PDA

Zobacz pełną wersję : Pliki XMP w Lightroom 6

kundziorro
12-09-2017, 01:03
Cześć

Potrzebuje zapisać plik xmp obrobionego rawa. Skrót Ctrl+S nie działa, jego odpowiednik w menu, też nie. Zaznaczyłem opcję Automaticly write changes into XMP. Nadal nic... Na pewno jest to gdzieś zapisane bo jak importuje znowu to zdjęcie to wczytują się zmiany, ale nie wiem gdzie to jest. Nie bardzo jest co zmieniać w ustawieniach. Ktoś wie jak to zrobić?

Nbogdan
12-09-2017, 09:06
Plik .XMP jest jako "ukryty". Zaznacz opcję "pokaż ukryte pliki i foldery" i będzie widoczny w tym samym folderze co RAW.

GonzoG
12-09-2017, 11:45
"Automaticly write changes into XMP. "
To działa tylko do nowo edytowanych plików. Wcześniej obrabiane są zapisane w plikach katalog LR.
Aby zapisać plik XMP z wcześniej obrobionych zdjęć trzeba wybrać na zdjęciu (prawy przycisk) opcję: Metadata -> Save matadata to file

kundziorro
12-09-2017, 13:05
Plik .XMP jest jako "ukryty". Zaznacz opcję "pokaż ukryte pliki i foldery" i będzie widoczny w tym samym folderze co RAW.

Wszystkie inne pliki xmp widzę a tego jednego nie. Problem pojawił się po aktualizacji programu...

Aby zapisać plik XMP z wcześniej obrobionych zdjęć trzeba wybrać na zdjęciu (prawy przycisk) opcję: Metadata -> Save matadata to file

Plik gdzieś się zapisuje, ale nie wiadomo gdzie. Nie został zapisany tam gdzie jest raw...

Próbowałem całkowicie usunąć z dysku rawa i wszystkie informacje o nim. Po imporcie nadal to samo. Co ciekawe inne rawy nie mają problemów z zapisem xmp tam gdzie są...

notdot
12-09-2017, 20:34
A to jest nef czy dng czy jeszcze coś innego?
do nefa będzie xmp ale dng ma zapisywane w sobie te wszystkie ustawienia

kundziorro
12-09-2017, 23:00
To NEF z 151 edycji RAWek (RAWków?) :D

Bartek
13-09-2017, 10:38
Ale w tej edycji (151) rawków do pobrania jest .dng a nie .nef . Wiec skąd masz plik .nef?

kundziorro
13-09-2017, 15:30
Hm... byłem przekonany, że nef :D Temat do zamknięcia ;)