Zobacz pełną wersję : DSLR z obiektywem do analoga i zewnętrznę lampą
Mam takie pytanko.
Robiłem zdjęcia na chrzcinach bratanka zestawem D80 + Nikkor 28-80 + SB600.
I zauważyłem, że jak ustawione jest wszystko (tzn lampa i aparat) na auto to błysk kompletnie nie doświetla zdjęcia. Zdjęcie jest okrutnie ciemne.
Ponieważ nie miałem czasu wcześniej tego przetestować więc rozwiązałem problem na szybko poprzez korekcję siły błysku.
Trochę później zauważyłem, że lampa odczytuje ustawioną ogniskową inaczej niż jest ustawiona na obiektywie.
Czy to może być powodem niedoświetlenia, czy może źle interpretuję?
Czy jakbym zmienił obiektyw na DX to by sie zmieniło?
Pozdrawiam
Piotrek
jacek.gold
05-06-2007, 20:49
Trochę później zauważyłem, że lampa odczytuje ustawioną ogniskową inaczej niż jest ustawiona na obiektywie.
jak to jest inaczej?
a przelicznik x1,5 wziąłeś pod uwagę? w sumie to lampa powinna sobie i bez przeliczenia poradzić
jak to jest inaczej?
a przelicznik x1,5 wziąłeś pod uwagę? w sumie to lampa powinna sobie i bez przeliczenia poradzić
Niestety metoda przeliczania ogniskowej jakoś nie działała.
I wydaje mi się że tak powinno być, bo który procesor miałby wtedy pokazać/powiedzieć lampie że trzeba przeliczyć ogniskową? Obiektyw był jak napisałem wcześniej od mojego starego analoga.
Jak obiektyw był ustawiony na 80mm to lampa pokazywała 70mm.
Więc dlatego pytam, czy ktoś może miał podobny problem i sobie poradził...
W kompletnym auto być może lampa jest w trybie BL, który z założenia niedoświetla (o ile dobrze pamiętam -0,7EV?), gdyż ma jedynie wspomagać światło zastane. Niedokładne przekazywane ogniskowej może być tutaj winne też ale to wątpliwe. Na SB-600 niestety na ekraniku nie widać szacowanej odległość, na jaką może wypalić lampa na aktualnych ustawieniach. Im większa ogniskowa ustawiona na lampie, tym dalej lampa może błysnąć. Ale jeśli robiłeś zdjęcia z odległości kilku metrów, nie powinno to akurat robić problemów... :?
Poza tym uwzglednienie przelicznika powinno chyba skutkowac odwrotnym efektem...? (o ile dobrze kombinuje)
jacek.gold
07-06-2007, 02:34
zgadza się. lampa "widzi" ogniskową obiektywu więc przy np 70mm ustawia 70mm i nie przelicza. zawsze jest wtedy zapas kąta i nie ma czarnych winietek na rogach. dziś pstrykałem ogniskową 200 (x1,5 czyli 300) i na odległości 15-20m sb-600 doświetlała bez problemu (iso400 f5,6 no i dałem +0,3ev) więc może coś ustawiłeś o czym nie wiesz?. może zrób reset i pomoże?