Zobacz pełną wersję : Aparat do kręcenia filmów na początek
Cześć! Już jakiś dłuższy czas interesuję się montażem i ogólnie filmem, ale ostatnio zaciekawiło mnie nagrywania własnych filmów, no i tu moje pytanie.. Szczerze, nigdy jakoś nie miałem okazji nagrywać ani robić zdjęć aparatem jedynie telefonem ale to raczej jakieś losowe sytuacje..
Jestem początkujący ogólnie w temacie fotografii, mam do dyspozycji gdzieś do 2000zł, ale wolałbym żeby ta cena była niższa bo to i tak trochę więcej niż mogę wydać :P
Chciałbym nagrywać filmy typu cinematic :P
Myślę nad Nikonem d3300 lub canonem 1300D
Rozumiesz, że w nikonach nie ma AF przy filmowaniu ? Nie wiem jak w tanich canonach.
Chciałbym nagrywać filmy typu cinematic :P
ŁAŁ - możesz objaśnić co przez to rozumiesz ?
https://www.youtube.com/watch?v=LLUF6gsggUc
Coś tego typu, no tu jest właśnie ten nikon ale chcę robić krótkie filmy tego typu
Kamery filmowe kreca filmy z predkoscia 24 fps
Kamery cyfrowe kreca filmy 50-60 fps
(ostatnio nawet do 300 fps - normalne kamery, nie specjalistyczne)
Nasladowanie oryginalnej pracy kamery filmowej w kamerze cyfrowej jest czesto nazywane "cinematic"
To tak lopatologicznie na szybko dla wszystkich :-D
Kamery filmowe kreca filmy z predkoscia 24 fps
Kamery cyfrowe kreca filmy 50-60 fps
(ostatnio nawet do 300 fps - normalne kamery, nie specjalistyczne)
Nasladowanie oryginalnej pracy kamery filmowej w kamerze cyfrowej jest czesto nazywane "cinematic"
To tak lopatologicznie na szybko dla wszystkich :-D
z dopiskiem "look" - nie ma filmów typu cinematic. Trzymajmy się poprawnych określeń bo za chwilę wyjdzie bełkot
A mozesz sobie dopisywac co zechcesz :^))))))))))))))))))))))))))))))))))
- - - - kolejny post - - - - - -
Dobrze gadasz - to jest wlasnie bełkot :mrgreen:
A mozesz sobie dopisywac co zechcesz :^))))))))))))))))))))))))))))))))))
- - - - kolejny post - - - - - -
Dobrze gadasz - to jest wlasnie bełkot :mrgreen:
błysnąłeś - gratulacje
może jednak przemyślisz swoją wypowiedź ?
No w każdym razie chciałbym nagrywać filmy coś tego typu jak wysłałem kilka postów temu :p
Coś tego typu, no tu jest właśnie ten nikon ale chcę robić krótkie filmy tego typu
czyli impresje ? Tak czy inaczej - zajrzyj na PW
Maciek N
03-09-2017, 12:57
Przy tego typu filmach aparat to początek inwestycji.
Potrzebujesz minimum 2-3 obiektywy, ale podstawą jest stabilizacja!
W tym filmie był wykorzystany statyw z głowicą olejową i slide-kamera. Być może z napędem krokowym.
Żeby mieć względny komfort pracy i porównywalne efekty to musisz szukać sprzętu przynajmniej ze średniej półki.
Z ręki takich ujęć nie zrobisz. Optymistycznie i bardzo oszczędnie potrzebujesz dodatkowo 4-6 tyś.
Trzeba to jeszcze zmontować. Wydajny komputer i soft to następny wydatek choć na początek można poszukać coś darmowego.
Przepraszam jeśli Cię to zniechęci, ale nie ma co się oszukiwać.
Wiadomo, że na początku nie będę robił takich filmów choćby ze względu własnie na sprzęt, choć komputer i soft do montażu mam odpowiedni. Chcę zacząć po prostu nagrywać filmy w tym gatunku, jeśli mi się to naprawdę spodoba to będę kupował sprzęt, który będzie mi potrzebny do filmowania