/A? Spróbuj kilka razy go przełączyć, coś może się zacięło tylko :)
Myszowor
19-09-2017, 19:40
Najlepiej usterki zgłaszać w dziale Serwis, wg mnie padł silnik w obiektywie skoro piszczał wcześniej, zanieś do serwisu jakiegoś.
Ok, rozejrzę się za serwisem w krakowie.
maciey75
19-09-2017, 23:00
Czyściłeś styki jak kolega wyżej sugerował? Miałem to samo i czyszczenie pomogło. Mój piszczy aż miło od początku, czyli już 7 lat ;)
Ja swojego kupiłem jakoś w 2009 roku i od samego początku piszczał, ale działa dzielnie do dzisiaj.
Czyli to wada fabryczna która się ujawnia na samym początku użytkowania. Mam nadzieje że to piszczenie nie powoduje szybszego zużywania się części
madebyzosiek
20-09-2017, 16:59
Mój też piszczał, ale to nie był problem. Większym były koszmarne aberracje i żółwie tempo AFu ;)
nettmanek
22-10-2017, 12:45
Witaj. U mnie też to występuje - AF się zacina i piszczy jak spróbuję złapać ostrość na obiekcie bliższym niż 30cm. Ale po ponownym uruchomieniu aparatu działa.