Zobacz pełną wersję : Wiertła i ich trwałość
Witajcie.
Są momenty w życiu każdego majsterkowicza lub człowieka z branży wiercącego w dużych ilościach lub małych z dobrym lub złym skutkiem ;-)
Poszukuję opinii na temat dobrych wierteł do stali, ogólnie twardych stopowo metali.
Niestety często mi się zdarza przepalić lub stępić *nowo kupione. Przyznam, że te za parę złotych długo nie wytrzymują i sporo z nimi nerwów.
Czy ktoś poleca jakieś konkretne modele, marki na których się nie zawiódł ?
Ponoć dobre są Milwaukee, dawne Baildon (chyba nie do dostania), Fanar.
Są odmiany HSS, kobaltowe, używałem różnych no name, efekt o 4 kanty rozbić ;-)
Będę kupował nie zestawy a konkretne rozmiary...
Ktoś coś pomoże ?
daro1980
08-09-2017, 11:12
Witajcie.
Są momenty w życiu każdego majsterkowicza lub człowieka z branży wiercącego w dużych ilościach lub małych z dobrym lub złym skutkiem ;-)
Poszukuję opinii na temat dobrych wierteł do stali, ogólnie twardych stopowo metali.
Niestety często mi się zdarza przepalić lub stępić *nowo kupione. Przyznam, że te za parę złotych długo nie wytrzymują i sporo z nimi nerwów.
Czy ktoś poleca jakieś konkretne modele, marki na których się nie zawiódł ?
Ponoć dobre są Milwaukee, dawne Baildon (chyba nie do dostania), Fanar.
Są odmiany HSS, kobaltowe, używałem różnych no name, efekt o 4 kanty rozbić ;-)
Będę kupował nie zestawy a konkretne rozmiary...
Ktoś coś pomoże ?
podesle ci firme na pw , bo niechce robic reklamy , ale moge ich naprawde polecic , jesli cos ci to powie to wierce ich hsco w 2311 albo 2316 i wiertla wytrzymuja naprawde dlugo
jakby wziac weglik to mysle ze wieki :D
podeślij bo mam dość wierteł z g,,,wnolitu
Dodam, że oprócz dobrych wierteł, bardzo ważny jest dobór obrotów , co przy wiertarce ręcznej i większych średnicach wiertła jest czasami trudne, Wystarczy przez chwilę przesadzić i po wiertle.
nikoniarz
08-09-2017, 11:46
Poszło na pw. Ogólnie podstawa trwałości to odpowiednie chłodzenie i parametry skrawania.
Tak jak przedmówcy wspomnieli, mi stary dobry fachowiec kiedyś tłumaczył że dobre wiertło jest bardzo ważne ale odpowiednie obroty i nacisk wiertła na materiał wiercony to bardzo istotna sprawa, wielu kupuje bardzo dobre i drogie wiertła, daje max obrotów i co prawda wywierci ale wiertło już do śmieci.
Do tego często dochodzi też chłodzenie podczas wiercenia, olej, woda itp.
A nie mówił Ci, że przy obróbce skrawaniem woda do chłodzenia zdecydowanie się nie nadaje.
Tak jak przedmówcy wspomnieli, mi stary dobry fachowiec kiedyś tłumaczył że dobre wiertło jest bardzo ważne ale odpowiednie obroty i nacisk wiertła na materiał wiercony to bardzo istotna sprawa, wielu kupuje bardzo dobre i drogie wiertła, daje max obrotów i co prawda wywierci ale wiertło już do śmieci.
Do tego często dochodzi też chłodzenie podczas wiercenia, olej, woda itp.
nikoniarz
08-09-2017, 13:19
To już nie te czasy by chłodzić wodą...
Spokojnie nadal w domowym warsztaciku można stosować fajne dozowniki na wodę do wiercenia, podobne to jest jak te do ceramiki, przecież to kwestia co wiercimy bo temat szeroki, przykładowo ostatnio obserwowałem frezarkę i z tego co widziałem chłodzenie to była woda.
nikoniarz
08-09-2017, 18:17
Spokojnie nadal w domowym warsztaciku można stosować fajne dozowniki na wodę do wiercenia, podobne to jest jak te do ceramiki, przecież to kwestia co wiercimy bo temat szeroki, przykładowo ostatnio obserwowałem frezarkę i z tego co widziałem chłodzenie to była woda.
Pracuję w branży od dawna. Woda to była chyba w PRL'u dobra...