PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat z lampą

bajcy
01-09-2017, 20:52
Witajcie,
z racji, że ostatnio postanowiłem zainwestować w lampę, stanąłem przed dużym dylematem.
na tapecie znalazły się:
SB 700, SB 900/10, SB 5000
Postanowiłem zainwestować w systemówkę, czytałem wiele wątków- wiem, że nie każdy kładzie nacisk na tego typu rozwiązanie, jednak ja postanowiłem mieć sabinkę.
Chciałbym nową, dlatego najmniej realne jest dla mnie SB 900/10, jakoś tak lubię mieć sprzęt który wcześniej nie był "macany"
więc zostaje SB700 vs SB5000
Powiedzmy, nie chodzi tutaj o kasę.
SB700- w miarę rozsądna cena, systemówka, jednak w porównaniu do SB5000 troszkę słabsza, starsza.
SB5000- Nowsza, bardziej rozbudowana, mocniejsza, bardziej przyszłościowa
Tylko, czy jest aż tak wielka różnica? czy w użytkowaniu powiedzmy średnio amatorskim odczuję różnicę?
Tak jak pisałem, nie chodzi tutaj o kasę, jednak chodzi o to, że chciałbym ja wydać mądrze.
Będę wdzięczny za pomoc/radę.
Może jednak nie systemówkę?

Pozdrawiam
Janusz

nikoniarz
01-09-2017, 21:09
Wszystko zależy od priorytetów, oczekiwań... Jeśli to pierwsza lampa, to możesz uzyskać trzy efekty, zupełnie przypadkowo:
-kupisz ponad miarę- będziesz mieć więcej niż potrzebujesz, ale przepłacisz
-kupisz niewystarczający sprzęt- zaoszczędzisz, ale zapewne będziesz chciał wymienić
-kupisz idealnie
Napiszę tak- ja zaczynałem od stosunkowo taniej lampy (YN-468II) by poznać czego oczekuję od lampy. Po roku kazało się, że brakuje mi mocy i Auto FP. Kupiłem YN-568EX- otrzymałem to czego chciałem za dwukrotnie wyższą cenę. Po pół roku "zapragnąłem", by lampa szybciej się ładowała po serii błysków i by była "mocniejsza" w Auto FP. Kupiłem SB-910 i otrzymałem tylko spełnienie jednego z "pragnień" za ponad dwukrotną cenę poprzedniej lampy, i ponad czterokrotną ceną pierwszej. I tutaj dochodzimy do wniosków indywidualnych- wzrost korzyści może być nieproporcjonalny do wzrostu ceny lub wręcz przeciwnie- za niewielki "szczegół" jesteśmy w stanie dopłacić całkiem sporo. Z perspektywy użytkowania tych trzech lamp mnie osobiście nasunął się jeden wniosek- jeśli nie użytkujesz lampy wyjątkowo intensywnie/często a kasa gra rolę, to lepiej kupić "zamiennik".

bajcy
01-09-2017, 21:13
Pewnie masz rację,
Ogólnie coś tam czasem pstrykałem z lampą, niestety nie swoją.
Ost, miałem okazję zrobić weselę znajomym- udało się pożyczyc sb900- z racji, że nie do końca wiedziałem jak się z nią obchodzić, to już w samym kościele pokazała, jak może zirytować człowieka przegrzewając się...
a możesz mi powiedzieć coś wiecej o tej lampie YN-568EX?
jak Ona się zachowuje z systemem? cena super, na początku może i nie byłoby to złym rozwiązaniem, zwłaszcza że chciałbym wpierw pouczyć się robić zdjęcia z lampą, w końcu ile może focić widoki?:D

nikoniarz
01-09-2017, 21:46
możesz mi powiedzieć coś wiecej o tej lampie YN-568EX?

Uważam, że obecnie ma świetny stosunek ceny do tego co oferuje. Ja ją kupowałem za 749 zł i już wtedy nie żałowałem wydanej kasy. Nigdy nie zawiodła- nie przegrzała się, nie przepaliła, nie było problemów z niedoświetleniem. Mając wszystkie trzy jednocześnie zostawiłem SB-910 bo najszybciej się ładowała i najwięcej bym na niej stracił, oraz 468-II bo nie było sensu sprzedawać za parę groszy. 568EX cenię na tyle wysoko, że mając ograniczony budżet kupił bym ją ponownie bez wahania.

bajcy
01-09-2017, 21:55
Uważam, że obecnie ma świetny stosunek ceny do tego co oferuje. Ja ją kupowałem za 749 zł i już wtedy nie żałowałem wydanej kasy. Nigdy nie zawiodła- nie przegrzała się, nie przepaliła, nie było problemów z niedoświetleniem. Mając wszystkie trzy jednocześnie zostawiłem SB-910 bo najszybciej się ładowała i najwięcej bym na niej stracił, oraz 468-II bo nie było sensu sprzedawać za parę groszy. 568EX cenię na tyle wysoko, że mając ograniczony budżet kupił bym ją ponownie bez wahania.

mimo wszystko chyba jednak zdecyduje się na SB700- na początek powinna wystarczyć, sprawdzę i zobaczę czy mi czegoś brakuje:)

nikoniarz
01-09-2017, 22:00
mimo wszystko chyba jednak zdecyduje się na SB700- na początek powinna wystarczyć, sprawdzę i zobaczę czy mi czegoś brakuje:)

Jak dla mnie dopłata do SB-700 nie ma uzasadnienia. Chociażby ze względu na moc.

madebyzosiek
01-09-2017, 22:49
SB700 kosztuje stanowczo za dużo. Albo szukaj SB910 używanej, albo Yongnuo 568 EX, albo przy dużym szczęściu SB800...

bajcy
01-09-2017, 23:07
I to jest właśnie to, czego najbardziej nie Lubie.
Mam po prostu dylemat, już prawie kupiłem sb910, to czytałem i się rozmysłem
Zdecydowałem na na sb 700 i znów to samo.
Zwariuje
Ale chyba faktycznie postawie na coś mocniejszego
Szkoda, że tylko uzywka.
Czy w razie W, wymiana palnika to duży problem? Bo ciężko sprawdzić po zdjęciach w jakim jest stanie

madebyzosiek
02-09-2017, 06:39
Raczej nie jest to wielki problem, ale osobiście nie musiałem wymieniać. SB910 kupiłem nową, a pierwszą SB800 w stanie fatalnym, ale błyskała doskonale. Miała luzy, była przetarta w kilku miejscach, ale palnik walił. Miałem SB700, fajna lampa, ale nie warta aż takich pieniędzy. SB910 bije ją na głowę pod każdym względem, a SB800 z piątą baterią, to po prostu wół roboczy. Nigdy nie zawodzi ;) Szukaj SB910 moim zdaniem :)

bajcy
02-09-2017, 09:40
W takim razie tak się stanie, kupuję SB 910:) i koniec tematu:D
Dzięki za pomoc i zgadanie mnie z SB 700- tego mi trzeba było:)

nikoniarz
02-09-2017, 10:50
Nie wiem czy bym się zebrał na odwagę kupna używanej lampy od nieznanej mi osoby...

bajcy
02-09-2017, 10:56
Nie wiem czy bym się zebrał na odwagę kupna używanej lampy od nieznanej mi osoby...

Ty już przestań;D bo zwariuje.
Znalazłem z gwarancją kilkumiesięczną, może nie będzie tak źle
Czy jest jakaś szansa sprawdzić ilość błysku w lampie?

madebyzosiek
02-09-2017, 11:00

Eeee tam, nie przesadzajmy :)

Czy jest jakaś szansa sprawdzić ilość błysku w lampie?

Nie... Na oko, szybka palnika powinna być raczej biała, nie żółta czy brązowa... ;)

r_m
02-09-2017, 11:14
nikoniarz: miałem kilka używanych lamp, kupowanych "w ciemno", z aukcji, z żadną nie było problemów, nawet kupione jako "uszkodzone" faktycznie były uszkodzone (i po naprawie - opłacalnej - w autoryzowanym serwisie doskonale pracowały), ale mówi się, że co drugi głupi ma szczęście ;)
Nie mówię o kupowaniu z zamkniętymi oczami, albo o wybieraniu pierwszej lepszej oferty. Każdy zakup był w jakiś sposób "okazyjny", poniżej ceny rynkowej dla modelu i stanu lampy. Można znaleźć coś, co warto kupić - niedawno dla znajomych znalazłem na aukcji lampę (firmową) w idealnym stanie, kompletnie bez żadnych śladów używania, pełny zestaw łącznie z woreczkami foliowymi na lampę i podstawkę, w cenie niższej niż "rynkowa" dla tego modelu. Jednak zawsze trzeba się liczyć z tym, że kupuje się na własne ryzyko, i za ewentualne naprawy płaci się samodzielnie - inny znajomy pokazywał mi wycenę naprawy z autoryzowanego serwisu Canona: wymiana jednej płyty, naprawa drugiej, wymiana zespołu głowicy, koszt wstępny 560zł (przy cenach używanych lamp 550-800zł). Z jednej strony za niższą kwotę można kupić chińską lampą (nawet z wbudowanym systemem radiowym) z dwuletnią gwarancją, ale z drugiej - po wymianie większości podzespołów mamy praktycznie nową lampę, oryginalną, bez żadnych problemów ze zgodnością i powtarzalnością pracy, więc nawet taka kwota na naprawę czasem może być uzasadniona. Kupując używaną trzeba o tym pamiętać, zwłaszcza przy najwyższych modelach, które (najczęściej) były wykorzystywane zawodowo, czyli często i intensywnie, w porównaniu do domowo-hobbystycznych użytkowników.

- - - - kolejny post - - - - - -

Na oko, szybka palnika powinna być raczej biała, nie żółta czy brązowa... ;)
Szansa na sprawdzenie liczby błysków była w lampach Metz, ale sam licznik nic nie mówi: jedna klatka "w teteelu" to dwa błyski, niezależnie czy ten główny ma moc 1/128 maksymalne, czy ma pełną moc. Błysk 1/128 praktycznie "nic nie robi" dla palnika, nawet w dłuższej serii, ale dłuższa seria z pełną mocą to już inna bajka.
Na szybce palnika nie powinno być żadnych czarnych punktów (minimalne przypalenia, od których zaczyna się nadtapianie i przepalanie "szybki"). Gdy na szybce jest jakiś brud (nawet tłuszcz z palców) podczas mocnych błysków z zoomem lampy ustawionym na "szeroko" ciepło wyzwolone podczas błysku (palnik jest wtedy praktycznie "przy szybce") powoduje wypalanie zanieczyszczeń, i w konsekwencji zniszczenie "szybki" (wymiana nie jest tania).
"Stan zaawansowany" wygląda tak: http://www.i2istudios.com/journal/wp-content/uploads/2007/11/ds2_4611.jpg https://neilvn.com/tangents/images/gear/melty-nikon.jpg https://neilvn.com/tangents/images/gear/melty-canon.jpg http://farm5.static.flickr.com/4151/5035491678_e0f3b6593e.jpg a zaczyna się od minimalnych punktów.

nikoniarz
02-09-2017, 11:54
Eeee tam, nie przesadzajmy :)

Ja osobiście nie przesadzam ani troszkę... :)
r_m- jasne, rozumiem... Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Bez ryzyka nie ma "zysków". Ale tam gdzie ryzyko mogą być też "straty". Można mieć "lepszą" używkę w cenie "gorszej" nowej. I tak jak pisałem- używanej bym raczej nie kupił, skoro za zauważalnie niższą cenę można mieć chociażby Metza 52...

r_m
02-09-2017, 12:13
tam gdzie ryzyko mogą być też "straty"

I to trzeba zawsze podkreślać. Dla jednego użytkownika zakup używanej sb800, bez gwarancji, z niewiadomego źródła, za 600zł, może być dobrą ofertą, a dla innego lepszy będzie zestaw np. yn685n (za 470zł) plus sterownik yn622n-tx (za 200zł), z normalną, dwuletnią gwarancją polskiego sprzedawcy.

mzj
04-09-2017, 15:01
Mam SB-700 i czasami jest za słaba. Yongnuo 568 EX miałem na sankach i błyskała fajnie, ale nie bawiłem się nią dłużej, więc trudno mi cokolwiek na jej temat powiedzieć. Zamiast Youngnuo kupiłem Vokinga VK581 iTTL i to był błąd, bo ta lampa dostaje szajby w TTL. Używam jej teraz tylko w manualu i tylko wtedy, gdy potrzebuję dodatkowego światła gdzieś z boku. Gdybym teraz wybierał to myślałbym o YN, gdybym miał kasę to wziąłbym oryginał SB-5000.

Napisałeś, że użytkujesz amatorsko, więc może YN 568EX II plus nadajnik YN-622N-TX to na początek dobry strzał? Czy ktoś z posiadaczy YN 568EX II mógłby się wypowiedzieć, jak ta lampa pracuje w TTL i HSS? Ja spotkałem jednego fotografa (zawodowca), który miał ją w praniu i powiedział, że jest z niej bardzo zadowolonu. Ale gość pracował na Canonach więc nie wiem jak to u nas.

SB-910 to jednak lampa zawodowa i wydaje mi się, że nikt by się jej nie pozbywał tylko dlatego, że chce sobie SB-5000 kupić. Więc sądzę, że raczej na aukcjach są dość dojechane egzemplarze.

OjTam
04-09-2017, 16:19
Czy ktoś z posiadaczy YN 568EX II mógłby się wypowiedzieć, jak ta lampa pracuje w TTL i HSS?

Nijak. MkII jest tylko ze stopką Canona. ;) Póki co pewnie.

YN 568EX II plus nadajnik YN-622N-TX to na początek dobry strzał?

Jak tak się chcesz bawić, to może 685? Ma wbudowany odbiornik, więc kasa w kieszeni zostanie.

rdcom
10-09-2017, 04:30
W takim razie tak się stanie, kupuję SB 910:) i koniec tematu:D
Dzięki za pomoc i zgadanie mnie z SB 700- tego mi trzeba było:)

Jak już na 100% się zdecydujesz to pomyśl nad zakupem nówki - np na raty 0% nowe to nowe