PDA

Zobacz pełną wersję : Czy obiektyw stracił ''życie''? , Nikkor 50 1.4 Af-s

INEZKA12
02-09-2017, 15:54
Witam,
niedawno zakupiłam używany obiektyw Nikokor 50 1.4 g af-s, przez pierwszych kilka zdjęć ostrzenie działało bez zarzutu, czy przy słabej baterii w lustrzance silnik może się nie włączać i przez to działa jedynie manualne ostrzenie? Czy to już znak że obiektyw jest uszkodzony bo zaczął mieć takie problemy ;/ wydałam na niego 1 000 zl.. i nie wiem co zrobić..

nikoniarz
02-09-2017, 15:56
Obiektyw powinien działać bez względu na stopień naładowania baterii. Jeśli bateria odmówi współpracy, to aparat się wyłączy.

INEZKA12
02-09-2017, 15:58
to znaczy ze obiektyw jest uszkodzony? tragedia :(

karolt
02-09-2017, 16:05
A sprawdziłaś styki, czy nie są zabrudzone? Ustawienia aparatu czy są właściwe? Przełącznik na obiektywie? Nie masz kogoś pod ręką, kto by obejrzał fachowym okiem?

INEZKA12
02-09-2017, 17:21
w różnych trybach włącza się lub nie, na przykład po włączeniu trybu:portret zacina się tak że nie chce niczego wyostrzyć i zrobić zdjęcia, dopiero na manualnym zdjęcie można wykonać,
innym razem włączony tryb w guide: jest tam opcja z rozmazanym tłem i wyostrzoną sylwetką , działa super a później nagle znów obiektyw nie ostrzy i nie można zrobić zdjęcia, czy ktoś miał taki problem? Styki czyste, inne obiektywy działają idealnie, np 35 1.8 g,

- - - - kolejny post - - - - - -

''trybu: portret'' - buźkę mi wstawiło, niepotrzebnie.

tragedia, włącza się albo nie , czy aparat sam może blokować robienie zdjęć? Czy psujący się obiektyw to powoduje?

Tryb Portret w ogóle już odpadł, aparat nie reaguje.. :( :(

Włączyłam i wyłączyłam aparat, odłączyłam obiektyw, założyłam go znowu, i znów ruszyło, później obiektyw znów przestał ostrzyć :( kogo zapytać o radę i gdzie z nim iść? Czy go od razu oddać staremu właścicielowi ? :/

amirez
02-09-2017, 18:45
Ja bym oddawał. Można sprawdzić, dla spokoju, na innym aparacie.

INEZKA12
02-09-2017, 19:03
w Lv w ogóle nie ostrzy! W wizjerze tak.. nie rozumiem tego...