Zobacz pełną wersję : Nikon D810 a nagrywanie video
Chcialem zapytac w nastepujacej sprawie. Nagralem video MOV . Obraz nagranego video jest bardzo ladny, niemniej slychac trzaski spowodowane praca obiektywu. Wiem ,ze najlepiej miec glosnik zewnetrzny ale w chwili obcnej nie posiadam. Czy mozna przy pomocy jakiegos programu usunac same te trzaski zwiazane z praca obiektywu. Bardzo prosze o porady.
Maciek N
12-09-2017, 09:39
Chyba masz na myśli mikrofon zewnętrzny a nie głośnik?
Jeśli chodzi o rozwiązanie twojego problemu to oczywiście są jakieś rozwiązania ale nie są idealne. Wszystko zależy od tego na jakim poziomie są te niechciane dźwięki w stosunku do reszty i z jaką częstotliwością się pojawiają. Najprościej jest zastąpić podkładem muzycznym lub na nowo stworzoną ścieżką dźwiękową.
Jeśli niechciany dźwięk jest słabo słyszalny można nałożyć filtr do usuwania szumów. Nie brzmi to idealnie ale jest to jakieś rozwiązanie.
Można spróbować wyciąć te niechciane fragmenty i zastąpić innymi.
Wszystko to czasochłonne i może nie przynieść oczekiwanych efektów.
Moja rada to używać AF manualnie, unikać ocierania dłoni o obudowę. Kupić mikrofon zewnętrzny lub rejestrator. Jest na ten temat mnóstwo tematów więc dobierzesz dla siebie odpowiednie rozwiązanie.
oczywiscie chodzilo mi o mikrkrofon zewnetrzny . A czy sa jakies pomocne programy redukujace tego typu szumy?
Maciek N
12-09-2017, 13:18
Są filtry w programach edycyjnych które niwelują szum. Problem w tym że to nie jest szum więc podejrzewam że nie zadziała poprawnie.
Można by coś więcej napisać jak umieścisz jakiś fragment tego nagrania.