Zobacz pełną wersję : Dylemat z lampą
Witajcie,
z racji, że ostatnio postanowiłem zainwestować w lampę, stanąłem przed dużym dylematem.
na tapecie znalazły się:
SB 700, SB 900/10, SB 5000
Postanowiłem zainwestować w systemówkę, czytałem wiele wątków- wiem, że nie każdy kładzie nacisk na tego typu rozwiązanie, jednak ja postanowiłem mieć sabinkę.
Chciałbym nową, dlatego najmniej realne jest dla mnie SB 900/10, jakoś tak lubię mieć sprzęt który wcześniej nie był "macany"
więc zostaje SB700 vs SB5000
Powiedzmy, nie chodzi tutaj o kasę.
SB700- w miarę rozsądna cena, systemówka, jednak w porównaniu do SB5000 troszkę słabsza, starsza.
SB5000- Nowsza, bardziej rozbudowana, mocniejsza, bardziej przyszłościowa
Tylko, czy jest aż tak wielka różnica? czy w użytkowaniu powiedzmy średnio amatorskim odczuję różnicę?
Tak jak pisałem, nie chodzi tutaj o kasę, jednak chodzi o to, że chciałbym ja wydać mądrze.
Będę wdzięczny za pomoc/radę.
Może jednak nie systemówkę?
Pozdrawiam
Janusz
nikoniarz
01-09-2017, 21:09
Wszystko zależy od priorytetów, oczekiwań... Jeśli to pierwsza lampa, to możesz uzyskać trzy efekty, zupełnie przypadkowo:
-kupisz ponad miarę- będziesz mieć więcej niż potrzebujesz, ale przepłacisz
-kupisz niewystarczający sprzęt- zaoszczędzisz, ale zapewne będziesz chciał wymienić
-kupisz idealnie
Napiszę tak- ja zaczynałem od stosunkowo taniej lampy (YN-468II) by poznać czego oczekuję od lampy. Po roku kazało się, że brakuje mi mocy i Auto FP. Kupiłem YN-568EX- otrzymałem to czego chciałem za dwukrotnie wyższą cenę. Po pół roku "zapragnąłem", by lampa szybciej się ładowała po serii błysków i by była "mocniejsza" w Auto FP. Kupiłem SB-910 i otrzymałem tylko spełnienie jednego z "pragnień" za ponad dwukrotną cenę poprzedniej lampy, i ponad czterokrotną ceną pierwszej. I tutaj dochodzimy do wniosków indywidualnych- wzrost korzyści może być nieproporcjonalny do wzrostu ceny lub wręcz przeciwnie- za niewielki "szczegół" jesteśmy w stanie dopłacić całkiem sporo. Z perspektywy użytkowania tych trzech lamp mnie osobiście nasunął się jeden wniosek- jeśli nie użytkujesz lampy wyjątkowo intensywnie/często a kasa gra rolę, to lepiej kupić "zamiennik".
Pewnie masz rację,
Ogólnie coś tam czasem pstrykałem z lampą, niestety nie swoją.
Ost, miałem okazję zrobić weselę znajomym- udało się pożyczyc sb900- z racji, że nie do końca wiedziałem jak się z nią obchodzić, to już w samym kościele pokazała, jak może zirytować człowieka przegrzewając się...
a możesz mi powiedzieć coś wiecej o tej lampie YN-568EX?
jak Ona się zachowuje z systemem? cena super, na początku może i nie byłoby to złym rozwiązaniem, zwłaszcza że chciałbym wpierw pouczyć się robić zdjęcia z lampą, w końcu ile może focić widoki?:D
nikoniarz
01-09-2017, 21:46
możesz mi powiedzieć coś wiecej o tej lampie YN-568EX?
Uważam, że obecnie ma świetny stosunek ceny do tego co oferuje. Ja ją kupowałem za 749 zł i już wtedy nie żałowałem wydanej kasy. Nigdy nie zawiodła- nie przegrzała się, nie przepaliła, nie było problemów z niedoświetleniem. Mając wszystkie trzy jednocześnie zostawiłem SB-910 bo najszybciej się ładowała i najwięcej bym na niej stracił, oraz 468-II bo nie było sensu sprzedawać za parę groszy. 568EX cenię na tyle wysoko, że mając ograniczony budżet kupił bym ją ponownie bez wahania.
Uważam, że obecnie ma świetny stosunek ceny do tego co oferuje. Ja ją kupowałem za 749 zł i już wtedy nie żałowałem wydanej kasy. Nigdy nie zawiodła- nie przegrzała się, nie przepaliła, nie było problemów z niedoświetleniem. Mając wszystkie trzy jednocześnie zostawiłem SB-910 bo najszybciej się ładowała i najwięcej bym na niej stracił, oraz 468-II bo nie było sensu sprzedawać za parę groszy. 568EX cenię na tyle wysoko, że mając ograniczony budżet kupił bym ją ponownie bez wahania.
mimo wszystko chyba jednak zdecyduje się na SB700- na początek powinna wystarczyć, sprawdzę i zobaczę czy mi czegoś brakuje:)
nikoniarz
01-09-2017, 22:00
mimo wszystko chyba jednak zdecyduje się na SB700- na początek powinna wystarczyć, sprawdzę i zobaczę czy mi czegoś brakuje:)
Jak dla mnie dopłata do SB-700 nie ma uzasadnienia. Chociażby ze względu na moc.
madebyzosiek
01-09-2017, 22:49
SB700 kosztuje stanowczo za dużo. Albo szukaj SB910 używanej, albo Yongnuo 568 EX, albo przy dużym szczęściu SB800...
I to jest właśnie to, czego najbardziej nie Lubie.
Mam po prostu dylemat, już prawie kupiłem sb910, to czytałem i się rozmysłem
Zdecydowałem na na sb 700 i znów to samo.
Zwariuje
Ale chyba faktycznie postawie na coś mocniejszego
Szkoda, że tylko uzywka.
Czy w razie W, wymiana palnika to duży problem? Bo ciężko sprawdzić po zdjęciach w jakim jest stanie
madebyzosiek
02-09-2017, 06:39
Raczej nie jest to wielki problem, ale osobiście nie musiałem wymieniać. SB910 kupiłem nową, a pierwszą SB800 w stanie fatalnym, ale błyskała doskonale. Miała luzy, była przetarta w kilku miejscach, ale palnik walił. Miałem SB700, fajna lampa, ale nie warta aż takich pieniędzy. SB910 bije ją na głowę pod każdym względem, a SB800 z piątą baterią, to po prostu wół roboczy. Nigdy nie zawodzi ;) Szukaj SB910 moim zdaniem :)
W takim razie tak się stanie, kupuję SB 910:) i koniec tematu:D
Dzięki za pomoc i zgadanie mnie z SB 700- tego mi trzeba było:)
nikoniarz
02-09-2017, 10:50
Nie wiem czy bym się zebrał na odwagę kupna używanej lampy od nieznanej mi osoby...
Nie wiem czy bym się zebrał na odwagę kupna używanej lampy od nieznanej mi osoby...
Ty już przestań;D bo zwariuje.
Znalazłem z gwarancją kilkumiesięczną, może nie będzie tak źle
Czy jest jakaś szansa sprawdzić ilość błysku w lampie?
madebyzosiek
02-09-2017, 11:00
Eeee tam, nie przesadzajmy :)
Czy jest jakaś szansa sprawdzić ilość błysku w lampie?
Nie... Na oko, szybka palnika powinna być raczej biała, nie żółta czy brązowa... ;)
nikoniarz: miałem kilka używanych lamp, kupowanych "w ciemno", z aukcji, z żadną nie było problemów, nawet kupione jako "uszkodzone" faktycznie były uszkodzone (i po naprawie - opłacalnej - w autoryzowanym serwisie doskonale pracowały), ale mówi się, że co drugi głupi ma szczęście ;)
Nie mówię o kupowaniu z zamkniętymi oczami, albo o wybieraniu pierwszej lepszej oferty. Każdy zakup był w jakiś sposób "okazyjny", poniżej ceny rynkowej dla modelu i stanu lampy. Można znaleźć coś, co warto kupić - niedawno dla znajomych znalazłem na aukcji lampę (firmową) w idealnym stanie, kompletnie bez żadnych śladów używania, pełny zestaw łącznie z woreczkami foliowymi na lampę i podstawkę, w cenie niższej niż "rynkowa" dla tego modelu. Jednak zawsze trzeba się liczyć z tym, że kupuje się na własne ryzyko, i za ewentualne naprawy płaci się samodzielnie - inny znajomy pokazywał mi wycenę naprawy z autoryzowanego serwisu Canona: wymiana jednej płyty, naprawa drugiej, wymiana zespołu głowicy, koszt wstępny 560zł (przy cenach używanych lamp 550-800zł). Z jednej strony za niższą kwotę można kupić chińską lampą (nawet z wbudowanym systemem radiowym) z dwuletnią gwarancją, ale z drugiej - po wymianie większości podzespołów mamy praktycznie nową lampę, oryginalną, bez żadnych problemów ze zgodnością i powtarzalnością pracy, więc nawet taka kwota na naprawę czasem może być uzasadniona. Kupując używaną trzeba o tym pamiętać, zwłaszcza przy najwyższych modelach, które (najczęściej) były wykorzystywane zawodowo, czyli często i intensywnie, w porównaniu do domowo-hobbystycznych użytkowników.
- - - - kolejny post - - - - - -
Na oko, szybka palnika powinna być raczej biała, nie żółta czy brązowa... ;)
Szansa na sprawdzenie liczby błysków była w lampach Metz, ale sam licznik nic nie mówi: jedna klatka "w teteelu" to dwa błyski, niezależnie czy ten główny ma moc 1/128 maksymalne, czy ma pełną moc. Błysk 1/128 praktycznie "nic nie robi" dla palnika, nawet w dłuższej serii, ale dłuższa seria z pełną mocą to już inna bajka.
Na szybce palnika nie powinno być żadnych czarnych punktów (minimalne przypalenia, od których zaczyna się nadtapianie i przepalanie "szybki"). Gdy na szybce jest jakiś brud (nawet tłuszcz z palców) podczas mocnych błysków z zoomem lampy ustawionym na "szeroko" ciepło wyzwolone podczas błysku (palnik jest wtedy praktycznie "przy szybce") powoduje wypalanie zanieczyszczeń, i w konsekwencji zniszczenie "szybki" (wymiana nie jest tania).
"Stan zaawansowany" wygląda tak: http://www.i2istudios.com/journal/wp-content/uploads/2007/11/ds2_4611.jpg https://neilvn.com/tangents/images/gear/melty-nikon.jpg https://neilvn.com/tangents/images/gear/melty-canon.jpg http://farm5.static.flickr.com/4151/5035491678_e0f3b6593e.jpg a zaczyna się od minimalnych punktów.
nikoniarz
02-09-2017, 11:54
Eeee tam, nie przesadzajmy :)
Ja osobiście nie przesadzam ani troszkę... :)
r_m- jasne, rozumiem... Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Bez ryzyka nie ma "zysków". Ale tam gdzie ryzyko mogą być też "straty". Można mieć "lepszą" używkę w cenie "gorszej" nowej. I tak jak pisałem- używanej bym raczej nie kupił, skoro za zauważalnie niższą cenę można mieć chociażby Metza 52...
tam gdzie ryzyko mogą być też "straty"
I to trzeba zawsze podkreślać. Dla jednego użytkownika zakup używanej sb800, bez gwarancji, z niewiadomego źródła, za 600zł, może być dobrą ofertą, a dla innego lepszy będzie zestaw np. yn685n (za 470zł) plus sterownik yn622n-tx (za 200zł), z normalną, dwuletnią gwarancją polskiego sprzedawcy.
Mam SB-700 i czasami jest za słaba. Yongnuo 568 EX miałem na sankach i błyskała fajnie, ale nie bawiłem się nią dłużej, więc trudno mi cokolwiek na jej temat powiedzieć. Zamiast Youngnuo kupiłem Vokinga VK581 iTTL i to był błąd, bo ta lampa dostaje szajby w TTL. Używam jej teraz tylko w manualu i tylko wtedy, gdy potrzebuję dodatkowego światła gdzieś z boku. Gdybym teraz wybierał to myślałbym o YN, gdybym miał kasę to wziąłbym oryginał SB-5000.
Napisałeś, że użytkujesz amatorsko, więc może YN 568EX II plus nadajnik YN-622N-TX to na początek dobry strzał? Czy ktoś z posiadaczy YN 568EX II mógłby się wypowiedzieć, jak ta lampa pracuje w TTL i HSS? Ja spotkałem jednego fotografa (zawodowca), który miał ją w praniu i powiedział, że jest z niej bardzo zadowolonu. Ale gość pracował na Canonach więc nie wiem jak to u nas.
SB-910 to jednak lampa zawodowa i wydaje mi się, że nikt by się jej nie pozbywał tylko dlatego, że chce sobie SB-5000 kupić. Więc sądzę, że raczej na aukcjach są dość dojechane egzemplarze.
Czy ktoś z posiadaczy YN 568EX II mógłby się wypowiedzieć, jak ta lampa pracuje w TTL i HSS?
Nijak. MkII jest tylko ze stopką Canona. ;) Póki co pewnie.
YN 568EX II plus nadajnik YN-622N-TX to na początek dobry strzał?
Jak tak się chcesz bawić, to może 685? Ma wbudowany odbiornik, więc kasa w kieszeni zostanie.
W takim razie tak się stanie, kupuję SB 910:) i koniec tematu:D
Dzięki za pomoc i zgadanie mnie z SB 700- tego mi trzeba było:)
Jak już na 100% się zdecydujesz to pomyśl nad zakupem nówki - np na raty 0% nowe to nowe