Zobacz pełną wersję : problem z TTL w nikonie d7100 i sb900
Ewelina73
12-09-2017, 19:30
potrzebuję pomocy, TTL w d7100 z SB900 niedoswietla, jest na auto ktos moze mi doradzić co robię źle, jeżeli ustawiam na manual i zwiekszam przesłonę to jest ok, zdjecia robię w kościele na uroczystośc w sobotę i trochę mam mało czasu w kosciele na manual
Kompensację ekspozycji/błysku zmieniałaś?
Ewelina73
12-09-2017, 20:43
jest 0.0 , próbowałam na +3 i +2 ale to nie problem w kompensacji
Może banalne, ale nie chodzi czasem o to, że nie daje po prostu rady, przykładowo domknięta przysłona, niskie iso w ciemnicy, tudzież nie próbujesz odbijać od ciemnej powierzchni? Jeśli nie, możesz zresetować ustawienia zarówno lampy, jak i puszki.
Ostry600
13-09-2017, 06:27
Jeżeli chcesz mieć mocniej naświetlanie całe zdjęcie to w trybie TTL nie ustawiasz dodatniej kompensacji błysku tylko ponosisz kompensacje ekspozycji. To jest jakby instancja nadrzędna - aparat zarejestruje wtedy fotkę jasniejszą o zadany stopień Ev więc co za tym idzie przekażę do lampy info, że ma wykonać dłuższy (mocniejszy) błysk.
Kompensacje błysku w trybie TTL zmieniasz tylko wtedy, dgy na zdjęciu chcesz miec błysk flesza bardziej lub mniej widoczny (np jeżeli chcesz coś światłem wyróżnić lub w drugą stronę jeżeli chcesz światło błyskowe ukryć).
Jeżeli walisz lampą w górę, ustawiasz +Ev dla błysku a nie zmieniasz Ev ekspozycji to tak jak byś nie zrobił nic. Aparat nadal ma polecenie wpuścić tyle światła ile mu kazałes. Taka właśnie jest różnica między TTL a manualem.
Ewelina73
13-09-2017, 13:52
Dziękuje, kompensacja ekspozycji pomogła