PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - podgląd głębi ostrości

pablodesign
05-06-2007, 21:34
Zastanawiam się nad kupnem nikona d40, czytam ostatnio bardzo duzo o nim, znam juz jego wady i zalety. Szkiel zadnych do nikona nie mam, planuje kupic gora 2 szkla wiec glowna wada w postaci braku 'srubokreta' nie jest dla mnie wada. Prawdopodobnie oprocz kita w zestawie dokupie pozniej obiektyw, bodajze 55-200 AF-S (cos kolo 600zl kosztuje).

Ale mialo byc nie o tym. Zastanawia mnie w tym aparacie brak podgladu ostrosci. Poniewaz mala glebia ostrosci to jeden z powodow dla ktorego kupuje lustrzanke, prosilbym o wytlumaczenie posiadaczy d40 (i tylko nich) jak to wyglada przy robieniu zdjecia.

W kazdym aparacie cyfrowym jaki posiadam, w chwili nacisniecia spustu 'do polowy', patrzac w obiektyw widac wyraznie przymykajaca sie przeslone. Czy w d40 przeslona przymyka sie dopiero w momencie nacisniecia spustu do konca, czy juz w chwili wcisniecia 'do polowy'? Skoro brak 'podgladu glebi ostrosci' rozumiem ze patrzac w wizjer, glebia ostrosci wogole sie nie zmienia?

Bawilem sie analogowa lustrzanka, ustawilem manualne ostrzenie i krecac ostroscia widzialem w wizjerze co jest ostre a co nie. Jak to jest w d40?

Z gory dziekuje za rozwianie moich watpliwosci, oczywiscie przed zakupem i tak wybiore sie do jakiegos sklepu i pomecze sprzedawce zeby dal mi aparat do reki na jakis czas (pewnie dluzszy ;-) ).

Pozdrawiam.

Jakubas
05-06-2007, 21:46
Nie przejmowalbym sie zbytnio brakiem podgladu ostrosci. W D70 takowy jest, ale jest narzedziem totalnie bezuzytecznym ze wzgledu na beznadziejny wizjer. D40 wizjer ma z tego co pamietam minimalnie lepszy, choc w tym wypadku nie wiem czy minimalnie znaczy zauwazalnie.

Wciskajac spust do polowy aparat nastawia ostrosc, blokuje ja, w zaleznosci od ustawien blokuje tez ustawienia ekspozycji. Dopiero w momencie robienia zdjecia, przyslona jest domykana do ustawionej wartosci. W kazdym innym wypadku obiektyw ustawiony jest na najwiekszy otwor przyslony. Inna sprawa jest, ze lustrzanki cyfrowe maja WIEKSZA glebie ostrosci od sprzetu analogowego, niezaleznie, czy to byly malpki czy lustrzanki. Wiaze sie to tylko i wylacznie z wielkoscia elementu swiatloczulego. Matryca DX jest 1,5x mniejsza od kletki filmu 35mm. Po drugie, kitowe szkla sa dosc ciemne, przez co glebia bedzie z zalozenia dosc duza, wiec nie ma co sobie gitary zawracac takim wynalazkiem. Ja osobiscie podglad glebi mam a i tak nie uzywam.

fireboy
05-06-2007, 22:50
Bawilem sie analogowa lustrzanka, ustawilem manualne ostrzenie i krecac ostroscia widzialem w wizjerze co jest ostre a co nie. Jak to jest w d40?
Oczywiście, że jak będziesz ostrzył ręcznie to będziesz widział czy to jest ostre czy nie...

pablodesign
05-06-2007, 23:04
Na wstepie - dziekuje bardzo za szybkie i wyczerpujace odpowiedzi.

Poniewaz jednym z moich ulubionych rodzajow zdjec sa portrety mam jeszcze jedno pytanie. Dotychczas jak robilem jakis portret (uzywalem przewaznie canona s2 is) wygladalo to tak, ze zoom na cos kolo 300mm, przeslona jak najmniejsza (cos kolo 3.5) 10 metrow od osoby i wtedy tlo wychodzilo dobrze nieostre, tak jak byc powinno.

Jako ze lustrzanka w stosunku do cyfrowej malpki ma zakres ostrosci duzo mniejszy, wiec chialbym sie dowiedziec jak to bedzie mniej wiecej wygladalo przy kitowym obiektywie d40 (szczytem marzen by bylo jakby ktos podeslal jakis portrecik z tego zestawu, najlepiej z danymi - exif wystarczy). Czy jak dam ogniskowa na 80mm, przeslone na 5.6 (minimum przy dlugim koncu w tym obiektywie) to moge liczyc na bardziej nieostre tlo niz w malpce cyfrowej? Wg mnie tak bedzie, ale wole sie upewnic u kogos kto to sam sprawdzil ;-)

Pozdrawiam.

Jakubas
05-06-2007, 23:54
po kicie 18-55 raczej sie tego nie spodziewaj. Moim zdaniem byloby lepiej, gdybys kupil samo body D40 i do tego duzego kita - 18-70. na 70mm (105 po cropie) i f 4.5 powinno juz dac rade.

pablodesign
06-06-2007, 08:11
No to musze powiedziec ze coraz bardziej jestem zdecydowany na ten aparat. Pomimo tego co pisza inni, wydaje sie byc bardzo dobrym rozwiazaniem na wejscie w swiat lustrzanek. Zauwazylem pewna prawidlowosc, ze ludzie ktorzy go kupili sa z niego bardzo zadowoleni (np. opinie na dpreview.com - ponad 60 i prawie wszystkie bardzo pozytywne), natomiast ludzie ktorzy posiadaja wyzszy model nikona (d70, d80) strasznie po nim jezdza.

Mam chyba juz ostatnie pytanie (o ile znow mi cos do glowy nie wpadnie) - chodzi o regulacje dioptrii w wizjerze. Z danych technicznych wyczytalem ze zakres tej regulacji jest +0.5 do -1.7. Wade wzroku mam okolo -2 i bardzo to odczulem biorac do reki analogowa lustrzanke canona - bez okularow nie bylem w stanie zrobic ostrego zdjecia, a z dane dotyczace ekspozycji w dolnej czesci wizjera tez byly bardzo nieostre. Oczywiscie robienie zdjec lustrzanka w okularach jest dla mnie bardzo niewygodne, wiec chcialbym sie zapytac czy ktos posiadajacy podobna wade wzroku radzi sobie z tym nikonem?

Pozdrawiam.

sebasw
06-06-2007, 08:19
ja mam wadę -1 i niestety nie jest idealnie, ale w miarę przyzowicie przy maksymalnej korekcji na MINUS w D40. Czyli to -1,7 to tak naprawdę ledwo -1 :-)

fireboy
06-06-2007, 08:27
po kicie 18-55 raczej sie tego nie spodziewaj. Moim zdaniem byloby lepiej, gdybys kupil samo body D40 i do tego duzego kita - 18-70. na 70mm (105 po cropie) i f 4.5 powinno juz dac rade.
Nie bardzo opłaca się teraz kupować samo body skoro po zwrocie od Nikona można mieć D40 + 18-55 za ok 1699 PLN. Więc lepiej kupić taką opcję i sprzedać szkiełko a za resztę kupić 18-70 :) Takie jest moje zdanie...

pablodesign
06-06-2007, 08:28
ja mam wadę -1 i niestety nie jest idealnie, ale w miarę przyzowicie przy maksymalnej korekcji na MINUS w D40. Czyli to -1,7 to tak naprawdę ledwo -1 :-)

No to tu sie troche zmartwilem :( Widze ze jednak czeka mnie pamietanie za kazdym razem o okularach :/ Ale o ile sie orientuje to sa chyba jakies nakladki lub szkielka korygujace?

To tym bardziej bede musial zlapac w sklepie d40 i go przylozyc do oka, moze jakos ujdzie w tloku odczytywanie danych na wizjerze.

PS: Jako dotychczasowy i zatwardzialy uzytkownik canona, dziekuje za mile przyjecie na forum. Ale chyba czas sie przesiasc na nikona - jest tanszy, lepiej wykonany, wygodniejszy a z testow wychodzi ze mniej szumi niz 350d czy 400d.

Pozdrawiam.

pablodesign
06-06-2007, 08:35
Nie bardzo opłaca się teraz kupować samo body skoro po zwrocie od Nikona można mieć D40 + 18-55 za ok 1699 PLN. Więc lepiej kupić taką opcję i sprzedać szkiełko a za resztę kupić 18-70 :) Takie jest moje zdanie...

Wlasnie bardzo licze na ten zwrot od nikon'a. Mam nadzieje ze to zadna sciema i naprawde to beda wyplacac.

Widze na allegro ze ten 18-70 kosztuje jakies 1200zl nowy. Troche sporo, ale kto wie, na dzien dzisejszy bardziej sie zastanawiam na dokupieniem w przyszlosci 55-200. Wiem ze to nie sa jakies super obiektywy, ale licze na to ze po przesiadce z dotychczas uzywanych (canon'y a80 i s2is) aparatow i tak zauwaze duza roznice (wielkosc matrycy, mniejsze szumy, mniejszy zakres ostrosci, lepsze obiektywy a wiec i szczegolowosc i dokladnosc zdjec) - jesli sie gdzies tu myle to prosze o naprowadzenie mnie na wlasciwa droge.

Pozdrawiam.

fireboy
06-06-2007, 08:51
Jeśli chodzi 18-70 to tu na forum często ludzie sprzedają w dobrym stanie te szkła i to w cenach nie przekraczających 800zł.

vit
06-06-2007, 09:02
Witam,
miałem podobną sytuacje, przesiadłem się na D40 z Canona ale S1is i jak na razie jestem z tej zamiany bardzo zadowolony.
Jeśli chodzi o głębie ostrości to mam wrażenie, że w D40 dużo łatwiej zapanować nad nią niż w S1, a to że nie ma podglądu wogóle mi nie przeszkadza. Troche treningu z różnymi przysłonami i odległościami od fotografowanego obiektu i wyczujesz co i jak.
Też nosze okulary, mam -3, z tym, że robie zdjęcia zawsze w okularach. Zupełnie mi to nie przeszkadza, no chyba, że się juz przyzwyczailem.
Co do zakupu. Widziałem wczoraj gazetkę z MediaMarkt'u i tam był D40 z 18-55 za 1899. Ceny obowiązujące od 8 do 14 czerwca. Jak jeszcze odjąć te 340 to już nie ma się co zastanawiać :)

pablodesign
06-06-2007, 09:09
Witam,
miałem podobną sytuacje, przesiadłem się na D40 z Canona ale S1is i jak na razie jestem z tej zamiany bardzo zadowolony.
Jeśli chodzi o głębie ostrości to mam wrażenie, że w D40 dużo łatwiej zapanować nad nią niż w S1, a to że nie ma podglądu wogóle mi nie przeszkadza. Troche treningu z różnymi przysłonami i odległościami od fotografowanego obiektu i wyczujesz co i jak.
Też nosze okulary, mam -3, z tym, że robie zdjęcia zawsze w okularach. Zupełnie mi to nie przeszkadza, no chyba, że się juz przyzwyczailem.
Co do zakupu. Widziałem wczoraj gazetkę z MediaMarkt'u i tam był D40 z 18-55 za 1899. Ceny obowiązujące od 8 do 14 czerwca. Jak jeszcze odjąć te 340 to już nie ma się co zastanawiać :)

Dzieki wielkie za informacje, ciekawe czy u mnie w Szczecinie media tez zrobi taka promocje, jesli tak to sie nie bede zastanawial nawet :] Wlasnie sie przebijam przez strone media-marktu i sciagam gazetki promocyjne.

Pozdrawiam

PS: Przyszedlem do pracy i od godziny siedze na forum nikona, tez tak macie?

sebasw
06-06-2007, 09:10
Skoro jeszcze mamy pracę to znaczy, że nie.

fireboy
06-06-2007, 09:12
Ciekawe czy akcja obejmie wszystkie MM... Czasem tak bywa że nie...
Tylko mam obawy przed zakupem w MM... Czy ktoś z Was kupował tam sprzęt foto??

[edit]
Tak przeglądam te gazetki i się tylko wkurzam... Jak to może być tak że u mnie nie ma D40 w takiej cenie... w każdym mieście inne promocje...

pablodesign
06-06-2007, 09:29
Ciekawe czy akcja obejmie wszystkie MM... Czasem tak bywa że nie...
Tylko mam obawy przed zakupem w MM... Czy ktoś z Was kupował tam sprzęt foto??

[edit]
Tak przeglądam te gazetki i się tylko wkurzam... Jak to może być tak że u mnie nie ma D40 w takiej cenie... w każdym mieście inne promocje...

W mojej szczecinskiej tez nie ma tej promocji :( Wielka szkoda, bo za te 100zl juz bym mial karte i jakis futeral, albo dodatkowa baterie. Ale pewnie i tak za te 2000zl ktore stoja u mnie w MM kupie ten aparat, uwazam ze warto. Planuje kupic koniec czerwca, poczatek lipca wiec moze ta promocja jeszcze dojdzie do mnie. Kwestia tylko ze niecierpliwy jestem ;-)

sebasw: jeszcze wszystko zalezy od miejsca pracy ;-)

Pozdrawiam.

Fenek
06-06-2007, 11:21
@fireboy
Kupiłem tam swojego D80+kit. Z dwóch powodów - obcinali cenę o równowartość VATu, co dało kwotę, za jaką kupiłbym ten zestaw, jeżdżąc za nim po całej Polsce wtedy, czyli 3900. A że była to powystawówka to po dyskusji z kierownikiem działu urwałem jeszcze 100. Jak za przebieg 2000 klatek i wygodny zakup tylko 50km od mego miejsca zamieszania - wg mnie oferta uczciwa. Miałem wprawdzie dwa bonusowe babole na matrycy ale kilka dmuchów i po krzyku. Generalnie MM ma często ceny tylko dla idiotów ale jak już zrobią promocję i sprzęt jest OK to czemu by nie?

sebasw
06-06-2007, 11:55
pablodesign: w sumie racja :-)

Wracając do wątku MM, ja kupuje tam tylko jak są promocje i wcześniej dokładnie sprawdzę ceny w innych sklepach.

Dodatkowo ja bałbym się powystawowy sprzęt kupic, ale to jest moja opinia.

vasper31
06-06-2007, 15:06
No to musze powiedziec ze coraz bardziej jestem zdecydowany na ten aparat. Pomimo tego co pisza inni, wydaje sie byc bardzo dobrym rozwiazaniem na wejscie w swiat lustrzanek. Zauwazylem pewna prawidlowosc, ze ludzie ktorzy go kupili sa z niego bardzo zadowoleni (np. opinie na dpreview.com - ponad 60 i prawie wszystkie bardzo pozytywne), natomiast ludzie ktorzy posiadaja wyzszy model nikona (d70, d80) strasznie po nim jezdza.

Pozdrawiam.

.. yyy jasne.. weź pod uwagę, że użytkownicy aparatów D70 czy D80 są "odrobinę" bardziej wymagającymi użytkownikami i nie używają kitów (zazwyczaj), tylko raczej posiadają już jakieś "szklane" zaplecze ... ich potrzeby są większe i wydatki też... powiedzmy że jest to stosunek ceny aparatu do oczekiwań związanych z użytkownością sprzętu.. pozdrawiam i miłego focenia...

pablodesign
06-06-2007, 15:08
Jak na razie to ja mam wybor mniej wiecej taki w moim miescie (za kit'a d40):

- Media Markt 2000zl
- Fotojoker 2040zl

Jako ze mediamarktu troche nie lubie, a fotojoker to zawsze bardziej specjalizowany sklep, sklaniam sie troche ku temu drugiemu, choc te 40zl to juz cena 1GB karty SD. Czy zwykle karty Kingstone nadazaja zapisywac seryjne zdjecia z d40 czy trzeba kupowac hi-speed'a?

Pozdrawiam.

ejek
06-06-2007, 20:26

- Media Markt 2000zl
- Fotojoker 2040zl

Jako ze mediamarktu troche nie lubie, a fotojoker to zawsze bardziej specjalizowany sklep, sklaniam sie troche ku temu drugiemu, choc te 40zl to juz cena 1GB karty SD. Czy zwykle karty Kingstone nadazaja zapisywac seryjne zdjecia z d40 czy trzeba kupowac hi-speed'a?
Pozdrawiam.

W RTV EURO AGD

Galaxy - Centrum Handlowe

al. Wyzwolenia 18/20
70-554 Szczecin

Za 1999 zł
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d-40.bhtml

piotrek007
06-06-2007, 21:00
To moze ja odpowiem na twoje pytanie.
Podglad glebi ostrosci najlatwiej zrobic pstrykajac zdjecie. Po to wlasnie kupuje sie D40 z duzym monitorkiem a nie D50/70 :-P . Nie wiem, po co bys chcial ostrzyc manualnie, ale bedziesz widzial, co jest ostre. D40 ma zauwazalnie wiekszy i jasniejszy wizjer od 50/70. Do tego jest potwierdzenie ostrosci z miernika AF (nie wiem po co ustawiac AF recznie i potwierdzac to miernikiem AF tak samo jak nie wiem po co ustawiac ekspozycje w manualu na podstawie swiatlomierza z aparatu :???:
Nie zawracaj sobie glowy 18-70 bo to, poza nieco dluzsza ogniskowa, optycznie slabszy, ciezszy i drozszy obiektyw. Do portretow osobiscie polecam 55-200VR. Nie mam doswiadczenia z nie-VR, ale to inne konstrukcje, inna liczba soczewek itd.
z 18-55 dostaniesz to:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/06/533575731_a2d13b05fb_o-1.jpg
źródło (http://farm2.static.flickr.com/1275/533575731_a2d13b05fb_o.jpg)
55mm f/5.6 1/30s ISO450
a z 55-200 to:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/06/533575735_15090032da_o-1.jpg
źródło (http://farm2.static.flickr.com/1202/533575735_15090032da_o.jpg)
175mm f/5.6 1/640s ISO200
Udanych zakupow i fotek.

piotrek007
06-06-2007, 21:17
Sorki, ale cos mi sie ubzduralo, ze sie pytales o glebie ostrosci przy portretach :?.
W makro na 18-55 wyglada to tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/06/533598791_8f3aa28cfd_o-1.jpg
źródło (http://farm2.static.flickr.com/1246/533598791_8f3aa28cfd_o.jpg)
55mm f/5.6 1/100 ISO200
a tak jeszcze inaczej to tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/06/533598763_ec13c2a15b_o-1.jpg
źródło (http://farm2.static.flickr.com/1107/533598763_ec13c2a15b_o.jpg)
46mm f/5.3 1/30s ISO280
Taki jeden lisc jest mniej wiecej wielkosci dloni.

vit
06-06-2007, 21:30

- Media Markt 2000zl
- Fotojoker 2040zl

Pozdrawiam.

Jakbym miał wybierać to przy tak małej różnicy cen to wolałbym kupić w Fotojokerze. Sam tam kupowałem (co prawda za 2222zł :() i jestem zadowolony z mojego egzemplarza. Później kupiłem u nich SB-600 - była promocja - i wszystko jest w porządku. Co do MM mam znajomego, który kupił - co prawda drukarkę - ale miał z nią sporo problemów. (Nie)Dla idiotów :)

Nie wiem czy to podświadomość :), ale mam wrażenie, że obiektyw 18-70 jest ostrzejszy i szybszy niż 18-55.

pablodesign
06-06-2007, 22:05
piotrek007: Dziekuje bardzo za te zdjecia - szczegolnie portrety ktore tak lubie. Wcale nie wstawiles ich na darmo i bardzo sie ciesze z twojej pomylki. Teraz wiem czego sie spodziewac.

Wlasnie bylem u kuzyna, pobawilem sie pol godziny jego minolta 5d, bardzo fajny aparacik, no i calkiem podobny parametrami do d40.

Jestem juz przekonany na 99,5% do d40, jedyna rzecz ktora mnie troche martwi to ten wizjer, w minolcie 5d korekcja jest do -2,5 dioptrii no i na samym koncu skali mozna powiedziec ze jest ostro przy mojej wadzie. Wiec prawdopodobnie w d40 wymagane bedzie uzywanie okularow przy manualnym ostrzeniu (myslcie co chcecie, ale ja lubie recznie ustawiac ostrosc, po prostu sprawia mi to frajde). Czy slyszal ktos o nakladkach/soczewkach korygujacych dioptrie do d40?

Pozdrawiam i dziekuje bardzo wszystkim za posty.

wlasiukk
06-06-2007, 22:20
Co do karty ja do swojego kupiłem 1Gb kingstona za 39 zł w FotoJokerze i jeśli nie chcesz kręcić filu to spoko wystarcza :)

Oczywiście jak dam na RAW i seryjnie strzelę 4 ujęcia to potem kilka sekund mogę podziwiać krajobraz - mówię Ci - same plusy ;)

Na poważnie, to tylko w seryjnym Raw przy sporcie zapycham bufor - JPEG już trudniej i tylko z ciekawości czy się da.

ejek
06-06-2007, 23:33
Czy slyszal ktos o nakladkach/soczewkach korygujacych dioptrie do d40?

FAF04101 DK-20C - szkło korekcyjne 0 dptr
FAF04201 DK-20C - szkło korekcyjne + 0,5 dptr
FAF04301 DK-20C - szkło korekcyjne + 1,0 dptr
FAF04401 DK-20C - szkło korekcyjne + 2,0 dptr
FAF04501 DK-20C - szkło korekcyjne + 3,0 dptr
FAF04601 DK-20C - szkło korekcyjne - 2,0 dptr
FAF04701 DK-20C - szkło korekcyjne - 3,0 dptr
FAF04801 DK-20C - szkło korekcyjne - 4,0 dptr
FAF04901 DK-20C - szkło korekcyjne - 5,0 dptr

http://www.europe-nikon.com/downloads/bAO/LVpjpz9xwu5T5LCTxaKlm8VUTRm6NJUq/hCy1cy5CFaODzXOSb47fo51fhm6HR/cyf_lustrzanki06.pdf

pablodesign
07-06-2007, 09:43
ejek: dzieki bardzo, nawet nie wiesz jak mnie ucieszyles :-) Znalazlem te szkla korekcyjne np tutaj:

http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/4841 (jakby ktos jeszcze szukal)

49zl to jeszcze nie tak duze pieniadze w zamian za wygode uzytkowania.

wlasiukk: Dzieki za info co do karty, seryjne zdjecia robie zadko wiec pewnie zdecyduje sie na zwykla karte SD i zamiast w szybkosc pojde w pojemnosc.

Pozdrawiam i dziekuje bardzo wszystkim.

pablodesign
07-06-2007, 21:09
Mam jeszcze jedno pytanie, zwiazen z tym co wyczytalem w tym watku:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28583

Czy ja dobrze rozumiem, ze wlaczam w d40 manual focus, ustawiam recznie ostrosc i w chwili kiedy obiekt znajdujacy sie w polu focusa bedzie ostry to zapali mi sie w wizjerze ta zielona kropeczka potwierdzajaca ostrosc?

Jesli tak jest to (przynajmniej dla mnie) jest to strasznie duze ulatwienie - z moja wada wzroku moge sobie pozwolic tylko na ostrzenie na zasadzie 'kiedy obraz jest najmniej rozmazany', a tak kropka to jak dar niebios ;-)

Idac dalej - po przeczytaniu instrukcji do d40 pisza ze ta opcja dziala tez ze starszymi obiektywami (z serii G i D), ponadto ktos napisal w watku podanym powyzej ze tak samo jest przy obiektywach m42 od zenita.

Jesli odpowiedz na moje pytanie bedzie twierdzaca to bede skakal pod sufit....

Aparat prawdopodobnie kupuje po weekendzie, doczekac sie juz nie moge :]

Pozdrawiam.

Znalazlem ten kawalek o ktorym pisalem - w angielskiej instrukcji obslugi jest napisane tak:

The Electronic Range Finder
If the lens has a maximum aperture of f/5.6 or faster, the viewfinder focus
indicator can be used to confirm whether the portion of the subject in
the selected focus area is in focus. After positioning the subject in the
active focus area, press the shutter-release button halfway and rotate the
lens focusing ring until the in-focus indicator (������) is displayed. Note that if
the subject is one for which autofocus does not perform well ( 27), the
in-focus indicator may be displayed when the subject is not in focus. Confirm that the image in the
viewfinder is in focus before shooting.

zielnet
07-06-2007, 22:14
tak właśnie jest - z jakim obiektywem czy to nikorowskim czy heliosem , masz potwierdzenie ostrości tą zieloną kropeczką. Dodatkowo jest jeszcze takie coś ( co mi niekiedy nie odpowiada ) że nie działa spust migawki jeżeli nie ma złapanej ostrości w jednym z pól AF - na szczęście w to tylko w funkcjach zaprogramowanych typu portret, dziecko itd.

Ale kropeczka jest naprawde przydatna , szczególnie z manualnymi obiektywami

pablodesign
07-06-2007, 22:48
Nawet nie wiesz jak mnie ucieszyles :] To naprawde super funkcja, nie bylem swiadomy ze cos tak przydatnego istnieje. Teraz jak o tym mysle to wg mnie argumenty o braku srubokreta w body i 'niemozliwosci skorzystania z AF' traca juz dla mnie wogole znaczenie. To sama radosc samemu ostrzyc, tym bardziej ze jest tak dobra podpowiedz ze strony aparatu.

Dzieki za pomoc :D

pablodesign
08-06-2007, 00:55
Czy ktos kto ma d40 z kitowym obiektywem, moglby mi zrobic drobna przysluge i zamiescic gdzies zdjecie (najlepiej w pelnym formacie, bez obrobki) banknotu 10 zlotowego? Tak zeby banknot zajmowal jak najwieksza czesc kadru i miescil sie w nim w calosci.

Bede bardzo wdzieczny za takie zdjecie.

Pozdrawiam.

Golg
09-06-2007, 15:39
Od niecałych 2 miesięcy jestem posiadaczem Nikona d40. Od niego też zacząłem przygodę z fotografią. Jak na razie bardzo mi się podoba i każda chwila spędzona na fotografi z tym aparacikiem jest udaną chwilą :)
Fotka banknotu 50zł (nie miałem drobniejszych przy sobie), użyty tryb to automatyka z preselekcją przysłony. F5.6, 1/50s, 55mm.
www.psgeckos.com/a/DSC_0250.JPG
Więcej fotek jakie zrobiłem tym aparatem(przypominam że jestem amatorem i to dopiero zaczynającym przygodę!):
www.psgeckos.com/a/
Niektóre robione z założonym konwerterem raynox 250.

pablodesign
09-06-2007, 22:30
Dzieki za zdjecia. Kupilem juz swojego d40, ale ciesze sie nim polowicznie. Jesli ktos jest ciekawy to szczegoly w watku pod tym adresem:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28686

Wkrotce zrobie galerie zdjec wylacznie z d40, jak tylko sie z tym uporam to zamieszcze adres galerii na forum.

Pozdrawiam.

Seeker
10-06-2007, 11:28
"Nie wiem czy to podświadomość, ale mam wrażenie, że obiektyw 18-70 jest ostrzejszy i szybszy niż 18-55."

18-55 nie jest ostry...
...na peknej dziurze.

Natomiast 18-70 ma prawo teoretycznie byc szybszym z racji odmiennej budowy, przy czym obydwa sa ciche.

Najwieksza roznica bedzie chyba jednak w plastyce obrazowania (nie liczac wygladu, budowy i takich tam...).
.

ekonet
10-06-2007, 11:42
Natomiast 18-70 ma prawo teoretycznie byc szybszym z racji odmiennej budowy, przy czym obydwa sa ciche.
Na czym polega ta odmienność budowy w przypadku tych obiektywów (jeśli pominąć ilość soczewek w układzie optycznym)?

Seeker
10-06-2007, 12:28
Podobno 18-70 ryjem nie kreci (o ile dobrze pamietam), czyli bylby to IF/RF (niepotrzebne skreslic), natomiast 18-55 zdecydowanie kreci i tu juz nie mam zadnych watpliwosci.
Roznica w szybkosci moglaby wynikac z bezwladnosci masy, ktora trzeba obracac (jezeli oczywiscie sam silnik nie ogranicza, dlatego napisalem "teoretycznie").

ekonet
10-06-2007, 14:47
Oba są napędzane SWM, więc różnica w szybkości chyba jest niemierzalna, a gdyby masa miała ograniczać, to na niekorzyść 18-70 DX (a on rzeczywiście nie kręci, to jest IF).

Jakubas
10-06-2007, 16:00
Mialem do czynienia zarowno z 18-55 jak i z 18-70. AF w 18-70 jest szybszy, ponadto oferuje mozliwosc recznego doostrzania. 18-55 ze swoim af-s'em radzil sobie podobnie jak 50/1.8, oprocz tego, ze znacznie ciszej. 18-70 ma IF, wiec nie kreci ryjem, ma metalowy bagnet i jest duzo lepiej wykonany od 18-55. Naiwnoscia jest twierdzenie, ze 18-55 jest lepszy od 18-70. Nie spojrzalem, czy autorowi watku chodzi o D40. Jesli tak, a nie chcesz wydawac kosmicznych pieniedzy, to 55-200 (najlepiej VR) jest chyba jedynym wyjsciem. Jesli chodzi o jakakolwiek inna puche, to poszukaj uzywanego 70-210/4-5.6 AFD. Optycznie bardzo dobre szkielko.

Seeker
10-06-2007, 20:58
"Naiwnoscia jest twierdzenie, ze 18-55 jest lepszy od 18-70."

A gdzies to wyczytal? ;)

"Oba są napędzane SWM, więc różnica w szybkości chyba jest niemierzalna,"

Malo przekonujace, bo przeciez nawet silniki SWM moga byc roznej konstrukcji (caly czas upieram sie przy wersji: "teoretycznie moglby").

"a gdyby masa miała ograniczać, to na niekorzyść 18-70 DX"

A niby dlaczego?

"(a on rzeczywiście nie kręci, to jest IF)."

IF, czyli Internal Focus, a fokus wewnetrzny moze czesto oznaczac mniejsza mase do krecenia, chociaz najbardziej bedzie to widoczne w tele.

Jakubas
10-06-2007, 22:30
"Naiwnoscia jest twierdzenie, ze 18-55 jest lepszy od 18-70."

A gdzies to wyczytal? ;)

Nigdzie, wysnulem na podstawie tego, co napisalem wyzej ;) Poza tym, jak wspominalem, mialem mozliwosc pobawic sie oboma kitami. Jedyne, na co nie zwracalem uwagi to dystorsje, ale tymi sie nigdy nie przejmowalem, wiec nie wiem jak wypada porownanie.