Zobacz pełną wersję : Samyang 14 po upadku.
Dobry,mam taki problem. Obiektyw mi jakiś czas temu upadł, nie zauważyłem by był z nim jakiś problem. Sprzedałem go i klient mówi, ze ten obiektyw ma problemy z ostrością. O to sample na nieskończoności, ostrośc jest w niektórych miejscach a w innych jej nie ma. Możliwe, ze się rozjustował?
http://uploadfile.pl/pokaz/1205635---sngs.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1205636---ne9u.html
http://uploadfile.pl/pokaz/1205637---psxz.html
(...)O to sample na nieskończoności(...)
Ale po co? One potrafią mieć wprawdzie różne przesunięcia skali w zależności od egzemplarza (wyczytane kiedyś na tym forum), u mnie przykładowo operuję zazwyczaj od circa 0,5 do ciut za 0,7 metra dla dużej GO, na typowych odległościach, na nieskończoność nie ma po co ustawiać.
Klient takie mi takie podesłał, Bo chciał gwiazdy fotografować. Tutaj chodzi ze ostrość jest na pierwszym planie, później jest trochę nie ostro i dalej jest ostro. Ja go zawsze używałem na przysłone F11-F22 więc problemów ja nie widziałem.
Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka
I ustawiałeś na nieskończoność? Ostrzenie tyczy się również astro. Napisz, żeby wyostrzył w LV i podesłał sample.
Właśnie to są jego sample ustawiane na LV
Na podstawie takich przykładów to raczej nie wiele można powiedzieć, wszystkie trzy na f2.8 - przy takiej przysłonie to część planu będzie ostra a część nie, to normalne.
Na podstawie takich przykładów to raczej nie wiele można powiedzieć, wszystkie trzy na f2.8 - przy takiej przysłonie to część planu będzie ostra a część nie, to normalne.
Czyli piszesz, ze wnioskując po tych zdjęciach wszystko jest ok?
Czyli piszesz, ze wnioskując po tych zdjęciach wszystko jest ok? Raczej że nie da się powiedzieć czy coś jest źle ;) :)
No nic, puszczę na serwis i zobaczę co powiedzą.
No nic, puszczę na serwis i zobaczę co powiedzą.
Ja bym przymknął ten obiektyw do f8 najpierw, postawił na statywie przed jakimś szpalerem drzew czy krzaków np i spróbował ostrzyć albo przez LV albo pierścieniem. Jak ostrość będzie jednakowa (w jednej płaszczyźnie) z obydwu stron kadru i na środku no to wtedy obiektyw jest w porządku, moim zdaniem. A jak z jednej strony kadru będzie "mleko" a z drugiej będzie ostro no to upadek mu napewno zaszkodził...
Niestety siedzę na kliszy tylko i do tego obiektyw był wykorzystywany ;)
Niestety siedzę na kliszy tylko i do tego obiektyw był wykorzystywany ;) No to też nie problem... koszty ewentualnie testów odrobinę wyższe ;) :)
Właśnie to są jego sample ustawiane na LV
To chyba mało dokładnie, przykładowo DSC_5888 ostrość jest daleko, ale nie było nieskończoności jak w pierwszym poście, wtedy przy 2.8 właściwie nic nie byłoby ostre. Można jeszcze posiłkować się potwierdzeniem ostrości "na kropkę", jak w każdym szkle bez af. Widzę, że robił 7200, jeśli miałoby to pomóc mogę zrobić różne odległości ostrzenia na 7100 i wrzucić.
... Widzę, że robił 7200, jeśli miałoby to pomóc mogę zrobić różne odległości ostrzenia na 7100 i wrzucić.
Ale w czym ma pomóc testowanie Twojego szkła? ;) :)
Ale w czym ma pomóc testowanie Twojego szkła? ;) :)
Porównanie rozkładu GO względem egzemplarza zainteresowanego.
Porównanie rozkładu GO względem egzemplarza zainteresowanego. A jak to zrobisz, wirtualnie porównasz te obiektywy, czy pojedziesz do klienta i je na miejscu zbadasz...? Zastanów się...
A jak to zrobisz, wirtualnie porównasz te obiektywy, czy pojedziesz do klienta i je na miejscu zbadasz...? Zastanów się...
Są wrzucone sample, na jednym ostrość hen daleko, najpierw pada, że ustawiona nieskończoność, później, że w lv celowane, nie wiadomo. A teraz przykładowy zestaw opisanych sampli, przy różnych ustawieniach, zainteresowany wychodzi, robi podobne, porównuje rozkład GO, wyciąga wnioski. Coś jak dof simulator z uwzględnieniem specyfiki danego modelu szkła.
...A teraz przykładowy zestaw opisanych sampli, przy różnych ustawieniach, zainteresowany wychodzi, robi podobne, porównuje rozkład GO, wyciąga wnioski. Coś jak dof simulator z uwzględnieniem specyfiki danego modelu szkła.Gdyby właściciel potrafił wyciągnąć jakieś wnioski to sam by sobie zrobił test a nie trzy fotki nie wiadomo z czym... ;) :)
Wierzysz że dogadasz się z właścicielem tego obiektywu telefonicznie albo pisemnie? Jak tak to spróbuj, może się uda :)
W sumie obiektyw już do mnie jedzie. Będę musiał poczytać dokładnie, ale mowil że skala na pierścieni jest rozregulowana. Prierwsze foto jest ustawione na nieskończoności. Front budynku przy pomocy LV było ustawiana ostrość na słup po prawej. Mówił że balustrada na środki kadru. jest nie ostra a powyżej balustrady już jest ostro.
Strzelam, że pierwsze manualne uwa w rękach i problem był w obsłudze/oczekiwaniach.