Zobacz pełną wersję : Poszukiwania wyzwalacza radiowego (nadajnik koniecznie z sankami na lampę)
Szukam zestawu nadajnik + odbiornik(i) radiowy, które pozwolą mi zdalnie sterowanie mocą lamp - ważne jest dla mnie, aby nadajnik na aparacie miał dodatkowe sanki do zamocowania lampy oraz (choć niekoniecznie) wsparcie dla TTL - z tego co widzę to niewiele tego jest (moją uwagę zwrócił Quadralite Navigator X) Obecnie korzystam z yongnuo 603 i spisują się ok, ale jednak brakuje mi właśnie możliwości zdalnego sterowania mocą lamp na statywach.
Mój zestaw to d750 + Nikon SB900 + 2x Shanny SN600SN
Będę wdzięczny za propozycje.
kornikbp
04-09-2017, 10:26
Tak jak pisałeś - navigator x - sprawdzony przez wielu
Na ebay możesz też kupić Godox X1N odpowiednik Quadralite(Quadralite to rebrand Godoxa)
lukasz.antoniak
04-09-2017, 10:33
Najbardziej popularny chyba YN622N.
yn622n nie ma sterowania mocą błysku, yn622tx ma, ale jest za to bez sanek
Jeszcze 2 pytania:
1.czy nadajnik Navigator x będzie współpracował z odbiornikiem x1n?
2.Czy Navigator x będzie współpracował z lampą z wbudowanym odbiornikiem radiowym (chodzi o Shanny sn600ex-rf)?
lukasz.antoniak
04-09-2017, 17:04
Tak, przepraszam. Oczywiście masz rację. Ja akurat steruje mocą zdalnych lamp z SB-910 zamocowanej na 622N (na kurpusie).
lukasz.antoniak: próbowałeś czy da się inną lampą niż sb910 sterować mocą reszty lamp?
Póki co kupiłem navigatora x. jeżeli się sprawdzi to zostawiam. W innym przypadku pokombinuję z yn622 bądź wymienię lampy na shanny sn910ex-rf bądź inne z wbudowanymi odbiornikami.
lukasz.antoniak
05-09-2017, 22:10
Nie posiadam innej lampy, a drugą 910 pożyczam od kolegi gdy potrzebuję.
DaroD300S
06-09-2017, 08:49
Yn 622 N ma możliwość sterowania mocą błysku. Patrz instrukcja ( na stronie Mitoya). Ale jest to tak nieergonomiczne, że nawet nie próbowałem.
odebrałem navigator x - z sb900 na nadajniku + shanny sn600sn na odbiorniku działa jak należy, jednak na odwrót lipa - z shanny na nadajniku ekran navigatora miga co 2 sekundy (ikonka na lcd lampy pokazująca czy lampa jest prawidłowo podłączona też miga z taką samą częstotliwością- więc jest problem z komunikacją) Upgrade firmware nie pomógł - dziwna sytuacja. Niestety nie mam jak sprawdzić czy druga sztuka shanny działa, bo pożyczyłem. Wziąłem od znajomego meike mk910 i również bez problemu działa na nadajniku. Moja sb900 lada chwila dokona żywota i będę zdany na shanny (którą zresztą bardzo sobie cenię), więc niestety chyba czeka mnie zwrot