Zobacz pełną wersję : Fotografia produktowa kolory
Witam, chciałem prosić o poradę mianowicie wykonuję zdjęcia etu do telefonu kolor etui jest miętowy a wówczas na zdjęciu wychodzi mi żółty. Zestaw jaki używam to stół bezcieniowy, lampa quanttum 300+ softbox z jednej strony i z drugiej strony 3x 65wat żarówki z parasolką odbijającą. Proszę o pomoc
madebyzosiek
17-09-2017, 07:16
Kup sobie X-rite Color Passport Checker i zrób profil dla tych warunków. Będziesz miał kolory oddane idealnie :)
Zadbaj o jednakową temperaturę barwową oświetlenia które posiadasz.
Monitor tez warto skalibrowac. W sumie takie minimum z minimum to colormuki i colorchecker.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/859826-REG/X_Rite_CMUNDISCCPP_ColorMunki_Display_and_ColorChe cker.html
Kolega frogi słusznie zauważył że z opisu wynika że masz dwa źródła światła o różnej temperaturze barwowej. Etui do telefonu to bardzo mały przedmiot i spokojnie dasz sobie radę oświetlić jedną lampą, najlepiej tą błyskową z softboxem. W aparacie ustaw balans na światło błyskowe co powinno ci dać realistyczną kolorystykę. Tak samo sprawdź czy nie prześwietlasz zdjęcia chcąc uzyskać wypalone biele tło, to co też będzie miało wpływ na kolor przedmiotu.
Kup sobie X-rite Color Passport Checker i zrób profil dla tych warunków. Będziesz miał kolory oddane idealnie :)
Gwoli ścisłości nie ma możliwości oddania wszystkich barw z rzeczywistości za pomocą RGB (nie mówiąc o CMYK) co widać reprodukując np dzieła sztuki.
Pozdro
Wiesiek
Na początek pokombinuj z dokładnym ustawieniem balansu bieli.
W jakim programie wywołujesz? Profile stosowane domyślnie przez programy mogą mieć wpływ na odwzorowanie kolorów.
.. lampa quanttum 300+..3x 65wat żarówki To błąd. Jeśli zależy ci na precyzji. Bardzo mało prawdopodobne by świeciły tak samo, nawet jeśli podają, że żarówki mają 5500K.
No i zobacz jaki parametr Ra mają te żarówki. Ponad 90?
.. W aparacie ustaw balans na światło błyskowe co powinno ci dać realistyczną kolorystykę. ..No nie bardzo. To tylko takie przybliżenie, a jak chodzi o niuanse to trzeba robić PRE albo profil Color Checkerem (lepiej)
Poprzez rady poprzedników wynika przekonanie, że powodem złego wyniku założyciela wątku jest niechlujstwo wykonawcze. Być może, że tak jest. Ale jest też możliwe, że nie da się poprawnie odwzorować barwy tego konkretnego futerału szczególnie, że część zieleni to "barwy krytyczne". Każdy kto wykonywał fotograficzne próbniki kolorów (np próbek tkanin, farb itp) wie organoleptycznie, że jest to nieraz niewykonalne. Miewałem sytuacje, że reprodukowałem (z rygorami) obraz i prawie cały był bardzo wierny ale jeden fragment kompletnie był nietrafiony. I kiedyś to był właśnie zielony - reprodukował się jako żółty. Wtedy jedynym rozwiązaniem jest lokalna korekta koloru do zieleni, o której uważamy, że jest choć trochę podobna do oryginału.
O tym jak bardzo niedoskonała jest reprodukcja fotograficzna (i dalej druk lub monitor) najłatwiej przekonać się bawiąc się w fotografowanie malarstwa a później porównując wyniki. Przeważnie to przepaść.
Pozdro
Wiesiek
Witam,
przeszukiwałem forum, jednak nie znalazłem żadnej informacji na temat fotografi produktowej. Chciałbym taką wykonać w swoim sklepie jednak kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Czy znajdzie się tu dobra dusza i podsunie mi kilka dobrych rad.
Przykładowe produkty, które będę chciał fotografować:
https://natur-sklep.pl/sklep/pokrzywa-liscie-pociete-bio/
https://natur-sklep.pl/sklep/bambus-kapsulki-75-krzemionki/
https://natur-sklep.pl/sklep/agar-agar-mielony/
Za wszelką pomoc dziękuje
Dobra rada - zatrudnić kogoś kto się zna.
Kilka rad nic nie da osobie, która nie ma zielonego pojęcia w temacie.
Poza tym informacji na temat fotografii produktowej jest tu cała masa, tylko na pierwsze stronie tego działu jest ich chyba z 5.
A ja będę zwolennikiem spiskowych teorii i powiem, że kolega Natur próbował przemycić linki reklamowe.